Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Juli

Juli

27-08-2016 om 23:07

Links of rechts?

Hallo,

Ik lees al een tijdje mee maar nu toch maar een inlognaam etc. bedacht want ik heb een vraag. Jullie hebben soms goede adviezen dus misschien kunnen jullie mij helpen. Onze zoon is 6 jaar en gaat maandag starten in groep 3. Eind vorig jaar is hij getest door de juf en zij kwam tot de ontdekking dat hij rechts is. Nu kleurt hij met links en wil ook linkshandig gaan schrijven.

Hij tennist met links, hij kleurt met links en knipt met zijn linkerhand met een rechtse schaar. Verder doet hij alles rechts.

Het maakt ons niks uit waarmee hij leert schrijven.

Nu jullie advies : leren schrijven met links of met rechts aanleren?

Groetjes!

bieb63

bieb63

27-08-2016 om 23:15

Dat is lastig zeg

De vraag is of hij nu links of rechts is vanuit zn hersenen zeg maar. Wamt daar gaat het om.
Als je googled op dit fenomeen, dan kom je heel wat info tegen. Dus even in verdiepen zou ik zeggen.

vlinder72

vlinder72

27-08-2016 om 23:18

Zelf bepalen?

Mijn zoon doet sommige dingen met links (zoals voetballen) maar sommige dingen met rechts. Wij hebben ons nooit daarmee bemoeit. Hij pakt een potlood op met rechts en gaat tekenen. Wij hebben nooit gezegd dat hij het eens met links moet proberen.

Ik ben zelf linkshandig. Ik denk niet dat ik zonder dwang met rechts zou gaan schrijven.

Ik zou mij er daarom niet mee bemoeien. Jullie zoon bepaalt zelf wel of hij met links of met rechts gaat schrijven.

dc

dc

27-08-2016 om 23:24

eten?

De 3 speerpunten zijn: gooien, eten en schrijven. Als hij gooit en eet met links, dan lijkt het me waarschijnlijk dat hij links is.

Laat hem eens met rechts en links inkleuren. Bij welke hand blijft hij het makkelijkste in de lijntjes, en werkt hij het snelste? Als dit links is, dan zou ik aangeven aan de juf dat hij motoriek sterker is met links, dus waarom denkt zij dat het rechts is?

Als hij met beide evengoed is, dan zou ik voor rechtshandig schrijven gaan. Het is namelijk veel praktischer. Mijn zoon die met links schrijft, heeft vaak praktische problemen, omdat opdrachten in een boekje de binders voor hem aan de verkeerde kant zitten, en woorden die hij overmoet schrijven niet kan zien, omdat zijn hand eroverheen zit. Hij heeft 1 docente gehad die speciale dingen deed voor linkshandigen, maar de meesten zijn zo ver nog niet.

Juli

Juli

27-08-2016 om 23:39

Snelle reactie...

Er is blijkbaar een test voor en die heeft zijn juf gedaan met hem. Daaruit kwam rechts duidelijk naar voren. Hij moest op een opstapje stappen en dan kijken welke been hij eerst gebruikt, in zijn handen wrijven en dan zijn neus aanraken enz. Hieruit kwam rechts. De tablet 'bedient' hij ook met rechts. Tot ongeveer een jaar geleden kleurde hij zowel rechts als links. Nu bijna altijd met links.

Op internet kan ik hier niet zoveel informatie over vinden. Dat maakt het, voor mij, erg lastig en vandaar dat ik het hier vraag.

Gooien zal ik morgen eens op letten maar eten doet hij met rechts en kleuren met links...

Bedankt voor de snelle reacties!

Lente

Lente

27-08-2016 om 23:41

Ik zou dit door een fysiotherapeute laten bepalen

Dan krijg je een uitslag die school aan zal nemen en die serieus uitgevoerd wordt. Uiteraard dan wel kiezen voor een kinderfysio die daar ruime ervaring mee heeft.

Triva

Triva

28-08-2016 om 04:44

zoek

eens op ambidexter en juf kan zoveel zeggen; laat het kind het zelf bepalen.

Half a twin

Half a twin

28-08-2016 om 09:02

dwingen tot rechtshadig schrijven werkt niet

Ik ben een rare, heb een vaste hand voor bepaalde handelingen. Ik schrijf links, ik snij en knip rechts. Ik strijk links en zet knijpers met rechts op de was. Ramen lappen met de spons in de linkerhand en de trekker hanteer ik met rechts.
Met heel veel moeite kan ik rechts schrijven en strijken maar leuk vind ik het niet, dat voelt niet goed. Een vork of lepel hanteren kan ik met recht en links.
Terugkijkend op mijn leven vind ik het jammer dat niet is geprobeerd om mij rechts te leren schrijven, aan links zitten heel wat nadelen hoewel er nu (in tegenstelling tot in de jaren 79) wel een ander boek ik voor linkshandigen dus het leren schrijven lukt goed en leesbaar maar de nadelen met multomappen en collegeblokken blijft.
Andere kant van het verhaal, mijn moeder moest net na de tweede wereldoorlog echt rechts schrijven en dat heeft ze met bloed zweet en tranen en af en toe een tik van de nonnen geleerd maar nu ze ouder wordt blijkt toch dat links echt haar sterkste kant is. Haar handschrift wordt steeds lelijker. Tot bijna onleesbaar.
ik hoop dat je wat aan deze info hebt om een keuze te maken.

Magalí

Magalí

28-08-2016 om 09:20

Multomappen en collegeblokken?

Rechtshandigen hebben toch net zo goed problemen met die dingen? Zodra je op de linkerpagina wil schrijven, is het voor rechtshandigen net zo lastig. Bij ringbanden haal ik het papier er dan uit. Of ik beschrijf het papier maar aan één kant. Dat kunnen linkshandigen toch ook?

Triva

Triva

28-08-2016 om 10:17

halfatwin

en hoe werkt het bij je andere helft?

Je zegt dat dwingen niet wil maar je had wel liever gehad dat ze je hadden laten proberen met rechts te schrijven. Alsof dat dan geen dwingen is. Hoe stel je het voor? 'Nee half met rechts schrijven...'. 'Nee wil ik niet, kan ik niet...' En dan? Dan wordt het toch dwingen of je je er als leerkracht bij neerleggen.

Half a twin

Half a twin

28-08-2016 om 10:25

Dat er onderzoek gedaan was

Bij mijn dochter in de klas zat een kind net als ik. Hij is uitvoerig onderzocht waaruit bleek dat rechts zijn sterjste kant was hoewel hij een voorkeur had voor links schrijven. Er is vanwefe alle voordelen van rechts achrijven toen begonnen met rechts leren schrijven. Je vlekt minder met rechts, je kunt meteen lezen welk woord je hebt geschreven. Uiteindelijk is het niet gelukt, hij schrijft nu links.
Mijn juffen hebben er nooit moeite voor gedaan alleen maar commentaar in mijn rapporten geschreven. Half maakt wel veel vlekken, half moet netter schrijven, een hellend handschrift is de norm op onze school. Ik maar ploeteren met mijn linker handje, volgens mij zonder dat de juf wist dat ik links schreef.

Half a twin

Half a twin

28-08-2016 om 10:27

Magali

Was inderdaad een slecht voorbeeld. Collegetafeltjes op het hbo was pas echt een hel. Zo'n klein tafeltje rechts aan je stoel vast. Schrijven lukte daar echt niet.

Magalí

Magalí

28-08-2016 om 11:11

Half a twin

Ha oké! Die collegetafels ken ik alleen uit Amerikaanse films, wist niet dat ze die hier ook gebruiken. Lijkt me inderdaad erg vervelend. Je zou het blad om moeten kunnen klappen naar links eigenlijk.

Verleiden tot rechts schrijven

Mijn zoon is toen hij 6 was getest bij een fysiotherapeute en daar kwam uit dat hijrechtshandig was, maar hij kleurde altijd links. Zijn juf in groep 3 is linkshandig en die vond dat zo onhandig dat ze vond dat hij rechts moest leren schrijven. Als hij een oefening met links maakte, kreeg hij 1 plaatje, met rechts kreegvhij er 2. Daar ging zoin wel voor, dus heeft hij rechts leren schrijven.

En nu moet ik zelf

Nog eens foutloos leren typen op het toetsenbord van mijn mobiel....

Aagje Helderder

Aagje Helderder

28-08-2016 om 11:43

Zoals Lente zegt

ga naar een goede fysiotherapeut. Beter nog: een goede kinderfysiotherapeut.
Een juf die zoiets zegt neem ik in dit opzicht niet serieuzer dan een juf die zegt dat een kind wel autisme zal hebben of ADHD, of..... Dat is haar vak niet. Ze kan iets signaleren en moet het testen en concluderen aan degenen overlaten die daar voor doorgeleerd hebben. En natuurlijk kan later blijken dat haar vermoeden klopt, maar zij kan niet serieus op dit vlak testen.

Ik vind het namelijk ook gek dat ze meteen de conclusie trekt dat kind niet links maar rechts is. Triva noemt het woord ambidextrie, tweehandigheid, en dat is ook nog een optie, die de juf over het hoofd lijkt te zien.
Een van onze kinderen was uitgesproken links, echt vanaf babytijd alles links gedaan (hetgeen volgens experts al heel gek is). Op haar zevende kwam een kinderfysiotherapeut in beeld en zij 'zag er iets aan', aan dat linkshandige. Een test wees uit dat ze ambidexter is. We hebben toen bekeken wat de voor- en nadelen waren van links- en rechtshandigheid. En uiteindelijk de keuze gegeven aan dochter: wat zij wilde was doorslaggevend. Want je moet er niet te licht over denken, het 'overzetten' van rechts naar links vraagt veel inspanning. Zij wilde het wel, we zijn maanden naar de fysiotherapeut gegaan en het ging voorspoedig. Dochter leerde prachtig rechts schrijven. Maar de grap was, nadat de therapie stopte vond ze links toch vertrouwder en binnen de korte keren schreef ze weer volledig met links. De therapie was overigens niet verspild, voor haar motorische ontwikkkeling heeft het heel goed gewerkt.

Aagje

Vogel

Vogel

28-08-2016 om 12:28

Lateralisatie

Kijk eens wat b.v. Wikipedia hier over zegt.
Babies zijn tweehandig, rond de leeftijd van een jaar of zes gaat een kind 'specialiseren'. Gemiddeld dan. Sommige driejarigen zijn al duidelijk eenhandig, bij andere kinderen kan het nog tot na hun zesde duren voor ze een voorkeurshand hebben. Kijk maar naar peuters, die pakken hun potlood net zo makkelijk over naar hun andere hand om de andere kant van hun blad te vullen. Zij kunnen ook nog niet de middellijn kruisen, de denkbeeldige lijn die midden door je lichaam loopt. Dat moet je wel kunnen om uitgesproken eenhandig te zijn.We zijn hier best vroeg met leren schrijven dus.
Ook altijd een mooi voorbeeld van nog niet voltooide lateralisatie: een kind dat met rechts tandenpoetst en met links de beweging in de lucht spiegelt.

Ik durf met vrij grote zekerheid te zeggen dat leraren basisonderwijs niet kunnen testen wat de voorkeurshand is. Ik denk dat je zoon gewoon wat laat is met lateraliseren, dus ik zou hem lekker laten schrijven zoals hij wil.
Mocht je toch advies willen, ga dan inderdaad naar een kinderfysiotherapeut. Ook kinderergotherapeuten hebben hier veel verstand van.

Astrid

Astrid

28-08-2016 om 14:15

Zelf

Zelf laten bepalen. Hij gaat het zelf aanvoelen.
Ben even kwijt wie het zei, over dat een rechtshandige ook moeite heeft met bv op een linkerkant van de. Map schrijven.
Dat is alleen niet echt waar het om gaat. Als linkshandige ligt je hand ( tenzij aangepast verbogen of je schrift bijna ondersteboven leggen) altijd over het geschrevene omdat ons schrift nu eenmaal van links naar rechts geschreven en gelezen wordt.

Ik ben tweebenig maar niet altijdven Gooi uitsluitend bv links. Ik bespeel muziekinstrumenten rechts, schrijf links maar een beetje rechts kan ik ook. Handwerken tweehandig en soms moet ik er over nadenken of uitproberen.
Laat hem gewoon gaan, zijn voorkeur komt vanzelf en wat hij ook kiest...hij komt er wel. Bij vastlopen kun je altijd nog verder kijken.

Je kan rechts leren schrijven

Het was niet zo lang geleden zelfs normaal dat een linkshandige rechts leerde schrijven. Wat ook niet zo gek was met de inktpennen en slecht drogende inkt.

Is linkshandig schrijven onhandig? Het ziet er gek uit omdat linkshandigen inderdaad het schrift anders neerleggen. Het geeft vieze handen bij kleuren en de pengreep is voor sommigen erg lastig.

Tegengesteld leren schrijven heeft als nadeel dat het heel vermoeiend is. Een hand die van nature zwakker is in kleine bewegingen, wordt niet blij van schrijfbewegingen.

Ik denk met velen dat de onderwijzer gewoon even geduld moet hebben. Het komt vanzelf.

Astrid

Astrid

28-08-2016 om 19:05

Ja bij

Ja bij mij die poging in begin 70-er jaren, moest ik ineens verplicht rechts leren schrijven. En dat lukte natuurlijk niet zoals bij links en heeft dan ook weinig zin als het niet van nature gaat.

Mijntje

Mijntje

29-08-2016 om 07:37

zelf

Ik denk niet dat een juf of ouder een kind kan of moet zeggen met welke hand het moet schrijven of tekenen. Dat zegt ook niks over met welk been je het eerst stapt.
Ik ben linkshandig, toen ik zes was brak ik mijn linkerarm ('gelukkig is het je linkerarm, zeiden ze.. niet dus) en heb toen tijdelijk met rechts leren schrijven. Mijn juf was zo aardig mij toch krullen en stickers te geven ook al was het minder netjes, hoewel het op het laatst heel goed ging. Toen mijn arm genezen was ging ik vanzelf zonder problemen weer met links verder.

Lichtinval

Heeft de keuze misschien te maken met de lichtinval op zijn werk? Als het kind op school een vaste werkplek heeft waarbij de lichtinval hem doet bewegen die arm/hand te gebruiken om zodoende minder last te hebben van schaduw op zijn werk, kan ik mij voorstellen dat een ambitext kind en voorkeur heeft voor een hand. Dat zou dus betekenen dat die voorkeur niet zo zeer doorde hersenen gemaakt is, maar uit praktische overwegingen.

Maar bij herhaalde voorkeur voor een bepaalde hand, kan de fijne motoriek wel zodoanig ontwikkeld zijn, dat het kind om een mooie inkleuring te bereiken, kiest voor de hand waarmee dit bereikt wordt. Zo ontstaat een automatisme bij het kind.

Net als bij het opstappen op de fiets. Allebei de benen even sterk, en toch stapt iemand links op terwijl de ander rechts op de fiets stapt, actie uit automatisme en gewenning.

bespreken met groep 3 leerkracht

Misschien is het een idee om het voor te leggen aan de leerkracht die hij nu in groep 3 krijgt. Verschillende docenten hebben vaak ook verschillende ideeen. De nieuwe docent kan het extra in de gaten houden en als ze merkt dat rechts niet gaat of dat hij toch elke keer pen in zijn linkerhand pakt, als nog links aanleren.

Mijn dochter is 5 en gaat na de zomer naar groep 2. In groep 0 kregen we te horen van haar juf dat ze het idee hadden dat ze links is. Zelf hadden we het nog niet in de gaten. Tot we er extra op gingen letten. Mijn dochter doet alles links. Brood smeren doet ze met een broodmes met haar linkerhand. Als ze wil kleuren pakt ze de potloden links. Als ze al iets rechts pakt, dan pakt ze vervolgens over met links. Ik heb zo'n vermoeden dat als je haar zou leren rechts te schrijven, dat ze eerst de pen links pakt. Vervolgens nadat het vaak geroepen is recht en vervolgens weer overpakt naar links.

waarom moet er eigenlijk gekozen worden?

Waarom moet er eigenlijk gekozen worden? Iemand anders merkte ook al op dat sommige mensen ambidexter zijn. Mij zou het wel handig lijken als een kind dat kennelijk geen duidelijke voorkeur heeft, met beide handen leert schrijven.

Zoon had hier ook geen duidelijke voorkeur. Daar werd ook wat zorgelijk over gedaan, maar hij zat toen nog in groep 1 en schreef hooguit zijn naam. Toen brak hij zijn linkerarm en hij schrijft nu rechts. Ik heb me altijd afgevraagd of die breuk en de vier weken gipsarm het zetje is geweest dat maakte dat hij rechts is gaan schrijven (en tekenen), of dat dat anders ook gebeurd zou zijn.

Dochter is dan weer altijd consequent en met alles rechts geweest, dus dat was lekker overzichtelijk.

Maar goed, ik zou zoon gewoon lekker zelf laten kiezen. En stiekem kijken of hij niet met twee handen kan leren schrijven

Groeten,

Temet

Lieverdje

Lieverdje

29-08-2016 om 12:48

hier ook ambidexters

Mijn man is zowel links- als rechtshandig, zijn ene zus linkshandig en de ander rechtshandig. We hebben een zoon die uitgesproken rechtshandig is net als ik (ik ben hartstikke gehandicapt als ik iets zonder mijn rechterhand moet doen, vreemd genoeg ben ik wel eens bij een ander testje links bevonden Onze andere zoon leek van kleins af aan een voorkeur te hebben voor links, maar doet toch ook dingen met rechts, zoals knippen. Tekenen en kleuren heeft vrij lang met zowel links als rechts gedaan, tot zijn 5e/6e jaar wel. Ik vond wel dat het met links duidelijk mooier ging dus heb hem wel gestimuleerd met links te gaan schrijven en tekenen. Het is mij ontgaan of ze op school daarvoor testjes doen aan het begin van groep 3 eerlijk gezegd. Nooit iets van meegekregen in elk geval.

Ik zou dus zeggen, laat je kind zelf kiezen en als het niet zelf kiest, kijk dan wat het gemakkelijkst af gaat en moedig je kind aan die kant te gebruiken. Lijkt mij raar dat je kind met rechts moet gaan schrijven van de juf terwijl daarvoor een duidelijke linkse voorkeur is.

Juli

Juli

29-08-2016 om 15:58

Eerste dag gehad.

Vandaag is hij voor het eerst naar school geweest en ik heb tegen de juf niks gezegd. Net vertelde hij dat hij wisselt en met allebei schrijft. Ben benieuwd hoe lang hij dat gaat volhouden. De juf had er niks van gezegd en heeft er (volgens hem, niet in de gaten gehouden.

Vind alle reacties leuk om te lezen en de uitlopende antwoorden geven een mooi beeld over hoe wij er ook tegenaan kijken. Aan de ene kant wil je het laten testen en goed aanleren. Aan de andere kant niet teveel nadruk op leggen en het laten gaan.

Ik vind het fijn om te lezen dat mensen doen links schrijven niet tegen zoveel problemen aan lopen en dat er ook heel wat tweehandig zijn.

Ik was wel verbaasd te lezen dat sommige kinderen zo laat een voorkeurs-hand krijgen. Raar eigenlijk dat schrijven dan zo vroeg geleerd wordt. Interessant.

Bedankt voor alle antwoorden en meningen (tot nu toe).

Tango

Tango

29-08-2016 om 23:02

Hier ook laat.

Toen dochter hier destijds in groep 2 zat zei juf ook heel stellig dat ze linkshandig was. Was ons toen nog niet opgevallen. Na de zomer ging ze naar groep 3 en schreef toen gewoon met rechts. Nooit een punt geweest. Ze was uitgesproken rechtshandig.
Bij zoon was het meer een twijfelgeval. Hij is linksbenig maar schrijft rechtshandig. Hij heeft echter nooit netjes leren schrijven dus heb ik me weleens afgevraagd of hij niet eigenlijk met links had moeten gaan schrijven. Inmiddels doet hij veel op een laptop dus dat lost een groot deel van het probleem al op.
Zelf zijn man en ik linkshandig. Ik heb nooit grote problemen ervaren hiermee. Ik kreeg van mijn ouders ooit een linkshandige schaar maar daar kon ik niets mee, ik knipte liever met een gewone schaar. Man heeft wel moeite gehad met schrijven, maar dat kwam naar mijn idee (net als bij zoon) eerder door zijn motoriek dan door het linkshandig zijn.
Mijn oma was ook linkshandig en moest natuurlijk met rechts leren schrijven. Ze heeft nooit netjes kunnen schrijven en deed verder alles met links. Toen ze een dochter kreeg die ook linkshandig bleek en op school gezegd werd dat ze met rechts moest gaan schrijven, is mijn oma boos naar school gestapt. Daarna mocht dochter gewoon met links schrijven

Puck

Puck

30-08-2016 om 09:13

Half a twin

Ik ben met je eens dat linkshandig soms iets onhandiger is, je voorbeeld van collegetafeltjes is wel de ergste variant maar verder heb ik nooit echte problemen ondervonden met mijn linkshandigheid. Met een beetje creativiteit kan ik altijd prima uit de voeten. Net als Tango kan ik totaal niet overweg met artikelen die speciaal voor linkshandigen zijn gemaakt. Overigens vind ik de test om te kijken met welke voet je een opstapje op stapt helemaal niet ter zake doend. Linkshandig wil helemaal niet zeggen dat je ook linksbenig bent. Beetje indirecte waarneming. Voor wat TS betreft: laat juf hem vooral niet stimuleren of dwingen om met een bepaalde hand te schrijven, laat hem dat gewoon op eigen gevoel uitzoeken.
Overigens had ik op de middelbare school een meisje in de klas die rechtshandig schreef en linkshandig kleurde en dat ook nog tegelijkertijd kon doen. Heel bijzonder vond ik dat.

Half a twin

Half a twin

30-08-2016 om 09:22

Frustratie

Mijn gevoel over onhandig zijn met linkshandig schrijven is denk ik vooral gebaseerd op frustratie uit mijn jeugd. Ik schreef links maar moest zelf maar uizoeken hoe. Had tot en met de 6e klas een lijnenkaart in mijn schrift om het naar rechts hellend verbonden schrift te kunnen produceren. En altijd maar die kattige opmerkingen in mijn rapport. Half moet netter schrijven, half moet doorschrijven, niet steeds haar pen optillen, half moet proberen minder te vlekken. Gaat nogal makkelijk met zo'n verrekte vulpen.
Er heeft nooit iemand gekeken hoe ik nu daadwerkelijk schreef. De juffen van nu kunnen echt tot hulp zijn bij het linkshandig leren schrijven.
Feitelijk doe ik meer dingen rechts dan links dus dat schrijven had ik ook wel rechts kunnen leren denk ik. Telpatroontjes borduren doe ik ook rechts, dat is toch ook zeer fijne motoriek.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.