Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Mag een openbare basisschool regulier onderwijs weigeren?

De situatie: kind zit in speciale (zogenaamde 'top') klas op een reguliere basisschool. Een klas voor hoogbegaafde kinderen. Kind zit sinds groep 4 op deze school, in de topklas. Inmiddels in groep 7. Kind heeft ook ADHD.

Wij als ouders zijn van mening dat kind beter kan overstappen naar reguliere klas. Ze mist teveel 'basis', waar in de topklas ook weinig aandacht voor is. Ook op sociaal vlak denken wij dat zei beter past in de reguliere klas. We roepen dit eigenlijk al een paar jaar, maar steeds zegt de school dat ze echt op haar plek zit. Tot nog toe zijn we steeds meegegaan in het oordeel van school, maar nu zijn we overtuigd dat dit echt het geen passend onderwijs voor haar is. We willen haar met een zo goed mogelijke 'basis' naar het VO, en die gaat ze volgens ons beter krijgen in een reguliere groep.

School zegt: nee, wij vinden dat ze beter past in de topklas, dus ze mag niet naar de reguliere klas. Want als we dat toestaan dan nemen we onszelf niet serieus (blijkbaar vinden ze het niet zo nodig om ons serieus te nemen). Willen jullie regulier, dan ga je maar naar een andere school.

Maar, mogen ze dit wel weigeren? Beleid op topklas gebied is bovendien dat een kind alleen toelaatbaar is zonder diagnose. Dus feitelijk hoort ons ADHD-kind überhaupt al niet in die klas.

Kunnen we als ouder nog wat, of zit er niets anders op dan te dansen naar de pijpen van de school?

Lente

Lente

09-03-2018 om 16:37

Betaal je voor de topklas?

Zie titel

Anoniem

Anoniem

09-03-2018 om 16:40

Regio Zeist/Maarssen?

Is het een topklas in die regio? Daar betaal je als ouder niet extra, maar dan wordt het plaatsen in een andere klas volgens mij een vergelijkbare discussie als wanneer je je kind binnen regulier met goede argumenten liever in een andere klas hebt.

Jippox

Jippox

09-03-2018 om 17:17 Topicstarter

kosten

We betalen niets extra, alleen moet kind een laptop hebben (en verplichte elke dag meenemen).

Extern advies

Jippox,
Kun je hierover geen extern advies inwinnen en dat voorleggen aan de school?

Jippox

Jippox

12-03-2018 om 07:54 Topicstarter

extern

We hebben dat nu voorgesteld aan de school, om een onafhankelijke 3e partij te laten beslissen wat de beste plek is voor onze dochter. Ben benieuwd naar de reactie van school. Het lijkt erop dat argumenten er helemaal niet toe doen, dat de beslissing voorafgaand aan ons gesprek al genomen was. En dat het helemaal niet om het belang van dit kind gaat, maar om een of andere strategische beslissing. Heel onwerkelijk allemaal

De school is de specialist

Het is beginsel de school die bepaalt welk onderwijs passend is.
Ik denk dat men dat ook bedoelt met "anders nemen we ons zelf niet serieus"

"(blijkbaar vinden ze het niet zo nodig om ons serieus te nemen)."
Maar dat klopt. De school is in beginsel de specialist. De ouders niet. Sterker nog, 'het onderwijs' vreest consumentisme. Ouders die op bestelling het een of het ander willen.

" Beleid op topklas gebied is bovendien dat een kind alleen toelaatbaar is zonder diagnose. Dus feitelijk hoort ons ADHD-kind überhaupt al niet in die klas"
Ik weet niet wanneer dit beleid zo was, maar sinds de wet passend onderwijs mag een diagnose geen verschil meer uitmaken. Het moet alleen maar gaan over het onderwijs en de resultaten zelf.

"Kunnen we als ouder nog wat, of zit er niets anders op dan te dansen naar de pijpen van de school?"
In beginsel wel, al zou je nog wat kunnen doen met die laptop. Want dat is wel degelijk een vorm van betaling. Maar dat is wel een omweg met spijkers op laag water.

Kun je je eigen zorgen helder maken?
Welke basis mist ze? Waar maak je dat uit op?

Wat de school moet kunnen overleggen is een ontwikkelingsperspectief: Welk niveau wordt er nagestreefd eind groep 8? Op welk niveau zit de leerling nu?
Zijn er tekorten/achterstanden tov de kerndoelen en de gangbare streefniveaus?
Zo ja, hoe denkt de school dat dan op te kunnen lossen?

tante Sidonia

tante Sidonia

12-03-2018 om 09:56

ik denk

Dat je de machtsstrijd moet stoppen in welke klas ze moet zitten. Wat je als ouders moet doen is exact aangeven waar je zorg zitten en dat aantoonbaar maken. Het is dan aan school om te kijken hoe dat probleem gaat worden opgelost.
Dat de school haar eigen beslissingen neemt is logisch± zij zijn de deskundige, niet jij. Jij bent ervaringsdeskundig op het gebied van kennis over je kind, laat dat zien door duidelijk aan te geven water volgens jou mis gaat bij die basis.
En je laatste optie± haal je kind van school en zet het op een school zonder topklas.

Jippox

Jippox

12-03-2018 om 12:31 Topicstarter

het probleem

is (o.a.) dat dochter het vrij slecht doet op de cito's. Vaak II en III scores, maar ook zelfs wel eens IV of V. Qua cito zou je blij mogen zijn met een vmbo/havo advies. Wij denken dat er wel meer inzit. Wat zegt school: 'ach, staar je niet blind op de cito's. Ze kan het best, en HB-ers scoren wel vaker slecht op de cito". Ik denk dat dat onzin is, en al hemelaal voor de cito's van spelling/werkwoordspelling bijvoorbeeld. Op mijn vraag of ze dat met onderzoek konden staven was het antwoord uiteraard nee.
Verder geven ze aan: maak je maar geen zorgen, ze krijgt toch wel vwo advies.
Maar wij willen helemaal geen 'gratis' vwo advies!, wij willen weten wat onze dochter nu echt kan of niet. En daar gaan we in deze klas dus niet achter komen, want ze nemen het niet serieus.

Het topklasonderwijs zoals het nu vormgegeven wordt bestaat uit heel, heel veel projectjes etc. en uit heel weinig (herhaling van) reguliere stof. Ook les/instructie ontbreekt grootdeels. Vaak is de boodschap: ga het zelf maar uitzoeken! Vast leuk voor sommige HB-ers, maar niet voor onze ADHD dochter.
Vandaar onze wens om naar de reguliere klas over te stappen (waar gewoon plek is) en daar met meer instructie en herhaling te zien of er meer in zit dan er nu uit lijkt te komen.

In eerste instantie dit met de (interim) schoolleider besproken. Die vond het een heel goed plan! Hij zou het met de IB-er bespreken om te zien of er qua aantal zorgleerlingen ook genoeg plek was in de reguliere groep. Verder geen enkele twijfel.

Vervolgens heeft de directeur zich er mee bemoeid en stelt de school zich volkomen star op. Geen idee op welke gronden dus, want er zijn helemaal geen argumenten en die van ons interesseren ze niet. Ondertussen staat de site vol met 'samen met de ouders, en blabla', maar dat is toch niet wat wij hier ervaren.

Wij hebben al veel meegemaakt met deze school (in negatieve zin). Na vorig jaar zijn alle topklasleerkrachten opgestapt, en begon men min of meer weer van voor af aan. Op geen enkele manier worden alle mooie beloften waargemaakt. Veel ouders zitten nu maar thuis regulier werk te doen met hun kinderen. Dat willen wij niet. Wij willen dat op school, dan gaan wij thuis wel de extra en uitdagende dingen doen (wat we sowieso wel doen trouwens). Eind vorig jaar geprobeerd om terug te keren naar de oude school, maar daar was helaas geen plek. Nu (halverwege groep 7) nog een schoolwissel (dochter zit hier nu bijna 4 jaar) naar weer een andere school vinden we ook niet zo'n fijn idee.

doel

Wat M Lavell en tante Sidonia zeggen is ook een ware. Wat is het na te streven einddoel en wat gaat school doen om dat te bereiken.

Is er een principe-einddoel voor de leerlingen van de topklas? Gaat ze dat halen? Of vrees je dat ze ondanks (bijv) vwo advies toch gaat stranden op het vo?

Ik kan je overigens wel een beetje volgen hoor. Ik ken het topklas concept en ik vraag me af of kinderen niet te veel zelf moeten uitzoeken. Ook als je geen adhd hebt, en wel hb bent, kan dat soms mis gaan.

Jippox

Jippox

12-03-2018 om 12:55 Topicstarter

madeliefste

Eén van onze andere kinderen heeft ook 3 jaar hier in de topklas gezeten. Die zit nu in de brugklas (gymnasium). Hij haalde altijd alleen maar I scores op alle cito's, maar desondanks zien we dat hij t.o.v. kinderen uit regulier onderwijs wel achterstand had bij Nederlands en Engels. Hij heeft dat zonder veel problemen wel weer ingehaald en doet het verder prima, maar toch...

Voor dochter weten we het gewoon niet. Geen idee of vwo een goed idee is. Cognitief ja, maar die adhd zit best wel e.e.a. in de weg. Punt is dat we op deze wijze (ze krijgt sowieso dat vwo advies we en niemand neemt de cito uitslagen serieus) geen idee hebben waar we goed aan doen, waar ze nu ècht staat, zeg maar...

jill

jill

12-03-2018 om 13:04

Mmhh

En toch zou ik wensen dat mijn kind het onderwijs had gehad dat jij beschrijft.
Ik denk dat idd veel hb kinderen slecht op cito's scoren.
Dat probleem was er niet bij mijn kind, helaas eigenlijk zelfs.
Die scoorde mooi bovenaan, deed het dus prima volgens 'iedereen'.

Hij deed het helemaal niet prima, integendeel.
Heeft zich ook prima gewreekt, op vo.

Ppfft, scores waren echt mijn aller, allerlaatste zorg op bs.

Vooral denk ik dat cito niet zo representatief is voor hb kinderen, uitslagen zeggen zo weinig.
Een gratis vwo advies vind ik dan ook echt een onterechte term.

Maar goed, ik vind sowieso niet dat een vo advies iets is dat kinderen moeten verdienen ofzo.

Basis

Ik vind het wel verstandig om de basiskennis goed op orde te hebben. Ik merk dat ook bij mijn jongste: die heeft nooit geautomatiseerd met rekenen en merkt dat nu ook. Niet onoverkomelijk, maar als dat op veel fronten het geval is dan is dat lastig. Overigens scoorde hij altijd I+ op de rekencito, maar vraag hem de tafels, of hoe je breuken vermenigvuldigt en hij heeft geen idee. De cito's zeggen dus inderdaad lang niet alles. Misschien zou een goede RT kunnen checken hoe het zit met de basiskennis en of je je echt zorgen moet maken.

Geen absoluut antwoord

Jippox "Maar wij willen helemaal geen 'gratis' vwo advies!, wij willen weten wat onze dochter nu echt kan of niet. "
Daar is geen antwoord op.
Cito is ook een tamelijk grove screening. Net als IQ by the way. Een hoog IQ betekent niet altijd dat je al vroeg de spelling tot in de puntjes beheerst. Het belooft bovendien niet per definitie een succesvolle schoolloopbaan.

De mening van de school is ook een mening. Of de leerlingen van deze school daarmee weg komen in het adviescircuit en vervolg, weet ik niet. Om welke regio gaat het?
Vo scholen zijn geneigd om na het eerste en of tweede jaar alsnog het (bindende) basisschooladvies te herzien. Dus stel dat dochter "onterecht" op het vwo zou belanden, dan wordt dat beslist bijgesteld.

Ik zou me er niet zo heel druk over maken.
Er bestaat geen kikkerproef voor (echt wel of echt niet vwo)

Als je toch graag wil dat je dochter wat meer basisvaardigheden bijgebracht wordt, dan is de kortste weg die kant op dat je dat zelf doet of organiseert. Een debat met school erover zal tot niets leiden.

Jippox

Jippox

12-03-2018 om 15:32 Topicstarter

Het lijkt nu vooral een schooladvies op basis van IQ, terwijl IQ een slechtere voorspeller voor schoolsucces op het VO is dan cito uitslagen.

Natuurlijk zijn die cito's ook niet heilig, maar het zegt ook niet helemaal niks, zoals de school wil doen geloven. Dat lijkt mij overigens ook vooral een smoesje om vooral niks te hoeven doen/veranderen.

Eerlijk gezegd, ik begrijp de weerstand van de school niet. Wat is er op tegen om dit kind naar een andere klas te laten gaan? Ik denk dat ze vooral bang zijn dat er dan veel meer ouders denken: hé dat is een goed idee! Want de ontevredenheid is enorm...

Dat

Dat zal het wel zijn... Als er één schaap over de dam is...

sprookje kapot

"Het lijkt nu vooral een schooladvies op basis van IQ, terwijl IQ een slechtere voorspeller voor schoolsucces op het VO is dan cito uitslagen."
Ik ken de vergelijkende cijfers niet, maar dát is erop tegen om jouw kind naar een andere klas te laten gaan.

Zodra deze school de mening loslaat dat met een hoog IQ alles vanzelf goed komt loslaat, moet ineens geheel opnieuw voor alle leerlingen uit die topklas en alle topklas leerjaren daar onder, worden vastgesteld of het nu wel of niet goed komt en of ze nu wel of niet extra lesondersteuning/oefening nodig hebben of niet. Dan ook ineens staat het vwo-advies voor al die leerlingen op losse schroeven.

Is het hele sprookje ineens stuk.

Hoe is de uitstroom en doorstroom in het vo van die topklas?
Vallen er veel leerlingen uit in het vo?

Angela67

Angela67

12-03-2018 om 18:00

tuurlijk gaan ze niet met jullie akkoord

als ze je dochter naar 'regulier' laten gaan dan erkennen ze hun failliet.
laat het kind gewoon goede bijles krijgen en dan scoort ze op de volgende cito een I. Dan kun je zeggen hoe je je haar hebt laten bijspijkeren en kun je de rekening indienen
Zij zijn er helemaal niet op uit om het voor jouw dochter goed te doen. Ze willen hun 'reputatie' niet kwijt. Besteed zo min mogelijk tijd aan verwachtingen hebben m.b.t. school en steek die tijd in haar. Laat haar leuke dingen op school doen en zich uitleven op Chinees en schaken.
leer haar omgaan met ADHD en ondertussen spelling en lezen en rekenen thuis doen.

gr Angela

Ook op sociaal vlak..

Jippox, je dochter zit nu al 3,5 ja in deze groep. Heeft ze het soms niet naar haar zin?
Aan de andere kant; weet ze dat jullie liever hebben dat ze naar de groep gaat met regulier onderwijs?

Als de achterstand met Engels je zorgen baat, kan je haar ook thuis oefeningen laten maken. Dat kan je met de leerkracht bespreken. Zo hoeft ze niet van groep te wisselen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.