Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Maja

Maja

25-03-2019 om 08:21

mbo

Enige tijd geleden postte ik over de problemen waar wij tegenaan liepen op het ROC van onze dochter.

Problemen waren o.a. gebrek aan informatie, onduidelijkheid, maar ook docenten die vakinhoudelijk geen kennis hadden, geen terugkoppeling op verslagen krijgen, geen toegankelijkheid naar digitale voorbeelden, examens waarover onduidelijkheid was, verplichte samenwerking. Hierover hebben wij verschillende gesprekken op school gehad, waarin telkens beterschap werd beloofd.

Wij hebben het verder in de gaten gehouden, na veel gedoe mocht ze (werd in de laatste week aangegeven, nadat projectpartner voor de 10de keer zijn deadline niet nakwam) het examen alleen doen.

Wat natuurlijk voor een hoop extra werk zorgde, in een toch al zeer krappe planning.

Uiteindelijk heeft ze op de dag van de deadline een map ingeleverd. Volgens de betreffende docent was alles aanwezig. Mooi, nu het examengesprek.

Het gesprek begon al dat er documenten misten (raar, want de andere docent had toch gezegd dat alles er in zat), en dat verslagen niet voldoende waren, maar dat ze wel merkten dat ze heel goed wist waar ze het over had. Resultaat: gezakt, herkansing mogelijk maar loopt een half jaar vertraging op, want dit is niet meer mogelijk in dit schooljaar.

Vrijdagmiddag meteen een gesprek met de vertrouwenspersoon gehad, dat er over een aantal van die zaken toch echt al eerder klachten waren ingediend, maar dat het niet terecht is, dat zij hier nu op wordt afgerekend.

Dit hele verhaal loopt natuurlijk nog, vrijdagmiddag is niet de beste tijd om iets aan te kaarten op scholen.

Ze heeft een korte samenvatting van alle misstanden verzonden naar de vertrouwenspersoon, ze neemt vandaag contact op met JOB-MBO, misschien dat die kunnen ondersteunen. Afhankelijk van antwoorden van deze 2 partijen gaat er ook een klacht naar de examencommissie.

Hebben jullie ideeën of zij/wij verder nog iets kunnen doen, behalve afwachten???

Ik baal hier zo van en zit er zo bovenop omdat het gewoon zo onterecht is allemaal, juist omdat het allemaal gaat om gegevens die (a) niet toegankelijk waren (b) waar eerder geen terugkoppeling op is gegeven en (c) eigenlijk ook door haar projectpartner zouden zijn opgenomen.

Let wel: het gaat me er niet om dat ik haar hoe dan ook wil laten slagen, het gat me er wél om dat school zich volledig aan zijn verantwoordelijkheden heeft onttrokken al die tijd.
School en dochter hebben blijkbaar niet dezelfde insteek gehad.

Procedure examencommissie

Als je het niet eens bent met de onvoldoende voor het examen, moet je sowieso een klacht indienen bij de examencommissie, dat is de procedure, anders gaan ze niks doen. Wat de vertrouwenspersoon ook gaat zeggen.

Dus goed onderbouwde klacht bij examencommissie indienen, dit zijn andere mensen dan de docenten die beoordelen.

Belangrijk is dat je aangeeft dat de docenten de beoordelingsprocedure niet goed gevolgd hebben en daarom het examen niet onvoldoende verklaard had mogen worden. Probeer hierbij te verwijzen naar het examenplan/examengids/oer (in ieder geval een document waar de procedure van examens in beschreven staat)

Succes

Maja

Maja

26-03-2019 om 08:00

MarSy

Het vervelende van dit hele verhaal is dat er op alle fronten van alle vormen van enige manier van lesgeven is afgeweken, en dat dus eigenlijk de toetsing van het examen misschien wel klopt, maar de aanloop ernaar toe onvoldoende is geweest.

Verder is er een examenreglement, wat algemeen opgesteld is voor oude stijl en nieuwe stijl examens en voor alle onderwijsvormen die dit ROC biedt....

Begin januari opmerking van afdelingsmanager: wij gaan overleg hebben met alle (interne) examinatoren zodat we allemaal op één lijn komen te zitten.

Aangezien dit geen wettelijk/landelijk examen is, en het de eerste school is die dit examen in deze stijl gaat uitvoeren, zijn er dus ook nog geen echt duidelijke regels en ben je toch eigenlijk afhankelijk van een soort van willekeur... en als je dan toevallig degene treft die problemen heeft met vrouwen in de techniek, is er natuurlijk altijd wel een stok te vinden om mee te slaan.

Trouwens toevallig: bij een andere niveau 4 BOL opleiding hebben ze vorig jaar hetzelfde met het examen gehad, en ook daar was het een grote puinhoop.

Wat wij hopen is dat de vertrouwenspersoon ons/onze dochter kan ondersteunen in het in gang zetten van de klacht, aangezien er in de aanloop, ondanks al onze klachten, al niets mee gedaan is....

Triva

Triva

26-03-2019 om 08:14

Veel

Mboscholen maken er een gigantische puinhoop van, kost veel stress en onzekerheid. Vaak komt het rechts- of linksom wel goed omdat de schoil ook geen slechte naam wil. Zou zoiets op hbo of universiteit zo gaan dan is het land te klein. Helaas maar hier is de tweedeling in de samenleving goed te zien. Regering heeft daar zijn kinderen niet.....

Maja

Maja

26-03-2019 om 09:28

triva

Duidelijk, gewoon echt al 2 jaar bezig om zaken voor elkaar te krijgen. Enige wat dochter wil is fatsoenlijk opgeleid worden, met duidelijkheid (over het algemeen is techniek redelijk exact, dus duidelijkheid zou bovenaan moeten staan).

Weet je wat je vervolgens te horen krijgt? Tja, meiden denken anders dan jongens, de onderwijsvorm is op jongens ingericht.....
Tja zal best, roep dan niet dat je vrouwen in de techniek wilt.

En welk argument ook: het houdt natuurlijk nooit automatisch in dat school er een potje van mag maken....

@Emma

@Emma

26-03-2019 om 11:07

Maja

Ja precies, dat zeggen ze op pabo's ook, maar dan omgekeerd over jongens. Intussen blijft het echt een vrouwentent

Je kunt wel denken over het mbo: het zal mijn tijd wel duren, als ik mijn diploma heb ben ik toch wel klaar, maar dat is niet helemaal zo. Oudstudenten van Inholland hebben meegemaakt dat hun diploma echt minder waard was omdat de opleiding niet goed functioneerde. Ook de vmbo'ers in Maastricht hebben hun examen over moeten doen. Ik weet niet precies hoe het zit met accreditaties voor MBO-opleidingen maar het is het uitzoeken waard. De opmerking dat er alleen maar kwaliteit is op scholen met "regeringskinderen" is een beetje kort door de bocht. Die zouden dan in ieder geval niet bjj Inholland hebben gezeten

Maja

Maja

26-03-2019 om 11:29

@emma

"gelukkig" is onze dochter op basis van haar eerdere opleiding al wel aangenomen op het HBO, dus de "waarde" van het diploma is voor haar niet zo van belang, maar toch.

Verder weet ik uit betrouwbare bronnen, dat haar laatste stagebedrijf telkens vraagt wanneer ze weer komt, ze zou daar per direct fulltime kunnen werken, dus die zien er echt wel iets in....

Maar ja, je investeert in een opleiding en wilt natuurlijk ook dat er "rendement" komt in de vorm van een diploma. Als dat vervolgens dreigt mis te gaan door mismanagement, voelt dat erg zuur....

Tango

Tango

26-03-2019 om 14:53

Nou, herkenbaar hoor.

Hier ook een dochter op MBO. Doet overigens wel een 'meiden' opleiding, namelijk Toerisme. Of liever gezegd, Leasure &Hospitality. Dat laatste klinkt heel mooi, maar waar dochter en wij dachten dat Leasure staat voor animatie e.d. lijkt school te vinden dat het te maken heeft met schoonmaken. Deze week is ze namelijk 2 dagen op kamp en heeft alleen nog maar moeten schoonmaken. Nou vind ik af en toe iets schoonmaken geen probleem, maar wel als dat t/m vuilnisbakken met schimmel erin aan toe gaat. Ze loopt stage bij een vakantiepark, daar heeft ze het na een periode wennen echt naar haar zin, maar de stage moest ze een week onderbreken voor dit kamp. Boos is ze, en terecht vind ik, want wat het doel van het kamp is? Geen idee.
En tot overmaat van ramp slapen ze in een groepshuis waar de verwarming kapot is. Wordt niets aan gedaan.
En dit is niet het enige. Vanaf het begin van het schooljaar is de communicatie al waardeloos. Zo startte ze opeens op een andere locatie dan gepland (veel slechter bereikbaar met OV), heeft ze wekenlang niet op de laptop kunnen werken omdat er een systeem op school overgezet werd. Worden de leerlingen kinderachtig behandeld, op de gang gestuurd e.d. terwijl de meeste 18+ zijn. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik bemoei met nergens mee, dat wil dochter ook niet. Maar nu met het kamp vond ze het zowaar goed dat ik een mail stuurde....
Ik begrijp het niet, dat het MBO zo slecht wordt georganiseerd. Vroeger zat ik zelf op HBO, gingen we met een bus naar een introductiekamp. Was ook niet veel aan hoor, maar het werd wel georganiseerd. Tegenwoordig wordt verwacht dat ze er zelf heenreizen met wel stapels bagage. Of dat ouders rijden...

Maja

Maja

26-03-2019 om 15:32

Tango

je snapt gewoon werkelijk niet waar ze mee bezig zijn.
De leerlingen willen echt wel, maar worden gewoon gedwarsboomd door de docenten

En op open dagen is er geen betere school te vinden dan de betreffende....dochter mag geen voorlichting meer geven, maar goed ook, kreeg de school totaal geen leerlingen meer
Ordinaire verkooppraatjes: als je ze op zo'n dag/avond hoort, dan is er geen betere school, komen er goed opgeleide mensen vandaan, en is alles top geregeld.

Jammer, want er is echt voldoende vraag naar goed geschoolde vakmensen, alleen een BOL-opleiding lijkt dat in een aantal gevallen gewoon niet te kunnen bieden...

Gemiste kans

Tango

Tango

26-03-2019 om 15:43

Ja, stom.

Aan mijn dochter zouden ze ook geen goede hebben om de school te promoten. Ze vindt het maar niets op school. De docenten kunnen geen orde houden, ze leren niets in de les etc. etc. Gelukkig vindt ze de stage leuk nu, dus lijkt ze wel de goede richting te hebben gekozen.
En bij de start van het schooljaar werden we inderdaad geïnformeerd over dit kamp, maar was het een mooi verhaal over dat de eerstejaars een animatieprogramma zouden uitvoeren onder leiding van de ouderejaars. Prima leek mij, maar daar versta ik dus geen schoonmaakprogramma onder.

@Emma

@Emma

26-03-2019 om 15:53

Stages

Waar ik dan weer veel problemen mee heb zijn de stages: het kostte mijn dochter hemel en aarde om überhaupt reacties te krijgen op haar sollicitaties (bedrijven via school). Als je dan eindelijk een plek hebt is mag je alleen maar productiewerk doen en dan echt van 8-17u, of een bedrijf dat aan het theater verbonden was vaak tot 23:30 in de avond. Geen mogelijkheid jezelf te ontwikkelen want nooit tijd. En dan aan het eind een beoordeling van 5,8 omdat "ze niet zo communicatief is". En geen cent vergoeding dus. Ik vind het pure uitbuiting en schandalig misbruik maken van.
Met toestemming van mijn dochter heb ik eens het roc ingelicht toen het de spuigaten uitliep. De mentor schrok daar "best wel" van, pffff. Ik was echt niet de enige hoor, die er wat van zei.
Nog éęn stage te gaan, laten we hopen dat die prettiger is. De stages duren 3 maanden.

Triva

Triva

26-03-2019 om 16:15

ook bbl

"Jammer, want er is echt voldoende vraag naar goed geschoolde vakmensen, alleen een BOL-opleiding lijkt dat in een aantal gevallen gewoon niet te kunnen bieden..."

Mijn zoon doet BBL, is niveau 2. Er zit van praktijkschool-mavo in zijn klas. Hier zit het probleem in de theorie. Hij doet geen BBL op een mbo maar particulier dus dat is nog goed geregeld maar op de één of andere manier sluit de theorie totaal (en dan ook echt totaal) niet aan op het niveau. Ik vind ook al dat de stof te ingewikkeld is voor MBO2 maar als die dan nog op een normale manier wordt uitgelegd en als de stappen om tot het antwoord te komen gewoon eens gegeven worden dan snap ik het nog. Serieus, mijn oudste en ik hebben allebei HBO/universitair niveau en zouden deze stof toch in 1x moeten kunnen begrijpen. Tot mijn spijt moet ik toegeven dat er nog steeds onderdelen in de stof zijn die IK niet begrijp omdat het zo slecht wordt uitgelegd in het boek en ik het dus mijn zoon niet eens kan uitleggen. Dat heb ik nog nooit van mijn leven meegemaakt.

De stof is hoger dan Natuurkunde op VWOniveau heb ik al ontdekt maar dan heel specialistisch. Never nooit niet dat mijn zoon dit nodig heeft in zijn werk. Wellicht wel als je niveau 4 doet maar daar is hij nog lang niet. We weten al dat de stap van VMBO naar het huidige vele malen groter is dan van MBO2 naar 3 dus wel gaan 3 nog wel proberen hierna (ja serieus, ik zeg we... mijn zoon heeft zoveel last van zijn dyslexie dat we hier aan werken, gelukkig hoef en kan ik hem niets leren over zijn werk wat hij de overige vier dagen in de week doet. Dat gaat supergoed dus we houden vol.

Maja

Maja

27-03-2019 om 08:08

@Tango: zo jammer dat je zo vals voorgelicht wordt. Ik heb werkelijk aan mezelf getwijfeld: ben ik nu gek, mis ik dingen, maar het gebeurt dus echt vaker.

@Emma: schandalig dat dat nog steeds gebeurt. Er zijn toch kerntaken en werkprocessen vastgelegd die ze tijdens stage moeten uitvoeren?
Dochter had voor ze überhaupt op school kwam, haar stages al geregeld op basis van Crebo nummer, en die werden zo goedgekeurd door school. De eerste stageplaats had wel het goede crebonummer, was echter een totaal andere richting, waar ze ook niet echt iets geleerd heeft. Dit hebben we er vervolgens bij laten zitten, hij was voldoende afgesloten. tweede stage was bij een bedrijf, heeft ze heel veel (praktijk)ervaring opgedaan, dingen die ze niet op school geleerd had, hier vragen ze regelmatig wanneer ze weer komt werken. Mag ze straks ook vakantiewerk gaan doen.

@Triva: hier was het dus gewoon het volledig niet geven van bepaalde lessen. Gelukkig heeft dochter een vader die uit precies dezelfde werkrichting komt, en dus extreem heeft kunnen helpen, zodat ze nu de stof beheerst. Maar ergens is het toch vreemd, of het nu om BBL-2 of BOL-4 gaat, dat de stof zo onduidelijk gesteld wordt? En dat je er als ouder zelf niet eens uitkomt?

Je zou verwachten dat opleidingen er alles aan doen om leerlingen binnen boord te houden, maar het lijkt wel of ze het bewust zo ingewikkeld maken, dat men maar snel afhaakt. Jammer, ontneemt "ons" de kans op goede vakmensen, die we zo hard nodig hebben.

Maja

Maja

27-03-2019 om 08:15

ondertussen

Hebben we antwoord van de vertrouwenspersoon, die onze klachten zeer serieus neemt.
Zij gaat dochter helpen bij het indienen van een verzoek tot aanpassing bij de examencommissie (o.b.v. examenmap, studiegids en voorbereiding). Fijn.

Verder heeft ze mogelijkheden aangegeven waar we heen kunnen met de klachten die de volledige opleiding betreffen, kan en wil ze ook bij helpen.

als derde het punt van de docent die tegen de borsten van dochter praat: dit is wel haar straatje. Dochter kán een officiële klacht indienen, maar mag ook een "anonieme" melding maken. Dochter is hier nog niet over uit, wil zich eerst focussen op het examengebeuren, les heeft ze niet meer.

Onze focus ligt op dit moment op het examen. Daarna beraden we ons op verdere stappen richting school.

Wat ik in dat opzicht wel jammer vind: op de basisschool zijn de lijnen met andere ouders korter, waardoor je makkelijker met elkaar bespreekt wat er wel of niet deugt. Nu is dat niet meer, en heb je allemaal het idee dat je de enige bent (waar dat misschien helemaal niet zo is). Je zou bijna een belangenvereniging opstarten ouders van kinderen in het MBO...… al is het maar om op een rij te krijgen waar problemen liggen....

Tango

Tango

27-03-2019 om 09:48

Maja

Ja, echt waardeloos. En als je dan contact opneemt komt er uiteindelijk wel een duidelijk verhaal. Waarvan je dan denkt als ik het eerder had geweten had ik er niet zo'n probleem van gemaakt. Maar communiceren is blijkbaar erg moeilijk. Alle communicatie loopt via de studenten, ouders staan wel in het mailsysteem maar ontvangen geen mail over dit soort zaken. Maar in dit geval was ook dochter niet duidelijk geïnformeerd. En ik was niet de enige hoor die het raar vond. Ik sprak een andere moeder die ik ken en die toevallig een dochter heeft in dezelfde klas. Die ging ook al mailen.
Zo krijgt de school dus meerdere geïrriteerde ouders over zich heen terwijl ze dat gewoon hadden kunnen voorkomen door duidelijk te communiceren.

Maja

Maja

27-03-2019 om 10:21

tango

Communicatie is het grootste probleem van (in ieder geval) de school van mijn dochter.
Vorig jaar heeft haar vriend (die ze toen nog niet kende) examen gedaan op dezelfde school (andere studierichting), die had dezelfde problemen. Ook inderdaad iemand die ik op de manege sprak, zoon met (nog weer) een andere studierichting op dezelfde school, ook dezelfde problemen.

Helaas lijken jongens het allemaal iets minder "zwaar" op te vatten dan meisjes, óf ze gaan er (in geval van dochter) van uit dat zij de dingen wel oplost/uitzoekt.

Nu snap ik best dat communicatie soms lastig is, zeker examenjaren, waar de leeftijd toch vaak 18+ is: school heeft geen officiële verplichtingen naar ouders, mógen zonder toestemming van 18+ leerling niet eens informatie delen, dus het is lastig.

Maar.... zorg dán als school zijnde dat de communicatie naar je leerlingen duidelijk en juist is.

Tango

Tango

27-03-2019 om 11:11

En stages

Dat is hier het enige dat wel goed geregeld is. De studenten Leisure lopen standaard stage bij een vakantiepark-keten. En ook voor de overige studenten zitten er massa's stageplekken in het bestand.
Hier zijn het vooral de lessen die naar wat ik van dochter hoor, waardeloos zijn. Door de toetsen rolt ze tot nu toe opvallend goed heen. Heeft denk ik te maken met dat ze het niveau gewoon makkelijk aan kan. Zelfs voor Engels haalt ze ineens voldoendes terwijl dat op VMBO-T altijd een 5 was.
En dan dus die docenten die de leerlingen benaderen als zijn het VO-leerlingen. Op de gang sturen, de les niet inlaten als ze 5 minuten later zijn omdat het OV weer eens vast liep. Pffff, dat vind ik zo kinderachtig.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.