Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Nio-test 2e klas voortgezet onderwijs, iemand ervaring?

Dochter (13) zit in 2e van het tweetalig VWO. Kreeg stevig VWO-advies, kon altijd erg makkelijk leren. Erg zelfstandig type, regelt 't allemaal zelf wel, en zolang de cijfers goed waren was dit prima. Zo rond nov/dec kwamen er wel erg veel onvoldoendes, dus afgesproken dat we voortaan so's even overhoren. Daarbij viel ons op dat ze vaak niet op de juiste manier leert (simpelweg heel vaak doorlezen), dus daar wordt aan gewerkt. Cijfers gaan alweer omhoog, maar op 2e rapport dus wel die onvoldoendes.

Nu vraagt school ons om een NIO-test te laten doen omdat er - door die onvoldoendes - twijfel is of ze wel op de juiste plek is in het VWO. Over het tweetalig onderwijs is geen twijfel, dat doet ze uitstekend (gemiddeld een 8 voor engels). Nou hebben we al wat gegoogled maar bijna alle info is over NIO-testen voor 8e groepers.

Wie van jullie heeft ook wel eens een NIO-test laten doen voor een kind in 1e, 2e of 3e van het voortgezet onderwijs? Komt er echt een eenduidig oordeel uit (HAVO of VWO bijvoorbeeld), of zijn er ook 'twijfelgevallen'?
We hebben de gelegenheid om het via school te laten lopen maar dan is school opdrachtgever en krijgen wij wel de testresultaten maar niet het hele rapport. En het zou nogal wat uit kunnen maken; als resultaat HAVO is en ze heeft bv geen onvoldoendes dan vindt school het nog steeds een 'bespreekgeval'. Met als gevolg dat ze een niveau moet zakken (op zich geen ramp, al heeft ze een geweldig leuke klas) maarrr.... ze weten niet of er dan plaats is en dan zou ze naar een andere school moeten. Dat vinden we wel heel ingrijpend.

Voor we toestemming geven voor die NIO willen we dus graag wat ervaringen van andere ouders horen. Wie heeft het bijvoorbeeld in 'eigen beheer' gedaan. En klopte die uitslag achteraf met wat kind vervolgens is gaan doen?
Hoe ziet zo'n uitslag er uit?

Kortom, veel vragen. We hopen op ook veel antwoorden!
dank alvast!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
MoederVan3

MoederVan3

16-02-2011 om 21:19

Raar verhaal

Jongste heeft in groep 8 NIO gemaakt op 12-jarige leeftijd. Er was een fors verschil met de WISC. Was wel handig, want daardoor konden we LWOO-indicatie aanvragen. Je hoort wel vaker van grote verschillen met andere IQ-testen. NIO schijnt niet zo'n heel betrouwbare test te zijn. Ik heb het nog nooit gehoord dat de NIO op de middelbare school werd afgenomen, behalve als men alsnog een LWOO- of Praktijkschool beschikking voor een kind wilde hebben.
Ik zou in jouw situatie geen toestemming geven om kind te testen. Problemen die ze heeft klinken als van een kind dat nooit heeft leren leren. Komt vaker voor bij kinderen die met twee vingers in de neus door de basisschool zijn heen gerold en niet alleen bij hoogbegaafde kinderen. Als ze het leren leren onder de knie krijgt komt de rest waarschijnlijk vanzelf wel. Je zou bijles kunnen overwegen die specifiek aandacht geeft aan het aanpakken van huiswerk.
Succes er mee.

cqcq

cqcq

16-02-2011 om 21:29

Kan wel

De NIO is genormeerd voor groep 8 t/m de derde klas van het voortgezet onderwijs. Op zich dus niet vreemd dat school de Nio wil gebruiken om na te gaan of ze op haar plek zit, nu de schoolresultaten tegen vallen.

Maar niets let je om een tegenvoorstel te doen, bijvoorbeeld dat jullie zelf zorgen voor een bureau dat een wisciii afneemt bijvoorbeeld.

Overigens zou het heel vreemd zijn dat jullie geen recht hebben op het hele rapport, dat hebben jullie natuurlijk wel (net als recht op inzage in de rest van haar schooldossier). Ik kan me alleen voorstellen dat school alleen betaalt voor een korte rapportage, met antwoord op de vraag die zij stellen.

Overigens is het positief dat school verder wil kijken, de andere optie is namelijk dat er na afloop van de tweede gewoon een dwingend afstroomadvies komt naar de havo. Dan lijkt het toch beter om eerst onderzoek te doen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.