Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Nona

Nona

19-01-2018 om 12:45

Snuffelstage drama

Mijn dochter zit in 3 mavo (oftewel VMBOt). Dit jaar moet ze 3 dagen met een bedrijf meelopen als snuffelstage. En dan iets in de richting waar ze straks ook haar vervolgstudie in wil gaan doen
Lastig want ze weet echt niet wat ze wil. Ja iets min of meer creatiefs, wat lastig is want veel bedrijven in die sectors zijn dan eenpitters en dat is voor een stagiair niet de bedoeling (je mag geen stage doen bij een zzper, of directe familie).
Als ze voor de 31e niks heeft kan ze niet over.

Helaas heeft ze nu twee afwijzingen binnen. Op een antwoord heeft ze drie weken moeten wachten, werd eerst aan een lijntje gehouden. Ik dacht dat die doorging. Vandaar dat ze nu opeens niks heeft.

Ik kan me vanuit een bedrijf wel voorstellen dat je er niet zo op zit te wachten om een kind van 15 drie dagen om je heen te hebben. Aan de andere kant is het voor bedrijven misschien ook een goed idee om te investeren in de toekomst en dus jonge mensen enthousiast te maken voor je vak. Ik vind het ook raar dat school geen bedrijven hiervoor strikt. Die kinderen zijn pas 15...

Ik heb zelf (natuurlijk) ook al rondgevraagd (tot nu toe, niemand wil) en nagedacht, maar ik weet het echter niet meer.

We gaan vandaag sowieso ook even met haar mentor praten, hoewel dochter dat dus al gedaan heeft, maar die kreeg alleen te horen dat ze dus moet opschieten.
Hebben jullie hier ervaring mee? En misschien nog tips?


ijsvogeltje

ijsvogeltje

19-01-2018 om 12:55

via via

Ik denk dat de meeste snuffelstages via via worden geregeld. Maak het je niet te moeilijk: zet gewoon een berichtje op Facebook dat ze een snuffelstage zoekt, de oplossing is dichterbij dan je denkt. Wees niet te kritisch. Het doel is immers om te snuffelen aan een bepaalde bedrijfstak of functie. Het 'moet' dus niet in een bepaalde richting.

Ze zou zelf bij haar oude basisschool langs kunnen gaan, wellicht mag ze daar een paar dagen meelopen. Denk ook aan de bakker-op-de-hoek, de kapper/schoonheidsspecialiste/pedicure waar je wellicht komt, de lokale sportschool of de knutselwinkel. Allemaal plekken waar ze even binnen kan lopen en de vraag kan stellen.

Zo heb ik ooit mijn fysiotherapeut gevraagd of zoonlief wellicht een week daar kon meelopen. 'Ja hoor, dat is goed, laat hem morgenmiddag maar even langskomen'. Dat ging dus érg makkelijk en snel.

een optie

Rondje bedrijven mailen, ook al zou ze dat helemaal niet als werk willen doen. Dat is nu niet relevant, school kan dat wel willen maar als dochter volgend jaar ineens een andere keuze maakt voor vervolgopleiding is er niemand die daar van op kijkt.
Bloemist, dierenwinkel,kledingzaak,kinderdagverblijf,school, etc. Gewoon mailen.

Nona

Nona

19-01-2018 om 13:09

Oke Facebook

Dat is wel een goeie. Even mijn alleen is dat bijna niet in gebruik...
Het grappige is nu juist dat ik het aan de kapper en een winkel met allerlei spullen al heb gevraagd, maar die willen dat niet.

Dan maar even door vragen bij dit soort bedrijven.
En ja dochter is erg kritisch op de richting, want de kapper wilde ze zelf niet omdat ze echt geen kapster wil worden. Zegt ze...
School is ook wel een leuk idee!

Eigenlijk is het ook de bedoeling dat ze alles zelf regelt, maar volgens mij gaat dat niks worden.
Zou het erg zijn als ik het regel??

Nona

Nona

19-01-2018 om 13:11

Overigens

De openingstitel zegt drama, maar zo erg is het (voor mij dan) helemaal niet. Ik besef ineens dat dit een beetje hysterisch overkomt

ijsvogeltje

ijsvogeltje

19-01-2018 om 13:19

Nona

"Zou het erg zijn als ik het regel??"

Uiteindelijk moet ze het natuurlijk zelf regelen. Maar jij kan eventueel wel een balletje opgooien bij mensen die je kent.

Als het gaat om bedrijven waar je zelf ook niemand kent, dan kan ze dat echt beter zelf doen. Als ik in een winkel zou werken en een voor mij onbekende zou vragen of haar kind stage kon lopen, zou ik nee zeggen. Als het meisje in kwestie zelf die vraag zou stellen, dan zou ik veel bereidwilliger zijn. Ik wil immers weten om wie het gaat. Als ondernemer zit ik niet te wachten op iemand die nog niet eens de moeite wil nemen even zelf langs te komen.

Jouw hulp moet denk ik vooral op de achtergrond zijn én in het bevragen van je eigen netwerk.

Je dochter kan natuurlijk zelf ook een oproepje op Facebook zetten.

wendy

wendy

19-01-2018 om 13:25

stage

Mijn zoon ook vmbo t 3 moest in september een week snuffelstage lopen.

Natuurlijk het liefste in een richting die hij op wilt maar dat weet hij nog niet hij is uiteindelijk stage gaan lopen in een verzorgingshuis.

Hij moest het echt zelf regelen want daar word je bij de school van hem ook beoordeeld.

Kaori

Kaori

19-01-2018 om 13:44

of overleggen

gaat het om het aantal uur?

Want bij onze sportclub hebben we ook kinderen die daar hun snuffelstage doen. Alleen dan niet in 3 dagen achter elkaar maar in meerdere ochtenden/avonden.

Creatief: denk ook eens aan kinderopvang, dagbestedingsorganisaties of zorginstellingen.

Half a twin

Half a twin

19-01-2018 om 13:48

wonderlijk

==Het grappige is nu juist dat ik het aan de kapper en een winkel met allerlei spullen al heb gevraagd, maar die willen dat niet.==

Ik vind het altijd zo wonderlijk dat men in bedrijven maar ook dienstverlenende bedrijfstakken, zelfs sommige medische beroepen niet op stagiaires zit te wachten, het liever niet doen een zoekenden tiener een paar dagen laten meelopen maar straks wel moord en brand schreeuwen als er in een bedrijfstak geen personeel te krijgen is.

Stel een kind denkt erover iets technisch met zijn handen te gaan doen. Elektricien of loodgieter en je mag nergens kijken, dan ga je toch maar een koksopleiding doen of zo.

Pennestreek

Pennestreek

19-01-2018 om 13:50

Zoon hier deed het als vrijwilliger

Bij het lokale theatertje. Mijn vader is daar ook vrijwilliger, zo kwam ik er ook op. Maar ja, een theater is overdag niet open en ook niet in de periode dat eigenlijk de stage moest plaatsvinden, toen was het seizoen al voorbij. In overleg met de school is toen afgesproken dat hij het in de avonduren mocht doen. Begeleider/mentor is toen dus ook ‘s avonds langs geweest, heel fijn dat school zo flexibel was. En num een ruim jaar later, werkt zoon er nog steeds als vrijwilliger. Vanmiddag vrij van school, maar dus wel aan her werk.

Kaori

Kaori

19-01-2018 om 14:01

half a twin

Het is een kip-ei verhaal.

Want zo'n stagiere heeft wel begeleiding nodig en dat kost tijd, dus productiviteit. Het is inderdaad een investering maar met de huidige krappe bezettingen die de meeste organisaties hebben en de hoge werkdruk door de krappe besetting zijn de meeste medewerkers niet zo happig om een stagier, en zeker 1 voor maar een paar dagen, tijdelijk op te nemen.

Ik vind het voor bedrijfstakken een gemiste kans idd.

Nona

Nona

19-01-2018 om 14:17

Dat regelen

Dan bedoel ik ook een balletje opgooien. En ik snap ook dat als een vreemde vrouw om een stage boor haar kind vraagt dat niet erg handig is.
Wel veel goede tips. Ik laat haar eens vragen of de sportclub ook mag. Ze heeft zelf vrij fanatiek gesport maar moest wegens blessures stoppen. Dat lijkt me best leuk! En dat is ook in de avond dus even meenemen in het overleg met mentor.

Dochter is wel erg verlegen. Dus ergens zelf op af gaan vindt ze erg eng. Die afwijzingen vond ze ook echt erg. Dus vandaar dat ik best een opening wil maken. Ik was op die leeftijd ook zo, dus ik snap dat wel een beetje.

En Facebook daar doen die kinderen helemaal niks mee, begreep ik net (dochter is met thuis).
Er zijn in ieder gebal weer wat ideeen dus een beetje opluchting van dochters kant.

Dank!!!

Pirata

Pirata

19-01-2018 om 14:18

Bellen

Facebook is een goed idee, en bellen naar een bedrijf of langsgaan is veel effectiever dan mailen.

Mijn zoon is via de mail ook ergens 3 weken aan het lijntje gehouden ("stuur je c.v. even op", haha, mijn wát?). Uiteindelijk heeft hij van de decaan een bedrijf in de buurt doorgekregen en daar kan hij binnenkort een week meelopen. Hij belde, kon direct langsgaan en het was eigenlijk in een half uur rond.
Ik vind de het kind het zelf prima kan regelen, maar de school kan wel wat hulp bieden als het niet lukt.

Kan je dochter niet bij jou op het werk een paar dagen meelopen?

Gewoon zelf bellen

Ik zou gewoon zelf een rondje gaan bellen. Of samen met je kind op stap. Misschien handig om toch even samen een beperkt cv te maken om je inzet te tonen. Iets creatiefs is veel te vaag en ze zal mogelijk zich gewoon moeten inzetten met wat zich voordoet.

Woonwarenhuizen nemen ook stagiaires aan en hebben inrichtingsmedewerkers. Dat is indelen maar ook slepen van en naar het magazijn.
Dat is ook creatief. Denk even creatief.

https://stageplaza.nl/stage/vmbo/

Pirata

Pirata

19-01-2018 om 14:34

Facebook

Het maakt niet uit of kinderen iets doen met Facebook. Het gaat om de volwassenen. Jij kunt haar ook via je eigen Facebook "aanbieden" voor een snuffelstage!

Dendy Pearson

Dendy Pearson

19-01-2018 om 15:05

Basisschool

Mijn dochter heeft deze stage gedaan op haar oude basisschool. Vriendinnen hebben het bij de kringloopwinkel gedaan.

3 dagen

Dat is best kort voor een bedrijf; je steekt er tijd in maar voor je daar de vruchten van plukt, is de stagiaire al weg.
Toch maakt een leerling de meeste kans bij een bedrijf dat gewend is aan stagiaires van een school in de buurt.
Denk aan tuincentra of een hotel/ receptie of evt. aan de onderbouw van een basisschool of een dierenasiel.

Wat maakt het uit of het niet in haar richting is. Van de stage kan ze ook leren wat ze juist niet wilt. Een stage dient meer om te wennen aan een bedrijfscultuur en klantgericht werken. Het zijn maar 3 dagen; niet nodig om een passende plek te vinden als je er maar één vind.

Zijn er op de web geen maatschappelijke snuffelstages in de buurt te vinden?

Triva

Triva

19-01-2018 om 15:29

waar het fout gaat

en waar het in een vorig draadje ook fout ging is het: 'het liefst in een richting waarin ze willen werken'. Veel kinderen hebben dat zo strak in hun hoofd (maar daar wil ik niet in werken) dat een stageadres in gevaar komt. School hoeft niet te weten dat je dat werk niet wil doen, het moet een leuke stage zijn. Dus gooi dat er uit en zoek opnieuw. Je kunt ook een oproep doen in een lokale facebookgroep (je bent xxx als) en dan de xxx van je woonplaats.

Verder veel tegen iedereen zeggen dat ze iets zoekt.

Nona

Nona

19-01-2018 om 15:39

Facebook

Ik doe eigenlijk ook niks met Facebook. Ik vind het een drama medium en ik blijf er liever weg. ik kan eens kijken maar heb niet veel connecties. Maar dan doe ik het dat lijkt me ook niet de bedoeling.

Ze mogen niet bij hun ouders in het bedrijf meelopen. Want dat is te makkelijk. En die drie dagen dat is bedacht door school. Dat dat onhandig is begrijp ik wel. Maar ik kan ook vragen of ze meer mag? Het is ook snuffel geen echte stage.

En dat ik ga bellen tja dat lijkt me zeker niet. Ook best raar als je als bedrijf door een ouder wordt gebeld, dat maakt geen goede indruk. En dochter durft niet te bellen. Mailen durft ze wel. Ik had ook wat websites doorgemaakt maar ze was tot nu toe veel te kritisch. Dat helpt niet.

Samen langsgaan haden we al bij bedrijf 2 gedaan waar ze uiteindelijk niet mag. We hebben afgesproken morgen langs een aantal winkels te gaan. Tuincentrum is ook een goeie, dus die doen we ook. Ze heeft inmiddels ook met haar oude trainer geappt maar nog geen reactie. En de vraag of school dat goed vindt.
Dus ik geloof dat het heus goed komt.

Een CV maken lijkt me gek. Ze heeft namelijk geen arbeidsverleden. Maar goed misschien je hobbies en je interesses? Maar dat lijkt me juist averechts want dat is niet zo veel.

Nona

Nona

19-01-2018 om 15:42

Triva

Triva dat ze iets zoeken wat ze leuk vinden komt ook door de opdrachtomschrijving. Er staat in de brief dat je iets moet zoeken in de richting waar je ook een vervolgopleiding in wilt gaan doen. En dat moet ook weer in je verslag. Waarom je deze plek hebt gekozen.

En als je dat juist maar half weet dan is dat best lastig.
Maar dat idee heb ik dus nu uit haar hoofd gepraat. Dus wie weet.

Triva

Triva

19-01-2018 om 15:43

nog een tip

zij mag niet bij haar ouders maar een klasgenoot wel en andersom ook.

Verder moest mijn zoon een echte sollicitatiebrief schrijven met cv maar die stage was ook 13 dg

Lente

Lente

19-01-2018 om 15:48

Wel een overzichtje maken met haar gegevens

Een echt cv lijkt me niet nodig, maar als je toch langs bedrijven gaat is het handig een half A4 te hebben met haar contactgegevens, welke school en opleiding, data dat de stage plaats moet vinden, misschien een foto erbij. En misschien wat hobby's of interesses.

Dat komt denk ik erg goed over. En als praten lastig is, is zo'n overzicht een handig spiekbriefje.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

19-01-2018 om 15:53

denk in mogelijkheden

Op basis van jouw berichten, krijg ik het gevoel dat je nogal in beperkingen denkt. Facebook is niets, te weinig connecties, werken bij ouders mag niet, dochter durft niet, dochter is verlegen, een CV kan niet want ze heeft geen arbeidsverleden, bij de winkel willen ze het niet etc.

Terwijl het alleen maar om een snuffelstage van drie dagen gaat.

Echt, zo moeilijk is het niet. Denk in mogelijkheden, denk in kansen! Massa's pubers gingen haar al voor, ieder schooljaar weer. Roep het van de daken. Nee, dat hoeft niet via Facebook als je daar geen connecties hebt, maar die heb je (en je dochter!) toch wel in real life? Denk aan collega's, buren, familieleden, vrienden, kennissen van een clubje of wat dan ook maar. Maak gebruik van de mensen die je kent, dat is voor snuffelstages écht de eenvoudigste weg.

guera

guera

19-01-2018 om 16:03

hier ook

Zoon van 14 moet een snuffelstage van 2 dagen doen incl verslag en toestand.
We hebben als ouder 1 bericht op de app groep van ons wijkje gezet en volgende dag geregeld. Een aardige buurman vond het helemaal leuk.
Ik had het ook nog aan een vriendin van mij gevraagd. Daar kon het ook maar dat is op een uur reizen en daarin voorzagen we toch wat onhandigheden. Met de buurman kan hij gewoon makkelijk meerijden.
Buurman vond het ook niet raar dat wij het vroegen en man is met zoon een avond langsgegaan om door te praten wat de bedoeling precies is.
Dus: heb je geen app groep van vriendinnen of je wijk of van school of van je sportclub?
Gewoon vragen met daarin een klein beetje wat de bedoeling is.
Wij hebben gezeg dat het kind gewoon in de schaduw van de buurman meehobbelt de hele dag en erop uit gestuurd kan worden om koffie te halen voor de afdeling
Zo belangrijk is het niet. Het is toch superleuk voor ze om een betje mee te draaien. En als ze niks te doen heeft gaat ze internetten.
Zoon moet ook een verslag schrijven en heeft een heel draaiboek met vragen gekregen. Hij kan zijn tijd wel vullen met interviewen van medewerkers.

Mari39

Mari39

19-01-2018 om 16:16

Vorig jaar

heeft mijn zoon een snuffelstage gedaan voor 3 mavo. En dit jaar een stage van 2 weken. Was ook echt niet makkelijk om te vinden maar wel gelukt uiteindelijk. Heb hier ook nog wel over gepost die keren. En mijn zoon was ook erg kritisch.
Mijn tip aan jou zijn om niet mee te gaan in dat kritische over waar wel en vooral niet. Het is simpel: geen stage is niet overgaan en dus grijp je alles aan waar je mag komen, zou mijn boodschap aan je dochter zijn.

De eerste stage in mavo3 ben ik een keer een rondje gaan rijden met hem op een industrieterrein. 6 bedrijven binnen gelopen, allemaal een nee.
Ik heb op gegeven moment een leerwerkbedrijf gebeld. Niet omdat zoon dat traject in gaat maar omdat ik dacht dat zon bedrijf daar wel voor open staat. En ja hoor, hij mocht zo komen. Ik weet niet in welke richting je dochter denkt maar wellicht zijn daar ook leerwerkbedrijven die wel wat met stagaires kunnen. Ook voor maar 3 dagen.

Dit jaar in 4 mavo heb ik het anders aangepakt. Want dat kritische gedoe waar wel en niet willen werken was ik wel klaar mee. Ik heb suggesties gedaan binnen zijn profiel aan hem en hem bijna letterlijk voor de deur van het dichtsbijzijnde verzorgingstehuis afgezet. Hij heeft daar 2 weken een stage gelopen en best naar zijn zin gehad.

En dat idee van de school dat het in haar uiteindelijke mbo richting moet zijn, zou ik voor de snuffelstage zeker loslaten. Het idee is dat ze een beeld krijgt wat ze wel en niet leuk vindt om te doen. Dus dat snuffelen moet overal kunnen.
Op de school van zoon moet de stage in mavo4 wel binnen het gekozen profiel.

Suggesties voor je dochter: verpleeg/verzorgingshuizen, voedselbank, scholen en peuterspeelzalen, kdv, kringloopwinkels, installatiebedrijven, bloemist, (grote) kledingzaak, tuincentrum, supermarkt, lunchroom.

Ik heb bedrijven wel gebeld overdag, omdat zoon vrij lange dagen had. Niet om het voor zoon te regelen maar gewoon met de vraag of zij uberhaupt dit soort snuffelstages doen. Als dat het geval was stuurde ik zoon er verder op af.

Succes

Pirata

Pirata

19-01-2018 om 16:26

Bellen

Het is juist het beste als ze zelf leert zulke (telefoon)gesprekken te voeren. Hoe lastig ook. De persoon die ze spreekt weet heus wel dat je met een kind anders praat dan met een volwassene. Dus alle relevante informatie op een lijstje, haar handje vasthouden en zelf bellen. Wordt ze groot van! Of oefen zo'n gesprek eerst.
Mijn zoon heeft vorig jaar op 25 km afstand een snuffelstage gevonden bij een groot bedrijf. Dus hij leerde tegelijkertijd om zelfstandig te reizen. Dit jaar dichtbij, bij een installateur.

Nou

Gezien de deadline zou ik het zelf waar nodig deels overnemen. Het is belangrijker dat ze overgaat dan dat ze zelfstandigheid laat zien die ze mogelijk nog niet eens heeft. En je doet het samen, daar leert ze ook van. Maar de businesscase lijkt me hier: anything goes, als er maar rap een stage uitrolt.

Pirata

Pirata

19-01-2018 om 16:35

AnneJ

Haar zelf begeleid laten bellen is net zo snel...

Nou Pirata

Het is nu al te laat om te bellen. Morgen rap langs een paar winkels oid kan. En dan maandag gaat je kind overdag wel naar school. Dan is het al de 22ste. Soms heb je niet direct de juiste persoon te pakken. Informerend voorbereiden of er uberhaupt wel een stage mogelijk is lijkt me niet onhandig.
Tenzij je er zelf ook zo weinig overzicht over hebt dat je dat zelf ook niet rond kunt krijgen en je af laat leiden door elke stro die in de weg ligt. Maar dan heb je een dubbel probleem.

Pirata

Pirata

19-01-2018 om 16:50

Beren/weg

Je kunt maandag uitstekend een paar bedrijven bellen na schooltijd... maar hopelijk lukt het morgen al.

Nona

Nona

19-01-2018 om 17:12

bedankt allemaal

Dochter snapt nu dat ze niet zo kritisch moet zijn. Ze is ook bang dat als ze iets kiest wat ze eignelijk niet wil dat dat gewoon helemaal niet mag.
We hebben al een lijst.
En ja Facebook vind ik echt een klote medium.
Sorry dat ik dan allemaal beren op de weg zie.

Dat het zo op de valreep is, komt ook omdat ik dacht dat dochter het geregeld had, maar ze vanmorgen dus een afwijzing in haar mail zag. Dus had ze dat met haar mentor besproken, en die begon meteen over de 31e anders kun je niet over... Die deadline kende ik niet, want de stage moet in april pas gebeuren.
Maar wie weet wordt de soep niet zo heet gegeten...

Inmiddels ook de mentor gesproken. Die heeft me na zijn lessen gebeld. En die doet niet zo moeilijk, maar wil die kinderen ook een beetje tot actie manen. Ze is in ieder geval niet de enige die nog niks heeft. De 31e is vooral een stok achter de deur. En zelf regelen is wel een pre, maar men begrijpt wel dat 14-15 jarigen daar niet altijd aan toe zijn.

Sportclub zou gewoon mogen, nu nog hopen dat dochter reactie krijgt en dan heeft ze dat helemaal zelf geregeld.

Ouders van klasgenoot is ook een goed idee. Heb alleen geen contact met andere ouders in deze klas, want dochter is in deze klas nieuw.

In ieder geval bedankt nogmaals voor het meedenken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.