Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Straks testen, maar wat tot die tijd?

Mijn zoontje zal over een tijdje worden getest, maar voordat de uitslag er is zijn we zeker 2 maanden verder. Wat moeten we in tussentijd? Ik maak me ernstig zorgen en wil niet langer doormodderen want het gedrag van mijn zoon wordt de laatste tijd op school steeds erger. Het was: niet concentreren, afleiding zoeken, dagdromen en traag werken (wel cito A/,nu merk ik op uit de verhalen van de juf dat hij zich als het ware 'afsluit' en wil spelen (om in zijn eigen gedachtewereld te kunnen zijn volgens mij) en steeds onhandelbaarder wordt. Zijn handschrift wordt ook steeds slechter en hij begint ook weer te krassen ipv kleuren. Bij onderwerpen die hem wel interesseren is hij een en al aandacht en over zaken waar hij verstand heeft praat hij honderduit. Zodra het om saai schoolwerk gaat (schrijven, sommen) wordt hij 'onhandelbaar', sluit zich af en zoekt uitvluchten.

Compacten is een keer geprobeerd, maar hij wil dan niet aan de moeilijker opdrachten beginnen. Hij heeft er trouwens een handje van om dingen naar zijn hand te zetten en alleen maar te doen waar hij zin in heeft en veel aandacht te vragen. Ik vraag me dan ook wel eens af of zijn gedrag niet komt doordat hij merkt dat hij hierdoor aandacht krijgt? De IB'er heeft al losgelaten te denken aan ernstige psychische stoornissen en ik vind het daarom lastig om dan over andere mogelijkheden te beginnen bij de juf (bijv onderpresteren?). Hoe geraakt mijn zoon uit deze neerwaartse spiraal? Is er iets wat we op school of thuis al kunnen doen voordat de uitslag er is? Graag adviezen, ervaringen!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hallo bizzyb

Wat voor test gaat je zoon krijgen als ik vragen mag?
HIr op school ook een IB-er die erg goed is in etiketjes plakken. Ik zou me dus niet gelijk gek laten maken dat je zoon een ernstig psychiatrische stoornis heeft, want dat vind ik wel erg overdreven als ik zo je verhaal lees.
Wees assertief, en ga toch met de IB-er in gesprek over hoe jij de problemen van je zoon ziet, en kaart gewoon jouw gedachten (onderpresteren) aan. Als zij zo op de zaken vooruit loopt door een eitket te plakken, mag jij ook gerust zeggen wat jij ervan denkt, en het gaat tenslotte om jouw kind!
Eis dat er in een goed handlingsplan komt, want als de test over 2 weken is, is de uitslag er nog lang niet, en zo als het nu gaat kan het ook niet verder, niet voor je zoon, en niet voor de juf.
Zorg dat je zelf invloed hebt op dat plan, dus dat jullie er samen over denken.
heel veel succes gewenst!

BizzyB

BizzyB

26-03-2009 om 16:56 Topicstarter

Tests

Hallo Jasset,
Hij wordt getest op intelligentie/vaardigheden en persoonlijkheid. Over een handlingsplan heb ik niet horen spreken. Wat is dat eigenlijk precies en wanneer maak je zoiets op?
Het gekke is dat hij af en toe een goede dag er tussen heeft zitten, en alles gaat dan van een leien dakje! Heel maf. Dankzij je advies (waarvoor dank) heb ik nu in ieder geval afgesproken dat ze me elke week een terugkoppeling geeft hoe het is gegaan op school.

Handelingsplan

In dat handelingsplan komt te staan hoe ze met je zoon an het werk gaan. bv verrijking aanbieden, maar het gewone werk compacten omdat hij anders zijn werk niet afkrijgt, maar ook de amnier waarop hij benderd moet wroden.
Je hebt als moeder misschien best wel ideeën welka aanpak zu kunnen werken bij je zoon. Probeer een team te vormen samen met de leerkracht en de IB-er, zodat jullie met elkaar een passend plan kunnen bedenken.

es

es

03-04-2009 om 10:17

Probeer eens...

Kijk eens op hiq.nl, misschien vindt je daar wat meer herkenning en hulp!
(wij hebben een soortgelijke situatie gehad met mijn dochter van bijna 6)
Succes , groetjes Es

BizzyB

BizzyB

04-04-2009 om 23:43 Topicstarter

Dank je Es, voor je reactie. Hiq had ik idd onlangs ontdekt en is een bron van informatie. Hoe is het met jouw dochter verlopen? Welke problemen waren er? Had je ook zo'n lange wachttijd voordat een test kon worden uitgevoerd en wat deed je in tussentijd met de situatie op school?

Initiatief

Bizzy, misschien moet je het initiatief dan zelf maar nemen. Ga naar je huisarts en leg de situatie voor. Waarschijnlijk weet hij wel een goede orthopedagoge/psychologe (eventueel ervaring met hb kinderen), waar je snel terecht kan. Overleg dit dan nog wel even met de ib-er. Anders is die weer beledigd...

BizzyB

BizzyB

05-04-2009 om 12:07 Topicstarter

Update

Beste Lilian,
Bedankt voor je reactie. Naar de huisarts was ik al geweest en van haar kreeg een verwijzing ja, maar niet naar een in HB gespecialiseerd bureau.
De afspraak die ik had gemaakt voor tests heb ik trouwens alweer afgezegd! Ik wil eerst z.s.m. laten doortoetsen en die resultaten afwachten. (zonder overleg met IB'er inderdaad, dus dat wordt leuk morgen!)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.