Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Donderkopje

Donderkopje

08-07-2018 om 21:00

toetsweek....why?

Kan iemand mij uitleggen wat de functie is van een toetsweek- in ons geval dan in de brugklas? Wat is het nut om 9 toetsen in 5 dagen te doen behalve om kinderen van 12/13 jaar weken/dagenlanghelemaal het leplazerus te laten leren en de cijferdruk zo op te voeren? Een school heeft na een jaar toch wel inzage of een kind het nivo al dan niet aan kan?


Laplazarus leren

Hoeft niet, als je tussentijds bijgebleven bent.

Tsjor

Jo

Jo

08-07-2018 om 21:22

Eens

Ik snap het nut er ook niet van, jongste had 8 toetsen in 4 dagen, maar de twee weken ervoor had hij ook al 12 toetsen gemaakt. Heel hard aan het werk geweest die weken, maar toen het echt toetsweek was had hij toch niet zoveel puf meer. Nu afwachten of hij over gaat.

Jo

Jo

08-07-2018 om 21:24

Tsjor

Tussentijds bijblijven lukt niet altijd, zeker niet als er al zoveel toetsen in de weken ervoor zijn gemaakt. En voor een jonge puber ook lastig om dat goed te plannen.

angel3

angel3

08-07-2018 om 21:29

Hier vindt zoon toetsweek ideaal.
Hij heeft tussendoor ook wel toetsen maar die tellen niet zoveel mee. Dat zijn onze vroegere SO's. Hij heeft nu 4 toetsweek in het jaar en vindt het beter dan toetsen en dan ook nog naar school moeten. Overigens piekt zoon altijd tot zo'n beetje toetsweek febr en doet daarna beduidend minder. Beter dan andersom zegt hij want dat doen de meesten en dat geeft stress met overgaan. In het begin ben je nog fit en gemotiveerd. Laatste toetsweek echt niet meer. Dus zorgen dat je zo goed staat dat je die kunt verkloten. Dus hier geen leplazeres leren

Dendy Pearson

Dendy Pearson

08-07-2018 om 21:45

Tja

Als het goed is is een toets een afsluiting van een periode en dan heb je in die periode dus geleerd wat er in die toets komt. Even opfrissen en dan moet het dus goed gaan.

Dochter vindt toetsweken wel lekker. Geen maakwerk en over het algemeen korte dagen.

Clowntje

Clowntje

08-07-2018 om 21:56

Tellen vaak mee

Hier tellen sommige toetsen in de laatste toetsweek wel 6 keer mee. Dus dan kan je het hele jaar bijblijven, als je de laatste toets niet goed maakt, blijft het spannend of je een voldoende op je rapport krijgt.

Jo

Jo

08-07-2018 om 22:10

Eén keer toetsweek

Bij onze zoon is alleen een toetsweek aan het eind van het schooljaar, dus het hele jaar door toetsen en so's, daar zouden de leraren toch gewoon al hun toetsen het hele jaar door kunnen doen. En dan niet de laatste week als de kinderen er wel klaar mee zijn nog een toetsweek inplannen.

angel3

angel3

08-07-2018 om 22:13

Clowntje

Zijn er ook dingen die maar 1x meetellen?
Veel?
6x vind ik veel. Tenzij eenvoudigere dingen 2 x tellen. Dan is het relatief hetzelfde als hier. Hier tellen toetsen maximaal 4x mee. Er zijn ook dingen die 1 of 2x tellen.
Het maakt ook uit hoeveel toetsen er gegeven worden. Maar als je het hele jaar redelijk scoort op toetsen dan hoeft eindtoets toch geen showstopper te zijn?
Want dan ben je aardig bij denk ik....

Phryne Fisher

Phryne Fisher

08-07-2018 om 22:14

Relaxt

Hier hebben ze in de toetsweek geen les dus dochter vond het uiterst relaxt met een of twee uurtjes per dag. De toetsen waren vooral herhaling, luister- en leestoetsen, en dochter leert zich sowieso nooit het leplazarus.
Bij oudste waren er alleen maar proefwerkweken, en tussendoor so’s. Ik vond dat wel een voordeel tov alle toetsen gedurende het jaar.

Angela67

Angela67

08-07-2018 om 22:18

heerlijk

liever een toetsweek dan én toetsen én chaos einde jaar én nog ook gewoon huiswerk.
gr Angela

Emmawee

Emmawee

08-07-2018 om 22:31

Motivatie

Ik denk altijd dat die toetsweek aan het eind van het jaar een handige manier is om leerlingen t/m de laatste les gemotiveerd te houden.
In een ideale wereld zou dat niet nodig zijn, maar zoals het onderwijs in elkaar zit, is dit wel een handige manier om de koppies erbij te houden.
De boel bijhouden is een vaardigheid die de meeste brugklassers nog niet hebben ontwikkeld, wat dat betreft kan zo'n toetsweek goed leermoment zijn.

Wel een beetje zuur als het dan net zulk lekker weer is. Maar een groot voordeel van de toetsweek is dan wel weer dat je maar kort naar school hoeft.

Triva

Triva

08-07-2018 om 23:05

Ach ja

Tijdens de examens is het ook altijd prachtig weer...

Donderkopje

Donderkopje

08-07-2018 om 23:08

Maar wat is nut?

Emmawee, dank voor je reactie. Het is het eerste argument om toetsweken te houden.

Even los of de een wel of niet zich het leplazerus moet leren, of toetsen een herhaling van zetten zijn of nieuwe stof en of ze 1 of 6 x meer tellen: wat is naast motivatie het nut?

Hier dus vakken waarvoor gewoon totaal nieuwe hoofdstukken geleerd moeten worden gecombineerd met vakken die herhaling van alle stof van het afgelopen jaar doen. Toetsen tellen van 4 tot 9 meer mee. Kind is goed bij maar woordjes en grammatica van vorig jaar september moeten toch echt weer opnieuw geleerd en herhaald worden. Ik vind het zo een onzinnige stress bak. En dan hang het overgaan er voor die van ons niet eens van af, maar bij andere kinderen wel. Geef die toetsen gewoon verspreid over de laatste maand van het schooljaar.

Emmawee

Emmawee

09-07-2018 om 00:02

Nut

Geen nut. Het is gewoon een vorm. Het voegt niks toe. Het is organisatorisch handig voor de docenten. Alleen nog nakijken en alles afronden. Geen lessen meer
Toetsen is meten wat een kind kan. Het is geen doel op zich, maar wij maken het ervan. Het is een gewoonte. Je zou kinderen ook elk jaar een eindexamen kunnen laten maken, net zo lang tot ze voldoendes halen. Je zou ook kennis en vaardigheden kunnen testen en aan de hand daarvan een leerwerkplan kunnen maken voor het nieuwe jaar. Maar zo is het onderwijs niet georganiseerd.
Er is een toetsweek en daarin wordt de laatste periode getoetst, maar ook wel eens de lesstof van het hele jaar, hetgeen wel herhaling vereist.
Overigens, is herhaling nou net wél iets waarvan het nut is aangetoond.

Leren

Het zou handiger zijn om tijdens de les te zorgen dat kinderen de lesstof tot zich nemen. Nu is het een chaotische zaak en men rekent er op dat ze dan wel thuis even rustig er voor gaan zitten om de stof tot zich te nemen.

juul

juul

09-07-2018 om 00:20

Hebben jullie kinderen

maar 1 toetsweek dan?
Hier een paar per jaar. En het is absoluut afzien en vooral flink stressen voor puber hier.
Het is persoonlijk. Ik zelf vond de toetsweek geweldig. (en ik was verre van 'bij')
Dochter is prima bij, trouwens. Maar vast niet voor elk vak 100 %.
Hoe dan ook is nu pas, eind 3e jaar, de toetsweek zonder grote stress verlopen. Ze leert het dus wel, maar heeft wat gekost de afgelopen jaren....
(lichte vorm van faalangst, dochter had veel stress hoewel ze altijd redelijk tot goed scoort en goed effectief leert. Maar die faalangst en dat tig keer in 2 weken was echt teveel vh goede.
Omdat ik het zelf zo fijn vond had ik dat niet verwacht. Maar toen ik dochter zag vond ik toetsweken toch minder leuk.

Emmawee

Emmawee

09-07-2018 om 00:24

AnneJ

"Het zou handiger zijn om tijdens de les te zorgen dat kinderen de lesstof tot zich nemen."
Dat klinkt als een zeer vernieuwend onderwijsconcept 😉

marielle

marielle

09-07-2018 om 03:55

volgens mij

Volgens mij zijn die toetsweken onder meer bedoeld om het gehele leerjaar op hetzelfde moment dezelfde stof/proefwerken voor te kunnen leggen. Omdat het op hetzelfde moment is, kan er geen stof doorgespeeld worden aan de klas die het proewerk nog moet maken (eerlijker). Omdat het hetzelfde proefwerk is, weet je op welk niveau de leerling zit tov de anderen uit hetzelfde leerjaar.

Moet nu naar school ( rapportvergaderingen....)

Maar zal jullie vanmiddag vanaf de school-kant vertellen wat het nut v e eindejaars toetsweek is...

Ingrid

Emmawee

Emmawee

09-07-2018 om 07:41

Succes IngridT

Dat is ook een feest van de democratie, die rapport vergaderingen, heb ik begrepen. (Hoewel dat per school zal verschillen.) Ik ben benieuwd naar jouw kijk op de zaak.

Mia9

Mia9

09-07-2018 om 09:58

Motivatie

Ik dacht ook, zoals EmmaWee schreef, dat motivatie de reden was. Hier zijn de toetsen voorafgaand aan de pww vooral bedoeld als hulp bij het plannen, bvb woordjes Grieks over een paar so's verdeeld in de weken voorafgaand aan het pw. Verder ook een opbouw in stof, in de eerste klas vaak maar 1 hfdst te leren, bvb voor Frans, in de 3e 3 hoofdstukken. De stof is meestal geruime tijd van tevoren bekend, maar er dan op tijd mee aan de slag gaan is een ander verhaal. Hoe vaak een pw meetelt verschilt per vak, dat varieert tussen de 1 en 12x.
Donderkopje, die woordjes en grammatica van begin van het schooljaar, is dat voor een moderne taal of klassieke taal? De proefwerken klassieke talen gaan hier altijd weer vanaf les 1. Moderne talen niet, maar ik merk wel eens dat er vrij cruciale werkwoorden bvb zijn weggezakt, die misschien toch ook beter wel elke keer herhaald zouden worden.
Succes voor je kind!

Tango

Tango

09-07-2018 om 10:33

Liever wel

Hier zou zoon liever wel een toetsweek hebben en dan bedoel ik eentje waarin hij verder geen les heeft. Op zijn school presteren ze het om 3 keer per jaar, net voor het rapport, een week te plannen met 4 of 5 toetsen en dan daarnaast nog les. Dat is dus voor hem nauwelijks te doen. Zijn zus had op haar school wel een toetsweek en dat leek hem (en mij ook) eigenlijk wel prettiger. Hij heeft veel tijd nodig om te leren en dat heb je niet als je gewoon nog les hebt. 8 toetsen in 4 dagen zou te veel zijn overigens. Maar hij heeft ook geen 8 leervakken op VMBO-basis.

clowntje

clowntje

09-07-2018 om 11:08

niet alleen herhaling

hier ook veel toetsen die nog niet eerder voorbijgekomen zijn. In mijn eerdere bericht zei ik dat sommige toetsen 6 keer meetelden, maar dat moet zijn: de meeste. Alleen K&C telt 4 keer mee. Daarbij komt nog dat er in de week voor de toetsweek van alles ingeleverd moet worden: tijdvakkendossier (vind ik eigenlijk vooral een les in knippen en plakken die heel veel tijd in beslag neemt), boekpresentaties, werkstuk economie, filmpje aardrijkskunde. Maar het goede nieuws is dat jongste vandaag klaar is en oudste morgen. En dan heerlijk vakantie.

Triva

Triva

09-07-2018 om 11:21

Tango

'Maar hij heeft ook geen 8 leervakken op VMBO-basis.'

Komt dat niet omdat ze de leervakken hebben samengevoegd?

Mijn zoon had Ned, Eng, Gesch, Aard, Bio, wisk en nog allemaal vakken erom heen. In de tweede kwam daar economie en nask bij. Acht toetsen kon makkelijk.

Invulling

Het ligt ook wel aan de invulling van de toetsweek. Mijn oudste had normaal gesproken al zes toetsen per week en in de toetsweek waren dat er 12. Waaronder heel veel leerstof voor vakken als muziek, drama en beeldende vorming. Voor de talen ook veel leerstof, geen teksten oid. De week voor de toetsweek moesten vaak projecten ingeleverd worden. Ik vond de toetsdruk in de eerste drie jaar echt bizar hoog.

Mijn jongste heeft in de eerste drie jaar alleen aan het einde van het jaar een mini-proefwerkweek van een paar dagen. Maar twee leertoetsen en de rest allemaal luister- of leertoetsen. Makkie dus. Dit is bedoeld om te leren plannen en wennen aan de toetsweken in de bovenbouw. Maar met twee toetsen hoeft ie niet te plannen, dus echt nuttig was dat ook niet. Hij vond het uiterst relaxed. Deze school (andere dan mijn oudste) laat kinderen ook in de les alvast wat leren. Bijvoorbeeld klassikaal woordjes stampen. Zelfde niveau, heel ander toetsklimaat.

leesttoetsen

*Maar twee leertoetsen en de rest allemaal luister- en leestoetsen

Tango

Tango

09-07-2018 om 11:58

Samengevoegd

Triva, zoon heeft inderdaad M&M, een combinatie van aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer. Ik vind het vooral geschiedenis eigenlijk met ietsje aardrijkskunde en maatschappijleer erbij. Verder heeft hij nederlands, engels, wiskunde, biologie. Dus verder dan 5 vakken kom ik niet. Inderdaad volgend schooljaar nog natuurkunde erbij, dus dan 6.

juf Ank

juf Ank

09-07-2018 om 12:12

toetsweken

Zijn behalve om leerlingen gemotiveerd te houden ook een hele goede manier om te wennen aan het concept examen. Uiteindelijk zullen ze alle leerstof moeten kunnen reproduceren, in korte tijd. Door alles steeds te herhalen moeten ll de stof echt gaan internaliseren, het zich echt eigen maken. Dat is de enige manier om uiteindelijk te toetsen of ze dit echt gedaan hebben: alle leerstof in korte tijd toepassen in de vorm van inzichtvragen of in de vorm van basiskennis reproduceren.

Toetsweken zijn al sinds mensenheugenis gewoonte op scholen. Het hoort erbij!

Mia9

Mia9

09-07-2018 om 12:22

Juf Ank

"Toetsweken zijn al sinds mensenheugenis gewoonte op scholen. Het hoort erbij!"

Er zijn toch ook echt scholen die geen pwww hebben en desondanks prima resultaten halen met hun eindexamen lln, dus ben zelf ook wel benieuwd wat scholen aanvoeren als reden om ze wel te houden.

Zeetakje

Zeetakje

09-07-2018 om 12:53

Toetsweken

Mijn dochter komt helemaal bij in de toetsweken. Even alleen focussen op de toetsen die gepland staan. In normale schoolweken worden er ook regelmatig meerdere toetsen gegeven en dan komen daar SO's, werkstukken, presentaties, samenwerkingsopdrachten en het gewone huiswerk nog bij.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.