Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Vwo met extraatjes

Ik zat net de discussie te lezen over gymnasium. Mijn dochter zit pas in groep 6 dus ik heb er geen verstand van, maar ik schat dat ik wel een vwo-kind ga krijgen. Een categorale gymnasium in de buurt zit dus dat geen plus zou kunnen zijn boven de scholengemeenschap. Wel ben ik mij eens gaan verdiepen in de verschillende VWO's op de scholengemeenschappen in de buurt. En het lijkt wel of ze allemaal wat bijzonders en extraatjes hebben om zieltjes te winnen. Gymnasium, Technasium, Tweetalig, Conservatorium-klas, Sportklas, VWO-plusklas, Ondersteuningsklas of extra niveau's in bepaalde vakken zoals Cambridge Engels, Goethe Duits, Designlessen etc. Wat is de meerwaarde of is het vooral marketing om interessant te zijn en gaat het ten koste van iets?

Antay

Antay

20-09-2019 om 21:39

Extra's

Tja, dat ligt natuurlijk ook aan de interesse van je kind. Mijn dochter deed vwo(atheneum) E&M met als extra vak biologie en keuzevak (extra) Spaans. Daarnaast koos ze voor Cambridge Engels wat ze geweldig vond om te doen

Nodig? Biologie heeft ze veel aan gehad. Geen NG profiel maar wel in gezondheid verder gegaan. Spaans was leuk, nog niet echt veel aan gehad. Cambridge was zeker zinvol ze spreekt en schrijft perfect Engels. Fijn voor Engelstalige studie en schrijven van scriptie in Engels.

Het is nog zo vroeg om nu al te bedenken wat je kind wil. Maar extra mogelijkheden zijn zeker leuk

vlinder72

vlinder72

20-09-2019 om 21:52

Niet ten koste van

Ik geloof niet dat het ten koste van iets gaat.

Mijn zoon zat in een mavo/havo brugklas in een sportklas (toevallig wij wisten niet eens dat die er was) hij vond het geweldig. Uur extra gym per week plus allerlei sportclinics zoals schaatsen, skiën, watersporten, rugby etc).

Hij heeft dit jaar eindexamen havo gedaan. Gewoon in 5 jaar dus al die leuke dingen hebben hem niks gekost maar wel plezier in de 1e en 2e opgeleverd.

Mijn tweede zoon wou absoluut geen gekkigheid. Hij wou traditioneel onderwijs (echt waar). Geen tweetalige dingen, geen technasium. Niks met projecten. Hij is op een categoraal gymnasium beland. Hij zit daar nu in de 4e.

Mijn dochter zocht een vwo brugklss zonder extra's. Ze wou geen beta plus, geen tweetaligheid, geen robotjes bouwen. Gewoon niks. Af en toe wat Projecten en laptoponderwijs vond zij wel weer prima . Dat bood de school van haar oudste broer en ze hadden daar nog 1 gewone vwo brugklas. Ze blijkt wel steengoed in Engels te zijn. Ze is in de eerste steeds gevraagd om te switchen naar tweetalig vwo maar dat wou ze niet. Inmiddels zit ze 3 vwo. Het enige extra bij haar is dat ze cambridge certificaten wil halen.

Het extra gaat niet ten koste van. Het is iets extra's. Sommige kinderen vinden dat heerlijk terwijl andere kinderen liever niks bijzonders erbij doen.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

20-09-2019 om 23:49

Ten koste van je portemonnee

Hier kosten die extraatjes allemaal (veel) geld.
Bij bijv de sportklas hier hoort speciale sportkleding met de naam van de school erop. Dat moet je allemaal gewoon zelf betalen
Ik vond dat echt wel iets om op te letten.

Onze oudste doet vwo zonder verdere poespas. Er zijn wel verschillende extra activiteiten op school, maar die zijn buiten schooltijd en gewoon voor de leuk.

Keuze

Die extraatjes worden inderdaad aangeboden door de scholen om zich te onderscheiden. De accenten liggen op veel scholen net even anders en dat trekt dan weer bepaalde kinderen. Wel leuk ook voor de kinderen, dat ze wat te kiezen hebben. Wat vaak wel zo is, is dat na jaar drie die extraatjes (sportklas, technasium, tto) komen te vervallen. Dan moet er ruimte en tijd vrijgemaakt worden om naar het examen toe te gaan werken. Misschien al wel goed om te kijken welke eindexamenvakken er op scholen wordt aangeboden, want dat is ook niet overal hetzelfde. En dat zeggen ze vaak niet bij open dagen. Bijzondere vakken als BSM, dans, muziek en filosofie worden bijvoorbeeld niet overal aangeboden, maar kunnen hartstikke leuk zijn om eindexamen in te doen.

Inderdaad

Het is een manier voor scholen om zich te onderscheiden. Hier in het dorp is er bijvoorbeeld maar een echte scholengemeenschap en daarom is er waarschijnlijk ook weinig extras want de school hoeft weinig moeite te doen om leerlingen te trekken. Dat zal anders zijn als er meerdere scholengemeenschappen zijn.

Ik zou inderdaad kijken naar de kosten die er bij komen en wat de extra zaken precies inhouden (hoeveel uren, kan je ook op de school blijven als je niet meer in de sport of muziek klas wil blijven of is het verplicht, wat voegt het toe (extra certificaat of gewoon voor de leuk)). Maar inderdaad zaken als welke vakken je kan volgen voor het eindexamen, is elke vakken combinatie mogelijk, kan je meerdere profielen volgen, hoeveel extra vakken kan je makkelijk examen in doen ... zijn uiteindelijk belangrijker.

eersteklasouder

eersteklasouder

21-09-2019 om 01:36

Cambridge Engels en kosten

Ik begreep dat Cambridge Engels ook behoorlijk duur is. Dat is de reden dat onze school het niet standaard aanbiedt, omdat de school geen tweedeling wil in leerlingen waarvan de ouders dit wel of niet kunnen/willen betalen. School beweert trouwens wel op dit niveau les te geven, en als je het per se wil dan willen ze wel helpen met het regelen van Cambridge Engels.

Veel scholen zijn onduidelijk over de kosten. Reken de kosten eens door van alles, voor alle jaren, ook de kampen, extra's etc.

En inderdaad: kijk naar de vakken waarin eindexamen gedaan kan worden, en überhaupt alle vakken die gegeven worden, en in welke jaren. Heel vreemd dat veel scholen daar zo vaag over zijn.

Toen wij scholen gingen bekijken bleek dat sommige scholen bijv, helemaal geen Duits aanboden, dat was niet meteen duidelijk, heel vreemd.

Lanza

Lanza

21-09-2019 om 06:53

De meeste

vwo- leerlingen kunnen wel wat extra's aan. Dat gaat niet ten koste van, maar zorgt er juist voor dat ze plezier blijven hebben in school en dat school tegemoet komt aan hun interesses. Anders zou het voor veel leerlingen te saai en makkelijk worden.

Dees

Dees

21-09-2019 om 07:16

Tto

Buurmeisje doet ook tto daar hoort Cambridge Engels bij met dure inschrijving en examens maar er hoort ook een uitwisselingsproject bij wat jaarlijks terugkomt waarbij de kosten ook gewoon voor rekening komt van de ouders.

rutiel

rutiel

23-09-2019 om 14:32

Cambridge

Volgens mij zijn er gewoon standaardtarieven voor de Cambridge examens: iets van 200 euro. Bijbehorende uitwisselingsprogramma's (plus extra kosten) lijkt me meer een hobby van de betreffende school. Dit valt in elk geval niet onder de officiële examenregelingen.

Tine Winkel

Tine Winkel

23-09-2019 om 14:43

hier ervaring met technasium

Als dat vak goed begeleid wordt, leren de leerlingen hier toch ook wel vaardigheden, waar ze later veel profijt van hadden. Voor sommige leerlingen is het echte projectmatig in een groep werken iets, waar ze pas echt mee te maken krijgen bij het profielwerkstuk in de 5e/6e. Daar hebben ze op het technasium vanaf de brugklas mee te maken. Indien dat goed begeleid wordt, kunnen leerlingen hier heel veel van opsteken. Maar, daarmee ook gelijk: als het NIET goed begeleid wordt, kan het juist erg veel stress geven en (gevoelsmatige?) oneerlijkheid. Sommige leerlingen liften dan mee op het werk van anderen voor een mooi cijfer. Hier krijgen ze het gemiddelde van een persoonlijk- en een groepscijfer. Dat persoonlijk cijfer kun je zelf met wat inspanning vrij goed op een 7 krijgen, dus dat is fijn.

Oudste vond het een van de leukste vakken op de middelbare: 'het vak voelt niet als school, maar als gewoon iets leuks doen voor een cijfer.'

Angela67

Angela67

23-09-2019 om 14:58

tine winkel

inderdaad, als het goed gedaan wordt en/of als er een docent is die het in de vingers heeft, kan het heel prettig zijn als een leerling een bepaalde projectmatige aanpak leert van vraagstukken/ideeenontwikkeling. Het is niet iets wat 'moet omdat je later ook zo moet kunnen werken' (dat soort argumenten vind ik altijd enorme flauwekul, net zoals agenda's introduceren op de basisschool), maar voor leerlingen die het ligt kan het echt een prima speciaal vak zijn. School moet wel zichzelf ook serieus nemen en goede opdrachten proberen binnen te halen. Dus ik zou nooit zomaar voor technasium kiezen, maar uitzoeken wat men daaronder verstaat, hoe lang het al aangeboden wordt en of ze erkend zijn (https://www.technasium.nl/wat-het-technasium).

Zelfs als je alleen onderbouw O&O doet heb je al een aardig aantal lessen gehad in deze vaardigheden. In de bovenbouw moet je het alleen kiezen als het goed geregeld is én er geen 'duckende leerlingen' geaccepteerd worden . . . En dat hangt dus weer af van goede docenten.

gr Angela

Extra technasium

Dochter deed op haar gymnasium tijdens de eerste 3 jaar technasium. Voor haar een perfecte voorbereiding op al het project- en groepswerk dat ze vooral op universiteiten tegenkwam.

Cambridge Engels kan mooie aanvulling zijn. Mede ivm toelating bij Engestalige programma s en / of universiteit in het buitenland

Sowieso extra talen: 1 van de voorsprong die Nederlanders hebben tov mensen andere mensen is dat ze meestal meerdere talen beheersen.

Enna M.

Enna M.

24-09-2019 om 15:23

wel ten koste van

denk ik.

Mijn oudste kind heeft niet veel meer lesuren dan ik vroeger op het zelfde onderwijsniveau, maar hij zit dus wel op een vwo met allerlei extraatjes. Ook hier was er geen school te vinden zonder extraatjes op het vwo. Wij hebben wel degelijk het idee dat er minder diepgaand geleerd wordt, alleen Cambridge Engels.... dat werpt wel zijn vruchten af.

Laatst stond er een artikel in de Volkskrant over de toegenomen kosten in het middelbare onderwijs die niet naar de lerarensalarissen/lesgeven zijn gegaan, terwijl de resultaten in dezelfde periode ook daalden. Het zou zomaar kunnen dat er veel geld in (het bedenken van) de extraatjes gaat zitten. Het voorbeeld van de genoemde sportklas (niet bij v.t.o. ons kind): de school heeft extra sportfaciliteiten, (gespecialiseerde) sportleerkrachten etc. Daar betalen ouders wel extra voor, maar er gaat ook nog steeds overheidssubsidie naartoe. Tegelijk hebben de kinderen misschien wel een uur minder wiskunde/Nederlands/noem maar op om het totale aantal lesuren te beperken.

Ze gaan in elk geval ten koste van de eigen portemonnee inderdaad, want elk extraatje kost hier zomaar een paar honderd euro per jaar.

-

-

22-06-2020 om 21:13

Marketing

Viel mij ook op. Elk vwo gaat tegenwoordig samen met Spaans, Technasium, verplicht TTO, sportklas, debattraining en weet ik het wat meer.

Opmerkelijk genoeg zie je dit op de havo bijna niet.

vlinder72

vlinder72

22-06-2020 om 21:54

Havo ook

Hier ook allelei extra's voor havo klassen en vmbo klassen.

Dus ook TTO, technasium, sportklassen etc.

En gewoon in een flinke stad in het midden van het land.

Mijn dochter wou een paar jaar geleden een vwo brugklas zonder extra's. Dat was nog een flinke zoektocht want bijna alle scholen adverteerde met dit extra en dat extra maar mijn dochter wou dat allemaal niet.

En mijn zoon is ooit gestart in een mavo/havo sportklas.

Marketing inderdaad

en dat komt door het scholsysteem in NL. In andere landen waar je kind gewoon ingeschreven moet worden in de buurt waar je woont zie je dat veel minder, omdat de scholen niet met elkaar hoeven te concurreren.
Overigens kunnen sommige van die extraatjes echt leuk zijn, maar het moet wel serieus opgezet worden. In het kader van verschillende Erasmus+ programma's heb ik bij verschillende middelbare scholen meegedraaid aan extra activiteiten. Bij sommige was ik diep onder de indruk, bij andere droop de amateurisme ervan af.
Probeer te kijken wanneer de extra activiteiten gegeven worden, is het tijdens schooluren en wijken de standaard lesuren voor andere activiteiten (niet ieder kind is in staat om het programma wiskunde van de brugklas met 2 uurtjes per week af te krijgen), betekenen de extra activiteiten ook extra kosten, wie geeft de activiteiten, als het gaat om tweetalig onderwijs informeren hoeveel native speakers er aanwezig zijn op de school, etc.
Sini

lies

lies

23-06-2020 om 16:36

cambridge

Dochter heeft gymnasium gehaald en er diverse extra vakken bij gedaan en kan me vinden in bovenstaande opmerkingen.
Een waarschuwing over Cambridge Engels, Goethe Duits en Delf Frans, wat tegenwoordig op bijna elke school wel gegeven wordt. Dit zijn internationaal erkende examens en wat dat betreft is het handig om je taalniveau aan te kunnen tonen als je naar het buitenland gaat. Maar het hoeft niet in te houden dat je een heel hoog niveau hebt gehaald van die taal. Ze kunnen zelfs in de lagere klassen van de middelbare school examens halen, en dan heb je veel geld betaald om te laten zien dat je een taal op laag niveau beheerst. Daar heb je weinig aan. Zo haalde mijn dochter zowel in klas 4 als 5 Delf examen maar vond ze de extra lessen erg slecht. In feite had ze gewoon Frans op klas 4 of 5 niveau, niets bijzonders.

Daarentegen waren de extra engels Cambridge lessen erg goed en heeft ze daar het hoogste level gehaald (proficiency). dat is handig voor een vervolgstudie, en staat erg goed op je cv als je naar het buitenland gaat of in een internationaal bedrijf gaat werken.

Kortom, het verschilt per vak en per school wat de toegevoegde waarde is van deze cursussen. Maar reken er op dat je er wel flink voor moet betalen.

lies

lies

23-06-2020 om 16:39

toevoeging

nog een toevoeging:
jongste zit op een 'gewoon' vwo met ook cambridge. Maar daar kun je maximaal het niveau advanced halen, een hoger niveau wordt niet aangeboden. Dat vindt jongste erg vervelend, en dat was door de school van te voren niet gezegd. Wij wisten niet dat er niveaus waren toen we de school uitzochten, en dat is dus ook iets om na te vragen. In welke klassen en op welke niveaus kun je de talen-examens doen? meer info over cambridge/delf/goethe niveaus kun je op internet vinden.

ElenaH

ElenaH

23-06-2020 om 16:51

Lies

Niveau advanced komt overeen met het niveau van 6 vwo voor Engelstaligen. Waarom zou dat niet genoeg zijn?

lies

lies

23-06-2020 om 20:42

niveau

Elenah,

Mijn dochter vindt Engels leuk en wilde graag op hoger niveau dat kunnen leren. Dat speelde erg mee bij de keuze voor een school: cambridge was een vereiste.
En nu (4vwo) loopt ze al tegen het plafond aan dat er niet op hoger niveau dan advanced les wordt gegeven. Dat niveau heeft ze. komende twee jaar zal ze via deze school wat Cambridge betreft niet verder kunnen komen. Had ze dit geweten dan had ze wellicht voor een school gekozen die wel op een hoger niveau engels/cambridge had kunnen geven (zoals die van oudste dochter).

Daarnaast: dochter van een vriendin had een school waar ze al cambridge examens deden in vwo klas 2 en 3. Daar betaal je dan flink voor, maar heeft het toegevoegde waarde?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.