Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Wat kan ik nog doen? Pesten onderweg.

Mijn zoon, groep 8, wordt van school naar huis lastig gevallen door een klasgenoot. Daarnet kwam hij met met de jongen in zijn kielzog thuis, helemaal overstuur. Helaas was de jongen weg voor ik hem zelf in de kladden kon grijpen. Ik heb het al vaak op school gemeld, maar zij zijn vanaf de andere kant van het schoolhek niet verantwoordelijk. Ouders ken ik niet, geen telefoonnummer ook. Wisseling van school kan niet, want speciaal onderwijs. Ik heb op school gemeld dat hij morgen niet komt omdat ik hem zelf niet kan halen en brengen en ik zo zijn veiligheid niet garanderen. (Druk verkeer onderweg terwijl hij overstuur op de fiets zit.)


Fransien

Fransien

19-02-2015 om 15:53

Logboek

Het is flauwekul dat school aan de andere kant van het hek niet meer verantwoordelijk is! Dit is gewoon pesten en moet ook op school aangepakt worden.

Kent je zoon de voor- en achternaam en woonplaats van deze jongen? Misschien kun je dan met wat googelen op mogelijke telefoonnummers komen van ouders.
Als je die gevonden hebt zou ik eerst een mail naar school sturen met een lijstje van wanneer je zoon lastig gevallen is (een lijstje van een paar maand met allemaal data maakt vaak wel duidelijk dat het stelselmatig is) en dat zij contact mogen opnemen met de ouders en dat jij het zult doen als het niet heel snel opgelost wordt.
Als je eerder mails gestuurd hebt over dit onderwerp, bijsluiten, eerdere telefoongesprekken noemen.

Overigens is de schoolinspectie ook nog wel eens geïnteresseerd in gevallen waarin het kind vanwege de veiligheid op school moet verzuimen, zeker als ouders er duidelijk alles aan doen om verzuim te voorkomen.

Hortensia

Hortensia

19-02-2015 om 16:09

enkele mogelijke tips

Inderdaad, thuishouden van school, want hij kan niet veilig naar school en jij kunt hem niet brengen. Denk er wel aan zelf actief contact te zoeken met een leerplichtambtenaar en ook met de wijkagent, dat laatste vooral als school en/of ouders niet meewerken! Bij ons heeft het er toe geleid dat rond het uitgaan van de school werd gesurveilleerd op de route van school naar huis na behoorlijk ver-gaande incidenten (ouders pestten vrolijk mee).

Hou ook een logboek bij.

En vooral: sterkte met alles. Het gaat voorbij, ooit verdwijnen ze uit zijn leven, mogelijk al het volgend schooljaar als hij naar het voortgezet onderwijs gaat.

Melleke75

Melleke75

19-02-2015 om 16:11 Topicstarter

Politie gebeld

Ik heb de politie gebeld voor advies en de jeugdagent neemt binnenkort contact met me op. Dat school niets doet omdat ze niet verantwoordelijk zijn dat vonden ze erg vreemd. Dat lag iets genuanceerder. Juf zit nu in gesprekken, ben benieuwd of ze nog terug belt.

Melleke75

Melleke75

19-02-2015 om 16:12 Topicstarter

Verdwijnt niet.

Zoon moet naar het voortgezet speciaal onderwijs en zijn klasgenoten gaan vrolijk mee. Daarom wil ik ook dat dit stopt. Ze worden ouder en het wordt venijniger. Ik kan moeilijk tot zijn 16e bij school staan.

Monique D*

Monique D*

19-02-2015 om 16:54

Slaat echt nergens op

De school zou dan ook moeten ingrijpen! Toen mijn dochter op de basisschool zat en werd gepest en weggejaagd van het plein waar ze altijd speelde door een groter kind dat ook op dezelfde basisschool zat heeft de school wel ingegrepen toen ik erover had geklaagd. Zolang het een leerling van de school is moet de school toch ingrijpen.

En de veiligheid speelt een rol. Goeie tips van Hortensia en ik hoop dat de politie er ook wat aan kan doen.

En uiteraard hoop ik dat het voortgezet speciaal onderwijs waar jouw zoon naar toe gaat een goed werkend pestproject gebruiken.

Monique D*

Monique D*

19-02-2015 om 16:58

Pesten buiten schoolhekken

En zelfs de middelbare school, waar dochter op zat heeft dochter flink aangepakt omdat zij een meisje nà schooltijd bij de bushalte in elkaar had getrapt.. zij had ruzie met het meisje en ze werd zo bang dat ze niet meer naar school durfde. Gelukkig is het allemaal goed gekomen.. Maar wat ik hiermee wil zeggen is dat scholen in het algemeen toch ingrijpen bij pesterijen na schooltijd en buiten "het schoolhek".

Volgens mij kan je een klacht indienen bij de school, want dit kan echt niet.
Ik begrijp dit niet, want ik verwacht juist van speciaal onderwijs dat ze heel veel aan pesterijen doen..

Jaina

Jaina

19-02-2015 om 17:07

Buiten school

Een paar jaar terug ging mijn zoon elke dag met de bus naar school. Er gingen meerdere kinderen uit zijn klas met die bus en er was vaak sprake van onderling gedoe en geklier en ook pesten. De school heeft toen ook echt ingegrepen. De school is met elk kind individueel een gesprek aangegaan en daarna nog een groepsgesprek. Er zijn concrete afspraken gemaakt over gedrag en consequenties besproken wat er zou gebeuren bij overtreden. Daarna was er weer een incident en de school heeft wederom ingegrepen, straf gegeven en laten wezen dat een schorsing kon volgen bij verder gepest. Daarna was het rustig in de bus en stopte het klieren/pesten.

Melleke75

Melleke75

19-02-2015 om 17:12 Topicstarter

Mail van juf.

Of we hem dan wat later kunnen brengen zodat ik eerst naar mijn afspraak kan.Meer kunnen ze niet doen aldus juf. Ouders weten er van. Directie weet er ook van en hoera, het vso is exact dezelfde school, zelfde directie. We brengen hem morgen dus later en een kwartier voor einde schooltijd moet hij weer naar huis van ons. Dan een week vakantie. Hopelijk belt de jeugdagent snel.

Hortensia

Hortensia

19-02-2015 om 17:59

de rol van school

Ja, school moet dit en school moet dat, maar als ze in de "kan niet"-stand schieten, kun je hoog of laag springen, maar dan moet je verdomd sterk in je schoenen staan om daar doorheen te breken. En in de praktijk sta je er vaak helemaal alleen voor. Dan werkt vriendelijk vragen niet meer.

Mijn persoonlijke mening is dat ik hem morgen dan ook niet naar school zou brengen. Want dan legt school het probleem bij jou.

Afschuwelijk dat je met de VSO weer tegen dezelfde problemen aanloopt, maar daarom zou ik als ik jou was ook extra de poot stijf houden. Ofwel: thuishouden, LPA inschakelen, politie inschakelen, desnoods eventuele begeleiders, behandelaars e.d. die bij je zoon betrokken zijn.

Klinkt als groot geschut, maar ik weet wat pesten kan aanrichten als je het te lang laat aansloffen en het accepteert dat school het probleem bij jou legt (halen en brengen), zeker bij een speciaal onderwijskind dat er al niet voor zijn zweetvoeten zit. Been there, done that, en mijn kinderen zijn er ernstig beschadigd uitgekomen, helaas. Ook 8-9 jaar later en met de nodige therapie en begeleiding speelt het pestverleden in de vorm van zero zelfbeeld en het gebrek aan vertrouwen in school en begeleiders nog steeds op, ook al is de situatie inmiddels allang veranderd.

Hortensia

Hortensia

19-02-2015 om 18:14

nog even dit

Gebruik als een gebarsten grammofoonplaat de volgende zinnen of een variatie erop:
"Een kind uit groep 8 moet veilig zélf, zonder begeleiding, van en naar school kunnen gaan en op school kunnen zijn. Deze veiligheid is er niet omdat ik hem moet halen en brengen en zelfs toestemming krijg hem eerder te brengen en later te halen. Nee, mijn kind moet veilig zélf van en naar school kunnen gaan."

Wat me net te binnen schoot over verantwoordelijkheid buiten de schoolhekken: mijn ene kind heeft zich op oudere leeftijd schuldig gemaakt aan cyberpesten naar een klasgenoot. Ook al was het buiten school gebeurd (thuis dus), het werd keihard afgestraft met een dag schorsing en een pittig gesprek met alle betrokkenen. Ik vond het een prima aanpak, kind heeft nu zéér duidelijk geleerd dat pesten niet loont (ook al had hij door zijn eerdere ervaringen als pestslachtoffer een andere indruk).

Sterkte ermee!

Hortensia

Hortensia

19-02-2015 om 18:16

slip of the keyboard

"eerder te brengen en later te halen"...

Later te brengen en eerder te laten vertrekken, bedoel ik. Iets anders, maar de strekking is hetzelfde. Die jongen moet gewoon op normale schooltijd zelf van en naar school kunnen gaan.

Punt.

Uit.

Mijntje

Mijntje

19-02-2015 om 18:42

omgekeerd

Het gaat hier niet om een belager van buiten school, dan zou ik de houding van school kunnen voorstellen. Maar hier hebben ze wel invloed op.
Ik zou school er nogmaals op aanspreken dat dat je wilt dat ze helpen. Eigenlijk moet het omgekeerd: mag de belager gewoon nablijven, en ook een half uur eerder komen. Lijkt me een beter signaal afgeven. Stel dat maar voor en zit er nog maar flink achteraan. Echt erg voor je kind!

Barvaux

Barvaux

19-02-2015 om 19:00

simpele oplossing

Pester moet op school blijven tot jij belt dat je zoon veilig thuis is, een soort nablijfstraf dus. Lijkt me een prima oplossing.

Wat een goed idee!

Iemand moet met die jongen uitzoeken waarom hij zich zo misdraagt maar ik vind het een goed idee dat die jongen een half uur eerder moet komen en een uur later vertrekken. Tot het opgelost is.
Misschien vind school dat ook wel een goed idee? Kun je gewoon voorstellen.

Wel verantwoordelijk

Volgens mij het het zo dat school tot een uur na schooltijd verantwoordelijk zijn voor hun leerlingen.

En al zou het niet zo zijn, school kan hier wel degelijk een positieve rol in spelen.

Evanlyn

Evanlyn

19-02-2015 om 20:09

speciaal onderwijs

Het verbaast me dat een SO school hier niet actiever in is, daar zouden toch beter geschoolde mensen moeten werken dan op een gewone BO school. Weer een illusie armer...

Melleke75

Melleke75

19-02-2015 om 20:42 Topicstarter

Zo simpel.

Inderdaad, pestkop 10 minuten langer in de klas houden zodat mijn kind ongestoord naar huis kan. Hoe moeilijk kan het zijn? Alleen...school vindt echt dat zij op geen enkele manier verantwoordelijk zijn voor het oplossen van dit probleem. Ik moet het oplossen, zij niet. Er is zelfs geen gesprek over mogelijk. Ze weten er van, ja vervelend zeggen ze, maar na 3 uur, dus los het elders op. Ik heb dit nog nooit meegemaakt, ook niet op het voortgezet onderwijs waar mijn dochter zat. Ik ga in elk geval ook contact opnemen met de overkoepelende organisatie. Ik kan hier echt geen genoegen mee nemen. En dan is er ook nog een schoolkamp dit jaar. Het moet een leuke afsluiting worden, maar ik heb er geen vertrouwen in. En dan moeten we nog 4 jaar hierna.

Mijntje

Mijntje

20-02-2015 om 06:38

telefoonnummer

Ongelooflijk. Heb je het telefoonnummer van die school dan gaan we allemaal even flink klagen. Heeft de school al georganiseerd dat jouw zoon en die jongen ook even samen gaan praten?

Zet anders 112 onder de sneltoetsen van het mobiel van je zoon. Ik weet het verder ook niet, als school echt niets doet (maar probeer er idd nog werk van te maken)

Barvaux

Barvaux

20-02-2015 om 07:44

mijntje

Geen 112... doe dan 0900-8844

Mijntje

Mijntje

20-02-2015 om 08:58

Barvaux

Eens. En hopelijk geeft dat een veilig gevoel (en hoeft hij het nooit te bellen)

Emmawee

Emmawee

20-02-2015 om 09:43

Wel 112

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alarmnummer-112/wanneer-112-bellen

En inderdaad hopen dat hij het niet nodig heeft.

0900 8844 kan hij bellen als hij weer veilig binnen zit.

Groeten, Maw.

Emmawee

Emmawee

20-02-2015 om 10:02

Hulp inschakelen

Melleke wat onvoorstelbaar, deze opstelling van school!
En zeker omdat je er nog zo'n tijd mee te maken hebt, zou ik alle mogelijke wegen bewandelen om dit te veranderen.
Naast het inschakelen van hulptroepenvan buiten (politie, LPA), zou ik ook proberen om binnen de school medestanders te vinden. Bijvoorbeeld in de oudergeleding van de MR. Omdat jij er emotioneel sterk bij betrokken bent loop je het risico dat mensen je minder serieus nemen. Als je andere ouders en misschien ook leerkrachten, de schoolvertrouwenspersoon aan je zijde hebt, dan is een structurele oplossing beter haalbaar.
Sterkte!! Wat een rotklus.
Maw.

Niet meer bang moeten zijn

Je zoon zou niet meer bang moeten zijn als de pestkop weet dat het bekend is dat hij pest. De pestkop weet dus dat zijn ouders, het bestuur en zelfs de politie weet dat hij pest.
Als pestkop weet dat de politie op de hoogte is gebracht, en hij het risco loopt op door de politie meegenomen te worden naar bureau Halt, is de kans zeer aanwezig dat hij stopt!

Je zoon opvallend eerder naar huis laten gaan, maakt je zoon zelf eigenlijk bang(er) omdat hij niet kan zien dat de pestkop ermee is gestopt. Die bevestiging is broodnodig, voor nu en later.
----
Als je zekerheid wilt over het feit dat het gestopt is, en je zoon niet opgejaagd naar huis fietst, regel dan dat iemand (bv vader of opa) onzichtbaar een week op afstand achter hem aan fiets. Mocht de pestkop in actie komen, kan die volwassenen ingrijpen zodat de pestkop mag ervaren dat men hem wel degelijk in de gaten houdt.
---
Gebeurt dat pesten echt niet ook in de klas? Een pestkop heeft vaak een paar meelopers die ook graag laten zien hoe hoog ze op de rangladder staan. In dat geval zal hij iedere keer naar de juf moeten gaan zodat ze niet kan zeggen dat ze niets gemerkt heeft.
----
Het wilt wel eens voorkomen dat een kind uit angst een mes meeneemt om zich te kunnen verweren. Dat biedt een gevoel van zekerheid, terwijl de ouders zelf niet van op de hoogte zijn van het meenemen van een mes.
Een mes is een gevaarlijke situatie; je kan je kind een spuitbus meegeven zodat hij weet dat hij iets heeft waar hij zich mee kan verdedigen als dat nodig is. Het angstgevoel moet weg.
(Voor de mensen die dit een slecht advies vinden, in het uitgaansleven hebben meisjes ook wel een een spuitbusje in hun tas omdat ze fysiek minder sterk zijn en op hoge haken niet hard kunnen rennen, een noodoplossing.)
---

Bij blijvende twijfel schoolkamp, niet erover praten met de juf maar die ochtend je kind ziek melden. Ik bespeur niet erg veel daadkrachtige actie van de school, dat zal op kamp dan niet veel beter zijn. Op kamp is je kind ver weg uit de buurt van zijn veilige omgeving en 'kwetsbaar'. Zo erg close zijn de klasgenoten niet anders had hij allang met een vriendje samen naar huis gefietst.

---
Het komt niet vaak voor, maar je zoon is niet de eerste die halverwege groep 8 binnen de stichting van school verandert als de schoolleiding het laat afweten. In de straat was een kind, die de overstap als bevrijdend en positief ervaarde. Weg van de bedreiging en weg van de school die het ontkende; ervaren dat op andere scholen wat betreft pesten, heel anders wordt omgegaan dan de ervaring die je zoon op deze huidige school heeft opgedaan. Een belangrijke ervaring voor de komende overstap naar het VO.

Ook op het VO zitten er lln die pesten. Maar als een slachtoffer heeft mogen ervaren dat praten met de mentor of een pest-coördinator werkt, zal het ook op de VO zijn route weten te vinden ipv opkroppen.
----
Ik hoop dat het niet zover komt en dat de pestkop na een gesprek met oom agent stopt.

pila

pila

20-02-2015 om 10:15

ik ben niet zo vasthoudend

maar in deze situatie zou ik me geloof ik vastbijten. Ik zou acuut een gesprek eisen met directie, niet per tel.of mail maar ik zou lijfelijk op school staan en eisen dat ik direct een gesprek zou hebben. En vervolgens zou ik echt eisen dat er onmiddelijk een goed plan zou komen waarbij iedereen intensief betrokken is.

School laat het enorm afweten. Ik zou dat volkomen negeren en ze fors aanspreken op hun verantwoordelijkheid in deze. Ik zou hier alles voor uit de kast trekken, want deze situatie kan echt niet.

Fransien

Fransien

20-02-2015 om 12:59

En dat logboek

Vanaf nu, en liefst zoveel mogelijk met terugwerkende kracht, noteren wie je hierover gesproken hebt, wanneer, hoe laat, met welke afspraken. En zoveel mogelijk per mail bevestigen.

Als een juf merkt dat alles per mail bevestigd wordt, heeft ze ook wel door dat er aan dossier opbouw gedaan wordt en dat ze er niet mee weg komt.
En als het nodig is, bijvoorbeeld als school de lpa op je afstuurd als je je kind ziekmeld voor kamp, kun je alles laten zien en dan heeft de lpa ook wel door dat het geen zweetvoeten-ziekmelding is.

Om aangifte te doen, stalking lijkt me hier terecht, is het voor de politie belangrijk om de dagen en tijdstippen te weten, zonder kan de politie ook geen gesprek met de ouders van de pestkop aangaan.

Barvaux

Barvaux

20-02-2015 om 13:20

emmawee

Als iedereen die 'lastig gevallen' wordt op straat 112 belt ivm bedreiging kunnen we 112 wel opdoeken.

Mijntje

Mijntje

20-02-2015 om 13:36

even nagezocht

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alarmnummer-112/wanneer-112-bellen

als je direct wordt bedreigd mag het toch. Volgens mij zijn de richtlijnen verruimd. Je hoeft niet meer direct in levensgevaar te zijn.

Emmawee

Emmawee

20-02-2015 om 13:43

Barvaux

Het ging volgens mij om een nummer dat hij zou kunnen bellen in geval van nood.
Dat is 112.
Ik zeg volgens mij nergens dat iedereen die op straat wordt lastig gevallen 112 moet gaan bellen. Waar haal je dat nou weer vandaan? Lees de link. Bedreigd worden op straat staat er gewoon tussen.

Groeten, Maw.

Emmawee

Emmawee

20-02-2015 om 13:48

Die link

Precies, die had ik ook al gegeven
Ook las je bijvoorbeeld een diefstal ziet gebeuren moet je 112 bellen. Oftewel, als er spoed is. Niet alleen bij levensgevaar.
Groet! Maw.

Barvaux

Barvaux

20-02-2015 om 14:05

bedoel ik

Dat bedoel ik. Ik lees 'lastig gevallen' ik lees niet 'bedreigd' en bij bedreigen heb je vaak toch wel een wapen nodig. Als iedereen op de basisschool 112 gaat bellen omdat ze op straat gepest worden dan is het hek van de dam.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.