Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Jolanda123

Jolanda123

11-12-2008 om 20:11

Wat mag een vakleerkracht gymnastiek

De gemeente/schoolbestuur heeft een vakleerkracht aangesteld om de gymnastiek lessen te verzorgen.

Deze vakleerkracht geeft alleen les in een gymnastiekzaal.
Er zijn dus geen onderwijs assistenten of andere volwassenen aanwezig.

Groep 6, 7, en 8 worden met de bus 1x per week naar de gymzaal vervoerd( en natuurlijk ook weer terug)

Wat mag een vakleerkracht nu wel en nu niet doen qua lessen en begeleiding van de kinderen.

Jolanda

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tinus_p

Tinus_p

11-12-2008 om 20:18

Heu

Vziw is een vakleerkracht een leerkracht en zijn er geen bijzondere regels of voorwaarden. Hoezo?

Jolanda123

Jolanda123

11-12-2008 om 20:50

Verschil

Ik dacht dat er verschil zat tussen een gewone leerkracht van de basissschool, en een vakleerkracht gymnastiek.

D'r ligt me iets van bij dat als een leerkracht van de basisschool gymlessen wil geven, hij/zij daar een aantekening voor moet hebben.

Jolanda

Dropke

Dropke

11-12-2008 om 22:31

Klopt

Hier op de basisschool mogen ook een aantal leerkrachten geen gymlessen geven. Hoe het precies zit weet ik ook niet. Ik neem dus aan dat de leerkracht die bij jullie is aangenomen, echt een gymleraar is ????

Gr Dropke

ishtar

ishtar

11-12-2008 om 22:34

De invaller

bij mijn zoon in de groep heeft geen gymnastiekaantekening. Hij mag wel gym geven, maar geen toestellen oid. (dus wel balspelen, gronddingen, geen ringen ed) De 'eigen' leerkracht, dus met aantekening mag (vziw)alle gymtoestellen geven.

reina

reina

11-12-2008 om 22:54

Jolanda

Een vakleerkracht gynmnastiek mag gymnastiekles geven... . Dus daar hoeft geen andere leerkracht of assistent bij aanwezig te zijn. Als leerkracht basisschool moet je inderdaad een aantekening daarvoor hebben, wij ´oude´ leerkrachten hebben die meestal, de jongere garde lang niet altijd.

tonny

tonny

11-12-2008 om 23:01

Maar mijn 'oude' aantekening

is in mijn ogen heel wat minder waard dan wat er nu wordt geleerd bij het behalen van deze bevoegdheid (weet niet precies hoe die heet). Wat ik vroeger op de PA leerde over de lessen was heel wat minder gedifferentieerd dan hoe de gymuren nu verlopen.

Zoon heeft PABO gedaan, staat inmiddels 2 1/2 jaar voor de klas en is bezig met die extra aantekening gym. Hij vindt het heel leerzaam en waardevol, en het kost anderhalf jaar bijscholing, vier uur per week na schooltijd.

tonny

Jolanda123

Jolanda123

11-12-2008 om 23:21

Goed, dan nu waar het om gaat.

Zoonlief (11) werd het vorig schooljaar gepest. Vooral tijdens de ritten van en naar gym, en tijdens de gymles.

Zoonlief is hypermobiel, heeft mede dankzij die pesterijen een angststoornis.

Toen dit schooljaar 3 weken oud was, begon het gedonder weer. weer jennerijen, weer pesterijen.

Ik heb de school daarop medegedeeld dat zoonlief niet meer naar gym toeging, zolang er geen begeleiding van het team mee ging.

School ging hiermee accoord.

Sinds 2 weken gymt zoonlief weer. Hij wou het toch wel weer proberen. En wonder boven wonder, de pesterijen zijn gestopt (afwachten hoelang).

Waar hij nu bezorgd/angstig voor is, is het werken met toestellen, het maken van een koprol op een kast?, bokspringen etc. m.a.w alle oefeningen waarbij hij het gevoel heeft dat hij kan vallen, en op zijn hoofd terecht komt.

Nu weet ik nog van vroeger ( ik was ook zo'n hypermobiele kluns en angsthaas ) dat sommige oefeningen gedaan werden met helpers.

Kortom, hoe werkt dat nu? wat kan ik zoonlief meegeven?
Vanmorgen heb ik hem verteld dat hij zijn zorgen bij zijn eigen leerkracht neer moest leggen, en dat die dan met de vakleerkracht zou overleggen.

Maar het was natuurlijk ook wel handig als ik weet hoe e.e.a "technisch" en "wettelijk" in elkaar steekt.

Jolanda

marie

marie

12-12-2008 om 09:24

Vakleerkracht wel toestellen?

Hallo
Ik denk dat een vakleerkracht alle gymnastiekonderdelen mag geven, dus ook toestellen. Want die heeft daarvoor "geleerd" ten slotte. Waarom gaat de eigen leerkracht eigenlijk niet mee in de bus en naar de les?
Hier krijgen onze kinderen (helaas) les van de eigen leerkracht. Dat betekent dus (tot groot verdriet van de meiden) heel veel balspellen, totdat het "hun neus uitkomt". Oudste (groep 8) heeft nu les van een leerkracht waarbij ze dan wel eens met toestellen werken, maar dan niet met de trampoline, omdat er maar 1 volwassene (leerkracht) aanwezig is.
Maar waarom praat je niet eens even met de vakleerkracht?
succes

San

San

12-12-2008 om 10:19

Jolanda

Hier is de vakleerkracht gymnastiek iemand met een ALO-opleiding (HBO sport). Ze is dus opgeleid om sportles/training/coaching te verzorgen. En ja, natuurlijk mag zij alle onderdelen geven, daarvoor nemen ze nu juist een vakleerkracht (gespecialiseerde leerkracht) aan.
in jouw verhaal lees ik twee dingen:
- begeleiding naar de gym toe
- begeleiding tussen de les
Hier is de begeleiding naar de gym toe door de eigen leerkracht, tijdens de les uiteraard door de vakleerkracht. Ik begrijp uit jouw berichtje dat je een boodschap voor de leerkracht via jouw zoon doet. Is dat wel handig? Volgens mij kun je beter zelf even contact opnemen met de vakleerkracht hierover. gewoon even op school vragen hoe je met hem/haar in contact kan komen, of vragen dat hij/zij contact met jou opneemt. Dan kun je je zorgen bespreken en zo nodig toelichting geven op de mogelijkheden van je kind.

Jolanda123

Jolanda123

12-12-2008 om 10:29

San

San schreef : Ik begrijp uit jouw berichtje dat je een boodschap voor de leerkracht via jouw zoon doet. Is dat wel handig?

mijn reactie : De reden waarom ik dit in eerste instantie via zoonlief doe, is dat hij toch moet leren om aan te geven waar hij moeite mee heeft, en waar hij zich zorgen over maakt.

Ik wil er namelijk voor waken dat er anders een systeem ontstaat dat hij verwacht dat ik bij elke "piep" naar school toe vlieg.

De vakleerkracht gym geeft 1 uur les in de week op deze school
Geen idee hoe die te tackelen.
Begeleiding in de bus door eigen groepsleerkracht is niet mogelijk ivm personele bezetting. Ook een ander leerkracht kan niet mee.

Kijk, ik ben daar heel simpel in, op het moment dat er weer sprake is van pesterijen op de heen en terugreis, en voor en na het gymmen, en er is geen proffesionele begeleiding op die groep, dan mag hij van mij niet mee doen met gym.
Hij gaat dan zo wie zo naar school, moet dan maar rondjes lopen om school, of zijn werk afmaken, of wat anders, maar naar school gaat hij.

Jolanda

San

San

12-12-2008 om 10:39

Jolanda

"Begeleiding in de bus door eigen groepsleerkracht is niet mogelijk ivm personele bezetting. Ook een ander leerkracht kan niet mee."

Maar gaat er dan helemaal geen begeleiding mee op de bus?!

"Kijk, ik ben daar heel simpel in, op het moment dat er weer sprake is van pesterijen op de heen en terugreis, en voor en na het gymmen, en er is geen proffesionele begeleiding op die groep, dan mag hij van mij niet mee doen met gym."

Ik kan mij dit helemaal voorstellen. Maar ik zou het omdraaien: van de school eisen dat de begeleiding van de kinderen goed is geregeld. Jouw kind heeft recht op gym (gym is voor hem wellicht zelfs éxtra belangrijk?), en de school moet ervoor zorgen dat hij daaraan kan meedoen. Bovendien heeft jouw kind er helemaal niets aan om dat uur dan maar op school rond te hangen.

tonny

tonny

12-12-2008 om 10:40

Onderweg naar gym

Wat doet de eigen leerkracht dan als zijn/haar klas naar gym is?

Hier is de gymzaal op loopafstand;als leerkracht breng je je eigen klas en haal je de vorige weer op.

De bus wordt wel gebruikt door een naburig dorp als de kinderen schoolzwemmen hebben - maar ook dan is er altijd een leerkracht bij.

Onderweg zonder begeleiding (behalve de chauffeur, maar die moet rijden vind ik vreemd!

tonny

tonny

Jolanda123

Jolanda123

12-12-2008 om 11:39

Tonny en san

De gymzaal is op ongeveer 7 km van hier ( wij wonen in het buitengebied)
Gr. 3/4/5 gaat met 1 leerkracht voor in de bus zitten, zij gaan zwemmen, gr. 6/7/8 gaat ZONDER eigen leerkracht of begeleiding achter in de bus zitten.

Op mijn vraag : Wie houdt er dan toezicht bij gr. 6/7/8 in die bus, antwoordde de leerkrachtvan gr. 3/4/5/: "Nou, IK bemoei me er niet mee. tegen de tijd dat het "echt" te gek word, misschien dat ik dan ingrijp".

JOlanda

San

San

12-12-2008 om 11:46

Niet accepteren

Jolanda, ik zou dat niet accepteren. En het feit dat jouw zoon een tijd niet mee 'kon' gymen vanwege pesterijen, geeft volgens mij aan dat het al 'te gek' was. Leerkracht heeft waarschijnlijk geen keuze (want moet dan andere dingen doen?), directeur wel. Dus: op naar de directeur. Hij/zij is er verantwoordelijk voor dat kinderen zich veilig kunnen voelen op school en bij schoolse activiteiten.

Jolanda123

Jolanda123

12-12-2008 om 11:56

De school

De school is een schooltje in het buitengebied,
Mijn zoon zit in een combinatieklas van groep 6/7/8.

Deze klas heeft 2 leerkrachten, 1 juf( partimer) 1 meester(directeur) die zich dan bezighoudt met zijn taken als schoolhoofd?

Jolanda

San

San

12-12-2008 om 12:19

Dan anders regelen

Als ze met te weinig zijn, dan moeten ze het anders regelen. Ze kunnen hiervoor iemand inschakelen. Als bij ons de kinderen naar het zwembad lopen voor schoolzwemmen, dan wordt er extra begeleiding geregeld. Meestal zijn dit ouders die dit leuk vinden en met wie duidelijke afspraken worden gemaakt. Ook al is de school klein, de kinderen hebben recht op voldoende begeleiding.

reina

reina

12-12-2008 om 14:03

Tonny (ot)

Bij ons kon je vroeger aantrekening J of akte J halen, die akte hield veel meer in dan de aantekening (ws zoiets als jouw zoon nu heeft). Ik heb de aantekening J wel, maar wilde nooit gym geven omdat ik dat lichamelijk eigenlijk niet aankan, dus die aantekening betekent in mijn geval helemaal niks.

Onbegrijpelijk

WAt een vreemde reactie van een onderbouwjuf. Ze is wel degelijk verantwoordelijk voor wat er in de bus gebeurt. Ook bij de oudere leerlingen. Hoe is het mogelijk dat ze zich hier aan onttrekt. Daar zou ik over in gesprek gaan met de directeur. Bij ons gaan er in een volle bus altijd twee leerkrachten mee. En dan nog is het hard werken om het gezellig te houden in de bus.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.