Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Zoenen en broek naar beneden leerkracht

Beste mede-ouders,

Graag wil ik jullie iets voorleggen, want ik weet even niet zo goed wat te doen.

Ons kind is thuisgekomen met het verhaal dat de juf (groep 8) een verhaal vertelde over dat er een hond tegen haar opgesprongen was, en ze daar een blauwe plek van had op haar bovenbeen. Ze vroeg de kinderen of ze dat wilden zien, en ze had ook een foto ervan. Maar ze kon het ook echt laten zien, of ze dat goed vonden. Een kind zei ja. Ze is toen in een hoek van de ruimte gaan staan, heeft tegen kinderen gezegd dat ze in de gaten moesten houden of er niemand aankwam omdat ze dan ontslagen zou worden, en toen heeft ze haar broek naar beneden gedaan. Het was een simpele blauwe plek/blauw streepje van een hondenpoot. Vervolgens zei ze dat dit hetzelfde was als in je bikinibroekje staan, maar dat niemand er iets over mocht zeggen tegen hun ouders. Omdat ze dan ontslagen zou worden. Ook zei ze dat als een kind merkte dat een klasgenoot geklikt had, dat deze het dan aan haar moest komen melden.

Ik heb het verhaal gecheckt, en het klopt. Echter, alle kinderen zijn doodsbang dat ze als verrader zullen worden gezien en dat het hun schuld is als de juf zou worden ontslagen als ze het wel vertellen, dus niemand heeft het thuis verteld, behalve onze dochter. Veel kinderen hebben het nu wel verteld.

Eind vorig jaar strafte ze al met zoenen. Je moest haar dan een kus op de wang geven. Mijn dochter was haar huiswerkblad kwijt en vroeg een nieuwe. Toen bleef ze op haar wang tikken dat ze haar een kus moest geven, want voor wat hoort wat. Een ander kind heeft ze een kwartier voor de klas gehouden die haar een kus moest geven wat het kind weigerde. Toen deze eindelijk terug mocht naar de eigen plek, pakte ze het kind van achteren met haar armen om zijn buik vast, en kuste ze het kind in de nek. Ook dit heeft niemand thuis verteld. Hier is wel werk van gemaakt toen. Vervolgens heeft ze de kinderen laten weten dat ze op haar ziel getrapt is door de kinderen, dat ze grapjes dus blijkbaar niet kunnen waarderen en dat ze vanaf nu dus maar heel vervelend les zal gaan geven omdat ze daar zelf om hebben gevraagd door dit te vertellen thuis.

Ook geeft ze kinderen reikibehandelingen waarover gezwegen moet worden. Ze zegt tegen de kinderen dat ze al zoveel vrienden is kwijtgeraakt, dat ze haar een heks vinden, en dat de kinderen het thuis niet mogen vertellen. Want de kinderen gaan straks van school, en zij zit dan met de gebakken leren omdat iedereen haar dan raar vindt. Dat hebben de kinderen dan veroorzaakt.

En zo zijn er nog heel veel voorbeelden. Mijn nekharen staan inmiddels huizenhoog overeind, maar het dilemma is dat als ik nu naar de directie stap, ze de kinderen zal gaan treiteren en intimideren tot op het bot. Vreselijk in de laatste week! Wat zouden jullie doen hiermee? Ik heb er bijzonder slecht van geslapen vannacht!


Rick

Rick

30-06-2015 om 09:00

simpel

Je gaat het wel doorgeven en je zegt daarbij dat je bovenal wil dat jouw kind en alle andere kinderen veilig blijven. Zodra een leerkracht zegt dat iets niet verteld mag worden zit een leerkracht fout en je hebt het niet bij 1x gelaten dus daar heb je toch echt zelf ook aandeel in.

inderdaad

meteen melden bij de directie. En als daar ook nog maar 1 opmerking op volgt van de juf over geheimhouding o.i.d. dan je kind thuis houden. Dat zou ik ook alvast aankondigen bij de directie.
En bespreek het vooral ook met andere ouders. Hoe meer mensen aan de bel trekken, hoe meer kans dat er wat gebeurt.

Wel ben ik nieuwsgierig: je zegt dat je het verhaal gecheckt hebt en dat het klopt. Maar hoe en bij wie heb je dit dan gecheckt?

macademia

macademia

30-06-2015 om 09:11 Topicstarter

@rick

Hoe bedoel je je hebt het niet bij een keer gelaten dus daar heb je zelf aandeel in? Voor de duidelijkheid...

Ik heb er toen zelf melding van gemaakt. Ook gesproken met een andere leerkracht en steun gehad. De gevolgen waren echter nog erger voor de klas...

macademia

macademia

30-06-2015 om 09:13 Topicstarter

@ jippox

Ik ben een ouder gaan bellen...en nog een en nog een...en geen van allen wist iets. Die zijn met hun kind gaan praten en deze kinderen kwamen met hetzelfde verhaal. Sommige waren écht bang en voelden zich schuldig...

Zelf dacht ik erover om het wel degelijk te melden, maar als de klas de school uit gerend is zoals dat gaat op de laatste dag. Dan kunnen de kinderen niet meer de gevolgen krijgen van haar en hebben ze een not,aal einde van de basisschool...?

mamavan4kids

mamavan4kids

30-06-2015 om 09:23

wel melden

Dit is niet normaal en dit hoort niet thuis in het onderwijs. Het begint nu hiermee, wat als het verder gaat. Dan vergeef je het jezelf nooit.
Er moet een keer iemand aan de bel trekken.

Als iedereen maar blijft rondkijken tot iemand opstaat, of nou ja mijn kind heeft er dan geen last meer van....

Stel dat het volgend schooljaar misgaat. En een kind meer moet dan alleen een kus op de wang?

En wat voor de toekomst van de kinderen die dit mee hebben gemaakt. Een juf kan dit doen en het klopt niet en niemand doet er wat tegen. Wat voor toekomstbeeld hebben zij?

En ik snap niet je zin : "De gevolgen waren echter nog erger voor de klas..."

Concreet : wel melden!

Cat

Cat

30-06-2015 om 09:43

mwoa

Als de gevolgen voor de klas erger waren, heb jij ook steken laten vallen. Waarom ga je mee in de angst van de kinderen? Het lijkt wel of je bang voor haar bent.
Ik zou een gesprek eisen acuut, met haar en directie erbij. Plus een plan van aanpak eisen idd, hoe komt mijn kind deze laatste dagen veilig door. Kom op zeg, dit is toch geen boodschap die je je kind wilt meegeven?
Maar eigenlijk heb je jezelf in een vreemde positie gemanoevreerd, want al veel toegestaan..

creabea

creabea

30-06-2015 om 09:49

tuurlijk meld je dit!

Pedofiele vrouwen bestaan ook hoor! En deze dame kan haar gevoelens blijkbaar niet goed voor zich houden, dus dat kun je niet op z'n beloop laten.

Wanneer wou je het dan melden, op de laatste schooldag en de directie opzadelen met een hoop gedoe in de vakantie? Als je dit meldt, dan kan een directie niet anders dan actie ondernemen. En mochten ze het bagatelliseren, dan houd je je dochter thuis. Krijg je dan de inspectie op je dak, dan heb niet jij een probleem, maar de school.

meteen melden

Wat een verschrikkelijke narcissist. Alles is kennelijk de verantwoordelijkheid van de kinderen: niet alleen doodnormale consequenties van haar gedrag, maar zelfs haar aanstellerige, egocentrische emoties (op haar ziel getrapt zijn blablabla...) zijn de schuld van de kinderen. 'Ach het was maar een grapje' is ook zo'n typisch
Dat mens moet zo snel mogelijk het onderwijs uit!

Het gaat niet om haar intenties, het gaat om de gevolgen. Ze maakt de kinderen kwetsbaar voor seksueel misbruik en ze creeert een klimaat in de klas waarin wantrouwen, wraak en pesten tussen de leerlingen aangemoedigd wordt.

En wat er ook gebeurt, het is superbelangrijk dat de directeur met de klas gaat praten en uitlegt waarom het allemaal de eigen schuld is van de juf en niet van hun. Zeker als ze besluiten de juf nog een kans te geven is het, gezien haar eerdere reactie naar de klas toe, superbelangrijk dat de directeur hier een gesprek over voert met de klas.

Ik zou denk ik niet wachten tot het eind van het schooljaar. Daar leren de kinderen niets van, en ze zijn ondertussen wel flink beschadigd. Ik zou meteen melden en kind ziek melden tot het opgelost is / er vervanging geregeld is. Het is niet alsof de kinderen nu een leuke tijd hebben op school. Bovendien, als je het pas in de zomervakantie meldt is de kans toch kleiner dat het de school lukt om voldoende bewijs te verzamelen (bij andere ouders / kinderen) voor het ontslagdossier.

Rick

Rick

30-06-2015 om 10:11

Macademia

Wat je gedaan hebt was niet echt duidelijk maar wel duidelijk is dat het geen effect had en slechter voor de kinderen was.

Eens met Syboor,

Wat je allemaal in je topic neerzet plus het feit dat je dit bij andere ouders hebt gecheckt, is voldoende om met de direkteur in gesprek te gaan.
Stuur de direkteur een mail ala je topic en geef aan dat je graag een afspraak wilt maken voor een gesprek over deze grote bezorgdheid en gevoel van onveiligheid. Vraag ook of in belang van het gesprek, de direkteur er prijs op stelt als nog een paar ouders bij dat gesprek aanwezig zijn zodat hij het niet uit één mond hoort.

creabea

creabea

30-06-2015 om 10:53

en als het een meester was?

En als het een meester was ipv een juf die dit allemaal doet, had je dan wel gewacht tot het einde van het jaar?

En je hebt je dochter toch wel gezegd dat het heel goed is dat zij het wel heeft verteld thuis?

Thursday Next

Thursday Next

30-06-2015 om 12:35

melden,

bah wat een nare juf.
Niet eens zozeer de handelingen van dat zoenen en die blauwe plek laten zien (al klopt dat ook niet). Maar vooral de opmerkingen naar de kinderen toe dat ze het niet mogen vertellen, omdat ze dan ontslagen zou worden. Wat verschrikkelijk laag.

creabea

creabea

30-06-2015 om 13:45

zielig eigenlijk

Nouja, laag... zielig. Dat die vrouw weet dat ze fout zit, maar zich niet kan bedwingen. En dat ze al zoveel vrienden is kwijtgeraakt en ook wel doorheeft dat haar positie onhoudbaar is.

Ongelooflijk ook hoe 1 volwassene zo'n hele klas in de tang kan hebben en dat blijkbaar zelfs ouders nog eraan twijfelen wat ze hiermee moeten.

Raar verhaal.

Zo raar dat ik het ongeloofwaardig vind.

Mocht het waar zijn dan is er wel iets meer dan een steekje los bij de juf.

Afgaande op het hele verhaal en de schrijfwijze denk ik echter eerder een de zoveelste grapjas die met een nepverhaal de boel op stelten wil zetten.

bieb63

bieb63

30-06-2015 om 15:34

zeker raar

en daarom nogal ongeloofwaardig. Sowieso al het gedrag van de juf: kom op het zijn kinderen uit groep 8, niet uit een kleutergroep, en daar zitten echt wel de nodige mondige kinderen bij. Dus als een gestoorde juf dergelijke geintjes uit zou halen, dan toch zeker niet in groep 8. Dat risico zal vééél te groot zijn. En bang? Nee, zeker niet iedereen daar in de klas. Daar geloof ik al geen fluit van.
Daarbij áls het waar zou zijn en niet alleen TS, maar blijkbaar ook andere ouders hiervan weten, dat geloof ik absoluut niet dat er niemand op hoge poten naar school gaat. En geloof ik al helemaal niet dat die juf voor de klas mag blijven staan.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

30-06-2015 om 16:42

Ja das wel een heel apart verhaal

Wat een rare juf.
En wat een rare reactie.

En wat is het probleem? Dat de laatste schoolweken niet echt gezellig meer worden? Serieus?

macademia

macademia

01-07-2015 om 08:21 Topicstarter

Mark74

Dank je wel voor deze totaal zinloze reactie. Ik dacht dat een forum er is om raad te vragen ergens over. Als iedereen alles zo goed weet, zouden er überhaupt geen fora bestaan. En er zijn ongelofelijk veel idiote situaties en gevallen en gedragingen die NIET worden verzonnen!

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

01-07-2015 om 08:35

Geen overijverige scholier

Mark: Macademia is als ik me niet vergis een poster die hier al wat langer meedraait. De kans zit er in dat dit dus een serieus verhaal is en geen schrijfsel van een puber die wil rellen.

Macademia: de actie van de juf (met name de geheimhoudingsplicht) Is echt niet oké. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat je de gezelligheid in de klas voor de laatste drie weken belangrijker vindt dan dit een halt toe roepen. Dat kan wel een beetje ongeloofwaardig over komen. Dus wat dat betreft begrijp ik de reactie van Mark wel.

Mijntje

Mijntje

01-07-2015 om 08:58

Nou

er stond: "mocht het waar zijn dan etc." Ik vond het ook een sterk verhaal, had net zo goed verzonnen kunnen zijn. Er doen zich hier wel minder rare verhalen voor die dan weer wel verzonnen zijn.
Ik begrijp ook niet je vraag: natuurlijk moet je hierop meteen actie ondernemen. Moet de school maar voor een vervanger zorgen, of je houdt je kind thuis, dat zie je dan wel weer.

Cat

Cat

01-07-2015 om 09:03

wat ga je nu doen?

Of wat heb je hopelijk al gedaan?
Misschien zou ik er wel gewoon bij gaan zitten, in de klas.

macademia

macademia

01-07-2015 om 09:14 Topicstarter

Vlam in de pan

Misschien was er gisteren sprake van een voorgevoel, want mijn dochter kwam tussen de middag over haar toeren thuis, omdat iedereen haar een verrader had genoemd, omdat ik ouders ben gaan vragen. Geen ENKEL kind heeft het thuis verteld, juist om dit te voorkomen. Niemand wil de lul zijn, en ouders willen hun kind niet van streek maken omdat deze werkelijk smeken om niet te gaan (want of de klas krijgen ze over zich heen, of die leerkracht rekent met ze af). Daardoor ontstaat er een klimaat dat dit kan gebeuren.

Dit pestgedrag was gisteren de druppel en met een andere moeder ben ik direct naar school gestapt. Ik was echt helemaal over de rooie en we hebben direct een gesprek geëist met de directeur en de vertrouwenspersoon. Kinderen zijn gehoord en er is verteld dat NIEMAND hen ooit mag vragen te zwijgen voor de ouders. Nooit. Mijn dochter heb ik trouwens meegenomen naar huis. Vandaag gaat ze weer naar school, en zal de leraar haar goed opvangen en haar vertellen dat ze het enige juiste heeft gedaan. Dit zal hij ook met de klas bespreken. De betreffende leerkracht mag in ieder geval niet langer alleen zijn met de leerlingen en mocht ze nog bij de klas komen , dan zal er een ander bij zijn.

Ik merk dat het blijkbaar heel moeilijk is om dingen goed over te brengen in een vraagstelling op een forum. Sommige van de laatste reacties vind ik dan ook echt heel naar. En hoewel ik al schreef dat ik enkele maanden na het begin van het schooljaar bij de directie heb gezeten, wordt er hier dan toch neergezet of ik soms ook een jaar had gewacht als het een man was geweest. Ik heb geen jaar gewacht. Ik heb geen dag gewacht. Dit weekend zijn er ook pas heel veel nieuwe dingen duidelijk geworden, en ik vind dat ik wél heel adequaat heb gereageerd door direct andere ouders op de hoogte te brengen. Een dag later, gisteren, is de vlam in de pan gekomen en ben ik naar school gestapt. Van de 28 kinderen was er op 1 moeder na, NIEMAND die mee wilde gaan. Ook waren er ouders die zeiden dat dit niet kon, net als sommige reacties hier. Of hun kind wil niet dat ze gaan. Of ze zeggen dat het jaar bijna om is, laat toch zitten.... Dat zegt iets over het klimaat dat er is gecreëerd.

Nu blijkt dat er al langer signalen waren wat ik dan weer niet wist, en dat er hier waarschijnlijk sprake is van langere tijd structureel manipuleren en onderdrukken van kinderen. Zo gaat dat soms...net als met andere vormen van misbruik. Dat kan soms jaren doorgaan, zonder dat iemand iets zegt. Vooral kinderen durven niet en zijn bang voor allerlei gevolgen die hen worden voorgehouden door ie,and die de hele dag achter gesloten deuren kan zeggen en doen wat ze maar wil.

Mijn dochter is nu de eerste en enige die het uit zichzelf heeft verteld, terwijl het al meer jaren aan de gang is. Ik wilde daar goed mee omgaan en niet gelijk blind de school in tieren. Zij heeft ons wél voldoende vertrouwd. Ook daarom eerst nadenken over de juiste stappen, zodat het niet voor niets is, zoals het eerder ging toen ik ben geweest. Wat is verstandig nu te doen? Dat was ook mijn vraag hier. Uiteindelijk kwam ik erachter dat je altijd de vertrouwenspersoon erbij moet hebben in dit soort zaken. Wanneer ik maandag hals over kop naar school was gegaan had ik het niet goed aangepakt. Nu wel, en er gaat ineens een hele beerput open. In de laatste week van het schooljaar. En ik ben verschrikkelijk TROTS op mijn dochter!

Zeg niet zomaar dat iemand een nepverhaal ophangt op een forum. Ik vind dit echt kwetsend. Je weet niets van degene die aan de andere kant van het beeldscherm zit. Er gebeuren wel meer dingen die niemand voor mogelijk houdt, het nieuws staat er vol van met al die idioten die hun werk met, of in de buurt van, kinderen niet waard zijn. Hoewel ik wel liever had gehad dat dit nep was geweest. Dit gun ik niemand, geen ouder maar vooral ook geen enkel kind.

Hoewel dit nu wordt opgelost, ben ik wel even vertrouwen kwijtgeraakt voor als ze straks naar het VO gaat. Het is ver van huis, en nu ik weet wat een leerkracht allemaal aan kan richten, heb ik daar wel even buikpijn van. Ik heb dan helemaal geen toezicht meer. Maar dat moet denk ik even zakken, even een plekje krijgen. Straks eerst maar vakantie vieren....

Rick

Rick

01-07-2015 om 09:23

Mooi

Goed gedaan en maak je niet zo druk voor het VO, jouw dochter zal in ieder geval nooit accepteren dat een leerkracht zegt dat ze niets thuis mogen vertellen dus dat stukje zit wel goed. Verder heeft een leerkracht op het VO nooit zo'n grote macht over een klas omdat na 1 of 2 uur er wel weer een andere leerkracht komt. De band is dan ook minder sterk en men is minder bang voor een heel verpest jaar.

Verder: de goeien moeten onder de kwaden lijden hier, er staan hier heel vaak nepverhalen maar ik vond jouw verhaal te lang en uitgebreid voor een rellende puber.

bieb63

bieb63

01-07-2015 om 09:25

Wat ik niet helemaal begrijp

Wist de directie hier helemaal niets van? Hadden zij geen vraagtekens bij deze leerkracht? Je hebt het over een beerput die open gaat. Komt dat bij de directie vandaan? Ik begrijp niet waarom zij dan al niet veel eerder hadden ingegrepen.

macademia

macademia

01-07-2015 om 09:27 Topicstarter

Gezelligheid

Het begrip gezellig houden, klinkt in deze ook wel heel raar. Ik begrijp dat ook wel...het is ook heel moeilijk uit te leggen hoe zoiets in de loop der tijd een eigen leven en aanpassing krijgt...alles doen om de juf niet geïrriteerd te maken...ik kan het niet uitleggen. Veel ouders begrijpen het nu nog steeds niet, sommige ouders zien het nu achteraf dat er rare dingen waren.

Eigenlijk wilde iedereen het gezellig en normaal houden voor de kinderen in de laatste week, terwijl het helemaal nooit normaal en gezellig is geweest. Maar hoe erg het was, blijkt nu pas....

macademia

macademia

01-07-2015 om 09:30 Topicstarter

Rick

Daar heb je gelijk in, dat snap ik ook wel. M'n verhaal was ook lang. ik zocht echt de goede weg, en bij andere ouders hier vond ik die niet, op een paar ouders na. Het VO komt inderdaad ook wel goed, je hebt gelijk. Tis alleen nu even veel...zeg maar....gelukkig hebben we een hele wijze dochter! Dat heeft ze bewezen.

macademia

macademia

01-07-2015 om 09:34 Topicstarter

Bieb63

Dat is dus een punt dat ik ook precies wil weten. ik zal ook een brief schrijven met alles wat is gepasseerd. We worden op de hoogte gehouden door de directeur, ook vandaag zou hij me bellen. Hij heeft toegegeven dat hij haar dus blijkbaar niet goed genoeg in de gaten heeft gehouden...ze is een ster in liegen en zich beter voordoen...ik denk dat alles bij elkaar, nu dit laatste verhaal, willekeurige andere verhalen van andere mensen hier en daar, nu een geheel gaan vormen...

Mijntje

Mijntje

01-07-2015 om 10:15

dochter

Je kan juist met vertrouwen het voortgezet onderwijs tegemoet zien: jouw dochter heeft dit met jou gedeeld. Je mag zeker trots op haar zijn!

Hier schrijven is anders dan je irl horen vertellen. Ik snap niet dat je zo verbolgen blijft hierover. Het is gewoon een te waanzinnig voor woorden verhaal, maar wel triest voor je dochter en klasgenootjes dat het zo lang heeft moeten duren. Wat een nare afsluiter voor die kinderen.
Wel weer geleerd om mijn kind te leren: dat geheimpjes vrijwel nooit ok zijn.

Cat

Cat

01-07-2015 om 11:27

excuses

Ik oordeelde ook te snel, ging ervanuit dat je signalen (bijv dat het erger werd voor de kinderen toen je er iets mee had gedaan) wel al eerder had gekregen. Maar dat hoeft uiteraard niet. En kan me voorstellen dat het als ouder lastig is om mee te krijgen wat nu precies gebeurt in de klas.
Maar ik vind het schandalig dat er al die tijd geen toezicht is geweest terwijl er al grensoverschrijdend gedrag had plaatsgevonden. Ik zou daar woest over zijn.
Gaat er nu ook iets gebeuren met de klas? Is er hulp, komt er iets van een programma oid, want communicatie patronen zijn flink verziekt? De klas gaat natuurlijk uit elkaar maar elk kind neemt deze problemen mee. School heeft hier fors verzuimd, wat gaan ze doen om dit op te lossen?

macademia

macademia

01-07-2015 om 14:10 Topicstarter

Wachten op stappen

Vandaag is ze samen met de directeur de klas in gekomen (ander gaf les) en ze heeft haar excuses aan moeten bieden. Verder weet ik nog niet wat er gaat gebeuren, ik vind het wel goed dat ze dit moest doen. In ieder geval als boodschap naar de kinderen.

oooohhh

Je bedoelt dat de leerkracht in de klas met de directeur excuses aan moest aanbieden? Of je dochter (dat laatste lijkt me heel erg raar en fout in deze situatie)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.