
Nienjamam
23-11-2011 om 18:43
Zoon van 6 te leergierig?
Zoon van 6 (maart jarig) zit in groep 4. Hij is getest en blijkt zeer hoogbegaafd. Getest omdat de juf dacht aan Add wegens het dromen in de klas en dan niet weten wat er gezegd is door de juf. Inmiddels is dus duidelijk dat hij heel slim is. Ze zijn op school nu bezig te kijken waar zijn niveau precies is maar dat duurt dus even.... Ondertussen krijg ik dagelijks van zoon te horen dat groep 4 echt vervelend is en dat hij groep 5 wil proberen. Als ik vraag waarom dan en hoe kom je daar nu bij. Je bent al een jonge leerling. Zijn antwoord is dat hij anders echt niets meer gaat doen want het is nu echt heel saai.... Hij zegt het niet leuk te vinden bij zijn vriendjes weg te moeten dan maar en alleen in een vreemde klas. Maar alles beter dan alleen maar vervelen. Gisteravond zij hij dat het leven zo niet meer leuk voor hem is Eerlijk gezegd schrik ik heel erg van. Hoe komt hij aan deze gedachte en waarom. Hij heeft echt een hele leuke klas en zijn juf doet heel veel voor hem. Wat moet ik hier nu mee negeren??? Hoe overtuig ik hem dat een groep hoger niet ideaal is want geen aansluiting. Tips??? Hij krijgt al heel veel uitdaging na school. Schaken, voetbal, museum dus daar licht het niet aan. Maar het lijkt wel nooit genoeg voor hem. Hij wil heel graag verder, beter, meer....Is erg prestatie gericht. Herkenning gezocht...

Annet
23-11-2011 om 21:17
Te leergierig bestaat niet
Ik snap dat je geschrokken bent. Je zoon is veel slimmer dan je dacht. Gelukkig doet de juf veel voor hem, dat scheelt. Toch is dat soms niet genoeg.
Mijn zoon zat in groep 3, ook een vroege leerling, toen hij ongelukkig werd en daarna zelfs depressief. Ook hij was veel slimmer dan wij dachten. Hij was niet alleen slim maar ook zijn sociaal-emotionele leeftijd was veel hoger dan zijn echte leeftijd. Hij bleek beter bij oudere kinderen te passen.
Mijn zoon is versneld naar een hoger klas, juist vanwege het beter passen bij oudere kinderen. Dat werkte prima. Helaas kon onze school toch niet voldoende bieden qua leerstof dus hij is daarna ook van school veranderd. Maar met een goede school kom je een heel eind met een versnelling qua klas en extra werk (ná de versnelling).
Ik denk dat je hem geen verwijten hoeft te maken. Geef hem een compliment dat hij zo goed weet wat hij nodig heeft. Hij lijkt verstandig genoeg om mee te praten.
Oja, wat mij het meeste raakte bij mijn zoon in groep 3 was: Mama, ik kan wel met ze spelen maar ik kan niet met ze praten........
Mijn zoon kon met iedereen overweg maar werd tegelijk zelf ongelukkig.

denkster
24-11-2011 om 06:12
Hb kind forum specialistischer
Zie mijn heading, voor dit soort vragen kan je daar ook terecht, en is er veel herkenning. Bottomline voor versnellen is: als verrijking, verdieping en verbreding niet meer helpt en een feitelijke versnelling al aanwezig is (kind kan 'door' citotoetsen van 1, 2 of 3 jaar verder nog steeds aan met korte uitleg..) . als het goed is heeft een school een protocol over versnellen (en zitten blijven!) waar je als ouders op terug kan vallen..Maar let wel op, van de toetsen leren de kinderen ook de stof zelf, daarom zijn ze met mijn oudste (toen net 6 jaar) ermee gestopt (2,5 jaar voorruit doorgetoetst en alleen A score)

Sasvangent
24-11-2011 om 09:42
Waarom
schrijf je "Hoe overtuig ik hem dat een groep hoger niet ideaal is want geen aansluiting."
Jij kent natuurlijk je kind het beste en het idee van een eventuele versnelling lijkt natuurlijk heel eng. Mijn kind zat in een gelijkaardige situatie, ze was populair in haar klas al voelde ze zich zelf niet meer zo goed binnen die groep. Dat gevoel werd enkel maar sterker omdat zij steeds maar verder 'opklom' tegenover de klasgenootjes. Ze zat echt in een leuke klas maar toch sprak zij al van versnellen voordat wij er zelf nog maar aan dachten; ik vond dat ook eng en zielig. Na testen hebben we dan toch toegestemd met een versnelling en het is helemaal goedgekomen, ze zit nu beter op haar plaats (door een onwillige juf was het begin even moeilijk). Maar, als je kind zelf met dat idee aankomt, en als school niets meer kan bieden in de klas omdat de voorsprong te groot is, kan je dit toch in overweging nemen.
1 ding: ook het effect van een versnelling is vaak snel uitgevlakt. Het was mij verteld maar ik wilde het niet echt geloven. Kind doet hier ook vele naschoolse activiteiten voor extra uitdaging maar het schoolprogramma blijft helaas slecht aansluiten. Dus enkel versnellen met oog op beter leerstof is niet voldoende, het sociale aspect moet zeker goed overwogen worden.

denkster
24-11-2011 om 13:13
Versnellen zo erg niet
... je went er ook wel weer aan hoor, en er zijn tegenwoordig zoveel kinderen versneld, volgens mij is het voor ouders even wennen, en ik moet zeggen dat ik even moest slikken toen in mijn oudste tussen de andere kinderen zag staan op het podium deze week.. Ik kon hem eerst niet vonden omdat hij achteraan stond en precies 1 kop kleiner is dan de rest...maar hij had grote lol met zn vrienden, dus dan mekker ik er ook niet over. Er valt gewoon niets aan te doen en hij heeft er zelf ook een afgewogen mening over; het kan hem gewoon niets schelen! Als hij maar wat leert op school..
Naast de versnelling zit hij (9 jaar) nu op een Engelse school, krijgt drie verschillende sporten en drumles aangeboden en een plusklas over robot progammering. En nog zou hij volgens de leerkracht wat meer uitdaging kunnen gebruiken, naast het feit dat hij rekenen weer versnelde stof krijgt... Volgend jaar doet hij er Chinees bij, heeft hij zelf ook zin in.
Verder is het een normale jongen die van Sinterklaas, nerf en computerspelletjes houdt.

Elisa Gemani
24-11-2011 om 14:11
Hoogbegaafd
Mijn zoon van nu 10 is twee keer versneld en zit nu in 1 Gymnasium. Ook hij is hb. Beide versnellingen hebben heel goed uitgepakt. Zoon had meteen meer aansluiting bij de oudere kinderen en zeker nu op het VO zit hij helemaal op zijn plek en is hij happy. Eindelijk zit hij tussen kinderen die hem begrijpen en bij wie hij zichzelf kan zijn en hij kan lekker leren.
Als verdieping/verrijking/verbreding niet genoeg uitdaging biedt of als school dit niet voldoende aan kan bieden kan een versnelling zeker wenselijk zijn.
Er bestaat zoiets als de VersnellingsWenselijkheidsLijst. Even googlen en je kan hem vinden maar als het goed is heeft school deze lijst.
Ga om de tafel zitten met school. Laat een handelingsplan opstellen waarin staat welke stof hij krijgt. Niet alleen uitdaging, maar ook basisstof.
Heeft school trouwens ook een plusklas oid? In iedere klas zitten wel zo'n 2 of 3 hoogbegaafde kinderen dus het is niet iets uitzonderlijks of unieks.
Verder kan het best zo zijn dat je zoon ook ADD heeft maar hoogbegaafdheid, ADD en ADHD hebben overlappende symptomen en worden vaak misgediagnosticeerd. Mijn zoon heeft ook ADHD en dit zijn hb aardig in de weg en andersom. Sinds hij medicatie krijgt kan hij zich veel beter concentreren maar hij blijft moeite houden met executieve vaardigheden als plannen, taakgericht werken en overzicht houden. Het lijkt mij wel handig als bij je zoon vast komt te staan of hij wel of geen ADD heeft.
Prestatiegericht zijn komt heel veel voor bij hb kinderen. Net als faalangst, perfectionisme, onderpresteren en meer van die zaken. Een heel goed boek is dat van Tessa Kieboom: "Als je kind (g)een Einstein is.
Een fijn forum met veel ervaringsverhalen van andere ouders en adviezen is deze: http://www.hb-kind-forum.nl/
Je kan daar ook lezen dat jouw zoon beslist niet de enige is. K
Kijk ook eens op www.ikbenhoogbegaafd.nl
Zij hanteren de volgende definitie van hoogbegaafd zijn: "Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren."
En nog een website: http://www.hoogbegaafd.nu/
Tot slot hier nog een artikel over een proefschrift waarin duidelijk werd gemaakt dat een klas overslaan niet tot problemen hoeft te leiden: http://www.ru.nl/wetenschapsagenda/archief-thema/thema/vm/opvoeding-kinderen/@747895/klas_overslaan_geen/
Sluit een versnelling niet bij voorbaat uit. Ga om de tafel zitten met school en bespreek alle voors- en tegens met behulp van de VWL en zet een goed doortimmerd lesprogramma in elkaar. Als je zo'n kind de broodnodige uitdaging onthoudt, is dat funest. Je kind is dan misschien nog maar 6 jaar oud, in vele opzichten is hij jaren ouder. Hij kan en best Chinees leren en stripboekjes lezen en met Lego spelen.
Succes!

skik
24-11-2011 om 15:16
Elisa
Elisa, je zegt steeds dat er in elke klas minstens 2 of 3 hoogbegaafde kinderen zitten. Maar 2,5% van de bevolking heeft een IQ van 130 of hoger (wat beschouwd wordt als het criterium voor hb), dus dat komt in een gemiddelde klas van 25 leerlingen neer op 0,6 hb-kind. Heb jij een bredere defenitie van hb of ben je hele grote klassen gewend ;0)
skik

Elisa Gemani
24-11-2011 om 15:20
Skik
Volgens de laatste cijfers van het CBO is 5-10% van de bevolking mb/hb (oftewel volgens de definitie "breed getalenteerd") en is die 2,5% te laag geschat.

Elisa Gemani
24-11-2011 om 16:00
Percentage
Hier staat meer over hoogbegaafheid en percentages http://www.ieku.nl/ieku-leerkrachten/wat-is-hoogbegaafdheid/
Het is maar net hoe je eea definieert maar het moge duidelijk zijn dat er op een school best veel hb kinderen rondlopen.

rekenaar
24-11-2011 om 16:01
Klassen zijn niet random samengesteld
Ook als je uitgaat van 2,5% zijn er veel scholen met 2-3 hb leerlingen per klas. En omgekeerd, ook klassen met geen of één zo'n ll.
Voor zover je hb een criterium zou vinden.
CBO gaat uit van ll die meer/anders nodig hebben, lijkt me beter criterium.

Henk 82
24-11-2011 om 23:47
Optelsom
IQ testen meten intelligentie niet perfect. Testen verschillen een beetje van elkaar.
Daarom zijn er mensen die op de ene test wel 130 kunnen halen en op de andere niet, en vice versa.
Als je iedereen die in staat is op minstens een van de bestaande testen 130 te halen bij elkaar optelt krijgt je meer dan 2.5%.

denkster
25-11-2011 om 02:52
Testen is ook niet alles, het ging om uitdaging tips..
.. terug naar de topic, kan een kind te leergierig zijn, nee, leerkrachten kunnen wel te star zijn in hun denken, dat is het grootste gevaar! Oudste las alles met 4 jaar, ze wilden hem maar niet avi testen in gr 1 en 2 omdat hij niets opschreef, eind gr 2 toch maar gedaan en hij had avi uit.. Tja, maar (de oude) school had het daarna wel goed opgepakt, en heeft een uitgebreid HB programma opgesteld, en trouwens ook voor alle soorten leerlingen meer aandacht gekregen en is veel gedifferentierder gaan lesgeven. Heel positief, maar uiteindelijk liep oudste 'vast' omdat hij alle stof te snel beheerste, school zat toch (met alle plusklassen en aparte boeken) met de handen in het haar en heeft ons gevraagd om te kijken naar iets van Leo, maar die hadden een wachttijd van min. 3 jaar in een straal van 20 km (met de randstad files erbij..) . Uiteindelijk zijn we terechtgekomen op een engelstalige school (schoolgeld 20.000 euro per kind, betaald door bedrijf) en dat heeft hem wel leren leren, hij krijgt ook nog steeds extra vrijheid in lesstof en ziet alle taalvakken en huiswerk maar als schrijfoefeningen. Ach, daar moest hij toch nog aan werken, ik maak me niet meer overal over druk- ik heb er nog twee, wsl MB, weet niet of HB en ook versneld.

skik
25-11-2011 om 10:21
Geen gezeik, iedereen rijk
Elisa schreeft: "In iedere klas zitten wel zo'n 2 of 3 hoogbegaafde kinderen." Rekenaar zegt dat in de ene klas een paar hb kinderen kunnen zitten en in een andere klas niet een. Da's dus niet "in iedere klas".
In de link van Elisa staat een aantal criteria en percentages genoemd, maar de generale consensus is toch wel dat de defenitie van hb een criterium van 130 of hoger is en da's nou eenmaal het geval bij 2,5% van de bevolking.
Dat er meer dan 2,5% kinderen behoefte hebben aan meer dan het standaard lesprogramma ben ik met jullie eens.
skik

skik
25-11-2011 om 10:26
Joyeux
"als een kind blijft zitten, maakt niemand zich druk om de aansluiting bij de jongere kinderen." De ouders van zittenblijvers die ik ken hebben daar echt wel wakker van gelegen.
Ik denk alleen dat aansluiting bij klasgenoten bij zittenblijven een bijzaak gezien wordt omdat men meent dat het zittenblijven noodzakelijk is i.v.m. het niveau. Versnelling wordt meer als een 'luxe' gezin, niet persé nodig, dan gaan zaken als aansluiting met klasgenoten een belangrijker rol spelen in de besluitvorming.
skik

skik
25-11-2011 om 10:32
Nienjaman
"Ondertussen krijg ik dagelijks van zoon te horen dat groep 4 echt vervelend is en dat hij groep 5 wil proberen."
Ik snap dat je zoon dat denkt, dat groep 5 interessanter is dan groep 4. Het werk dat ze daar doen lijkt nu lekker moeilijk en spannend. Als hij over zou stappen zal dat in het begin ook best even zo zijn, maar al snel zal hij dat niveau ook beheersen en dan is het weer makkelijk.
Ik zou het voor hem meer zoeken in verbreding, verdieping en verrijking in zijn huidige klas.
skik