Home » Forum » Ik pleit voor

Ik pleit voor

77 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
OND
Ik pleit voor

Een restrictief beleid inzake gezondheidsvragen en op zijn minst een waarschuwing waarin erop gewezen wordt dat een forum geen consultatie bij een arts kan vervangen.
Het is hard nodig: er gaat nauwelijks een gezondheidsvraag voorbij of daar zijn al de vitamine D/homeopatie/kruidengeneeskunde/antivax apologeten. Elk met hun uitlegje, elk met hun slap verhaaltje.
Een mens begint zich af te vragen waarom een huisarts 6 jaar moet studeren en stage lopen, terwijl de eerste de beste hond met een hoed op in een forum het veel beter weet, naar eigen zeggen toch.
Ik vind het volkomen legitiem dat de burger op zijn minst gewaarschuwd wordt, tegen idioten die menen de wijsheid in pacht te hebben..

Kaaskopje
Ehm...

Klachten richten aan Forumbeheer? Is dat een idee?

@Emma
valt wel mee hoor

Er is een ons wel bekende enkeling die altjjd maar weer komt met voedingssupplementen en oestrogeenkwesties. De rest wordt over het algemeen toch naar de huisarts gestuurd. Hierop dit forum is men best braaf.

Yanea
Ach OND

Jouw reacties zijn ook niet altijd wetenschappelijk onderbouwd ...

OND
Een algemene waarschuwing zou er in elk geval

al voor zorgen dat mensen even nadenken.
Klachten gericht aan forumbeheer zijn retroactief, waar een pro-actieve aanpak me in deze hoogst wenselijk lijkt.
Dat de meeste deelnemers hier "best braaf" zijn lijkt me geen reden om niet pro-actief te handelen.
Dat sommigen me hier wensen te kapittelen over de onwetenschappelijkheid van mijn bijdragen, lijkt me in deze volkomen irrelevant.

Floria
ja en?

Ik zie het probleem niet. Niemand wordt gedwongen om product X in te nemen als idioot A dat aanbeveelt, bijvoorbeeld. Iedereen kan toch zelf nadenken?

Sukke
Nou Floria

Dat valt met name op het gebied van gezondheid hier erg tegen.
Het is in sommige gevallen heel riskant adviezen te geven, zeker als die van een hoog Jomanda gehalte zijn, bestaan uit fabels en grote onzin.

Je zou ze de kost moeten geven die bij 3x daags een theelepel product X nog steeds proberen die theelepel door hun strotjes te duwen bij wijze van.

rode krullenbol
Tsja ...

Dan is het toch goed om te weten, dat in 2007 de Ig Nobelprijs voor medicijnen is uitgereikt aan Brian Witcombe van het Gloucestershire Royal NHS Foundation Trust en Dan Meyer voor hun werk in de gezondheidsgevolgen van zwaardslikken!

AnneJ
Tja

Als je een gezondheidsvraag aan een forum stelt in plaats van aan een huisarts krijg je andere antwoorden.

Overigens kunnen artsen ook onderling van mening verschillen en het onderzoek gaat voort.:-)

Voor het aan de schandpaal nagelen van onwetenschappelijke bijdragen zijn er verenigingen met jury's en prijzen ingesteld. Daar zijn andere fora voor. En het zijn niet altijd de minsten onder ons die zich kwalificeren voor rondje 'tomaten'.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Meester_Kackadorisprijs

Je kunt altijd lid worden van de Vereniging tegen Kwakzalverij!

https://www.kwakzalverij.nl/nieuws/hogeschool-arnhem-nijmegen-han-wint-k...

Floria
Sukke

Zo ruimt het zichzelf toch mooi op?

Triva
rode krullenbol

"Dan is het toch goed om te weten, dat in 2007 de Ig Nobelprijs voor medicijnen is uitgereikt aan Brian Witcombe van het Gloucestershire Royal NHS Foundation Trust en Dan Meyer voor hun werk in de gezondheidsgevolgen van zwaardslikken!"

Wat is je punt? Waarom meld je dit?

OND
Er is dus blijkbaar

geen draagvlak voor mijn idee, hier?
Mijn nederige excuses. Kwak maar rustig verder onder elkaar dan :-))).

rode krullenbol
@Triva

Sukke schreef: "Je zou ze de kost moeten geven die bij 3x daags een theelepel product X nog steeds proberen die theelepel door hun strotjes te duwen bij wijze van."

Mijn reactie behelsde slechts een droog grapje, met als teneur dat topic starter OND zich niet al te veel zorgen hoeft te maken met betrekking tot het onderwerp wat hij/zij hier aansnijdt, want ... de wetenschap zal uiteindelijk zegevieren!

Yanea
RK

Proest!

Titia
Hoebedoelu

Dus vitamine D doet er niet toe of bestaat niet of is bij voorbaat al naar kwakzalverij riekende?

Ginny Twijfelvuur
Alsof je water ziet branden

Want ik ben toch wel helemaal eens met OND.

Ik vind die alterneuten-adviezen die soms op toch wel serieuze vragen komen, naast vrij irritant toch ook wel zorgelijk. Een disclaimer zou toch wel op z’n plaats zijn wat mij betreft.
Niet alleen hier overigens, ik maak me echt wel eens zorgen over hoe dogmatisch die natuurgeneeskundige theorietjes soms opgelegd worden, en hoe vatbaar andere mensen daar dan weer voor zijn. Maar dat is dan weer een beetje een privé-dingetje.

Alison
Kolder

Wat een enorme kolder. Hoe krijg iemand het verzonnen?
Dit is een forum voor volwassen mensen die echt wel zelf kunnen nadenken. Ik zou het zwaar beledigend vinden als iemand mij zou gaan vertellen dat ik iets wel of niet moet geloven. Dat beslis ik zelf wel.
Nog ervan afgezien dat dit een openbaar forum is. Zolang het niet tegen de regels is mag iedereen zijn persoonlijke opvattingen en ervaringen hier neerzetten. Het zou wat moois worden als elk bericht eerst gekeurd zou moeten worden. Die capaciteit is er niet, dat is onbetaalbaar maar dat is ook gewoon censuur.
Iedereen mag en kan hier schrijven wat hij of zij wil, binnen de regels en als iemand dat kolder vind mag daar op gereageerd worden. Dat heet discussie ; )

Mijntje
OND

wat je kan doen is dit: bij elke gezondheidsvraag een bericht schrijven dat de lezers hier op het forum geen artsen zijn, dat ervaringsverhalen niets zeggen over dit specifieke geval, dat ze met deze vraag naar de (huis-)arts toe moeten, dat ze de tips voor middeltjes zus of zo kunnen negeren.
Ik denk namelijk dat het lastig is dat het via deze software automatisch gaat, maar met de hand kan ook :-)
Je kan het ook alvast typen in een bestandje, dan kan je het zo kopieren.

Yanea
Het lastige is

Dat je niet weet waar je dan de grens moet trekken. Mogen klimaatsceptici wel? En gelovigen (voor atheisten is dst net zo goed onwaar)?

AnneJ
Of

Het Koningshuis? Huismiddeltjes?
En wie gaat er eigenlijk over, wie gaat dat dan beslissen of dat mag of niet?

Yanea
AnneJ

Is het Koningshuis niet echt dan???😂

Sukke
Met andere zaken

Vallen er grof gezegd geen doden en in Gezondheid hoor je de gekste fabels en onzin voorbij komen. Ik vind dat ook zorgwekkend; en dan gaat het soms nog om simpele zaken.

Mijntje er zitten wel degelijk geschoolde mensen( artsen zelfs) hier, maar zonder goede triage of de persoon te onderzoeken, is het enige advies dat je hier zou mogen geven: ga naar je arts.

V@@s
het viva forum

Heeft dat inderdaad als huisregel, medisch advies is verboden. Daar worden regelmatig draadjes vanwege die regel verwijderd.

bieb63
maar

kunnen alle Sonja Bakkers en aanverwanten dan wel hun zgn adviezen rondstrooien op het web? Ik bedoel, als ik op het web ga en zoek naar buikklachten om maar een zijstraat te noemen, dan vind ik werkelijk van alles.......

OND
Het volstaat om, op om het even welke dag,

om het even welke krant open te slaan om vast te stellen dat het met dat "kunnen nadenken" soms nogal tegenvalt, Alison.
Bovendien: een tekstje in de zin van "dit forum vervangt geen degelijk medisch advies, enzovoort." belet niemand om aan het eigen nadenken de voorkeur te geven en het advies naast zich neer te leggen.
Ik pleit overigens niet voor een gemodereerd forum en "keuring van elk bericht".
U hebt zich allicht wat laten meeslepen in het vuur van uw betoog... Ik weet daar een goed pilletje voor, maar een kop valeriaanthee wil ook weleens helpen, maar enkel als die van Dr. Vogel komt en als uw vitamine D spiegel in orde is ;-).

rode krullenbol
Uitstapje naar filmgeschiedenis

Sinds The Matrix - sommigen zeggen: sinds Alice in Wonderland - doet de kleur van het pilletje ertoe. Op z'n oud-Engels: red or blue; that is the question!"

En terwijl Shakespeare zich in zijn graf omdraait, foetert OND vermoedelijk: "Rood natuurlijk!"

Emmawee
Yanea

Het Koningshuis is verzonnen in 1815 door Willem Frederik. Hij riep zichzelf uit tot Koning van het nieuw ontstane Koninkrijk der Nederlanden: Koning Willem I.
Je kunt wel / niet geloven dat het logisch of normaal is dat zijn nazaten door enkel geboorte aangewezen zijn als staatshoofd.

Yanea
Emmawee

Aha, op die manier. Geloof in het instituut Koningshuis (of niet). Grappig, zo had ik het nooit bekeken.

Biebel
schuldig

Sorry OND. Ik heb een medisch geval neergelegd bij gezondheid. Maar nooit de gedachte gehad dat de OOL-bevolking het beter weet dan mijn huisarts. En dat lijkt me dan ook een prima uitgangspunt bij alles wat in dat subforum besproken wordt: je vraagt om ervaringsverhalen, nieuwe ideeën of inzichten, maar nooit om een concreet behandeladvies. En alles wat er eventueel aangedragen wordt, bekijken we kritisch en mogelijk nemen we het mee als bespreekonderwerp bij de huis/MDL-arts. Niet omdat "het zo is", maar meer om samen te bedenken wat er aan de hand is.
Sterker nog, in een ander draadje heb ik behoorlijk allergisch gereageerd op het standaard bericht dat je meer vitamines en anders moet gaan eten en dan al.le problemen opgelost zijn. En als ik iets heb geleerd van al die jaren internet gebruik, is dat je volgens google uiteindelijk altijd doodgaat aan je kwaal. Ook als het een simpele verkoudheid is;-)

Overigens OND, over irritatiefactortjes gesproken: als we dan elke keer een disclaimer erbij moeten zetten, zullen we dan ook meteen bij al jouw berichten zetten dat "Belgie niet zo ideaal is als het lijkt, maar dat ze er wel heel goed zijn in window dressing en doen alsof?"

OND
Misverstandje blijkbaar, Biebel

ik heb niet bedoeld dat "we dan elke keer een disclaimer erbij moeten zetten". Wel dat dat iets is dat forumbeheer automatisch zou kunnen toevoegen aan elke draad.

Die disclaimer van u is het overwegen waard, maar om verdenkingen van nationalistische pretentie en animositeit tussen buren meteen de kop in te drukken, zou ik hem aanpassen. Ook grammaticaal een beetje fatsoeneren, het is nodig: "België is niet zo ideaal als het lijkt, maar ze zijn er wel heel goed in window dressing en doen alsof. Ik zou er me meteen thuis voelen!"
Rode krullenbol: soms bent u moeilijk te volgen. Of het ligt aan mij.

Ginny Twijfelvuur
Oh Biebel

Echt hoe kom je er op... Ik kom niet meer bij

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.