Home » Forum » Steeds weer die spam

Steeds weer die SPAM

12 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tango
Steeds weer die SPAM

Ik zie nu al weer voor de zoveelste keer in elke rubriek zo'n draad over valse paspoorten etc. Hoe kan dat nu steeds weer? Kan zo'n persoon niet geblokkeerd worden o.i.d.? Ik meld het iedere keer bij forumbeheer, die halen het dan weer weg, maar steeds komen ze weer terug.

Forumbeheer Oud...
Beste Tango

Dat is natuurlijk iedere keer een nieuwe registratie en een nieuw IP-adres.

Met vriendelijke groet,
Forumbeheer Ouders Online

Jan
Is

Een captcha geen goed idee. Want die spam is idd bloedirritant

Ad Hombre
Jan

Captcha is een optie, nieuwe accounts in quarantaine werkt nog beter.

Na registratie nieuw account eerste post pas plaatsen na (eenmalige) goedkeuring van forumbeheer. Tweede en verdere posts worden direct geplaatst. (optioneel uitbreiden met captcha bij registratie)

Knappe spammer die daar nog doorkomt.

Nadeel: Je moet even wachten tot je eerste post geplaatst wordt.
Voordeel: Je ziet nagenoeg geen spam meer

Redactie Ouders...
Geen captcha's en geen vertraging

Zoals we al eerder hebben uitgelegd: een captcha heeft geen zin. Dat is namelijk een methode om spambots te onderscheiden van echte mensen, en die paspoort-spam kómt van echte mensen. (Om spambots tegen te houden gebruiken we ook veel geavanceerdere en minder belastende methoden dan captcha's. Onder andere: een timer die meet hoe lang het invullen van een formulier duurt. Als dat te snel is, is het een bot. Zo filteren we honderden en soms duizenden bots per minuut.)

Het idee om nieuwe accounts in quarantaine te plaatsen en de eerste post handmatig te controleren hebben we 20 jaar geleden al uitgeprobeerd. En verworpen, na een aantal dramatische gebeurtenissen. Waaronder een vader die midden in de nacht zijn hart wilde luchten omdat zijn kind net die avond was overleden. Toevallig waren we die nacht nog aan het werk, en zagen we de noodkreet, zodat we hem meteen konden doorlaten. De gedachte dat we die vader in de kou hadden laten staan, als we niet toevallig nog op waren, was onverdraaglijk. Dan maar af en toe wat paspoortspam. Sorry, jongens en meisjes, maar af en toe moet je je eigen ongemakken maar even opzij schuiven voor dingen die echt zwaarder wegen.

Henk Boeke
Redactie Ouders Online

Phryne Fisher
Vakantie

De spam is irritant maar de neppe berichten van pubers met vakantie vind ik ergerlijker. Tenminste, je hoopt dan dat het een puber is en niet een of andere sneue incel.

JJ
filter?

Een inhoudelijke filter zou toch op z'n minst iets tegenhouden.

Nu staat het forum weer vol en is de subject van elke post toch gelijk:
"Buy passports (Whatsapp number ...+14086864759) Driving License, ID Cards, Visa"

Een lijst van woorden die dergelijke spammers vaak gebruiken houdt wellicht al iets buiten de deur, evenals de controle op dubbelpost met zelfde onderwerp en zelfde inhoud?

- passports
- visa
- mastercard
- fake id
- driving license
etc.

En natuurlijk, als er een idioot handmatig posts komt neerzetten en de inhoud licht wijzigt is het lastig te herkennen, maar de combinatie van:
* nieuw account
* meerdere topics in een korte tijd, bijv. 30 minuten.
* waarbij de inhoud woorden op de filterlijst bevat
* telefoonnummers bevat
* e-mailadressen bevat
* veel engels wordt gebruikt

..dan kun je dat bericht in quarantaine plaatsen.
Dat is echt wel te doen, zei de automatiseerder ;)

"Onder andere: een timer die meet hoe lang het invullen van een formulier duurt. Als dat te snel is, is het een bot. Zo filteren we honderden en soms duizenden bots per minuut.)" - een beetje ontwikkelaar houdt hier rekening mee, maar het is goed dat jullie al drempels opgeworpen hebben.

De noodkreet plaatst waarschijnlijk met een nieuw account slechts 1 topic, dus die komt erdoor, en als hij een verboden woord gebruikt zal het er waarschijnlijk 1 zijn en kan het met een simpele waarschuwing 'pas uw tekst aan anders zijn wij genoodzaakt het bericht uit voorzorg eerst te controleren' gecorrigeerd worden.

Hilde
Zomaar spam?

Het is niet gewoon iets van een spammer die zomaar wat reclames rondstuurt. Dit is een criminele organisatie of persoon die illegale paspoorten ed. (door-)verkoopt.
Ze zijn vast ook op andere fora te vinden. Wordt dit ergens gemeld door forumbeheer?

Lotte
Gaat goed

Ik vind juist dat het prima wordt opgelost steeds, ook snel.
Ja, je moet er even overheen lezen maar dat ervaar ik echt niet als last.
Er zijn ergere dingen!

Tijgeroog
Tsja

Het ziet er irritant uit, maar ik filter de goede draadjes er makkelijk uit. Dus ik heb er niet zo veel last van, ik vind het vooral lastig en heel vervelend voor het forumbeheer die het elke keer weer moeten oplossen...

Kaaskopje
Geen woorden maar daden

Van klagen verdwijnt de spam niet, gewoon even melden dus, dan heb je zelf in ieder geval óók je best gedaan.

Redactie Ouders...
@Hilde

Nee, paspoort-spam wordt nergens gemeld, omdat dat volstrekt zinloos is. De enige instantie die iets met zulke meldingen zou kunnen doen, is de politie, en die heeft wel belangrijker zaken om zich mee bezig te houden...

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.