Home » Forum » 2 autos moet ik meer voor gaan werken

2 auto's moet ik meer voor gaan werken

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

22 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Peggy
2 auto's moet ik meer voor gaan werken

Sinds een aantal maanden is mijn man zonder werk. Heel vervelend voor hem natuurlijk. Maar ik zit met het feit dat hij nu toch voor zichzelf een auto wil. Wij hebben ook al dat kleine autootje waar ik meestal ik rijd, waar we met z'n allen ook gebruik van kunnen maken.
Die tweede grotere auto heeft ie al gekocht voordat er een extra lening definitief afgesloten was. Het feit dat hij (overigens zonder mijn medeweten) de auto al had gekocht en z'n handtekening al had gezet, konden we niet meer terug. Nu omdat hij werkeloosis, is ons inkomen achteruit gegaan, dusdanig dat we tekort komen door die extra lening. Ik werk part-time 20 uur per week. 2,5 dagen, dus 4,5 dagen per week staat dat kleine autootje ook al voor de deur. Nu wil hij dat ik meer ga werken. Ik heb hier geen fijn gevoel over. Wat zouden jullie doen?

Geerke
Nou

Allereerst, ik zou het best wel raar vinden als mijn man zonder mijn medeweten een tweede auto zou kopen!
Daarnaast denk ik dat het redelijker is dat hij weer werk zoekt, ook al is dat vast niet makkelijk, dan dat jij meer gaat werken. Je hebt niet voor niets voor parttime werken gekozen toch?
Je gata toch niet meer werken puur omdat hij zonder overleg een tweede auto heeft gekocht en zelf niet werkt?

Sancy
Volgens mij

Is deze vraag laatst ook al gesteld (en kwamen er adviezen en meningen). Was jij toen ook de topicstarter? Zo ja, wat heb je aan die reacties gehad?

tsjor
Verantwoordelijkheden en wensen

Peggy, ik begrijp dat het heel erg zuur is allemaal en ik zou heel erg boos zijn als iemand zo'n grote uitgave doet zonder mij daarin te kennen. Ik neem aan dat de lening op zijn naam staat? Waarschijnlijk wordt het dan nu tijd om de bankrekeningen te gaan scheiden: jouw inkomen op jouw rekening en zijn inkomen (met lening) op zijn rekening. Als je samen een begroting maakt voor de vaste lasten weet je wat er naar de gezamenlijke rekening moet.

Mijn eerdere tip was al om dan maar je eigen autootje te verkopen, zodat je daarvan de financiële lasten niet meer hebt. Je kunt dan voor je werk gebruik maken van de auto die hij gekocht heeft. zo los je in elk geval het probleem van de twee auto's op en een betje het probleem van de lening.

Jullie zijn beiden verantwoordelijk voor inkomen en uitgaven. Dus wat Geerke zegt (je kiest toch voor parttime werken) kan wel mooi waar zijn en prettig zijn om te weten, maar uiteindelijk zullen jullie toch samen de rekeningen moeten betalen. Als dat betekent dat iemand fulltime moet werken, ook al wil die persoon liever parttime, dan is dat laatste jammer, maar als het eerste mogelijk is dan zal dat toch doorslaggevend zijn. Vrouwen waarvan de man in de WW zit worden ook 'gestimuleerd' om zelf te gaan werken. Schulden laten bestaan omdat je liever parttime wil werken is helaas geen optie. Ook niet al is het ongelijk verdeeld (hij maakt de schulden, jij moet ervoor werken). Dat kun je alleen vermijden als je onder huwelijkse voorwaarden trouwt (kan ook achteraf) of op basis van een contract samenleeft.

Tsjor

bromvlieg
Als er geen geld is voor twee auto's

dan is er geen geld voor twee auto's. Zo simpel is dat. Om daarvoor te gaan lenen is erg dom want de kosten zijn blijvend

Er zijn mensen die vinden dat ze zonder een eigen auto niet kunnen leven. Jammer, die zijn in een situatie als de jouwe dringend aan heropvoeding en een realistischer kijk op het financiele leven toe.

Sterkte draadstarter, hst is een lastig probleem.

Serra
Een beetje garage..

..neemt die auto toch weer terug? Vooral als hij nog niet is afgeleverd. En heb je dat recht ook niet boven een bepaald bedrag? Misschien eens bij de consumentenbond (laten) informeren?

Ik zou het onverteerbaar vinden als mijn man zomaar zo'n beslissing neemt zonder overleg. Tijd voor een goed gesprek...

dc
Weg!

Ik zou een van de auto's zo snel mogelijk de deur uit doen. Wij zouden onze ene auto al willen verkopen als dat zou kunnen, maar helaas heeft manlief die regelmatig nodig voor werk.

tsjor
Fout

Peggy, wat ik schreef klopt niet. Zelfs als je onder voorwaarden getrouwd bent zijn de schulden die je daarna maakt voor jullie beider rekening. Je zou alleen even moeilijk kunnen gaan doen over het feit dat jij niet meegetekend hebt voor de lening. Formeel maakt dat niets uit, maar het kan wellicht even wat deining veroorzaken bij je man of bij de leningverstrekker.

Ik zag hier wat informatie staan, ook al gaat dat over de situatie na een scheiding: http://financieel.infonu.nl/lenen/6489-aansprakelijkheid-schulden-na-ein...

Dus in navolging van Serra: wellicht kun je nog wat doen door naar de garage te gaan en te kijken of je de koop terug kunt draaien, of naar de leningverstrekker en melden dat je niet getekend hebt voor die lening.
Of beide auto's inruilen voor een andere, waar jullie beiden in kunnen rijden, maar het risico is groot dat je dan nog meer geld kwijt bent.

Ik heb dat overigens nooit begrepen: man alleen in de grote auto, vrouw met kinderen in een kleine auto. Mijn buren zag ik zo rondrijden: hij alleen in de supergrote auto, zij met drie wurmen in een heel klein autootje. Later is dat een iets grotere geworden, omdat de belastingdienst wel zou begrijpen dat man nooit in dat kleine autootje zou rijden voor privé. Dus de belastingdeinst snapt het ook al wat ik niet snap. Zullen wel veel mannen werken.

Tsjor

Damajo@
Hmm :(

Ik zou heel kwaad worden.En hem de auto weer laten doorverkopen.Anders zwaaide er wat.

Laat niet zo met je sollen.En ga zeker niet werken voor de auto. Eventueel kun je meer gaan werken als de auto verkocht is.Voor extraatjes.

Damajo

fladder
Oppassen!

Een man die zonder overleg een lening doet en een auto koopt is dusdanig onverantwoordelijk bezig dat ik me afvraag of ik nog wel met zo'n man getrouwd zou willen blijven...

Als iemand zulke ingrijpende (want behoorlijke financiële gevolgen) beslissingen neemt buiten de partner om, dan deugt de relatie niet. Zo simpel is het. Ik zou het nog erger vinden dan vreemdgaan.

Ja, dat zijn harde woorden, en ik ben normaliter ook voor Het Gesprek, en als dat niet helpt De Therapie. Maar ik zal het uitleggen. Want ik weet helaas van zeer nabij wat de gevolgen kunnen zijn.

Ik ken om te beginnen verschillende vrouwen die een man hadden die ook zulke dingen hadden gedaan. Soms wisten ze het niet eens. Toen gingen ze scheiden. Om verschillende redenen die er nu niet toe doen. En toen rolden de financiële lijken uit de kast. Manlief had schulden die klonken als een klok, en vrouwlief draaide wettelijk voor de helft op...

Stel je eens voor. Een vrouw, gescheiden, kleiner huis want geen groot inkomen, kinderen van slag, en dan nog eens een stuk schuld waar je niet zomaar even vanaf komt...!!!

Maar ook als je besluit niet te scheiden kan dit ernstige gevolgen hebben. Je zegt al dat jullie dit financieel niet trekken. Je zegt dat hij al een aantal maanden werkeloos is. Je weet waarschijnlijk wel dat de tijden dat je jaren in de WW kan blijven allang voorbij zijn.
Praktisch gezien vrees ik dat je inderdaad meer moet gaan werken. Maar ik zou daar keihard tegenover stellen dat die auto à la minute de deur uitgaat, en in een pittig gesprek duidelijk maken dat hij dit soort doordrammerijen achter jouw rug om nooit meer moet proberen!

Sorry voor mijn felle toon, maar ik zie te vaak om me heen hoe complete gezinnen naar de gallemiezen gaan vanwege dit soort "hebbe hebbe hebbe" doordramgedrag! En niet alleen mannen, hoor. En ook niet altijd zonder overleg, al vind ik dat in jouw geval wel heel zwaar wegen (teken van een absoluut gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van jouw man).
Ik zie wat schulden met een mens kunnen doen. In een ander topic hier is dat wel duidelijk. Sanering (als je geluk hebt, anders heb je je schulden levenslang), helemáál geen auto meer (en nog veel meer niet meer), mensen die op je vingers kijken als je toevallig nog een stukje luxe hebt...

Ik zit me verdorie plaatsvervangend spinnijdig te maken op het onverantwoordelijke gedrag van jouw man...!!! (maar heb dan ook teveel van dichtbij meegemaakt)

fladder
Tsjor

"Zelfs als je onder voorwaarden getrouwd bent zijn de schulden die je daarna maakt voor jullie beider rekening. Je zou alleen even moeilijk kunnen gaan doen over het feit dat jij niet meegetekend hebt voor de lening. Formeel maakt dat niets uit, maar het kan wellicht even wat deining veroorzaken bij je man of bij de leningverstrekker."

Je hebt gelijk. De kans dat je NIET voor de helft voor dit soort schulden opdraait is heel klein. Ik geloof dat dat alleen zo is als je absoluut op geen enkele manier wettelijk met elkaar verbonden bent, ook geen samenlevingscontract of zo. Maar hier is sprake van een huwelijk.

En zoals ik net al schreef: ik heb van dichtbij héél wat gevalletjes foute boel meegemaakt wat dat betreft, onder uiteenlopende omstandigheden en met uiteenlopende achtergronden, maar bijna allemaal met heel nare gevolgen.

Dus: NU de schade zoveel mogelijk proberen te beperken, kijken of de garage zo coulant wil zijn (reken nergens op...) alles terug te draaien (ik ga er vanuit dat de koop recentelijk is gedaan), het ergste gat dichten met de opbrengst en proberen meer te gaan werken (je hebt weinig keus...).
En zoals ik al zei: dit vind ik erg genoeg om een scheiding in gang te zetten. Misschien heeft zo'n man nog kwaliteiten genoeg om bij hem te blijven, maar wettelijk gezien wil ik absoluut niets meer te maken hebben met zo iemand en weiger ik financieel op te draaien voor de gevolgen van zijn volgende bokkensprongen.

(ik trouw sowieso nooit meer, mede vanwege dit soort risico's, maar ik sta wel open voor een gezellige intensieve LAT, zo gefrustreerd ben ik ook weer niet ;-) ).

Peggy
Nee dit is toeval.

Dit bericht heb ik niet eerder geplaatst.

Judith-t
Ehh..?

Zijn voor sommige leningen (bijv vanwege de hoogte ervan of de aflossingsduur) niet de handtekeningen van beide partners nodig ? En als partner dat heeft weten te omzeilen door te zeggen dat hij niet is getrouwd of samenwoont oid.. oneigenlijk bezig, wellicht strafbaar ?

tsjor
Damajo

Waarom hoeft Peggy zeker niet te gaan werken voor die auto? Ik snap heel goed dat Peggy alle reden heeft om heel erg boos te zijn. Maar dat neemt niet weg dat de schulden (en de auto) tot het gemeenschappelijk 'bezit' horen.
En waarom zou ze wel meer gaan werken voor 'extraatjes'? Is dat toch de visie dat vrouwen werken voor een beetje luxe, maar niet aansprakelijk zijn voor vaste lasten? Werken als hobby, omdat je het leuk vindt, zoveel uren als jij leuk vindt etc. En dat dan voor vrouwen. Voor mannen gaat die redenering niet op. Dat proef ik een beetje in de reactie van jou en van sommige anderen.
Stel je nu eens voor dat de man van Peggy zou zeggen: ik wil wel een auto (nou ja, een iets kleinere dan) en ik wil niet meer dan 24 uur werken. En dan skip even het 'in onderling' overleg-verhaal, want zoals je hier al kunt zien is er weinig ruimte om in dat overleg een andere visie op werkende vrouwen neer te zetten, namelijk een visie waarin je zelfs als vrouw medeverantwoordelijk bent voor het gezinsinkomen en niet alleen maar voor de leuk en de extraatjes werkt.

De insteek van het voorgestelde gesprek van Tops lijkt mij dan ook zinnig: oké, ik ga nu meer werken, maar wat betekent dat voor de taken in huis (en dan incalculeren dat manlief het anders doet dan jij) en wat betekent het als hij weer werk vindt. en dan maar hopen dat hij zijn auto gebruikt om de kinderen naar het bos, de clubjes, vriendjes etc. te brengen, de boodschappen te doen en grof vuil naar de stort te brengen.

Tsjor

tsjor
Lotgenoot

De verwijzing naar een eerder draadje gaat over een draadje van Shirly dat je nog kunt vinden in het forumarchief. Man houdt geld voor zichzelf, heette het. Dar kocht en verkocht de werkloze man een auto, om vervolgens het geld zelf te houden en de lening op de algemene lasten af te schuiven. Je hebt dus lotgenoten, helaas. Misschien zinnig om even te lezen, ook al zijn daar geen kant-en-klare oplossingen.

Tsjor

angelina ballerina
Wel meer werken, geen auto

Ik vind dat je gezamenlijk verantwoordelijk bent voor de inkomsten. Als mijn man werkloos zou worden en niet aan een nieuwe baan kan komen zou ik zeker meer gaan werken. Ik vind dit volkomen terecht, ookal zou ik liever part-time blijven werken. Wel heeft dit voor mijn man ook concequenties. Hij zal mijn taken moeten overnemen betreffende de zorg voor kinderen en huishouden.
Over de aanschaf van een auto, zonder overleg, zou ik echt woedend zijn en een scheiding zou zeker mijn gedachten passeren. Als dit de manier is waarop mijn partner mij behandeld en waarop dingen altijd gaan dan zou ik daar niet mee kunnen leven. Indien de aanschaf van een auto een eenmalige fout is terwijl er normaal wel altijd wordt overlegt en we gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor inkomen, uitgaven en taakverdeling dan zou ik nolg steeds woedend zijn maar dan is het iets waar je samen een oplossing voor moet vinden. De auto eruit zou een mogelijkheid kunnen zijn, indien dit niet meer mogelijk is (zonder grote verliezen) dan is het niet anders en moet er extra geld binnenkomen. Is je man niet in staat hiervoor te zorgen, dan moet je het zelf doen.

liat
Duurste auto zsm verkopen...

ik neem aan dat je die man die auto heeft gekocht voordat hij werkeloos was. Anders zou het wel erg stom zijn.

Als het een nieuwe auto is, maken jullie waarschijnlijk dik verlies, maar soms moet je gewoon je verlies accepteren zodat je weer verder kunt gaan.

Ik zou verder een goed budget opstellen om te zien of jullie met de komende inkomsten en uitgaven wel rond kunnen komen. En dan pas besluiten of je meer moet gaan werken of niet. Persoonlijk zou ik ook meer gaan werken als mijn man zijn baan zou verliezen, maar inderdaad niet om een tweede auto te bekostigen, maar wel om de hypotheek te kunnen blijven betalen.

Sterkte!

maan.
Verkopen

Heb je straks twee auto's voor de deur staan.. tja waarom?

óf er komt op korte termijn een baan waarvoor die tweede auto noodzakelijk is, óf er gaat een van beide auto's uit. Heel simpel.

De koop terugdraaien wat genoemd werd is niet zomaar te doen. Eenmaal getekend zit je toch aan een koop vast; is terug te draaien maar wel met kosten (percentage staat vast wel in de algemene voorwaarden op de achterkant van aankoopbevestiging?)

Damajo@
Tsjor

Het gaat mij erom dat ik het van de gekke vind dat betreffende echtgenoot zich als een verwend kind gedraagt ipv als verantwoordelijke partner.Bij mij zou die auto (of de andere) er direct weer uitgaan.Ik zou het verd&*^^n meer te gaan werken omdat mijn parner last heeft van financiële impulsdoorbraken.Ik zou alleen meer gaan werken voor een nuttig doel, niet voor een gat in de hand.

Damajo (vrouw en kostwinner, die af en toe nog wat meer uren maakt dan fulltimevoor extraatjes. Net als mijn geëmancipeerde husband trouwens)

tsjor
Gedeeld

Damajo, ik deel met jou dat het echt te gek voor woorden is dat een van de twee zo'n aankoop doet met een lening zonder de ander te kennen.
Alleen:
- de auto meteen er weer uit doen zal waarschijnlijk een restschuld achter laten en daar moet je toch voor zorgen;
- je zit nu eenmaal in een huwelijk met deze man en de gevolgen daarvan zijn voor beiden, ook al zijn de lasten ongelijk verdeeld.

Dus ik zou in elk geval zorgen dat ik alles kan doen om de lasten zoveel mogelijk te verlichten. De duurste auto eruit is natuurlijk de beste oplossing. Als dat niet kan of teveel schuld oplevert, dan maar de andere auto eruit. En als hij niet werkt heb je zelf meer tijd om wel meer uren te draaien. Met de afspraken die al eerder aangegeven zijn over een andere verdeling van zorgtaken.

Maar dat neemt niet weg dat ik op zijn zachtst gezegd zou balen en waarschijnlijk nog wel iets ergers.

Tsjor

Jade
Hmmmm...

Wat ik zou doen? Allereerst gigantisch ontploffen als ik erachter zou komen dat mijn man een 2e auto zou hebben gekocht en daarvoor een lening had afgesloten. Ten tweede zou ik eisen dat de auto wordt verkocht om zo de lening terug te betalen of flink in te korten.

Ten derde kon hij mijn k*nt kussen als ik meer zou moeten werken alleen om die auto.

Ten vierde zou ik zeker meer uren gaan werken (mits dat kan) om het wat ruimer te krijgen. Maar dus NIET meer gaan werken omdat meneer zo graag een 2e auto wil.

Emine
Verborgen armoede

Dit is verborgen armoede van het hoogdte niveau. Want iedereen denkt: ze hebben twee auto's dus zo slecht gaat het niet. Meneer koopt wat hij hebben wil en niemand ziet dat er voor jou en je kids niks overblijft. En je kunt nergens terecht zoals bv bij de voedselbank omdat he het op papier allemaal wel hebt. Niemand kan je helpen als je man alles opslorpt. Is het echt een oplossing om meer te gaan werken? Of ziet je man dat dan alleen maar als meer ruimte om nog meer nodeloze dingen te gaan doen? Meisje, dit klinkt als een zinkend schip. Is hij verder wel een prettige echtgenoot? Ik zou heel goed gaan nadenken of je met deze man verder wilt. Ik heb indertijd zo'n man (die er ook nog op los sloeg) verlaten en ben daar zeer blij om. Ik ben nooit aansprakelijk gesteld voor de vele schulden, omdat ik neit had meegetekend. Enige was dat ik geen alimentatie kreeg omda thij schulden had, tja. Sterkte.

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.