Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Relaties Relaties

Relaties

Einde of toch weer proberen

Ik heb zojuist mijn vrouw weer betrapt op stiekum roken. Dit is nu de 3e keer in 2 jaar. Dat ze rookt vind ik niet zo erg. Dat ze er weer over liegt kan ik niet meer tegen. Ik kom uit een gezin waarbij liegen de norm was en heb hier gewoon een groot probleem mee. mijn vrouw weet dat. ze kan alles tegen me zeggen, doe ik ook bij haar. ook als het minder leuk is. de laatste keer dat ze hierom loog zijn we bij een relatietherapuit geweest en heeft ze beloofd dat niet meer te doen. Ik heb haar toen nog 1 kans gegeven. nu op vakantie kom ik er achter dat ze weer rook. op mijn vragen hierover zegt ze dat dat niet zo is. Maar ik heb toch echt een pakje in haar tas gezien, rook in de auto geroken en as in de asbak. Is dit nu het einde van ons 18 jarig huwelijk? ikkan haar niet meer vertrouwen en daar ben k erg gevoelig voor. wie weet raad?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Minet

Minet

28-08-2010 om 08:02

Tja

Het gaat er dus niet om dat ze rookt, het gaat om het vertrouwen in haar. Kan het zijn dat ze zich ontzettend schaamt over het feit dat ze niet van de peuken af kan blijven? Ik kan me daar nl. wel iets bij voorstellen.
Daarnaast vind ik dat je ook bij jezelf te rade mag gaan, waarom is het voor jou zo belangrijk dat ze over iets 'onschuldigs' als wel/niet roken eerlijk is? En was het liegen over roken de enige reden voor de relatietherapie?
Ik vind het een raar verhaal sjaakie, ik vermoed dat er veel meer speelt bij jou.

Dat is nog al wat

Is dit de bekende druppel?
betekend het dat je vrouw al 18 jaar over van alles liegt en dat je het nu zat bent?heb je haar nooit kunnen vertrouwen?Ik kan me namelijk niet voorstellen dat je in relatietherapie bent gegaan omdat je vrouw verzwegen heeft dat ze stiekem rookte?
kortom,wat is hier aan de hand?

Als het inderdaad alleen maar om het liegen gaat mbt het roken,en je wilt daar je huwelijk zelfs voor beeindigen,dan heb je dringend hulp nodig,want dan heb je een enorm probleem(complex,trauma).

Misschien is er een reden dat je vrouw liegt...

Ik weet niet of je de serie "in therapie" kijkt maar daar is ook stel waarvan de vrouw vaak liegt. De man reageert vaak behoorlijk agressief, dus als kijker ga je begrijpen waarom de vrouw liegt.

It takes two to tango. Misschien moet je proberen je eigen aandeel aan te pakken in plaats van je vrouw proberen te veranderen. Je vrouw is een volwassen persoon en of ze wel of niet rookt is toch haar verantwoordelijkheid? Ik kan me voorstellen dat je bijv. niet wilt dat ze in bijzijn van de kinderen doet of binnen in je huis, maar verder is het vooral haar beslissing (of misschien wel verslaving).

Ik kan me voorstellen dat jouw reactie op haar roken zodanig heftig is dat ze het liever verzwijgt.

klaver

klaver

28-08-2010 om 09:05

Liat

Volgens desjaak kan in hun relatie alles gezegd worden. Ik vind verzwijgen één ding, maar ontkennen (en dat beschrijft sjaak hier) zie ik als een ernstige uiting van disrespect. Ik zou dat ook hoog opnemen. Ook omdat het verdere communicatie belemmert.

dc

dc

28-08-2010 om 09:12

Ja hoor

je denkt erover je huwelijk te beeindigen omdat je vrouw liegt over roken?? Mijn eerste reactie is, doe ff normaal!

Je vrouw is er vast niet trots op dat het haar niet lukt om te stoppen, en als je denkt dat je partner niet weet dat je rookt, is het wel een hele goede stok achter de deur om enorm te minderen. Dus ik kan het me goed voorstellen om het je partner niet te vertellen. Niet omdat je hem niet vertrouwt, maar omdat anders de neiging om veel meer te gaan roken (hij weet het immers toch al) groot wordt.

En stoppen met roken is echt verdomd moeilijk. Ik heb het vaker geprobeerd, maar het lukt me enkel en alleen als ik zwanger ben!

desjaak69

desjaak69

28-08-2010 om 10:54 Topicstarter

Duidelijker

blijkbaar moet ik duidelijker zijn. Het roken is het probleem niet. Waar het (nu en in het verleden) mis gaat is VERTROUWEN. Ze weet dat ze alles kan zeggen en nergens over hoeft te liegen. Toch doet ze dat regelmatig. En ja, met een kind met astma thuis mag je binnen niet roken, logisch. En nee, ik ben niet agressief, eerder het tegenovergestelde. Het is het zoveelste incidentje. Uiteraard ga je samen in therapie, niet omdat er 1 is die misgaat...maar het belangrijkste is dan dat je vertrouwen in elkaar hebt. Als ze om zoiets onbenulligs als roken al liegt, verteld ze dan wel de warheid als ze met haar baas 3 dagen op zakenreis is? of als ze met vriendinnen gaat stappen?...Ik weet niet meer wat en waarin ik haar kan vertrouwen.

dc

dc

28-08-2010 om 12:24

Vertrouwen

tja, ik zou heel goed kunnen liegen over een stiekeme sigaret, maar niet over of ik met een ander het bed ingedoken ben. Ik vind het echt niet van dezelfde orde.

Je kent je vrouw het beste. Als je weet dat ze over veel meer liegt, tja, dan hebben jullie een probleem. Bedenk wel dat liegen ook een ziekte kan zijn. (mijn vader is zo iemand, hij kan het gewoon niet helpen).

Als je conclusies van vreemdgaan enkel trekt uit een stiekeme sigaret, dan denk ik dat je aardig paranoia bent.

Tirza G.

Tirza G.

28-08-2010 om 12:38

Het vertrouwen

is weg, begrijp ik. Tja, daar zul je aan moeten werken óf de relatie beeindigen. Ik vind het geen sterke zet van je vrouw, als je in therapie bent geweest over vertrouwensissues, is het niet slim om zelfs maar de índruk te wekken dat je niet te vertrouwen bent.
Waarom wil ze zo graag dingen stiekem doen? Zit je naar haar gevoel te veel op haar nek? Wat heeft ze daar toen over gezegd in die therapie?

Tirza

koentje

koentje

28-08-2010 om 13:10

Desjaak

Ik begrijp wel waarom desjaak dit zo hoog opneemt en dat het niet om het roken gaat.
Ik denk dat als er binnen gesprekken al heel duidelijk aan de orde is geweest dat desjaak heel veel moeite heeft met leugens en bedrog, dat het dan een volledig over iemand heenwalsen is, als je dan toch over (juist zoiets lulligs) gaat lopen liegen.
Te meer daar ieder weldenkend mens kan bedenken dat je roken niet kan verbergen voor je partner: de geur, de asbak, het pakje zijn al aanwizjingen geweest: ze lijkt het te willen laten doorschemeren.

Ik denk dat je echt een statement moet maken, dat liegen voor jou echt om niet mee te leven is en dat je liever hebt dat als ze dan perse wil roken ze dat dan maar openlijk doet. Maar in elk geval niet erover liegen. Daarnaast moet je haar nog opnieuw duidelijk maken dat je liegen echt niet accepteert! Eigenlijk zou ze dat al lang moeten weten.... ik kan me goed voorstellen dat hier erg mee zit.

MRI

MRI

28-08-2010 om 14:52

Tja

Ik ben ook eens weer gaan roken maar heb het verzwegen voor mijn man. Dat kwam omdat hij me zo geholpen had met stoppen dat ik hem er niet mee wilde belasten en ook zelf weer zelf wilde stoppen. Heb ik ook gedaan en het hem (jaren) later toch verteld. Toen vond hij het wel grappig. Voor de rest was (hij is dood) ik volgens mij volkomen eerlijk en zou er ook niet over peinzen iets anders voor hem te verzwijgen. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat zoiets gebeurt. Ook ik zie het niet als iets dat 'leugenachtigs' of 'niet netjes' is, maar voel veel meer de schaamte erachter.
Maar goed, als je zo in het verleden met leugens geconfronteerd als jij trek het wellicht door naar: 'waar liegt ze allemaal nog meer over?', Hoewel dat logisch is volgens jouw standpunt, is het niet realistisch. Mensen kunnen een zo'n dingetje verzwijgen of ontkennen en toch loyaal aan je zijn en ook te vertrouwen in de zin dat ze jou nooit willen kwetsen. Misschien moet je dat toch maar tot je door laten dringen, een leugent(tje) maakt iemand nog niet tot een pathologische leugenaar net als dat iemand die altijd de waarheid zegt, nooit iemand kwetst.
Ikzelf ben blij dat mijn man het hierom niet uitmaakte (het zou ook het kind met het badwater weggooien geweest zijn) want we hebben nog een aantal mooie jaren gehad.

sterkte
MR

Janna3

Janna3

28-08-2010 om 18:10

Misschien

Misschien is je reactie niet een van agressie, maar toch dusdanig om je vrouw een laag gevoel van eigenwaarde te geven. Ik denk dat zij zich juist heel erg schaamt en er om een of andere reden toch niet met jou over kan praten. Misschien omdat ze denkt dat jij het allemaal wel heel goed doet en zij niet. Dat ze zich minderwaardig voelt ten opzichte van jou. Dat ze niet goed in haar vel zit (waarom zou ze anders weer gaan roken) en dat ze niet tevreden is met haar leven, vindt ze dat jij een beter baan heeft, een sterker karakter of wat dan ook. Vrouwen zijn soms veel indirecter dan mannen, dingen zijn niet altijd zoals ze lijken...

3 keer gelogen in 2 jaar?

3 keer in 2 jaar? Tjee, dat vind ik toch echt niet vreselijk veel. En ook nog over iets wat je niet eens erg vindt? Om daarvoor je huwelijk te beeindigen? Ik begrijp er niets van.

Marieke

Marieke

28-08-2010 om 22:22

Liefde

Mijn eerste vraag aan de Sjaak is of hij nog van zijn vrouw houdt? De sigaretjes van zijn vrouw zijn tot ongekende proporties zijn opgeblazen, waar is de liefde tussen jullie? Voor mij betekent houden van bijvoorbeeld ook dat je elkaar een beetje de ruimte geeft om niet helemaal perfect te zijn.
Sjaak; kijk eens met liefde naar je vrouw in plaats van haar zo meedogenloos haar fouten aan te rekenen. En als die liefde er niet meer is heb je een heel ander probleem dan een stiekem sigaretje (maar dan moet je daar ook eerlijk over zijn).

elsje78

elsje78

28-08-2010 om 22:42

Probleem in jou

Hoi

ik denk dat dit een diepgeworteld probleem uit jouw jeugd is, en is het wel eerlijk dit je vrouw zo enorm kwalijk te nemen?

Moet je dan altijd overal helemaal eerlijk over zijn? Ik neem wel eens teveel koekjes en dan vraagt mijn man: heb jij die allemaal opgegeten? En dan zeg ik met een stalen gezicht nee

Misschien moet jij eens apart met iemand praten want het is toch doodzonde een relatie te beeindigen om zoiets

succes

Verwachting over relatie

Ik weet natuurlijk niet of dit aan de orde is geweest bij de therapie, maar wat is jouw idee, jouw verwachting van de huwelijksrelatie? Ik ben 32 jaar samen met mijn man en een van de ingredienten is en was dat wij beiden niet als doel hebben 'te versmelten' tot 1 persoon. Wij hebben allebei onze eigen persoonlijkheden, interesses, vrienden en dromen. Daarnaast hebben we veel gezamenlijks en dat bindt ons. Ik mag er niet aan denken dat ik geen stukje prive meer heb, dat mijn man van mij verwacht dat ik alles deel met hem en als ik dat niet zou doen, dat zou ontaarden in een motie van wantrouwen. Ik wil (nog steeds) mijn leven delen met hem, maar ik ben beslist geen deel van hem, laat staan zijn eigendom.
Ware liefde is loslaten in vertrouwen op wat je bindt met die ander.
Waarom ben jij zo gefocusd op leugens en verzwijgen? Waarom richt je je niet vooral op het mooie en prettige tussen jullie? Oke, zij heeft ooit die belofte van De Waarheid En Niets Dan De Waarheid aan jou gedaan. Maar hoe realistisch was die belofte, hoeveel ruimte zij toen om daar nee op te zeggen, hoe etisch is het uberhaupt om zoveel, namelijk totale en absolute commitment van iemand te vragen?
Als jij echte reden hebt om aan haar liefde voor jou te twijfelen, meer dan alleen het jokken over het roken, dan kun je er voor kiezen om je huwelijk op te breken. Heb je geen werkelijke aanwijzingen dat zij het doet met de baas of een andere man dan wordt het hoog tijd dat jijzelf een therapeut gaat bezoeken. Zoveel argwaan wijst op grote onzekerheid waar een mens erg onder kan lijden.
Voeden jullie je kinderen trouwens ook op met de norm dat een halve waarheid of iets verzwijgen een leugen is? Ik hoop van niet...
Onyx

PDD-ertje

PDD-ertje

29-08-2010 om 09:13

Ik snap het wel

Dat als je over zoiets als roken al liegt waar zal ze dan meer over liegen. Maar zoiets als roken is dan wel iets denk ik waar veel mensen over liegen. Je bent er al niet trots op als je rookt als je dan zegt te stoppen en het lukt je niet dat is moeilijk om toe te geven. Ik zou me denk ik enorm rot voelen dat ik het niet volhoud en het lastig vinden om toe te geven dat ik weer rook.
Ik weet niet over welke dingen ze in het verleden gelogen heeft, dat zou voor mij nl wel verschil maken. WAt jou betreft kan ze alles zeggen maar voelt ze dat zelf ook zo? Als het om dit soort dingen gaat waarover ze vaker liegt dan zou ik daar niet zo zwaar aan tillen maar in een gepsprek proberen boven te krijgen waarom. Ik krijg een beetje het idee dat ze zich graag wil aanpassen aan jou wensen maar is dit ook wat ze zelf wil??

desjaak69

desjaak69

29-08-2010 om 11:55 Topicstarter

Te zwaar

Bedankt voor de reacties. Ik zie blijkbaar de dingen toch wat te zwaar. We hadden bij therapie afgesproken dat we eerlijk alles tegen alkaar zouden kunnen zeggen. Voor mij is vertrouwen het belangrijkste in een relatie. Het gaat ook niet om het roken en dat stiekum doen. Het gaat om het glashard ontkennen als je betrapt wordt. En of dat nu met koekjes is of met roken.....
Natuurlijk heeft iedereen recht op privacy, z'n eigen ding etc. maar hou ook rekening met elkaar. Anders heb je geen relatie, maar ben je wonigdeler.

Ik ga gewoon net doen of er niets gebeurd is, misschien helpt het.

elsje78

elsje78

29-08-2010 om 14:07

Verschil

Hoi

Ik zie toch wel een groot verschil tussen koekjes en vreemdgaan bijvoorbeeld. Maar waar de grens ligt is denk ik voor iedereen anders. Als man uit gaat en om 2 uur thuis is en dan de volgende ochtend zegt 1 uur thuis geweest te zijn, dan zoek ik daar niks achter. OF hij weet het niet meer, of wil niet toegeven dat het toch zo laat is geworden. En dat kan me ook niks schelen. Ik denk dat iedereen zo wel eens een leugentje vertelt, alleen het ligt er natuurlijk aan waarover...

Misschien kan je haar gewoon uitleggen dat het niet het roken is, maar dat jij genoeg voorgelogen bent in je leven en dat je eerlijkheid heel erg belangrijk vindt.

Ik denk dat ze zich schaamt voor het roken, en zolang je het ontkent is het ook makkelijker te verbergen.

Succes

liora

liora

29-08-2010 om 16:47

Troll

Lijkt me

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Minet

Minet

29-08-2010 om 17:01

Of naief

dat kan het ook zijn Liora

Liora

Zou je willen uileggen waarom je deSjaak een troll noemt?
Tot nu toe heeft hij naar mijn mening steeds reactie gegeven. Dat ie misschien wat kort door de bocht is met zijn oplossing en niet aanneemt dat het misschien verstandig is om aan zijn eigen problemen te werken n.a.v. dit dispuut met zijn vrouw maakt hem toch geen troll?

fladder

fladder

29-08-2010 om 19:10

Niks trol!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook een hoge allergie heb voor liegen. Heb een echtgenoot gehad die echt om de stomste dingen loog. Dingen waarvan je zegt: "Waar gáát dit over!"
Als het dan over heel pijnlijke dingen gaat (voor zover ik weet is hij nooit vreemdgegaan gelukkig, maar ik heb wel andere erg pijnlijke ervaringen met zijn gelieg gehad) kunnen de wonden behoorlijk diep worden.
Nu de andere kant. Ik ben zelf ook rookverslaafd geweest en werd godzijdank door ziekte gedwongen te stoppen, ik kón niet meer roken. Dankzij dat ben ik alweer een aantal jaar rookvrij, anders weet ik niet of het me gelukt was. Stoppen met roken is mogelijk, maar retemoeilijk. Ik moet bekennen dat ik zo heel soms nog steeds denk: "Ik zou best wel..." (gelukkig is dat niet meer het wanhopige snakken van vroeger, eerder net zo'n gevoel als "ik zou best wel een slagroomsoes willen proeven", ik kan me er tegen verzetten ).
Door schaamte kan ik me goed voorstellen dat iemand dan liegt dat hij/zij weer rookt... Het is een ROTverslaving!
Ik maak uit je posting op dat je vrouw verder geen leugenachtig gedrag vertoont, dat het alleen om die peuken gaat. In dat geval denk ik dat je er vanuit kan gaan dat ze verder wel okay is.
Wat je wel moet accepteren is dat rookverslaving heel heftig is. Negeer het niet, toon begrip en confronteer haar er toch mee, anders blijft het toch knagen. Herinner haar aan haar belofte dat ze er niet over zou liegen, en zeg dat je toch van haar blijft houden, al rookt ze (tenminste, dat doe je toen, van haar houden?). Misschien maak je de schaamte dan wat minder erg en durft ze je in vertrouwen te nemen?

Sterkte ermee! Als je eenmaal te maken hebt gehad met leugens is het heel moeilijk om mensen nog te vertrouwen, helaas... Maar in dit geval is het niet haar slechte karakter, maar die rotverslaving

Jade

Jade

30-08-2010 om 10:56

Liora,

waarom denk je dat hij een Troll is??

liora

liora

30-08-2010 om 23:30

Kan toch niet serieus zijn

Daarom dus?!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

desjaak69

desjaak69

31-08-2010 om 10:14 Topicstarter

Wat is

een troll en wat bedoeld liora hiermee? Bij mijn weten is dat een onoogelijk, slecht wezentje uit het hoge noorden......
Helaas voor sommigen en nog meer voor mezelf is dit bloedserieus.

De suggestie om nergens naar te vragen zodat er ook niet over gelogen hoeft te worden klinkt aardig, maar zie ik niet zo zitten. Dan krijg je alleen maar oppervlakkige gesprekken en mijden we de zaken die we allebei belangrijk vinden, maar niet over kunnen (willen) praten.

Maar goed, het werkt wel. Ik heb me dit weekend er niet druk om gemaakt en het was best gezellig. Ik denk dat ze het inderdaad niet toegeeft uit een soort van schaamte gevoel.
Later zal ik haar proberen duidelijk te maken dat ze zich voor mij nergens voor hoeft te schamen. we zijn getrouwd en ik hou van haar, ook in slechte tijden. Ik kan alleen niet goed tegen liegen (sorry, trauma uit mijn jeugd. Mijn zus is niet mijn zus, mijn vader niet mijn vader, mijn broer......etc.)

Bedankt voor de tips en ideeen. Ik ga er mee aan de slag.

DeLola

DeLola

31-08-2010 om 11:15

Verschil tussen grote leugens en kleine...

"Ik kan alleen niet goed tegen liegen (sorry, trauma uit mijn jeugd. Mijn zus is niet mijn zus, mijn vader niet mijn vader, mijn broer......etc.)"
Je vergelijkt het stiekeme roken wat je vrouw doet met dit? Grote kans dat ze weet hoe jou reactie is, en dat in combinatie met schaamte (niet kunnen stoppen) probeert ze het stiekem te doen, hopen dat niemand het merkt en dat ze weer kan proberen te stoppen.
Maar jeetje, dit is wel een mini leugentje hoor, heb jij niets wat je verzwijgt? Snoepen, snacken voor het eten, stiekem extra borrel of porno kijken...?
Leg jou trauma niet op je gezin, je kinderen zullen ook dingen gaan verzwijgen, zeker in de puberteit, en er zit een groot verschil tussen een leugentje om bestwil of iets kleins verzwijgen tussen het leed wat jij vroeger hebt meegemaakt.

Accepteren

Je moet het wel accepteren dat ze die schaamte voelt. Je kunt wel zeggen: "Later zal ik haar proberen duidelijk te maken dat ze zich voor mij nergens voor hoeft te schamen" maar daarmee negeer je háár gevoel. Het is heel goed dat je naar haar toe hebt uitgesproken hoe je voelt over liegen, maar deze relatie draait niet alleen om jou. Dat jij een trauma in je jeugd hebt opgelopen is niet haar schuld, maar ze krijgt het op deze manier wel op haar brood. En dat vind ik niet eerlijk.

Gr. Poezie.

O haha

Tegelijk geschreven Maar met wel dezelfde strekking.

Gr. Poezie.

Jade

Jade

31-08-2010 om 18:45

Liora (ot),

waarom kan dit niet serieus zijn?

Het afdoen met ´Daarom dus?!´ vind ik toch wel wat kortzichtig eerlijk gezegd.....maar goed, ieder z´n meug

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.