Home » Forum » Relatietherapie wat is jullie ervaring

Relatietherapie: wat is jullie ervaring?

White noise helpt je baby slapen!

Lees in dit artikel hoe het werkt én hoe je ermee aan de slag kunt.

 

8 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
maramaria
Relatietherapie: wat is jullie ervaring?

Mijn partner en ik staan aan de vooravond van relatietherapie. Zijn insteek is om de relatie een doorstart te geven, mijn insteek, waarvan hij op te hoogte is, is om onder begeleiding tot inzichten te komen: wat is ons beider aandeel geweest om te komen op het punt waar we nu zitten en is er nog een basis waarmee we verder kunnen gaan? Zo ja, dan gaan we daar mee verder, zo nee, hoe kunnen we het mislukken van deze relatie op een goede manier verwerken.

Ik ben me ervan bewust dat ik het heel beknopt beschrijf maar dit is wel waar het in grote lijnen op neerkomt.

Ik merk dat ik enorme behoefte heb aan verhalen van ervaringsdeskundigen, ik ken ze nl. niet, stellen die in relatietherapie zitten of hebben gehad. Wat heeft het jou gebracht? Kwam alles weer goed of heeft het er juist toe geleid dat de relatie beeindigd werd? En hoelang blijf je proberen, wanneer weet je of iets kans van slagen heeft of is dat gewoon een kwestie van ondergaan?

groet, maramaria

AnneJ
Relatietherapie

Het lijkt me echt lastig als je er allebei zo anders instaat. Mijn ervaring is dat een ex-partner waarmee ik in relatietherapie was niet echt wilde graven en veel moeite had met de persoonlijke gesprekken. Hij wilde alles bij het oude houden en ik wilde nog vooruit met ons leven, kinderen bijvoorbeeld. Dat werd em niet. Ex ging liever scheiden. Die concrete uitspraak was dan wel wat de therapie opleverde zullen we maar zeggen. Voorheen was er geen beweging in te krijgen. Mogelijk was ex depressief. Misschien ook wel een beetje eigen aan veel mannen die zich toch onhandig voelen bij persoonlijke gesprekken.

maramaria
Annej

Dankjewel voor je reactie! Het is idd lastig dat we er allebei anders in staan.

Verder geen mensen hier in relatietherapie? Wat ik al schreef, ik kan in mijn omgeving geen stellen in therapie. Ik snap ook wel dat je daar ook niet te koop mee wil lopen. Daarom hoopte ik dat hier wel mensen trof die hun ervaringen willen delen.

Roosje Katoen
Maramaria

Ik ben wel in relatietherapie geweest. Eerlijk gezegd was dat vooral om te bevestigen dat onze relatie niet goed was. We hebben nog best wat inzicht gekregen in hoe we beter met elkaar om konden gaan, maar uiteindelijk was het het begin van het einde. Maar ik ik ook mensen bij wie therapie wel goed werkte, dus het kan nog alle kanten op ;-)

Nien
Ook in relatietherapie geweest

wat niet heeft opgeleverd dat we bij elkaar zijn gebleven. We liggen nu in scheiding. Dat wil niet zeggen dat ik niets daaraan gehad heb.
Aan het begin van de therapie heeft onze therapeut gevraagd om de vraag of we samen door wilden even naast ons neer te leggen, omdat het niet productief is om alleen bezig te zijn met wil ik wel wil ik niet. In plaats daarvan werd er gevraagd bezig te zijn met wat we aan het doen waren en dan over een aantal maanden weer de vraag of we samen verder kunnen erbij te halen. Aan ons werd gevraagd welke termijn wij daarvoor wilden nemen. Van ons werd vooraf ook de nodige informatie gevraagd. Over onze achtergrond, wat we met de therapie wilden bereiken. En ook na elke sessie moesten we aangeven wat we van de sessie vonden. welke oefeningen we positief vonder wat we minder prettig vonden. En wat we verder nog wilden aangeven. Het was lichaamsgerichte therapie. Ik vond het een prettige manier van werken, en heb veel geleerd, over communicatie. Over hoe je over kan komen. Over mijn eigen verlangens. Hoe beter voor mezelf op te komen.
Wij gingen in therapie nadat mijn ex verliefd was geworden op een ander, en was vreemd gegaan. Mijn insteek voor de therapie was de hoop onze relatie nog te kunnen redden, maar er in ieder geval zelf ook veel van te leren. Tja, wat betreft het eerst kan ik nu zeggen een illusie armer te zijn, het tweede is geslaagd. En dat leren doe ik overigens nog steeds, maar niet meer in relatie therapie ;-)
Wij zijn overigens bij deze therapeut uitgekomen op aanraden van een vriendin. En later hoorde ik ook weer van anderen dat ze daar waren geweest. Het is denk ik wel belangrijk dat je je kan vinden in de vorm van therapie en ook een klik heb met de therapeut. Je kunt met meerdere therapeuten een intake gesprek doen om te kijken bij wie je je het best voelt. Ik heb een aantal therapeuten gebeld en hun gevraagd over de manier van therapie etc.
Veel succes en sterkte de komende tijd. Nien

Madelief
Ook geweest

Wij zijn ook geweest, jaaaren geleden alweer. Mijn man was verliefd geworden op iemand anders, maar de insteek was wel dat we bij elkaar wilden blijven. En dat is ook gebeurd.
Ik vond het met name heel waardevol dat er iemand luisterde die niet bij ons betrokken was en die dus neutraal was. Ik had ideeën over onze relatie die mijn man raar vond, en andersom, en daar sta je dan. Het was heel prettig met iemand te praten die niets meteen raar vond maar luisterde en daardoor gingen meteen de scherpe kantjes van zo'n gesprek tussen ons tweeën eraf.

maramaria
Dank

Bedankt voor jullie reacties!
Ik heb ook wat informatie op internet gezocht en het blijkt toch niet zo heel ongebruikelijk te zijn als er twee verschillende insteken zijn, zoals bij ons.

Ik vind het gewoon ontzettend lastig allemaal. Mijn partner die denkt dat er nog een doorstart mogelijk is en ik, ik die gebukt gaat onder schuldgevoelens omdat ik degene ben die dit allemaal 'veroorzaakt'. Hoe leer je het beste naar je gevoel te luisteren zonder dat je een egoist bent?

werkertje
Hier ook therapie

Hallo Maramaria,
Ook hier een stel wat besloten heeft hulp te zoeken... Wij zijn nu sinds twee maanden in therapie bij een fantastische vrouw, pyschotherapeut. Wat het uiteindelijk op gaat leveren kan ik nu nog niet zeggen, maar precies zoals madelief beschreef, het is zo fijn iemand te hebben die er buiten staat, die luistert, mee denkt.

Wat ik me afvroeg; je kan het ook anders zien dan dat jullie er zo verschillend in staan. Jullie staan er ook heel samen in, namelijk; jullie willen beiden in therapie, dus blijkbaar vinden jullie "het" beiden zo veel waard om er moeite in te steken. Wat uiteindelijk de winst is voor jullie individueel, dat mag toch best verschillend zijn? Je mag toch ook verschillende ambities hebben? En mochten jullie er niet uit komen, dan is het zoals je zegt goed daar een therapeut bij te hebben die dat wat kan begeleiden.

wat ik zelf heel prettig vind aan relatietherapie, is dat we een extra motivatie hebben om actiever te worden. Dat er dingen moeizaam gaan, dat wisten we al lang. Vaak ook waarom. En het praten erover bleken we ook heel goed in. Zelfs bedenken wat we zouden moeten doen. Maar dan hield het op. En daar gebruiken we onze therapie onder andere voor. Om de daad bij het woord te voegen. En zij geeft ons opdrachten.

Ik vind het wel intiem soms. De vragen, over bijvoorbeeld seksualiteit en intimiteit. Ik vind het raar om over dat soort dingen te praten met een derde erbij. Maar het is wel goed, het beestje wordt wel bij de naam genoemd (na de zwangerschap van mijn laatste meer dan een jaar geen seks!).
En het is ook erg fijn om dan van je therapeut te horen dat ze het heel normaal vindt, dat sommige vrouwen echt de tijd nodig hebben hun eigen lichaam weer terug te krijgen voor henzelf, want je hebt zo veel meegemaakt (traantje wegpinken, ik dan), en dat er weerstand is je lichaam te delen. En dat het bij vrouwen vaak zo werkt; weinig seks, is weinig lust... bij mannen; weinig seks, is meer lust. Goh, dat daar vuistregels over bestonden wist ik niet!
Maar goed, hier gaat jou therapie niet over, maar even een voorbeeld voor wat het voor ons doet.

Succes in ieder geval, en ik hoop dat je een therapeut vindt die aansluit bij jullie, want dat is denk ik wel de belangrijkste voorwaarde.

Groetjes werkertje

Onderwerp gesloten

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.