Religie en Spiritualiteit Religie en Spiritualiteit

Religie en Spiritualiteit

Diana

Diana

04-04-2019 om 17:37

Confirmatie

Een vraag: onze dochter is uitgenodigd bij de confirmatie van een goede vriend (16 jaar) . Nu zijn wij niet gelovig en hebben dus geen idee hoe dat werkt of wat gebruikelijk is.
Heeft iemand hier er ervaring mee? Word je geacht een kado te geven, is er een dresscode. Dat soort dingen. Dus advies hoe het werkt en wat te verwachten.
Dank

welke kerk?

Qua dresscode dat zal heel erg van de kerk afhangen. In de meeste kerken kun je tegenwoordig gewoon aan wat je elders ook zou dragen, maar bij sommigen wordt voor meisjes een rok of jurk en een hoed erg op prijs gesteld.

Cadeau kan, maar hoeft niet.

Verschilt

Ik zou het de ouders vragen. Het kan nogal verschillen. Ik vind 16 jaar overigens erg jong, dus mogelijk is het een wat orthodoxere kerk?
Het is vooral belangrijk dat je erbij bent en vaak is er na de dienst een felicitatieronde met koffie oid. Degene die de belijdenis doet krijgt vaak een bijbel van de kerk zelf of anders van de ouders, maar verder is het cadeautjes geven sterk regionaal of gewoon afwezig. Per slot gaat het om protestanten die altijd wat kariger zijn dan Katholieken. En vooral afhankelijk van de gemeenschap waarin iemand leeft.

Triva

Triva

04-04-2019 om 17:51

als

het een goede vriend is vraag je dat aan die vriend. Als ze dat niet kan vragen is het geen goede vriend.

Vriend

Kan. Maar het kan zijn dat de vriend er zelf ook nog geen of weinig ervaring mee heeft, genoeg om het onder woorden te brengen.

Triva

Triva

04-04-2019 om 19:16

annej

Dus dan moet je als meisje, of nog erger als moeder van dat meisje, die ouders gaan vragen? Kom op zeg, dat is echt heel raar.

Diana

Diana

04-04-2019 om 20:55

Geen gespreksstof

Het geloof is niet echt een onderwerp waar mijn dochter en hij over praten. Ze is wel belangstellend dus natuurlijk gaat ze het hem ook vragen. Alleen was ik ook gewoon benieuwd. We hebben zelf geen contact met de ouders van de jongen maar wellicht is het wel een goed idee om het hen eens te vragen. Hwt feit dat hij haar uitnodigt wil ook wat zeggen. Welke kerk weet ik ook niet. Redelijk orthodox wel geloof ik.

Ik zou het wel weten.

Een leuk jurkje aan, licht en fleurig, tenslotte is het een feestelijke aangelegenheid.
Twee bioscoop cadeaukaarten in de handtas. Niemand die het ziet en toch wat mee als iedereen toch cadeautjes gaat geven. En een goede manier om samen weer een avondje uit te kunnen voor het jonge stel. Ik neem gewoon aan dat ze verliefd zijn, ik ben een romanticus

margaretha

margaretha

05-04-2019 om 00:14

Luthers?

De benaming confirmatie past niet bij pkn kerken ( openbare belijdenis van het geloof), leeftijd ook niet. En eigenlijk dacht ik dat bij de zwaardere orthodoxen de leeftijd ook eerder rond de 19, begin 20 ligt. Bij de Luthersen is de leeftijd van 16 normaal en de benaming confirmatie/ konfirmation ook. Rooms-katholiek noemt het eerder vormsel en ligt de leeftijd dacht ik weer meer rond de 14. Ben benieuwd over welke kerk het zal gaan. Beetje netjes kleden en letten op wat anderen doen tijdens de dienst, kado is vast niet verplicht maar natuurlijk altijd welkom (kadobon kan ook)

Trriva

Trriva

05-04-2019 om 10:03

je kunt

toch wel de kerk googlen, dan weet je in ieder geval welke stroming het is. Confirmatie en orthodox.... vreemde benamingen hoor in Nederland.

Tijgeroog

Tijgeroog

05-04-2019 om 10:26

Licht fleurig jurkje?

Dat wordt in de kerken in de omgeving waar ik opgroeide zeker niet gewaardeerd. Toen ik daar als kind voor een speciale gelegenheid bij een kerkdienst aanwezig moest zijn werd ik met m’n lichte panty zo'n beetje de kerk uitgekeken. Gelukkig zijn de meeste kerken niet als deze, maar het heeft me wel geleerd om even goed te informere wat in de betreffende kerk gangbaar is.
Dus navragen bij de jongen, bij z’n ouders of, na wat googelen, bij de kerk zelf lijkt me een goed idee. Als het een beetje "past" voelt ze zich vast wat miner ongemakkelijk.

Marijne

Marijne

05-04-2019 om 11:18

aanstaande zondag

Kan je dochter aanstaande zondag posten bij de kerk en kijken wat mensen dragen?

Tijgeroog.

Bij ons was het vormsel een feestje, dus juist fleurig gekleed. In onze stad zitten ook alle kerken en alleen de streng gereformeerden zijn hier wat donker gekleed. Sowieso de ouderen.
Het vormsel is een feestelijke aangelegenheid, ik weet niet bij welke speciale gelegenheid jij als kind aanwezig was.
Maar even navragen kan zeker.

Tijgeroog

Tijgeroog

05-04-2019 om 22:36

Wil

Ik ben opgegroeid in de biblebelt, maar wij waren zelf niet gelovig, en import. (Dus mijn ouders misten daar ook de ervaring met die kerken) Waarschijnlijk is het de doop van een buurjongen geweest (dit gebeurde tijdens een reguliere dienst, dus met alle "normale" kerkgangers er ook bij). M’n ouders wonen daar nog steeds, en daar lopen op zondag nog steeds de grote gezinnen met donkere kleding en hoedjes langs.
Vormsel is volgens mij per definitie katholiek. Die zijn inderdaad over het algemeen veel kleuriger dan de biblebelt die ik ken. Maar er zit een groot verschil tussen de verschillende protestantse/hervormde stromingen. Ik ben laatst op een protestante uitvaart met regenboog-thema geweest, dat zou in het dorp van m’n ouders absoluut niet kunnen.

Donker en hoedjes.

De strook biblebelt zijn de (streng) gereformeerden. Ja, die zijn donker gekleed en dragen een hoedje.
Maar ik vermoed dat de dochter van Diana gewoon wat fleuriger gekleed naar de kerk kan gaan. Ik ben benieuwd, misschien krijgen we van Diana nog een verslag.

Diana

Diana

07-04-2019 om 11:49

Dankje

Dank voor alle adviezen. We gaan maar eens informeren bij de ouders. Het is ook niet in de buurt dus posten bij de kerk is geen optie. Dochter vindt het ook een goed.idee om bij de ouders te checken zodat ze inderdaad niet uit de toon valt.

Tzt post ik nog wel hoe het was.

Afbeeldingen

Zie hier 4 jongelui die confirmatie doen. Allen zijn casual tot redelijk netjes gekleed.
Op de website van die kerk zijn de andere aanwezigen casual gekleed.
Er ontbreken alleen jongelui met scheuren in hun broeken.

Ik denk dat de dochter mag dragen wat ze op verjaardagen zou dragen, zolang er maar geen scheuren in zitten, geen inkijk en geen blote knieën.

https://www.nak-nl.org/db/6729165/Actueel/Confirmatie-Sneek-Sperkhem.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.