Religie en Spiritualiteit Religie en Spiritualiteit

Religie en Spiritualiteit

Yaron

Yaron

26-12-2016 om 17:23

kerstgedachte

De titel is misschien niet goed, maar ik vraag me altijd af wat niet-gelovige mensen met kerst hebben. Ik had daar laatst een discussie over met een collega en daar kwam weinig uit. Kerst is voor mij het vieren van de geboorte van Jezus, we gaan op kerstavond of eerste kerstdag naar de kerk, we vertellen het kerstverhaal aan onze kinderen en praten daarover. We zijn protestants en gaan ongeveer eens in de maand naar de kerk, de kinderen zitten op christelijke scholen, maar niet streng christelijk opgevoed, zoals in de biblebelt. Met kerst eten we 's avonds lekker, we halen opa op voor het eten en we gaan naar mijn ouders, geen cadeaus of andere gekkigheden met kerst.


Dendy Pearson

Dendy Pearson

26-12-2016 om 17:33

Niks

Ik kan niets met het kerstverhaal, met mensen die een vermogen uitgeven aan van alles terwijl er zoveel ellende op de wereld is. Van mij mag het ook gewoon overgeslagen worden

Met Pasen wel. Ik kijk graag naar de Passion met de kinderen. Mooi verhaal, waar we altijd over kunnen praten.

Het zal ook wel met de tijd van het jaar te maken hebben. Ik ben dol op de lente, nieuw begin, zo voel ik dat.

Pug

Pug

26-12-2016 om 17:52

niks

Ik heb niks met gedachtes achter of rondom kerst. Het zijn gewoon vrije dagen. Ik zou zelfs familie niet per se hoeven zien, maar dat heb ik niet zelf in de hand. Verder vertel ik mijn kinderen ook geen kerstverhalen of zo.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-12-2016 om 19:31

Geen kerstgedachte meer

Maar als je daar ook onder rekent dat je dan net even wat meer je best doet voor elkaar, dan is dat mijn kerstgedachte.

Ik ben opgegroeid in de sfeer van gereformeerd light. Alles was nog doordrenkt met dat we wel gelovig waren, maar dat verwaterde steeds meer naar stilzwijgend een gebedje in je hoofd voor en na het eten en meer ook niet. Dus kerst was ook echt wel het feest van de geboorte van Christus. Net als Pasen van het overlijden en uit de dood opstaan. Eenmaal volwassen heb ik een ontwikkeling doorgemaakt en ik noem mezelf nu atheïstisch, maar ik heb zeker nog de warme gevoelens die aan kerst kleven vanuit mijn jeugd. Dus als het kerst is, probeer ik die warme gevoelens ook over te brengen op het gezin. Kaarsjes, kerststukjes, mini-boompje en we maken extra werk van het eten. Ik ben net ook even een paar uurtjes bij mijn zus geweest. Zij is alleen en ze vond het duidelijk fijn dat ze niet alle twee de dagen alleen was.

Morgen is alles weer normaal en dat voelt toch altijd een beetje als het uiteenspatten van de knusse kerstbubbel. Maar ja... volgend jaar doen we het gewoon weer opnieuw.

tante Sidonia

tante Sidonia

26-12-2016 om 22:23

Yaron

Jij lijkt te denken dat het leven maar leeg is en betekenisloos zonder geloof?
Nou, voor jou is dat misschien ook zo. maar ook niet gelovige mensen kunnen hun ideale wereld hebben, een visie op hoe we het elkaar fijn maken op deze wereld, geloven in bepaalde dingen en ideeën hebben over vrede, een afschuw hebben van geweld en oorlog en al dat soort zaken.
Dus, don't worry...met ons komt het ook wel goed!

Bulk

Bulk

26-12-2016 om 22:48

dat staat er niet

Dat staat er helemaal niet, dat ze dat denkt. Ze vraagt zich af wat anderen er mee hebben. De vraag kon ook zijn: wat heb je met het suikerfeest. Dan kan je antwoord zijn: niets.

Voor mij is het ook de geboorte van Jezus. Ik ben dan niet kerkelijk meer, maar dit soort dingen veranderen daar voor mij niet mee.

Morgaine

Morgaine

26-12-2016 om 22:53

Voor mij

is kerst een feest waarbij je wat meer tijd doorbrengt met je naasten/familie, qualitytime zeg maar. Bij ons altijd relaxt en gezellig, met lekker eten, spelletjes, gek doen, kletsen. Dit jaar was ook echt de hele familie er, dat is wel eens anders door allerlei redenen. Maar als het even kan komt iedereen, niemand wil het missen!

Antwoord + nieuwsgierig

Kerst is voor mij een moment van saamhorigheid, en om terug te blikken op het afgelopen jaar. Genieten van de voltallige aanwezigheid van de de familie, wat anders zelden voorkomt. Blij zijn als ik en de mijnen dat in harmonie en goede gezondheid af hebben mogen ronden. En erbij stilstaan dat dat niet vanzelfsprekend is. Je zou het haast bezinning noemen.

Mag ik een wedervraag stellen, Yaron? Ik ben niet gelovig meer, maar heb wel die achtergrond: protestant opgevoed, geen kousen, hoedejs of oude berijming maar wel met here zegen deze spijze amen,de kinderbijbel van Anne de Vries en elke week een versje uit het rode liedboek voor de kerken uit het hoofd leren

Wij gingen elke week.Zelfs op vakantie zochten mijn ouders een kerk op in de buurt. Is een keer per maand gebruikelijk bij kerkelijk meelevenden tegenwoordig? Of zit je nog in de jonge kinderen en zijn er geen creches of kindernevendiensten meer ?

Niet dat je tegen mij hoeft te verantwoorden. Het viel me gewoon op. Een keer per maand zou in de optiek van mijn ouders onder de noemer randkerkelijk gevallen zijn, en in de visie mijn Eoma een halve heiden.

atheïst

atheïst

26-12-2016 om 23:59

Amerika

Ik kom uit een soortgelijke achtergrond als Kenfan en dat gaat nooit weg al noem ik mijzelf atheïst. Waar ik mij zo over verbaas dat Amerika altijd zo vreselijk overdrijft met het geloof en alle zegeningen en weet ik veel maar met kerst gaan ze volledig uit hun dak met kadootjes en kerstman en alleen maar eten. Zijn ze daar het hele jaar met het geloof bezig behalve op kerstavond en kerstochtend?

On topic: het verbaast mij dat je je afvraagt wat ongelovigen met kerst hebben. Juist kerst is een christelijk feest waar je weinig mee hoeft te hebben om het uitgebreid te vieren al was het alleen maar om het feit dat het van oorsprong gevierd werd rond de tijd dat de germanen al een feest hadden. Een feest in de donkerste dagen dus met een groene boom in huis, veel lichtjes, kadootjes en eten. Je kunt je beter afvragen wat ongelovigen met pasen, hemelvaart en pinksteren hebben.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-12-2016 om 01:21

Atheïst

Geloof kan toch best samengaan met cadeaus en een uitgebreid feestmaal? Ik geloof niet dat ik ergens heb gezien dat Jezus dat afgekeurd zou hebben .

kenfan

Ik ben geen Yaron, maar misschien kan ik wel antwoord geven op je vraag. Dat is inderdaad niet ongewoon meer, onregelmatige kerkgang binnen de pkn. De zeer traditionele kerkdiensten zijn ook niet heilig meer, er wordt gezocht naar laagdrempelige, interactieve vormen, vaak naast de wat meer liturgische diensten (om de beurt of in de van oorsprong hervormde kerk de ene dienst en de gereformeerde kerk in dezelfde wijk de andere vorm dienst).
Twee diensten op een zondag is hier in het grootste deel van de kerken afgeschaft. Het is anders dan toen ik opgroeide, maar daardoor slechter, ik denk van niet. Die keren dat ik wel naar de kerk ga voel ik me meer welkom dan al die uren in de kerk doorgebracht vroeger in mijn jeugd.

Ad Hombre

Ad Hombre

27-12-2016 om 09:32

Dendy

"Ik kan niets met het kerstverhaal, met mensen die een vermogen uitgeven aan van alles terwijl er zoveel ellende op de wereld is."

Ach, leuk feestje voor de kinderen.

Maar waar ik pas echt onpasselijk van word zijn van die zeikers die beginnen te emmeren over wat anderen met hun geld doen terwijl er 'zoveel ellende op de wereld is'. Hou je huichelachtige gelul voor je of geef al je geld weg en ga in het klooster.

Toen er in 2004 een tsunami toesloeg kwam nagenoeg alle hulp uit westerse landen. Christelijk? Ik weet het niet, maar onze vrienden de moslims (de meeste slachtoffers waren ook moslim) bleven ondanks hun oliemiljarden nagenoeg volledig in gebreke. Over hindoes en boeddhisten hoeven we niet eens te beginnen. Da's karma.

https://en.wikipedia.org/wiki/Humanitarian_response_to_the_2004_Indian_Ocean_earthquake

Dus met alle ellende in de wereld zijn die suffe westerse kerstvierders die zo graag vermogens uitgeven wel degelijk te porren voor het bieden van echte hulp.

En dan hadden we deze nog met Bob Geldoff:

https://en.wikipedia.org/wiki/1983%E2%80%931985_famine_in_Ethiopia

Ongetwijfeld veel op aan te merken, maar toch. Misschien wil Dendy wel een lekkere natuurramp om zich weer ongegeneerd christelijk te kunnen voelen. Lekker wat uitgehongerde negerkindertjes met van die vliegen eromheen.

Voor de duidelijkheid: ik ben een atheist en een sarcast, en een betere dan jij.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-12-2016 om 09:54

Ad Hombre

Ik ben het met je eens. Het gaat een ander niets aan wat iemand uitgeeft aan of voor privé-aangelegenheden. En zeker niet om daar vervolgens zo'n oordeel aan op te hangen. Maar ik geef toe dat ik mij er ook wel eens op betrap. Tijdens Oud&Nieuw vooral. Ik neem het mensen niet kwalijk dat ze geld uitgeven aan vuurwerk, maar ik kan soms het stemmetje wat 'En dat klaagt over hoe slecht we het hebben.' niet onderdrukken. Maar goed, wie weet hebben ze ervoor gespaard, net als wij dit jaar voor het eerst voor kerst hebben gedaan. Ik mag dus niet oordelen, maar soms... Dat ik vuurwerk steeds storender ga vinden helpt dan ook niet echt.

Ik heb nu trouwens voor het eerst het gevoel dat ik weet wat jouw oude nick was. Ik ben niet zo vlot met dat soort zaken .

Ad Hombre

Ad Hombre

27-12-2016 om 09:56

Vermogens

En dan nog he, die vermogens die we uitgeven. Wie geeft er in godsnaam een vermogen uit met kerst? Een kerstboom, wat vlees voor de gourmet, de forel hadden we van de zomer al gevangen. Wat zal het zijn 100 eur, 200 eur?

Toevallig heeft mijn huis dit seizoen als een goeie tijd gekozen om van alles kapot te laten gaan dus ik ga straks inderdaad een vermogen uitgeven aan een nieuwe badkamer plus nieuwe cv ketel, maar dat heeft echt geen ruk met kerst te maken maar meer met lekkages en defecten.

Ad Hombre

Ad Hombre

27-12-2016 om 09:58

Kaaskopje

Oh ja, als het over vuurwerk gaat doe ik graag mee, vreselijke geldverspilling. Maar die nick, wat was dat dan?

Kaaskopje

Kaaskopje

27-12-2016 om 10:05

Ad Hombre

Misschien zit ik er volledig naast: Sarcas?

Ad Hombre

Ad Hombre

27-12-2016 om 10:10

Kaaskopje

Ja, dat was iemand anders, een vrouw volgens mij.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

27-12-2016 om 10:35

Zo Ad Hombre

Ga jij even lekker los?

IK heb niets met kerst. Dat was de vraag. Ik koop nooit voor een vermogen aan etenswaren voor de kerstdagen,omdat IK daar dus niets mee heb.

Wat een tsunami, moslims en karma daarmee te maken hebben is mij een raadsel

Dendy Pearson

Dendy Pearson

27-12-2016 om 10:36

Hmmm

Sarcas was toch een man met een stiefdochter waar hij een column over schreef?

Ad Hombre

Ad Hombre

27-12-2016 om 10:43

Dendy

"Ik koop nooit voor een vermogen aan etenswaren voor de kerstdagen,omdat IK daar dus niets mee heb."

Wie wel dan? Niemand die ik ken in ieder geval.

Dus je richt even een stropop (de vermogens uitgevende kerstvierder) op die je vervolgens onder veel geraas aan stukken rijt. Ik hoop dat je er een kick van krijgt.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

27-12-2016 om 10:51

Ad Hombre

Ik richt geen stropop op. En ik rijt ook niets aan stukken.
Ik zit hier echt vreselijk te lachen om jouw reactie, koffie over de tafel Dank je wel voor dit vrolijke moment

Half a twin

Half a twin

27-12-2016 om 11:13

Zou graag weer eens naar de kerk zijn gegaan

Om te luisteren naar de gezangen van het koor van mijn ouders en een zinvolle preek en de daarbij passende schriftlezingen. Helaas kon ik de moed niet opbrengen. De teruggang na as r oude rituelen en geloofsvoorschriften die de vorige paus had ingezet leeft hier in de parochie nog heel erg. De parochies uit de omliggende dorpen zijn met mijn parochie een geworden en staan onder leiding van een pastoor met nogal een ouderwetse kijk op het hele geloof. De hele rij pastoors (op een na) die hier bij toerbeurt preken jagen meer mensen de kerk uit dan dat ze nieuwsgierigen vasthouden. De oudste pastoor van bijna 85 staat nog het meest bij de mensen, heeft inzicht in wat er in de wereld gebeurt en kan daar goed over preken. De anderen/de jongere pastoors leven volgens mij onder een steen, weten niet wat er in de wereld gebeurt of sluiten zich ervoor af. Staan niet boeiend te preken op het altaar, hebben verhalen die kant noch wal raken.
Toch naar de kerk gaan vind ik dan zo zonde van mijn tijd.
Na de kerk thuiskomen met een preek waar je nog over na kunt praten zou passen in mijn ideale kerst maar helaas was mij dat deze kerst niet gegund. De kerk moet niet een plek zijn waar ik heen ga, omdat het erbij hoort ik wil er graag wat aan hebben en helaas vind ik dat niet meer in de kerk waar ik vanaf mijn geboorte bij hoor.

Jasmijn

Jasmijn

27-12-2016 om 11:16

Maar Dendy

Je schreef wel in je eerste stukje dat JIJ er niets mee had, maar begon wel over ándere mensen die een vermogen uitgeven aan van alles terwijl er zoveel ellende op de wereld. Dus hou je het niet echt bij jezelf, of lees ik het gewoon verkeerd?

Dendy Pearson

Dendy Pearson

27-12-2016 om 11:39

Jasmijn

Ik reageerde op de vraag hoe niet-gelovigen omgaan met kerst. Het is niet als oordeel bedoeld. Een stukje verbazing misschien. Gewoon mijn gevoel bij kerst. En niet meer dan dat.

Dat er vervolgens tsunami's en moslims bij worden gehaald vind ik nogal grappig En erg overdreven.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

27-12-2016 om 11:41

Rare vraag

Ik heb en een iets andere achtergrond qua geloof en kan ook niet zoveel met je vraag. Wil je het echt weten of was het je bedoeling om even lekker te oordelen?

Kerst is voor mij het feest van vrede en samenzijn. En dat mag best wat kosten.

Ad Hombre

Ad Hombre

27-12-2016 om 11:48

Dendy

"Dat er vervolgens tsunami's en moslims bij worden gehaald vind ik nogal grappig"

De link was alle 'ellende op de wereld' (tsunami) en hoe al die kerstvierende mensen (niet-moslims) die die 'vermogens' uitgeven zich daar volgens jou niets van aan zouden trekken.

Moet ik het nog verder uitspellen?

Dendy Pearson

Dendy Pearson

27-12-2016 om 11:55

Ik ken nogal wat moslims en die vieren allemaal kerst Met boom en diner.

Harderwijk

Die 'eindejaarsmaaltijd' van de BS in Harderwijk, en die verhalen over de 'ontkersting' van kerstdiners in Nederland is een hoax van De Telegraaf.
In Bahrein vieren moslims en Joodse mensen Hanukkah, in Pakistan rijd een trein met kersttaferelen voor het bevorderen van 'tolerantie', overal in de wereld staan Kerstbomen en lopen Kerstmannen rond. Maar we focussen op die situaties die onze woede voeren.

https://twitter.com/wezza_lsoghayar

Caesar

Caesar

27-12-2016 om 16:35

Yaron

Ik denk dat kerst toch uiteindelijk een feest van het licht is. In veel verschillende vormen. Het valt ok bijna samen met de zonnewende.

"Met kerst eten we 's avonds lekker"
Dat vind ik dan weer eigenaardig. Ik eet bijna altijd lekker.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-12-2016 om 17:15

Dendy

Normaal zijn Ad Hombre en ik niet vaak 'vier handen op een buik', maar ik snapte hem dit keer wel.

"Ik kan niets met het kerstverhaal, met mensen die een vermogen uitgeven aan van alles terwijl er zoveel ellende op de wereld is. Van mij mag het ook gewoon overgeslagen worden"

Je zegt inderdaad 'ik' kan niets met het kerstverhaal, met mensen die een vermogen uitgeven aan van alles terwijl er zoveel ellende op de wereld is.

Er is een spreekwoord: "het leven is de feest, maar je moet de slingers zelf ophangen." Helaas vind ik het leven lang niet altijd een feest, maar het spreekwoord is wel waar. Je moet er zelf wat van maken. Als mensen er wat van maken door eens extra uit te pakken bij bepaalde gelegenheden, is dat aan hen. Ze moeten daar misschien iets anders voor laten.

Het siert je dat je je zo betrokken voelt bij de ellende op de wereld. Dat meen ik echt. Maar het is niet de bedoeling, vind ik, dat je de slingers uit je eigen leven moet weghalen, omdat die zouden getuigen van egoïsme. Dan schiet je door.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

27-12-2016 om 17:31

Kaaskopje

Dat doe ik ook niet. Ik "vier"wel Pasen (voorjaar) en met oud en nieuw heb ik ook wat vuurwerk.
Alleen met kerst lukt het me niet te vieren. Vast omdat ik niet geloof en dus niets te vieren heb.

Ik begrijp de vraag van de ts dus ook wel.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.