Seksualiteit Seksualiteit

Seksualiteit

Levina

Levina

19-10-2017 om 11:13

Jongens opvoeden in een Harvey Weinstein-tijdperk

Hallo allemaal,

De afgelopen dagen staan de kranten vol van de affaire-Harvey Weinstein, enge Hollywood-bobo die zijn handen niet thuis kon houden. En in het verlengde daarvan klappen er zoveel vrouwen uit de school die te maken hebben gehad met aanranding of erger. Iemand schreef 'ik ken geen vrouwen die niet een dergelijk verhaal hebben.' Zit vrees ik meer dan een kern van waarheid in: welke vrouw is nooit lastiggevallen, verbaal of non-verbaal, variërend van opmerkingen die out of line zijn tot ongewenst bepoteld worden of nog veel erger? Ook ik heb zo mijn ervaringen maar mag me in vergelijking met anderen heel gelukkig prijzen.

Ik heb 2 zoons, 6 en 4 zijn ze, en ben dus een echte jongensmoeder. Ik wil mijn jongens leren hoe belangrijk het is respect te hebben voor anderen. In algemene zin, maar ook wat betreft seksuele opvoeding en naar meisjes/vrouwen toe. Nee is nee. Grenzen herkennen en respecteren. Zorgzaam zijn voor meisjes en zuinig zijn op meisjes, geen player-gedrag, noem maar op. Ik heb niet echt een plan, mijn kinderen zijn nog zo jong, maar ik probeer ze nu vooral te leren wat 'nee' en 'stop hou op' betekenen. Met wisselend succes, hoor.

Mijn jongste is erg nieuwsgierig en raakt soms nog zomaar mijn borsten of mijn 'piemel' aan (hij noemt het zo, het wil er nog niet echt in dat ik die helemaal niet heb). Dat lijkt me vrij normaal gedrag als je 4 bent, ik grijp die momenten aan om te vertellen dat je nooit zomaar aan iemands lijf mag komen en al helemaal niet aan 'privé-plekjes'. En dat mensen dat bij hem ook niet mogen. En dat het later wel mag als je veel van iemand houdt en die ander ook van jou.

Ik ben heel erg benieuwd hoe anderen dit doen. Gaan jullie bewust om met de seksuele opvoeding van zoons, zodat ze begrijpen wat wel en niet kan? Harvey Weinsteins voorkomen begint misschien met een bewuste opvoeding van jongens?

Overigens vind ik trouwens net zo goed dat we jongens moeten beschermen! Ook zij zijn kwetsbaar. En meisjes gaan ook wel eens over de schreef, hoewel misschien op andere vlakken. Ik heb bijvoorbeeld een zusje dat rond haar 17e steeds maar weer probeerde zwanger te worden van een vriendje. Ze heeft wel 3x met een moeder van zo'n vriendje bij de huisarts gezeten omdat ze dacht dat het zover was. Ze vond school maar niets en had het idee dat je dan lekker thuis kunt zitten met een kind en dan zorgt je man wel voor het geld. Op haar achttiende lukte dit, toen werd ze echt zwanger, en ze was net 19 toen haar dochter geboren werd. Bijna overbodig te zeggen dat het echt niet zo feestelijk was als ze dacht dat dit zou zijn. Er zijn daar veel problemen (geweest).
Dat is natuurlijk best een extreme situatie, maar het gebeurt (zij zal toch niet de enige zijn?). Als jongensmoeder vind ik het dan weer een akelig idee dat jongens hier kwetsbaar voor kunnen zijn (ik snap ook wel dat ook jongens verantwoordelijk zijn voor beschermde seks, maar als iemand je er echt in wil luizen...). Ook dat hoort bij seksuele opvoeding...wees goed voor anderen EN pas goed op jezelf!

Ik denk dat ik tzt maar gewoon een open gesprek met ze aanga over wat er op de wereld te koop is in de hoop dat ze dat goed in hun oren knopen. Hoe vliegen jullie dat aan?

Aagje Helderder

Aagje Helderder

19-10-2017 om 11:35

Ik heb geen jongens

dus ik kan niet zeggen dat ik het met een zoon anders zou doen dan met een dochter.

Ik merk wel dat ik bezorgd ben over wat mijn dochters allemaal kan overkomen. Maar ik vermoed dat ik dat met een zoon ook zou zijn, want je stelt terecht dat ook jongens kwetsbaar zijn. Aan de andere kant zijn meisjes volgens mij nu eenmaal wat vaker slachtoffer van (seksueel) geweld dan jongens. Dus vertel ik ze toch maar om afgelegen plekken in het donker te vermijden. Hoewel ik tegelijkertijd zeker niet vind dat iemand die op zo'n plek is en wat overkomt het aan zichzelf te wijten heeft. Mensen moeten van elkaar af blijven. Punt.

Het valt me op dat je spreekt van 'zorgzaam zijn voor meisjes en zuinig zijn op meisjes daarvan zou ik maken: zorgzaam zijn voor andere mensen en zuinig zijn op andere mensen. De boodschap zou wat mij betreft moeten zijn dat er niet op zo'n manier onderscheid gemaakt moet worden tussen mensen van het mannelijk en vrouwelijk geslacht.

Aagje

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2017 om 11:40

Zelfde onderwerp

Toevallig heb ik ook een 'draadje' geopend rond dit onderwerp: https://www.ouders.nl/forum/algemeen-ouderschap/opvoeding-jongenmeisje-ikhv-seksuele-intimidatie

Ava

Ava

19-10-2017 om 11:40

beginnen met ..

Ongewenste intimiteiten, verkrachting of aanranding, zijn geen uitingen van verlangen maar van agressie, vinden dat vrouwen minderwaardig zijn waar je mee mag doen, wat je wilt.

Je kan beginnen met een kind leren vragen of iets mag.
Mijn zoon was dol op kusjes geven en knuffelen. Maar niet iedereen was daarvan gediend. En ik wilde het snoezige niet stuk 'opvoeden' dus hebben we het vaak gehad over 'vragen of het mag'/'vragen of de ander dat ook wil' want dan zijn de kusjes en knuffels extra fijn en dan weet je dat het welkom was.

Ik zat ooit bij een gesprek waar een kennis beweerde dat verkrachtingen alleen konden gebeuren na toestemming ervan dan wel dat vrouwen er eigenlijk om vroegen. Verkrachting of aanranding had niets te maken met agressie maar met een verlangen om geiligheid of liefde (?!) te tonen. Te absurd voor woorden. Hoe leg je dat uit? Dat kan niet, dat moet je ervaren.

Ik heb toen op een bepaalde moment heel rustig opeens mijn vinger in zijn mond gedaan tijdens gesprek. De manier waarop hij keek! Afgrijzen, in zijn personal space aantast en meer ed.. Ja, dat is nu het gevoel als iemand aan je billen, borsten of je in je kruis grijpt.

Li

Li

19-10-2017 om 11:41

Nou

Zoon stelt zelf altijd al goed zijn grenzen en respecteert die van anderen, dus dat is wel OK. Ik zie hem eerder lang single blijven omdat het niet in hem op zou komen een move te maken. Maar ik heb er wel bij hem ingehamerd dat het zijn verantwoordelijkheid is om altijd een condoom te hebben en ook te gebruiken als er sprake kan zijn van sexueel contact. Hij weet (net als de meiden) waar ze liggen en hoeft mij niets te vertellen. Al was het alleen maar vanwege SOA's. En ook al zegt het meisje dat ze de pil gebruikt, hij zal er zelf voor moeten zorgen dat hij niet in de ellende komt.

De manier waarop: op deze leeftijd zou ik alleen benadrukken dat hun lijf van hen is en dat iemand anders ook de baas is over zijn/haar lichaam, en wat dat inhoudt (niet aankomen zonder toestemming etc.). Op een latere leeftijd komt zo'n discussie als dit wel eens voorbij en dan kan je het verhaal van de condooms ophangen. Want ja, jongens kunnen er ook ingeluisd worden.

Marga

Marga

20-10-2017 om 00:58

zie ook:

Pauw vanavond #metoo

We leven in een cultuur waarin vrouwen lichamen belachelijk worden geobjectiveerd. Kijk naar hoeveel en hoe hard porno is. (kijk maar liever niet) en hoe jong kinderen dat in beeld krijgen. Ik denk dat jongens zowel als meisjes voorleven dat meisjes autonome individuen zijn en geen objecten, een eerste vereiste is om een gezonde verstandhouding in het volwassen leven te entameren

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.