Home » Forum » Iemand hier wel eens in groeve ´t rooth geweest

Iemand hier wel eens in groeve ´t rooth geweest?

9 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Temet
Iemand hier wel eens in groeve ´t rooth geweest?

We gaan op vakantie naar Zuid Limburg. Het gelukkige toeval wil dat we niet zo heel ver afzitten van Valkenburg en de daar in de buurt gelegen groeve 't Rooth, waar je, zo begrijp ik, op zaterdagen naar fossielen mag zoeken. Aangezien zoon dol is op alles wat met prehistorische beesten te maken heeft lijkt ons dat wel leuk, al heb ik zoon wel duidelijk gemaakt dat hij niet op een mosasaurusskelet hoeft te hopen.

Is iemand hier wel eens geweest? Zijn er nog speciale voorwaarden? En geldt er een minimumleeftijd, want kleuterzusje moet ook mee.

En trouwens, ik bedenk me nu dat wij niet beschikken over geologenhamertjes (ik ken zo'n ding alleen uit The Shawshank Redemption, nu ik erover nadenk). Moeten/kunnen we ander gereedschap meenemen, of kan ik zo'n trilobietje gewoon met mijn Zwitserse zakmes uit de mergel pulken?

Groeten,

Temet

janitha
Jaaaah, al jaren

Ha Temet,

Wij komen al jaren in deze groeve. Onze zoon was een jaar of 5 oud toen hij voor het eerst meeging. Je moet je bij aankomst melden in het kantoortje, daar zijn ook tientallen leenhamertjes. Dan een eindje lopen tot punt waar je mag zoeken. Gewoon tussen de mergelblokken zoeken en je vindt al diverse zaken. Maar met hamer, beitel(tje) zijn er nog meer dingen te vinden. Mensen van de geologische ver.zijn aanwezig om te vertellen wat je hebt gevonden. Kinderen krijgen ook vaak fossieltje mee. Op zich heel leuk om een keertje te doen. Deze week heb ik een paar dagen gewandeld in de omgeving Epen/Sippenaeken/Camerig/Beutenaken. In Beutenaken weet ik een wandelpad waar je over een afstand van ongeveer 50 m. allemaal belemnieten kunt vinden, gewoon op het pad. In tien minuten hadden we er een stuk of 20. Ook bij Camerig/Epen is het leuk om even bij de Heimansgroeve te kijken, schalie.

Gr, Janitha

Sawo
Leuk

Ja leuk, zie tekst onder over regels. Kleine wel goed in de gaten houden. Vooral met de uitleg erbij leuk.

groet

Saar

Groeve 't Rooth

Sibelco Europe MineralsPlus stelt haar groeve in Cadier en Keer open voor belangstellenden. Deze groeve, waar in dagbouw mergel wordt gewonnen, is deels tot beschermd natuurmonument verklaard. In de hier ontsloten Krijtlagen vinden we vele fossielen uit de Krijtzee van ca. 65 miljoen jaar geleden. Hier is een geologisch profiel van de groeve in te zien (even geduld!).

Vanaf 2010 is Sibelco Europe MineralsPlus actief met de verdere exploitatie van de groeve. Dat betekent dat de veiligheidssituatie continue veranderd. SE MineralsPlus zal steeds duidelijk aangeven waar wel en waar niet gezocht mag worden. SE MineralsPlus behoudt overigens het recht mensen toegang tot het groeveterrein te ontzeggen als het bedrijf inschat dat de veiligheid niet voldoende kan worden gewaarborgd. Houd U rekening met deze nieuwe situatie.

Behoudens bijzondere omstandigheden is de groeve zaterdags toegankelijk van 9.00 tot 15.30 uur vanaf de eerste zaterdag in April t/m de laatste zaterdag in Oktober. In deze periode zijn in de namiddag leden van de Nederlandse Geologische Vereniging afdeling Limburg aanwezig om op verzoek tekst en uitleg te geven. Om 15.30 uur wordt de poort gesloten en moeten alle bezoekers de groeve hebben verlaten.

Alle bezoekers moeten zich bij aankomst melden in het kantoor van de groeve. Zij moeten daar een verklaring tekenen, zoals opgesteld door de groeve-eigenaar Sibelco Europe MineralsPlus.

Temet
Dank!

Hartelijk dank, dat klinkt erg goed allemaal. Dat gaan we dus zeker doen in de vakantie!

Groeten,

Temet

Ilva
Wat leuk!

Leuk zeg. Wij gaan misschien ook naar Zuid-Limburg binnenkort en dit lijkt me echt heel leuk voor onze jongens. Bedankt voor de tip!

Flanagan
Bikegrotten

De kinderen vonden bikegrotten in Valkenburg ook geweldig. Min. Lengte 1.40m

http://www.aspadventure.nl/faq

Ilva
Ja!

Wij zijn vorig jaar geweest. Ook omdat ik het hier bij OO had gelezen. De kinderen vond het geweldig. Het was wel erg heet en er was geen schaduw zorg dus dat je goed beschermd bent tegen de zon en bij voorkeur iets op je hoofd. Neem tassen mee om de fossielen in te stoppen en water om je handen zo nu en dan schoon te maken. Bij mijn kinderen stonden op een gegeven moment de blaren op hun handen van het hakken. Pleisters zijn dus misschien ook wel handig.

Maar het was geweldig, ze hebben het er nog wel over.

Ciska22
Toch gesloten?

Wij zijn er jaren geleden ook geweest (en komen iedere zomer in Limburg). Wilden ook graag nog eens terug maar dacht dat het al jaren dicht was, kun je daar nog steeds zelf fossielen zoeken dan?

Ilva
Ciska22

Vorig jaar was het nog gewoon open hoor. En je kon alleen op zaterdag (dacht ik) gaan. Op de andere dagen werd de groeve nog gebruikt had ik het idee.

Kijk hier maar:

http://www.limburgs-landschap.nl/gebieden/groeve-t-rooth