Home » Forum » Ervaringen gevraagd met kinderen naar een naturistencamping

ervaringen gevraagd met kinderen naar een naturistencamping

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

9 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Judith
ervaringen gevraagd met kinderen naar een naturistencamping

Beste allemaal,

De scholen zijn weer begonnen en het vakantie gevoel zakt weer langzaam weg. Voor ons tijd om eens een beetje te brainstormen over de zomervakantie van 2020.

Gisteravond kwam bij ons het idee om komend jaar eens 1 van de 3 weken bij wijze van proef door te brengen op een naturistencamping. Hoewel we de kinderen naar ons idee redelijk vrij opvoeden waar het gaat om "naakt", is dit natuurlijk een stap verder.

We hebben al een beetje "googled" op dit onderwerp en mogelijke campings maar we twijfelen nogal. Talloze vragen komen in ons hoofd: hoe leggen we dit uit aan de kinderen, betrekken we hun in de afweging (mening vragen), hoe ga je om met vragen nadien (uitleg aan vriendjes/vriendinnetjes), risico op ongevraagd te worden vereeuwigd op een foto, wat als ik toevallig ongesteld wordt, enz.

Graag hoor ik ervaring van mensen die dit ook al eens serieus hebben overwogen, of mensen die zelf al enkele jaren een naturistische vakantie vieren.

Tijgeroog
Vraagje

Hoe oud zijn ze?

Tentje
Ervaring

Ik heb hier ervaring mee. Ik ben opgevoed met elke zomer naar naturistencampings. Ik vond het zalig en heb ook nu nog een goed gevoel over mijn uiterlijk en lichaam, omdat ik weet dat iedereen anders is en niemand perfect is. Dat is een groot cadeau van mijn ouders, zeker nu ik ouder word. Gelukkig waren mjin ouders wel zo vriendelijk om hiermee te stoppen toen ik in de puberteit kwam. Dan is er al genoeg uit te zoeken over je lichaam, dat hoeft niet in de openbaarheid. Ik ben in die periode nog wel eens met mijn moeder naar het naaktstrand gegaan, maar ik weet nog heel goed dat ze daar toen echt mijn toestemming voor vroeg. Ik vond dat heel fijn, en samen met haar wilde ik wel gaan.

Eigenlijk valt of staat het dus met de leeftijd van de kinderen. Jonge kinderen: geen enkel probleem. Maar zodra ze niet meer willen of richting puberteit gaan, is het wel zo vriendelijk voor de kinderen om het niet meer ongevraagd te doen.

Tijgeroog
En antwoorden

Ik ben van jongs af aan naturistisch, dus heb wel wat ervaring. Met mijn kinderen, toen ze jonger waren ook altijd naturistisch gekampeerd, maar vanaf dat ze 5 en 8 waren nog veel minder, en de laatste 3 jaar is het er helemaal niet meer van gekomen. (sindsdien wandelen en klimmen we veel in de vakanties, en in de gebieden waar we naar toe willen liggen geen naturistencampings). De oudste, nu 14, ziet het nu helaas helemaal niet meer zitten, hoewel ik denk dat als puntje bij paaltje komt hij gewoon mee zou gaan, onder licht protest, en als wij hem de ruimte geven om niet bloot te gaan als hij dat niet wil. Dat kan altijd wel.

M’n ervaring met jongere kinderen is dat als je het gewoon brengt als een doodnormale situatie ("op die camping mag iedereen bloot lopen, net zoals wij thuis altijd doen") er helemaal niet zo moeilijk over gedaan wordt. Zeker als je ze in hun eigen tempo zich laat uitkleden, daar kijkt ook niemand van op. Ik zou om die reden ook niet om hun mening vragen, want dan maak je het "groot".

Als je ergens gaat zitten leg je eerst je eigen handdoek op de stoel/bank. Ik gebruik tampons, en tegenwoordig een menstruatiecup, dat gaat prima als je ongesteld bent. (Ik probeer het touwtje altijd weg te frummelen, maar dat werkt niet altijd. Geeft niet, valt amper op en je bent niet de enige). Als je maandverband gebruikt kun je op die dagen een broekje dragen, maar ik vond dat zelf nooit prettig.

Douchen is heerlijk, want je hoeft alleen maar je handdoek en je shampoo mee te nemen. Meestal erg gezellig, onder een gezamenlijke douche (hoewel er altijd ook wel douches met een deur zijn)
Wij vertellen het aan andere mensen als het ter sprake komt, ze mogen het vertellen aan vriendjes en vriendinnetjes maar meestal zijn de andere dingen die ze in de vakantie gedaan hebben veel interessanter om te vertellen.

Op naturistencampings mag je geen foto’s van anderen maken, zonder toestemming. Daar is ook zeker sociale controle op. Als ze met andere kinderen aan het spelen zijn vraag je even aan de ouders of je een foto mag maken.

Judith
leeftijd

Hallo tentje,

fijn om te horen dat je hier zo'n goede herinnering aan hebt en het zelfs als cadeau bestempelt.

Onze kinderen zijn 3,5 en 8. Dus de pubertijd duurt nog een paar jaartjes.

In mijn openingspost staan nog een paar vragen. Kun jij hier wellicht ook iets van zeggen? of is dit mijn onwetendheid?

Het naaktstrand hebben we bij toeval afgelopen zondag ontdekt. Ik was vergeten om voor mijn man en de oudste een zwembroek in te pakken (ik dacht dat ze die al aan hadden gedaan voor vertrek en zij dachten dat ik deze had ingepakt). We hadden 1,5 uur in de hitte naar het strand gereden.

Toen ik gekscherend zei dat we dan maar naar het "blotebillen"-stand moesten gaan moesten de 2 oudste en manlief keihard lachen maar hebben we de daad bij het woord gevoegd. Na 10 minuten voelde het voor ons volstrekt normaal. De kinderen vonden het direct prima.

Judith
Tijgeroog

Dank voor je uitgebreide reactie !

Tentje
Antwoorden

Tijgeroog heeft je vragen al beantwoord, zie ik. Ik heb eigenlijk precies dezelfde antwoorden.

Gewoon vertellen en gaan, niet hun mening vragen. Je kunt achteraf de oudste wel vragen wat hij/zij ervan vond, de jongste natuurlijk nog niet. Als jij het normaal vindt, vinden kinderen het ook normaal. Geef ze de ruimte. Uitkleden mag, maar moet niet. Er zijn trouwens ook heel strenge campings waar uitkleden wel moet. Maar ik denk dat dat niet voor kinderen zal gelden. Ze willen gewoon geen pottenkijkers.

Wij maakten vroeger wel foto's, maar daar stonden nooit andere campinggasten op. Daar zorgden mijn ouders voor, ik weet niet of dat ook gevraagd werd.

Ik menstrueerde destijds nog niet, maar nu heb ik ook een cupje.

Vragen nadien: mijn vriendinnen wisten ervan. Het was geen big deal. We lieten niet alle vakantiefoto's aan iedereen zien. Je kunt er ook voor kiezen een deel van je foto's wat aan te passen, zodat er geen blote billen en dergelijke op komen. En dan maak je een mapje met algemeen geaccepteerde foto's en een mapje met alle foto's.

Olivia
en als het koud is?

Een tante en oom van mij gingen altijd naar een naturistencamping en ik was inderdaad ook niet zo blij om hun vakantie foto's en filmpjes te mogen zien, ik was toen een jaar of 12 en het werd gewoon onder je neus geschoven (en filmpje toen nog op de projector),zag ik oom Albert springen met zijn badmintonracket omdat de shuttle in de boom vastzat ;-)

Maar wat ik me altijd afvraag, ik ben zelf een enorme koukleum dus ik zou het alleen maar leuk vinden bij 30+ graden want ik vind het al snel te fris, toch heb je hier in nederland ook naturistencampings en in het buitenland zal het ook niet altijd snikheet zijn? Hoe doen naturisten dat als het koud is?

Lou
Dan doe je gewoon wat aan

Ik ga ook al jaren naar naturistencampings en ben een koukleum, dus ik ben wel de eerste die zijn kleren aantrekt. Ik doe dan ook gewone kleren aan, en niet bijvoorbeeld alleen een fleecetrui en verder niets, wat je vaak ziet onder (wat oudere) naturisten, de Fokke- en Sukke-outfit zeg maar. We hebben een keer op een camping gestaan waar ik een opmerking kreeg over mijn kleding, dat vond ik echt vervelend. Ik ben nu eenmaal een mooi-weer-naturist, als dat niet genoeg is dan ga ik liever naar een andere camping.

Maar op de meeste campings zijn ze dus niet zo streng hoor. Ook voor pubers geldt vaak: naakt mag, maar is zeker niet verplicht. Mijn dochter liep jarenlang in een doek op de camping, net als andere pubers. Alleen bij het zwembad is naakt vaak verplicht. Badkleding zou ik wel raar staan tussen de naakte mensen, en je hebt het ook niet nodig tegen de kou of zo.

Eten doe ik trouwens ook liever met kleren aan dan zonder.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.