Vakantie en uitjes Vakantie en uitjes

Vakantie en uitjes

Moemie

Moemie

17-10-2018 om 20:41

Ijsland

We zijn eruit. Zolang onze dochters nog mee op vakantie willen, willen we samen met hen mooie rondreizen maken. Vanavond hebben we besloten dat onze volgende zomervakantie reis naar IJsland gaat. We moeten in het hoogseizoen en willen 3 weken. Wie heeft dit al eens gedaan en heeft tips. Ik ben iemand die het heerlijk vind om lang van tevoren te plannen. Ook tips voor de vliegreis zijn welkom. Alvast bedankt!

Flavia

Flavia

17-10-2018 om 21:07

met ov

Wij zijn destijds met het ov gegaan, die bussen zijn echt leuk. Kamperen in de middle of knowwhere waar de schapen het afval uit je tent roven.
Kamperen naast de geiser terwijl je je eitje kookt (aan een touwtje) in 1 van de boilers. Toen kon je nog letterlijk het paaltje bij de geiser verplaatsen om het wat beter te zien, dat is niet meer.
Wij waren er voor de hausse er was.

Aukurery is een aanrader, net als een excursie naar Krafla. Houd er rekening mee dat het weer heel wisselend kan zijn.

Ook met een sneeuwscooter over de gletsjer is geweldig.

en in Hofn kon je destijds aan de haven geweldig goede hamburgers krijgen.

Ik zou er graag nog een keer naar terug gaan, maar dat zit er even niet in.

Tijgeroog

Tijgeroog

17-10-2018 om 22:52

Hamburgers

Je kunt in de haven van Hovn nog steeds hele lekkere hamburgers krijgen.
Bij het Myvatn meer trouwens ook, met een glazen wand waarachter je de koeien ziet.

Wij zijn in de meivakantie geweest. Helaas dus maar 2 weken, maar in die tijd wel het eiland rondgereden en het was veel en veel rustiger. Dus goedkoper, grote parkeerplaatsen met maar 3 auto’s erop en geen problemen om accomodatie te vinden. Alleen het echte binnenland kun je dan niet in, omdat die wegen nog niet toegankelijk zijn.

De meeste hoogtepunten kun je wel in de verschillende reisgidsen vinden. Heel mooi en leuk vonden wij de plaatsen waar je bijvoorbeeld in een warm beekje kon zwemmen, of een betonnen bak gevuld met water ergens in de middle of nowhere. We hadden de wandelgids van Rother bij ons en daarmee zijn we op verschillende van zulke plaatsten gekomen (en op hele veel andere mooie plekjes) Maar wat googelen helpt ook.
Wandelen is sowieso de moeite waard.

Toen we naar Reykjavik gingen hadden we een heel mooi huisje een stukje buiten de stad, met aan alle kanten zee. https://hlidsnes.is

Verder natuurlijk de geisers, de watervallen, de solfatarenvelden. Blue Lagoon kun je overslaan, en vervangen door het bad bij Myvatn of de Secret Lagoon. Maar ook regelmatig een gewoon dorpszwembad binnen stappen. In de buurt van Hovn heb je een prachtig gletsjermeer met drijvende ijsbergen en rondzwemmende zeehonden, en een walvistocht is ook leuk.

Wat betreft de vliegreis: met Wow vanaf Schiphol is het goedkoopst, en makkelijkst. Je kunt eventueel ook met de boot en je eigen auto, vanaf Denemarken, maar dan moet je wat extra tijd uit trekken. Lijkt me ook leuk.

reiziger

reiziger

17-10-2018 om 23:32

Mooi!

Wij zijn drie weken in Ijsland geweest. Deels gefietst, deels met de bus.
Eerst paar dagen omgeving Pingvelir/Geysir/Gulfoss, dat gebied is tot wel een must. Daarna hebben we de Ringweg langs de zuidkust gevolgd naar het oosten.
Dagje wandelen bij Skogar was prachtig.
De rotsen bij Vik, echt fantastisch. Honderden papagaaiduikers op slechts een paar meter afstand.
Vanuit Kirkjubaerklaustur hebben we met de bus (OV is echt super!) een dagtocht naar Lakagigar-gebied gemaakt. Buitenaards bijna, echt een aanrader.
Bij Skaftafell een dag gewandeld, ook al zo mooi.
Natuurlijk naar het gletsjermeer Jokulsarlon.
Hofn vonden wij ook een leuk plaatsje.
We hebben daarna een aantal dagen in de omgeving van het Myvatn doorgebracht. Zwavelvelden, kraters, het themaalbad... mooi mooi mooi.
Ook nog dagje naar Húsavik geweest met de bus om walvissen te kijken. Kost wat, maar was écht de moeite waard.
Vanaf daar zijn we via het binnenland weer naar Reykjavik gegaan. Is trouwens een leuk stadje.

Mijn belangrijkste tip: neem de tijd. Als je bijvoorbeeld bij Geysir overnacht, dan kun je 's avonds of 's ochtends opnieuw naar de geisers gaan - en dan ben je de enige. Veel toeristen zijn gehaast, werken in hoog tempo een vol programma af en beperken zich tot de standaard highligts. Terwijl de écht mooie plekken vaak net iets verder liggen. Skogar is bijvoorbeeld een prachtige waterval. Maar als je bij de waterval omhoog gaat en een dag gaat wandelen wordt het nog veel mooier (en er is bijna niemand). Zo was dat op meer plaatsen.

Neem warme kleding mee, ook regenkleding. Het weer is onvoorspelbaar, maar regen en harde wind zul je zeker krijgen.

Wij hebben vooral gekampeerd, maar ook wel eens een hotel genomen. Aanbod is ruim voldoende, ook in juli/augustus. Wij hebben van te voren niets vastgelegd.

Astrid

Astrid

18-10-2018 om 14:17

Wij gaan ook!

Ik heb weinig tips; we gaan 't nog ontdekken. Gisteravond de vlucht geboekt. (Iceland air) We hebben er heel veel zin in! We gaan 2 weken en willen eigenlijk alleen naar het zuiden. Ik wil liever meer tijd hebben om te wandelen en 'vakantie' te vieren dan in no time in 2 weken overal langs rijden.
We doen huizenruil met een ijslands gezin. Denk dat we een dag of 5-6 gaan kamperen in die 2 weken.
We gaan trouwens ook in hoogseizoen.

Moemie

Moemie

21-10-2018 om 21:06

Bedankt allemaal, en geboekt!

Bedankt voor jullie tips en Astrid wij hebben inmiddels ook geboekt 13 dagen IJsland Ook Iceland Air. Nu nog de rest invullen maar dat komt vast goed. Neem binnenkort de tijd om alle opties verder te bekijken qua accomodaties, ik hoop dat er nog meer tips komen voor accomodaties en plaatsen / bezienswaardigheden. In ieder geval alvast superbedankt!

Biebel

Biebel

22-10-2018 om 10:43

Ijsland is mooi

Wij hebben er zeven jaar geleden een rondreis gemaakt, en vonden het geweldig. Hadden huisjes/appartementen die van Ijslanders waren, waarbij we in de buurt van het vliegveld de sleutelcodes ophaalden. Wij reden overigens met de auto, maar geen 4X4. Dat betekende dat we wel wat gravelwegen hebben gereden, maar het echte midden van het eiland hebben overgeslagen. Uit mijn hoofd (en webblog), een paar tips:

Jökulsárlón. Dat is een meer langs het zuid-westen waarin ijsschotsen drijven. Je kunt er met een boot op, zodat je er erg dicht langs vaart. Imposant en indrukwekkend. Als je er toch bent, loop dan even onder de brug door naar het strand. Daar zie je hoe die ijsschotsen uiteindelijk een ijssculptuurtje worden en dan op het zwarte zand belanden. Prachtig (en een stuk rustiger)
Natuurlijk alles in de golden cirkel. Dat is het gebied rondom Reykjavik, met Geysir, Gulfoss en Thingvellir. (waarbij dat laatste met een rare P geschreven wordt, die niet op een Nederlands toetsenbord zit. Als je weinig tijd hebt, of in de winter gaat, heb je aan dit gebied voldoende omdat je geisers hebt bij Geysir, watervallen bij Gulfoss en aardrijkskunde & geschiedenis bij Thingvellir.
Myvatn. Buitenaards en bijzonder. We kregen er haast een Efteling gevoel van: overal was wel iets bijzonders of raars te zien, ontstaan door lava.
Verblijf in Akureyri. Een erg leuke plaats in het NOorden van Ijsland, met een bijzondere kerk en een heel relaxte sfeer. Van daaruit kun je dan bv naar Husavik rijden, om daar een walvis & puffin excursie te maken. Rijd je meteen langs een prachtige waterval.
Omdat wij net een jaar na de uitbarsting van de Eyjafjallajökull gingen, was er een heel schattig klein museumpje langs de weg, waar ze daar informatie over gaven en waar je as van de vulkaan kon scheppen. Het museum werd gerund door een boerenfamilie die in de video die ze daar laten zien voorkomt. Die video is heel indrukwekkend, omdat het gezin blijkbaar al een paar jaar gevolgd werd, en ze heel mooi laten zien wat de impact van de vulkaanuitbarsting op dit gezin is geweest.

En verder: bezoek een gletsjer, neem goede regenkleding, zonnebrand en muggenmelk mee, maak een wandeling waar je ineens een beek tegenkomt die met warm water is gevuld en rijd rondweg 1 (eigenlijk de enige snelweg).

De laatste tip van een ijslander: ben niet te bang om te verdwalen. Als je in een Ijslands bos verdwaalt,moet je rechtop gaan staan.

Dan zie je vanzelf wel weer waar je bent, aangezien de bomen er erg klein zijn.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.