Home » Forum » Vakantie en uitjes » Wat is leuker cuba of indonesië java bali

Wat is leuker? Cuba of Indonesië (Java, Bali)

25 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Vriendin
Wat is leuker? Cuba of Indonesië (Java, Bali)

De volgende reis staat in de planning, alleen is nu de discussie wat het leukste is? Cuba of een rondreis door Java en Bali?
Ik denk dat Cuba nu nog redelijk authentiek is maar sterk gaat veranderen en alleen daarom al de moeite waard is. Java, Bali en consorten zullen de komende jaren wel zo ongeveer hetzelfde blijven ;)
Iemand hier die al eens op Cuba is geweest? Is het de tijd en het geld waard?

Beertje37
Java verandert ook rap

Ik vind Java echt fantastisch, maar ook Java verandert snel. Het wordt steeds islamitischer. Vind de mensen en cultuur op Java nu nog steeds fantastisch. Lievere mensen vindt je nergens. Bali vind ik veel minder. Lombok is wel weer fantastisch. Cuba ben ik helaas nog nooit geweest.

bijstandsmoeder
als je geld te veel hebt

kun je je vast wel goed laten informeren door een prima adviseur. Hoeven wij niet over je decadente vraag te struikelen.

Reizigster
Tja

Allemaal mooi en de moeite waard.

Vorig jaar op Cuba geweest en nog een beetje authentiek, hoewel je er inmiddels erg veel mobieltjes ziet (en mensen die op bepaalde plekken zitten waar Wifi -met kaartjes met code die je moet kopen - beschikbaar is). Dus de wereld komt snel dichterbij.

Voor ons waren de verwachte veranderingen op Cuba ook reden om nu nog snel te gaan.

Ik vond het een prachtig land qua natuur en aardige mensen. Als je (een beetje) Spaans spreekt is dat leuk en handig, maar anders kom je er met Engels ook vaak wel uit.

Java ben ik meer dan 20 jaar geleden geweest. Ook veel te zien, maar maakte toen qua natuur minder indruk op mij dan Sumatra. Ik hoor dat veel mensen het nu vervelend vinden dat het steeds islamitischer wordt, dus goed om te horen dat Beertke daar geen last van heeft.

Wij zijn ca 8 jaar geleden op Bali geweest en wij vonden het daar fantastisch. Echt prachtig en super lieve (niet islamitische) mensen.

Ik zou denk ik vanwege de verwachte veranderingen toch eerder nu voor Cuba kiezen. Maar allebei zullen het mooie reizen zijn.

Kaaskopje
Als ik het voor het zeggen zou hebben...

Cuba. Ik heb veel meer met de sfeer van Cuba, Midden-Amerika en Zuid Amerika, dan met Indonesië en Bali, maar dat is dus echt volledig een kwestie van smaak.

Ik ben in beide nog nooit geweest overigens :-).

Maar ik zou nu inderdaad ook voor Cuba kiezen, omdat de tijd die daar heeft stilgestaan inmiddels weer voorzichtig doortikt. Een kennis van mij is nogal verknocht aan Cuba en ook hij zei dat hij denkt dat je niet te lang meer moet wachten als het je voor een groot deel om het straatbeeld gaat.

Kaaskopje
Bijstandsmoeder o.t.

Vervelend dat je in de bijstand zit en je geen dure vakantie kunt veroorloven, maar vriendin kan het niet helpen dat jij in de bijstand zit en zij genoeg geld heeft voor een luxe-vakantie. Mijn ervaring is dat een vakantie in Nederland ook veel voldoening geeft, zolang iedereen het maar naar zijn zin heeft.

Misschien is dit iets voor je: https://debuurtcamping.nl/, als dat enigszins in je omgeving is tenminste.

Reizigster
vervelend

Ik twijfel of ik moet schrijven, want je weet inmiddels dat ik ook wel eens verre reizen maak en misschien vind je dat per definitie al vervelend?

Vervelend dat je in de bijstand zit en dus weinig te besteden hebt, dus dat dit soort vakanties voor jou buiten bereik zijn. Lief van Kaaskopje dat ze een tip gegeven heeft. Hopelijk is die geschikt voor jou en kan je toch een keer een fijne vakantie hebben.

Dit forum is er echter niet alleen voor vragen die niet met veel geld te maken hebben of alleen voor mensen in de bijstand of tot een inkomen van max EUR XX. Dus Vriendin mag haar vraag hier echt stellen. Maar misschien zijn er fora voor alleen mensen in de bijstand en vind je dat prettiger?

En als je toch op dit forum wilt blijven lezen, je bent vanzelfsprekend welkom, dan kan je de rubriek vakantie misschien beter niet lezen of de draadjes met onderwerpen waardoor je last van jaloezie krijgt beter over slaan. Ik hoop oprecht dat je in het gewone leven niet te veel last van jaloezie hebt (echt naar lijkt me dat), want het lijkt me dat je er zo ongelukkig van wordt, terwijl de mensen op wie jij jaloers bent er ook weinig aan kunnen doen dat jij in jouw situatie zit, toch?

In elk geval veel sterkte en hopelijk dat je toch van een vakantie kunt genieten.

Kyana
Cuba

Ik kan niet goed vergelijken want ik ben nooit op Java geweest. Wel ben ik 2 jaar terug in Cuba geweest en dat was echt een mooie ervaring. We hebben rondgereisd en vrij veel kunnen zien. Wat Spaans kunnen is handig want veel mensen spreken geen Engels maar je komt er denk ik wel uit uiteindelijk. Het is een veilig land om door te reizen. Cuba is zeker aan het veranderen. Daardoor wordt het misschien minder authentiek maar wie bepaald wat authentiek is? Tenslotte was het ook geen natuurlijke isolatie waarom mensen nog steeds in autos van 50 jaar terug reden. De natuur is prachtig, het eten is lekker, het dagelijks leven is goedkoop voor westerse toeristen en er is veel te doen. Ik kan het zeker aanraden.

Sally MacLennane
bijstandsmoeder (off topic)

Wat sneu dat je je geen verre vakantie kunt veroorloven. Maar het wordt pas echt armoede als je het een ander, die het wel kunt betalen, niet gunt.

Tip van iemand die zelf van een inkomen op bijstandsniveau moet leven: kijk eens naar wat je nog wél hebt en kunt.

Vriendin
bijstandsmoeder

Lieve bijstandsmoeder.
Graag wil ik je dit laten weten. Mijn leven was een hel. Ik ben zo ontzettend veel kwijt geraakt. Ik heb bittere armoede gekend. Er zijn tijden geweest dat ik overleefd heb door onder meer de onschatbare hulp van mensen van dit forum. Daar blijf ik altijd dankbaar voor, al was het maar omdat het me liet zien dat er mensen zijn die een ander iets gunnen.
Nu gaat het beter en dankzij de liefde van iemand die me weer vertrouwen heeft gegeven in de mensheid in het algemeen en mannen in het bijzonder, kan ik zelfs dit soort vragen stellen.
Dat is een wonder waar ik nog elke dag dankbaar voor ben. Het maakt het verdriet om wat ik allemaal ben verloren niet minder, dat schrijnt nog elke uur van de dag. Het is wel iets wat mij laat zien dat ook als je zo diep zit dat je geen enkel licht meer ziet, er wonderbaarlijke dingen kunnen gebeuren.
Mensen die je spontaan helpen, gelukjes die jouw kant oprollen, een klik met iemand waarvan je dat nooit gedacht zou hebben, een toekomst die ineens weer heel anders wordt.
Ook al spreek ik van wonderen en geluk, ik denk dat je eigen instelling er ook mee te maken heeft. Positief denken, weten dat je het waard bent dat het geluk jouw kant op komt, een open instelling en vooral durven te vragen naar wat jij nodig hebt, is belangrijk. Als ik denk aan wat er allemaal gebeurd is kan ik bitter zijn en me begraven in verdriet maar ik kan ook mijn wonden likken en naar voren kijken. Er is nog zoveel meer wat het leven bijzonder en de moeite waard maakt. Ik ben niet alleen verlies en verdriet, ik ben ook hoop en ik heb een mooie toekomst.
Hou vertrouwen en stel je open. Ik wens je van harte dat ook jij het licht weer ziet.

Pennestreek
Indonesië

Maar ik ben bevoordeeld, want zowel mijn vader als schoonvader komt er vandaan 😉.

Beide landen zijn enorm in ontwikkeling en aan het veranderen. Dus wat dat betreft kan ik niet zeggen dat je een van 2 eerst moet doen. Indonesië islamiseert inderdaad in heel hoog tempo. En veel van het oude koloniale erfgoed verdwijnt. Maar de moderne tijd komt natuurlijk ook heel snel Cuba binnen rollen...

Net als Reizigster vind ik Sumatra heel indrukwekkend qua natuur. Wij hebben een rondreis gedaan van Sumatra, Java, Bali. Bali vond ik het meest toeristisch en daarom het minst indrukwekkend, maar op zijn eigen manier is het natuurlijk ook heel bijzonder. Met onze toen jonge pubers hebben we er een mountainbiketocht door de rijstvelden bij Ubud gemaakt, dat was fantastisch. Sumatra dus vanwege de schitterende natuur. Het is echt heel bijzonder om met een gids door de jungle te lopen en daar orang oetans tegen te komen. Java is spectaculair vanwege alle cultuur. En inderdaad, wat een ontzettend lieve mensen!

Moeilijke keus hoor, tenminste, als Cuba je ook trekt. Ik heb daar weer niks mee, maar kiezen tussen twee onbekende landen die je allebei aanspreken is natuurlijk lastig...

Reizigster
kosten

Als je de kosten mee wilt laten tellen in jullie afweging, dan is Indonesië wel goedkoper, ook vanwege de vlucht. Cuba is duurder om te bereiken. Dus als je gaat, vroeg jullie vlucht boeken.

Brianna F
llebei wat voor te zeggen

Ik ben op zowel Cuba als Java/Bali geweest en het is niet met elkaar te vergelijken. Als je naar Indonesië gaat moet je Sumatra erbij pakken, dat was voor mij de mooiste ervaring.
Wij waren op Java tijdens de ramadan en ja, dan moet je wel eens een restaurant in sluipen via de achterdeur en alcohol werd niet geschonken (wel in het hotel zelf) maar op zich hadden we er verder geen last van. Bali is de relaxte afsluiting.
Cuba is mooi, we reisden van Oost naar West en dan heb je alle bekende plekjes wel gehad. Een jungletocht naar de schuilplaats van Castro (hee, hallo grote enge wurgslang midden op het pad) Zwemmen onder een waterval door een grot in (geweldig) Naar de Buena Vista social club geweest. (magnifiek) Op elke hoek van de straat staan ze wel muziek te maken. En dat swingt de pan uit. Een tochtje in een roze klassieker door Havanna, teveel om op te noemen. En als afsluiting Varadero om bij te komen.

Maar als we mochten kiezen voor een 2e keer dan koos ik Indonesie.

Ad Hombre
Kyana

"Het is een veilig land om door te reizen."

Echt niet. Ik heb driekwart van de wereld afgereisd en zoals in Cuba was het nergens!

- Bijna van een berghelling afgereden door een bus met waarschijnlijk slechte remmen die onze auto raakte.
- Tijdens een uitstapje van dichtbij een steekpartij meegemaakt. Het bloed spoot in het rond.
- Tijdens een ander uitstapje door drie of vier man omsingeld die vervolgens mijn zakken wilden leeghalen.

Oh, ja, en die fijne politie die ons de schuld gaf van die aanrijding, tot we 20 USD smeergeld betaalden voor een proces verbaal voor het verhuurbedrijf.

Maar het is absoluut interessant, vooral voor mensen die nog illusies hebben over het socialisme.

Brianna F
Ad

Niets van dat alles meegemaakt in Cuba, je moet maar pech hebben.

Ad Hombre
Brianna

Zolang je op de gebaande toeristenpaden blijft zul je vast een probleemloze vakantie hebben, maar het *is* niet veilig. Dat geldt trouwens ook voor Indonesie, maar, in mijn persoonlijke ervaring, in mindere mate. Daar heb ik in meerdere reizen nooit problemen gehad (trouwens ook daar ooit zachtjes met een andere auto in aanraking gekomen, maar dat was snel en probleemloos opgelost). En, ja, pech speelt ook een rol ;-)

Reizigster
Ad Hombre

Wanneer was jij in Cuba? Wat een pech.
Verhalen over geld aan politie betalen omdat je door rood gereden was in het vorige dorpje terwijl daar geen stoplicht was (!), ken ik uit Mexico. Waar wij overigens ruim 20 jaar geleden probleemloos door Yucatan hebben rondgereden.

Wij waren vorig jaar in Cuba en ik voelde me daar super veilig. Heb ook alleen vrolijk rondgelopen in Havana door niet-hoofdstraten en ook in andere dorpjes en vond het prima aanvoelen.

Overigens zijn we wel een keer aangehouden door de politie (of we stonden al stil en toen vroegen ze wat), maar na het laten zien van rijbewijs, autoverhuurpapieren en vriendelijk babbeltje was er niets aan de hand.

Reizigster
Cuba of Indonesie

Je kunt kiezen voor een van de twee landen o.b.v. ontwikkelingen.

Als je denkt dat je niet heel snel weer een verre reis gaat doen en dan het andere land kunt doen, kan je ook kiezen op verschil in cultuur.

Als je meer van indrukwekkende bouwwerken houdt, is misschien Java interessanter (m.n. de Borobudur).

Als je meer van swingende muziek en dus een ander sfeertje houdt, vind je Cuba misschien leuker.

Ook gezien reacties van anderen: ALS je voor Indonesië kiest, kunnen jullie misschien toch overwegen Sumatra mee te pakken, omdat dat zo indrukwekkend is. En hoe eerder je dat ziet, hoe indrukwekkender dat vermoedelijk is. Volgens mij wordt daar best wat gekapt van de prachtige jungle/natuur.

Kaaskopje
Ad Hombre o.t.

Als Cuba een rechts, kapitalistisch en door een dictator geleid land was geweest, had het er ook ellendig uit kunnen zien voor de bevolking. Zie Mexico. Geen idee hoe het zich daar zal ontwikkelen, maar daar is voor het eerst een linkse president. Zijn rechtse voorgangers hebben nu niet bepaald voor (acceptabele) welstand en veiligheid van en voor de totale bevolking gezorgd.

Ad Hombre
Reizigster/Kaaskopje

Dat was alweer 21 jaar geleden ;-) Maar ik heb niet mee gekregen dat er in de tussentijd iets is verbeterd.

Kk:
"Als Cuba een rechts, kapitalistisch en door een dictator geleid land was geweest, had het er ook ellendig uit kunnen zien voor de bevolking. "

Dat zou zomaar kunnen. Maar die walgelijke communistische propaganda over vrijheid op iedere straathoek contrasteert dermate met de werkelijkheid dat het extra wrang is. Dat zie je toch een stuk minder bij een rechts bewind.

Amsterdamse
Rutte

Rutte kan er ook wat van: ‘We hebben gewoon een waanzinnig gaaf land, met zo veel energie en creativiteit.'
😉

Ontopic: Cuba ken ik niet, wel goede verhalen over gehoord. Indonesie is prachtig en alle eilanden hebben hun eigen sfeer, charme. Ik vermoed dat Indonesie iets veelzijdiger is, want meer keus in eilanden.

Drietje
Cuba

Heel bijzonder. Kruising tussen Aruba en de oude Sovjetunie. En Havana kun je nergens mee vergelijken. Ik vond het ook veilig en de gezondheidszorg is er goed.

Silone
of (ipv Sumatra)

Sulawesi. Vonden we enorm indrukwekkend, zowel qua natuur als qua cultuur. Maar volgens zoon gaat er niets boven Bali, maar hij is bevooroordeeld, zijn geliefde woont en werkt daar. Cuba, daar kan ik niets zinnigs over zeggen. Fijn hoor, zo filosoferen over de vakantie.

Kyana
Ad Hombre

Uiteraard hebben wij zulke ervaringen niet gehad anders had ik het waarschijnlijk ook niet veilig gevonden. Mijn ervaringen waren anders. We hebben gereisd met openbaar vervoer en met de auto. Ook uitgegaan en 's avonds laat over straat gelopen. Ik heb geen rare dingen gezien of meegemaakt. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er nooit wat kan gebeuren.

reizenfleur
Bali of juist een van de andere eilanden

Wij zijn toevallig nu op Sulawesi en als je echt avontuur wilt, is dat een aanrader! Bali zijn we nu ivm familiebezoek een aantal keer geweest en het wordt ieder jaar drukker. Ik zou dus eerder voor een van de andere eilanden kiezen. Iets heel anders: ook al eens aan Zuid-Korea gedacht? Hebben wij een erg fijne en veilige reis gemaakt! Je kan er zelf rondreizen en omdat je gewoon met het hele gezin een kamer kan delen, scheelt dat enorm in de kosten. De tickets vielen ons ook mee ivm Indonesie.