Home » Forum » Tipskleding safari zanzibar

Tips/kleding safari + zanzibar

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mare
Tips/kleding safari + zanzibar

Paar maanden geleden al uitgebreid over gepost, en inmiddels is de reis geboekt en gaan we over een week of 3 op reis! Eerst 9 dagen safari in Tanzania (oa Serengeti, Ngorongoro, Tarangire park), en aansluitend met inlandse vlucht naar Zanzibar voor 1 week strandvakantie met snorkelen.

Nu mogen we op die inlandse vlucht max 15 kilo pp meenemen, in tassen. Vraag is: wat stoppen we er in? :-)
Ik wil niet een hele garderobe aanschaffen voor die 2 weken, dus alhoewel ik veel lees over afritsbroeken zal ik er niet 1 gaan kopen. Linnen broeken lees ik ook, die kan ik later nog wel eens aan maar is dat dan wel handig met die muggen? En koelt 't 's avonds zo sterk af dat je ook een fleece-vest mee moet? Ik heb alleen een rode; 'mag' dat wel qua kleur? En qua schoenen; paar gympen, paar slippers? En voor op Zanzibar lees ik veel over zee-egels en koraal dus waterschoenen? Een pet of safari-hoedje, is dat nodig?
Kortom; wie heeft zo'n reis gemaakt en heeft tips?

Niet alleen vwb kleding maar ook over bv de malaria-tabletten. Ik lees verschillen tussen verschillende malaria-tabletten bv?

En qua visa; hier aanvragen gaat of via een (duur!) visumburo, of moet je zelf doen (vrij nemen) of 150 euro en paspoorten aangetekend versturen. Maar ook hier lees ik dat mensen 't soms ter plekke, op 't vliegveld, aanvragen. Vind ik tikje eng (ik heb graag alles bijtijds en goed geregeld) maar ben wel benieuwd wat jullie ervaringen zijn.

En hoe/wat qua geld? Je kunt niet halverwege de safari pinnen :-) dus neem je dan van NL alvast (US?) dollars mee? En hoeveel voor onderweg en tips?

Kortom; alle tips zijn heel erg welkom!

groet,
Mare

Rosa van der Zanden
Niet charmant

Ooit ben ik op safari in Kenia geweest. Gekozen voor de optie 'niet charmant'. Lange spijkerbroek, waar 's avonds de sokken over de pijpen gingen ivm muggen. Veel laagjeswerk en een fleece is zeker aan te raden, de temperatuur loopt erg snel op. Iemand uit de groep had zelfs een shawl bij zich en stiekem was ik daar wat jaloers op. Meestal heb je 's ochtends de game hunt, dan ga je ontbijten en kun je je eventueel omkleden of je broek afritsen en dan ga je een eind rijden naar het volgende kamp en weer een game hunt. Voor het avondeten kleedde ik me ook om omdat de duisternis vroeg valt en je dan meteen last hebt van muggen. Als schoenen had ik halfhoge gympen met profielzolen en waterschoenen. Nu zou ik nog een ballerina oid meenemen voor het hotel, destijds kwam ik elke avond op mijn goudkleurige waterschoenen het restaurant ingehobbeld.
Rosa van der Zanden

ijsvogeltje
Niet te moeilijk doen

Nee joh, geen aparte garderobe aanschaffen hoor. Ik sta altijd te kijken van die mensen die in een wildpark zich opeens als 'super-ranger' gekleed gaan. Echt niet nodig.
Kleur: maakt niet zoveel uit. Je zult vooral in een auto rondrijden en je gaat naar parken waar je echt niet de eerste en enige toerist bent. De kleur van je fleecevest gaat niet bepalen of je wel of geen dieren ziet. Kies gewoon voor lekker zittende kleding. Linnen, katoen, maakt niet uit hoor. Als er muggen zijn, is het handig dat je je goed kan bedekken (en Deet meenemen!) En voor de avonden heb je inderdaad wel een trui of fleecevest nodig.
Veel plezier!

Shonagh
Afritsbroek

Even nog een groot ander voordeel van afritsbroeken: ze zijn zo droog !

Anne
Leuk!

Qua kleding: in elk geval 1 of 2 lange broeken mee, inderdaad voor 's avonds en zeker ook een korte (Zanzibar of toch voor overdag in jeep als blijkt dat je een lange te warm vindt (bij ons droeg dochter aldoor lange broek).

Hoed/pet niet nodig: normaal gesproken heb je altijd zo'n verhoogd dak, dus geen felle zon op je hoofd, tenzij je een wandelsafari gaat maken (hebben wij gedaan), maar dan nog: als je het hier in Nl zonder kan, kan het daar ook. Goed insmeren.
Blousejes (lange mouw) zijn handig om evt. uit te trekken als het te warm wordt. Ivm windje in de auto (en dak, dus geen directe zon) was het bij ons niet heel heet, dus hield de blouse vaak toch aan.
Schoenen: slippers wegen niets, zeker mee. Gympen prima voor game drives. Niet veel meer nodig. In Stone Town (zeker doen he?!) kan je met slippers rondlopen. Geen waterschoenen meegenomen, hoewel m.n kinderen wel in zee gezwommen hebben (oostkust Tanzania, niet te veel naar het zuiden). Ging met slippers of op blote voeten wel.
Wasmiddel mee voor kleding, hoef niet niet te veel mee te nemen.
Visum: ik heb ze zelf opgehaald, erg duur om via bureau te doen (betaal je per paspoort extra). Was ook erg gezellig bij het ophalen om iedereen met zijn plannen te horen :-). Is zo'n truckersbedrijf (bij hun receptie) langs de parallelweg langs de snelweg (ze hebben vlaggen aan masten, zo te herkennen). Ben zelf met de auto gegaan, anders moet je eindje lopen. Ik ben zelf heengegaan met al het geld (wilde ik niet opsturen), en heb een envellop achtergelaten met postzegels en adressering en dan sturen ze het terug. Ging goed.
Ik durfde niet het risico te nemen dat je in Tanzania gezeik zou krijgen (bovendien: een rij!!). Formeel moet je visum in Nl kopen als er hier een consulaat is en je kunt dus problemen krijgen in Tanzania, maar er zijn mensen die het wel doen.
Malariatabletten: laat je voorlichten door GGD. Zijn erg duur (tja, Tanzania is een dure bestemming, maar wel geweldig hoor!). Tegenwoordig vooral Malerone geloof ik. Op gewicht kinderen aangepaste dosering.
Pinnen: volgens mij op luchthaven gepind en weer in StoneTown op Zanzibar. Verder niet heel veel uitgegeven, je eet vaak in hotel/bij kamperen (inbegrepen of niet heel duur). Tjee, als mijn man het nog weet post ik je nog wel hoe dat zat. Op Zanzibar konden wij ook met credit card (na eerst al het geld opgemaakt te hebben) betalen. Oh trouwens, volgens mij toch wel op Schiphol dollars gewisseld om die achter de hand te hebben. Daar hebben we toen op het laatst op Zanzibar deel hotelrekening (door duurdere activiteit toch wat duurder) mee betaald. Wel wat geld bewaren voor de terugreis - eten op luchthaven (wij vlogen via Nairobi terug en wilden daar wat eten) was wat duurder, dus we konden net genoeg eten met zijn vieren - hield niet over :-). Dollars kan je altijd weer terugwisselen.

Veel plezier.

ijsvogeltje
Malaria

Niet zelf gaan dokteren hoor, welke tabletten je moet nemen. Gewoon even naar de GGD, en laat je voorlichten. Kijk ook even in je zorgpolis; vaccinaties en malariatabletten worden steeds vaker vergoed. Een van de opties (Malerone, met de minste bijwerkingen) is nl een heel stuk duurder dan een andere optie (Lariam, die je maar 1x per week hoeft te nemen, maar wel meer kans op bijwerkingen hebben). Maar per gebied (en per jaar) kan ook verschillen welk middel wordt geadviseerd, ivm resistentie.
Over de afritsbroek 'die wel snel droog is': dat is niet voorbehouden aan een afritsbroek, er zijn genoeg broeken die snel drogen. Een linnen of dunne katoenen broek zijn ook zo droog. Bovendien: volgens mij heb je helemaal geen haast. Ik blijf het eerlijk gezegd altijd wat apart vinden dat zoveel mensen zich zo opvallend 'speciaal kleden' voor een safari. Ik bedoel: het is vooral in een auto zitten, en met je verrekijker en camera rondturen. Daar heb je echt niet zoveel speciaals voor nodig. Vind je het in Europa fijn om een hoed of pet op te zetten, dan doe je dat daar ook. En anders niet.
Vor wat betreft geld zou ik ook wat extra Amerikaanse dollars meenemen. In noodgevallen kun je er mee betalen (hotel, wildpark) of wisselen bij een bank, en anders wissel je het thuis weer terug in Euro's.

dirksmama
Gewoon leggings

Ik draag in de tropen altijd gewoon leggings van katoen. Die nemen het zweet makkelijk op, en zorgen dat je benen niet tegen elkaar schuren. Gewoon met een tuniekje. Vergeet vooral geen vest met lange mouwen en een pashmina of zo mee te nemen. Gewoon in je klerenkast duiken, vrij onzinnig om safarikleren of afritsbroeken (onhandige klotedingen zijn dat) aan te schaffen.
Ter plekke koop je gewoon een mooie afrikaanse pagne, die kun je als rok (sarong-stijl), jurk, hoofddoek, draagdoek, handdoek en tafellaken gebruiken en het is meteen een praktisch souvenirtje.

Shonagh
Tsjonge, tsjonge dirksmama

wat kom je weer subtiel uit de hoek............

Sawo
Malariatabletten

Als reactie op ijsvogeltje

De bijwerkingen van lariam zijn gevaarlijker , maar die van malarone veel vaker voorkomend. Mijn dochter werd erg misselijk van malarone en heeft enkele vakantiedagen gemist. Deze bijwerkingen komen voor bij 1 op de 10 personen. Dus bij 2 e reis gekozen voor lariam. Ik kan aanbevelen om malarone 2 a 3 dagen te slikken om te weten hoe je regaeert.

Brianna F
Sawo

Dat ga ik ook doen, 3 dagen van te voren slikken en als ik er echt niet lekker op reageer dan stop ik ermee, zonde van de vakantie.

Mare
Anne

Wow, wat uitgebreid, de leuke herinneringen aan jullie reis spatten er van af ;-)
Jouw bericht gaf wel de doorslag, ik rijd morgenochtend naar Nieuwerkerk a/d IJssel! Had ook geen goed gevoel bij opsturen (vooral nadat op website consulaat bericht verscheen dat ondanls aantekenen toch geld uit enveloppen was verdwenen). Neem de moeite dan wel even, en laat idd genoeg gefrankeerde envelop achter.

Ook dank voor je overige tips!

Mare
Die afritsbroek

... Gaat m niet worden. Ik ben vrij uhm, stevig in de dij, en dat in n maat 42 geperst, a) ziet er niet uit (vooral niet na afritsen) maar belangriker b) zit erg niet lekker vooral bij lang zitten snijdt t in taille.

Ik ga geen 'safari outfit' aanschaffen a la Out of Africa hoor :-). Wel ben ik nog nooit in Tanzania/safari geweest, en erg blij met alle handige tips. En net zoals je als je op wintersport gaat passende kleding meeneemt, of op fietsvakantie, wil ik graag zoveel mogelijk de lekkerste kleding voor dat land&klimaat mee. Los daarvan, we mogen op de binnenlandse vlucht naar Zanzibar maar 15 kilo mee. Extra reden om slim kleding mee te nemen dus... Qua lange broeken heb ik alleen nette werkbroeken of spijkerbroeken, dus ga zeker een linnen broek kopen. Altijd fijn.

@petje/hoed; had n hele fijne pet maar vorig jaar kwijtgeraakt. Vind t wel fijn als mn gezicht in de schaduw is, dus heb ook pet of hoedje op de lijst gezet. Deet inmiddels gekocht, en bij AH stond zo'n handwasjesmiddel; check!

Visa ga ik morgen regelen.

Ik hoor tegenstrijdige verhalen over juist wel iets meenemen bij bezoek Masai dorp (van potloden, schriftjes, tot oogdruppels en aspirine?), of juist niet (dat doen alle toeristen, zitten ze niet op te wachten). Daarover nog iemand n mening?

Thx voor meedenken!
Mare

Mare
En oh ja malaria

We hebben vd arts die de vaccinaties gaf recepten gekregen voor Malarone. Die ga ik morgen halen bij de apotheek.

Inge M
Over die linnen broek

Ik zou eerder een soort outdoor broek kopen. Die zijn heel snel droog en kreuken niet. Een linnen broek is heerlijk maar niet om te wassen (en strijken wil je ook niet).
In campingwinkels of sportwinkels vind je genoeg broeken die er prima uitzien zonder dat ze afgeritst kunnen worden, in allerlei modellen en maten.

Shonagh
Mare

Je hoeft je echt niet te verdedigen hoor waarom je geen afritsbroek wilt, maar...........ik heb er 4 en ze ritsen en zitten allemaal anders, ook ik ben gezegend met gevulde dijen :o) Ik kan Inge's tip ook onderschrijven en zo'n outdoorbroek weegt ook haast niets. In ieder geval heel veel plezier op deze avontuurlijke vakantie !

ijsvogeltje
Masai

"Ik hoor tegenstrijdige verhalen over juist wel iets meenemen bij bezoek Masai dorp (van potloden, schriftjes, tot oogdruppels en aspirine?), of juist niet (dat doen alle toeristen, zitten ze niet op te wachten). Daarover nog iemand n mening?"
Als het 'part of the deal' is om iets mee te nemen, dan moet je dat natuurlijk doen. Is dat het niet, dan zou ik het absoluut niet doen. Zomaar kadootjes geven 'omdat je nu eenmaal een rijke westerling bent en die Afrikaanse kindjes zo zielig vindt', daarmee help je de mensen niet. Een kadootje als tegenpresetatie is prima, maar niet zomaar. Het werkt bedelarij in de hand, en maakt mensen afhankelijk. Niet doen dus.

Chippie
...

Ik vind 15 kg p.p. echt heel erg veel. Wij reizen hier met z'n vijfjes met 25 kg max.

Afritsbroek, tja, ik denk dat die juist heel handig kan zijn. Vooral dat ze in een mum van tijd droog zijn. Ze zijn makkelijk te wassen, in een half uurtje droog. En dat je de pijpen eraf kunt ritsen, lijkt me handig. 's morgens met lange broek en haverweege de safari in korte broek. Ze zijn er in alle maten; ook voor typische Nederlandse vrouwenheupen. Ik neem naar zulke landen meestal 1, max 2 lange broek mee en ik ga er vanuit dat die niet schoon/fris/heel terug komt. Zo kun je ook naar je garderobe kijken.

Qua schoenen: Teva's. Wat mij betreft zijn die onmisbaar op reis. Je kunt ze gebruiken als luchtige wandelschoenen, als waterschoenen, als slippers.

Fleecevest: ipv jas neem ik inderdaad een fleecevest/sportief vest of trui mee. Geen jas, dat vind ik zo'n typisch onding op vakantie. En ik neem ook altijd een grote sjaal mee (nu helemaal hip). Die kan dienen als omslagdoek.

Je kunt halverwege de safari niet pinnen maar ik denk wel dat je in lodges kunt betalen met een creditcard. Het is ingesteld op toeristen namelijk.

Ipv pet zou ik kijken of je zoiets als een bandana kunt vinden. Just in case.

Qua kadootjes. Ik ben er op tegen. Als je dan iets wilt geven, koop dan terplekke iets (dan stimuleer je de locale economie) voor bv een school. En als je echt iets wilt doen voor de locals: let dan op waar je je geld uitgeeft. De lodges waar je verblijft zijn vaak in Europese handen. Geld dat je daar uitgeeft komt niet bij de lokale bevolking terecht. Probeer eens bij de echte locals te eten/iets te kopen. Al zal dat in Tanzania lastiger zijn dan in Azie.

Chippie
Houd je een reisblog bij...

Jullie reis lijkt me echt fantastisch. Ik wil zelf nog een paar jaar wachten zodat jongste ongeveer acht jaar oud is.

Wij houden wel altijd een reisblog bij. Vooral voor onszelf. Het verplicht je om een dagboek bij te houden. Af en toe, op mijn werk ofzo, lees ik dan even weer een dag uit ons blog en dan bevind ik mij weer even in Thailand, USA of Marokko (wereldreis in een half uur).

Anne
Mare, laat je weten hoe het was?

Volgens mij zijn jullie nu al onderweg. Hoor graag hoe je alles gevonden hebt! En of het met het visum goed gelukt is :-).

Fijn dat je wat had aan mijn (en andere) tips.

muisje
En?

Hoe was het?

Ik hoop heel erg dat je niet op die veerboot zat!

GS
Hoop mee met muisje

He, jakkie, dat valt wel errug samen met deze periode! Het zal toch niet?

Onderwerp gesloten