Verlies en Verdriet Verlies en Verdriet

Verlies en Verdriet

Rafelkap

Rafelkap

26-01-2013 om 10:58

Schoonvader nog 3 mnd te leven, praktische tips gezocht

Nog 1 operatie te gaan en dan mijn schoonvader weer eten en drinken en mag hij naar huis. Hij heeft net te horen gekregen dat hij nog 3 maanden te leven heeft. Wat komt er dan allemaal op je af qua zorg? Ik denk nl. dat hij het liefste thuis wil blijven bij mijn schoonmoeder.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Petr@

Petr@

26-01-2013 om 22:48

Rafelkap

Allereerst natuurlijk sterkte gewenst! Wat een rot bericht zeg...

Waar ik als eerste aan denk: PGB aanvragen en particuliere zorg regelen. Een vriendin had de laatste maanden van haar leven zorg nodig en van de thuiszorg werd je niet vrolijk: veel verschillende gezichten, maar ook geen vaste tijdstippen waarop ze kwamen. Dat was over met een particulier bureau. Toen kreeg ze maar een of twee verzorgsters die op vaste tijdstippen kwamen, erg prettig.
En zorg dat er op papier staat wat jouw schoonvaders wensen zijn m.b.t. euthanasie.

Wonen alle kinderen in de buurt? Maak een schema met broers en zussen wie wanneer kan oppassen op schoonvader als schoonmoeder iets wil gaan doen (clubje o.i.d. of een frisse neus halen). Bij mijn vriendin werkte haar man nog en dan ging hij 's ochtends werken en pasten vrienden en familie op. Dan deden we even een wasje in de wasmachine of haalde een stofzuiger door het huis.
Wat ook prettig is als je schoonmoeder niet voor het eten hoeft te zorgen, misschien zou je daar ook een schema voor kunnen maken. Of regel maaltijdvoorziening dan hoeft ze zich daar niet druk om te maken!

Rafelkap

Rafelkap

27-01-2013 om 09:08

Petra

Dank je wel. Ik zal dit adviseren en evt. helpen met aanvragen, eea kan misschien ook vanuit het ziekenhuis geregeld worden. Ik denk dat er vooral op een gegeven moment verpleegkundige hulp nodig is, ik denk niet dat mijn schoonmoeder het huishouden door iemand anders wil laten doen Het netwerk is er al.
Het is allemaal heel plotseling gegaan, zo'n twee weken geleden ziek geworden(en oktober ook, maar toen leek het wat anders)

Hospice

Ik heb eigenlijk geen echte tips, maar ik denk dat ik zelf alvast zou gaan zoeken naar een goed hospice. Gewoon, voor als het nodig mocht blijken te zijn. Je weet nooit hoe het loopt, maar wie weet blijkt het prettig als je je daar nu al in verdiept hebt. Sterkte!

Petr@

Petr@

27-01-2013 om 15:22

In het ziekenhuis

kun je daarvoor terecht bij een transferverpleegkundige.
Tip van Anneque is ook een goede!

Rafelkap

Rafelkap

28-01-2013 om 07:11

Lief

Ik heb alles opgeschreven, eea opgezocht en dit wordt vandaag besproken. Over een evt. hospice overleg ik ook nog, ik denk dat ze hier nog liever niet aan willen denken.
Lief al die kaarsjes, maar met mij gaat het goed, ben druk bezig thuis de ballen hoog te houden. Mijn man is veel bij zijn vader en die is nog goed aanspreekbaar. De echt moeilijke tijden komen nog.

Fiorucci

Fiorucci

28-01-2013 om 10:34

Rafelkap

Veel sterkte! Voor nu en de komende periode.

Tips

Hoi Rafelkap, tips geven vind ik wel moeilijk, want veel dingen zijn zo persoonsafhankelijk..

Als ik bij mezelf naga denk ik (nu) dat ik mijn leven gewoon zoals het was door zou willen gaan, geen overdadige aanloop en zorgen, gewoon ´gewoon´

maar goed, ik weet niet hoe ziek ik me voel, dus dat maakt natuurlijk verschil..

Er is goede zorg te regelen, inderdaad vanuit het ziekenhuis al (transferverpleegkundige) en zorg ook dat jullie een aanspreekpunt hebben in het ziekenhuis waarmee je kunt bellen/mailen en dat je niet voor elk wissewasje langs moet komen.

Het allerbelangrijkst lijkt me goed te luisteren naar wat je schoonouders zelf willen en wat praktische dingen aanbieden om uit handen te nemen in overleg..

Hoe verschrikkelijk dit ook is, het is wel fijn dat je tijd hebt om afscheid te nemen (ik weet dat dat superrelativerend kan klinken, maar in de praktijk is het vaak wel zo)

Veel sterkte gewenst!

patrica1966

patrica1966

29-01-2013 om 11:16

24 uurs thuiszorg

Vorig jaar werden wij met een soort gelijke situatie geconfronteerd. Mijn moeder had nog enkele maanden te leven. Door de transferverpleegkundige van het ziekenhuis werden wij gewezen op de mogelijkheid van 24 uurs thuiszorg. Dat betekende 24 uur per dag/7 dagen per week iemand in huis aanwezig was, die voor mijn moeder zorgde. Dit in wisseldiensten van 24 of 48 uur. Er werd door hen heel goed voor mijn moeder gezorgd en met heel veel liefde.
Wij konden als kinderen afscheid nemen en hoefden ons geen zorgen te maken over kleine dingen.
Deze zorg werd betaald uit de AWBZ met een kleine inkomensafhankelijke bijdrage.
Deze zorg was voor ons een geschenk in de hemel en hierdoor kon mijn moeder thuis, op haar eigen plekje sterven

Rafelkap

Rafelkap

29-01-2013 om 11:35

Patrica

Bedankt voor je verhaal. Wat mooi dat dat zo kon. Zo zien wij het ook liefst voor mijn schoonvader, dat hij (als dat dan toch gaat gebeuren) thuis kan blijven. Hij is erg gehecht aan zijn huis.

Lelietje van Dalen

Lelietje van Dalen

29-01-2013 om 12:19

Rafelkap

Allereerst veel sterkte gewenst in deze moeilijke en verdrietige tijd. Ik hoop dat jullie het samen goed kunnen regelen om zo de laatste periode zo prettig mogelijk te maken.
Mijn vader is vorig jaar na een lang ziekbed overleden en ik heb nog 1 tip, die niet met zorg te maken heeft. Maar toen wij alvast met de uitvaartbegeleidster spraken, gaf zij als advies om vast een up to date adressenlijst samen te stellen voor het moment dat je kaarten moet gaan versturen. Als ik bedenk hoeveel tijd het me heeft gekost om dat voor elkaar te krijgen, zou ik je echt adviseren om daar ook mee te beginnen. Als het moment eenmaal is aangebroken dat je het nodig hebt, is dat wel zo fijn.
Een groot deel van de adressen heb ik uiteindelijk verzameld doordat ik een mailgroep had aangemaakt, waarmee ik iedereen die geïnteresseerd was tegelijkertijd op de hoogte kon houden. Ik heb daarin ook gewoon de vraag gesteld mij een actueel adres te mailen en eventueel namen van mensen die ik of mijn vader misschien vergeten was.
Nogmaals, veel sterkte gewenst!

Rafelkap

Rafelkap

30-01-2013 om 17:09

Lelietje

Dank je wel voor de tip. Ik neem aan dat mijn schoonouders een heel gedegen adressenboekje bijhielden, maar dit is idd ook wel iets om te bespreken. Ik help ze nu eerst met een thuiszorgorganisatie en indicatie, daarna heb ik het wel hierover, lijkt me wel zo tactisch.
Op vrijdag moet hij eerst nog een operatie waarna het een paar dagen spannend wordt (er is een kleine kans dat dat mis gaat), als alles dan goed gaat mag hij midden volgende week naar huis.

Lelietje van Dalen

Lelietje van Dalen

30-01-2013 om 21:39

Rafelkap

Ik zal een kaarsje voor jullie branden dat het vrijdag allemaal goed gaat!

En vandaag

is het vrijdag....
we denken aan jullie!!!

Rafelkap

Rafelkap

01-02-2013 om 12:37

Geerke, lelietje etc.

Wat lief. Werd net gebeld door mijn schoonmoeder dat de operatie goed is verlopen. Ik zat echt de hele ochtend te wachten, intussen wel een hoop gedaan, maar in de wachtstand, met 1 oor naar de telefoon. Als het goed is mag hij maandag eindelijk naar huis. Het blijft nog een paar dagen een beetje spannend of eea niet gaat lekken, maar ik voel me al erg gerustgesteld!

Mooi

Dat is fijn, Rafelkap, dat dit tenminste (waarschijnlijk) goed is verlopen! Ik duim dat hij maandag naar huis mag. Hoe is het met je man?

Spannend

Spannend weekend dus Rafelkap.... we denken aan jullie.

Rafelkap

Rafelkap

02-02-2013 om 07:59

Goed

Met mijn man gaat het goed, wel wat slapeloze nachten gehad in het begin. Het is nu een beetje de ver-van-mijn-bed-show (ook voor mij), ook omdat zijn vader door de voedingsstoffen in zijn bloed (de sonde werkte niet goed) fitter werd. Het zal wel moeilijker zijn als we hem zien aftakelen. Het is ook tamelijk onwerkelijk, de fitste van alle opa's en oma's gaat het eerst..
Als opa thuis is kan ik er ook beter naar toe met jongste, want met die knopjes en lampjes en snoertjes vond hij zo prachtig dat we hem snel moesten afvoeren Oudste (bijna 8) maakt het wel bewust mee.

Rafelkap hoe is het

Hoe is het gegaan? Hoe staat het ervoor?

Rafelkap

Rafelkap

04-02-2013 om 10:40

Geerke

Het gaat vooralsnog wel goed, al wat vla mogen eten. Hij is wel zwak. Hij zou eerst maandag naar huis mogen, toen dinsdag, we horen het vanavond wel of het morgen mag, ik hoop het zo voor hem - en mijn schoonmoeder! Er is in dat ziekenhuis niet zo'n transferverpleegkundige, mijn schoonmoeder zou vandaag de huisarts bellen om eea in gang te zetten. Als dit is gebeurd willen ze een andere huisarts, het vertrouwen is na meerdere incidenten wel weg. Ook heeft deze huisarts al 3 weken niets van zich laten horen (mijn ervaring met huisartsen in dit soort situaties is wel iets meer betrokken) Mijn ene zwager zit wel op het randje van instorten, met mijn man gaat het wel goed.

patrica1966

patrica1966

04-02-2013 om 19:21

Zorg goed voor jezelf

Jullie gaan een hele heftige tijd tegemoet. Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om goed voor jezelf en je gezin te zorgen. Jammer dat de huisarts zo weinig betrokken is, juist van hem/haar is begeleiding erg belangrijk. Vaak kan de verpleging in het ziekenhuis ook al thuiszorg e.d. inschakelen. Misschien kan de maatschappelijk werker van het ziekenhuis nog wat voor jullie betekenen
Mijn ervaring is dat huisartsen niet altijd van alle mogelijkheden op de hoogte zijn. Heel veel sterkte gewenst.

Rafelkap

Rafelkap

05-02-2013 om 10:03

Particuliere thuiszorgorganisatie in het gooi?

Ik heb intussen met het ciz gebeld. Wel vreemd dat het ziekenhuis geen transferverpleegkundige heeft. Van de huisarts of behandelend arts is alleen een terminaalverklaring nodig, indicatie regelt een thuiszorgorganisatie en zoiets kan wel snel gaan.
Weet iemand toevallig een 'prettige' thuiszorgorganisatie' in het Gooi? Hoe vind je zoiets (behalve op internet), waar moet je op letten, het is wel een gok met wie je in zee gaat.

Tijgeroog

Tijgeroog

05-02-2013 om 11:01

Huisarts?

Is dat geen goede vraag om aan de huisarts te stellen? Die zal de verschillende organisaties toch regelmatig tegen komen...
Sterkte!

mijk

mijk

06-02-2013 om 13:36

Nu een andere huisarts?

is misschien wel ingrijpend maar ik neem aan dat je schoonmoeder dezelfde huisarts heeft en dan heeft degene met wie ze verder moet deze situatie meegemaakt. En als je schoonvader thuis wilt houden zul je huisarts nog heel veel zien en nodig hebben. Als je er nu al geen vertrouwen in hebt, hoe moet het dan als je het over het concreet einde van leven moet gaan hebben?

Mijk

Rafelkap

Rafelkap

06-02-2013 om 17:46

Mijk

Ja, wij vinden ook dat ze (al lang - meerdere missers) een andere huisarts moeten nemen en zeker nu. Maar het is niet aan ons, wij geven slechts advies Ik vrees dat ze het bij deze willen laten en wij dringen verder niet aan. Ontslag uit het ziekenhuis zou vandaag zijn, maar wordt nu vrijdag.
Ik zal doorgeven dat de huisarts thuiszorgorganisaties kan aanraden, die hebben er idd tenslotte ervaring mee.

Over anderhalve week wordt onze oudste acht en ik denk dat we met een taart langs zullen gaan. Mijn kind is nog niet zo onder de indruk, opa is er tenslotte nog (en dat is ook zo).

jessica 5

jessica 5

07-02-2013 om 00:14

Rafelkap

Ten eerste heel veel sterkte de komende tijd.
Helaas zit onze organisatie niet bij jullie in de buurt. Maar ik denk dat je dit bedoeld.
Palliatieve zorg is de zorg voor mensen in de laatste fase van hun leven. Deze zorg wordt ook wel terminale zorg of stervensbegeleiding genoemd, maar houdt eigenlijk nog meer in. Genezen is niet meer mogelijk. De zorg of behandeling richt zich op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. De zorg kan thuis worden gegeven.
Dus kijk bij de particuliere thuiszorg even op die palliatieve zorg. Daar zijn juist verzorgende of verpleegkundigen die daarin gespecialiseerd zijn.
Bij ons is het zo, dat er een "klik" moet zijn tussen de cliënt en de verzorgende, is die er niet komt er iemand anders waar wel die "klik " mee is. Bij ons werken ze met een klein team rond een cliënt. Dat is erg prettig voor de cliënt. Ik denk dat het voor je schoonvader ook wel prettig zal zijn om een heel klein team te krijgen wat hem zal begeleiden. Daar zou je op moeten letten als je gaat informeren bij een organisatie.

Rafelkap

Rafelkap

08-02-2013 om 11:49

Jessica

Dank je wel voor de tips, ik geef het door. Schoonvader is intussen thuis.

Aïda

Aïda

11-02-2013 om 10:17

Rafelkap

veel sterkte!!
Een jaar geleden stonden wij hiervoor met mijn vader, er zijn al hele goede tips gegeven, dus van mij geen nieuwe tip, maar wel heel veel sterkte, het is een intensieve tijd, denk soms ook even aan je eigen gezin.

Rafelkap

Rafelkap

11-02-2013 om 12:36

Aida

Dank je wel. Ja hoor, ik denk heel veel aan ons eigen gezin, met ook (andere) zorgen die niet overgaan, dit komt er gewoon bij Momenteel is het even stilte voor de storm. Wij zijn er nu ook niet meer constant, ze moeten een heleboel dingen regelen en willen even weinig bezoek. Hij is weer thuis, maar eet weer en loopt nog naar boven en naar beneden, maar op een gegeven moment zal het wel bergafwaarts gaan en ik heb geen idee hoe het zal gaan.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.