Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

4 dagen werken, 2 kids en ook nog een cursus, tips gevraagd

over hoe alles te "handlen".

Ik werk 4 dagen, mijn man ook en we hebben 2 kleine kinderen, en daarnaast natuurlijk het huishouden. Nu mag ik van mijn werkgever een cursus doen, daar ben ik op zich heel blij mee, maar toch zie ik er een beetje tegenop. Er zijn vijftien lesdagen (die vallen op mijn normale werkdagen) maar met een reistijd van 3uur totaal en eht nodige lees- en huiswerk, papers schrijven etc.

wie heeft hier ervaring mee met plannen om alles in goede banen te leiden?
Ik was van plan om een vaste avond per week te " studeren" , maar dit is denk ik niet genoeg, en ook om extra vakantiedagen te kopen (mag er maximaal 8 bijkopen voor 2011) die ik kan gebruiken voor de ergste stressvolle periodes. En minder OOlen natuurlijk. Maar wie heeft nog meer tips hoe al die bordjes in de lucht te houden?

viridantia

Prioriteiten stellen

Leuk! Ik heb zelf een bijna fulltime baan (32 uur verdeeld over 5 dagen), en ben alleenstaande moeder van drie kinderen. Ik zou daarnaast heel graag een cursus/studie oppakken, en heb min of meer in kaart gebracht wat de impact daarvan zou zijn. Niet helemaal vergelijkbaar, maar ik kan je wel vertellen wat ik doe en laat om het vol te houden (en ervan te genieten).
1: Plan vaste tijden in voor je studie, net zoals je dat voor je werk doet. Blok deze uren in je agenda en wees dan ook niet beschikbaar voor je gezin. Een aparte studeerplek lijkt me essentieel, dat kan bv in de slaapkamer. Of ga die uren naar de bibliotheek (zijn ze 's avonds open?) Je man kan dan die uren voor de kinderen zorgen. Schakel eventueel een oppas in als je man 's avonds ook weg wil en de kinderen al naar bed zijn.
Is het mogelijk met ov te reizen? Die tijd kun je dan ook (gedeeltelijk) als studietijd gebruiken. Zelfs als je niet kunt zitten, kun je wel een boek lezen. Misschien is er cursusmateriaal in audioformat beschikbaar? Dan kun je zelfs een mp3speler gebruiken.
2: Belangrijk om te geloven (lastig voor veel vrouwen) dat niet alles perfect kan en hoeft. Maak een lijst van activiteiten van je man en jezelf en zet deze in volgorde van belangrijkheid. Wat onderaan staat: niet doen, delegeren of minder tijd aan besteden.
Met name het huishouden kan vaak met minder tijd/energie, of als je het kunt betalen (die luxe heb ik helaas nooit gehad): een werkster. En anders maar geen opgeruimd, blinkend huis. Concentreer je op de leefruimtes (woonkamer, slaapkamer, wc, badkamer) zodat deze leefbaar blijven.
3: Steunt je man je keuze om deze opleiding te gaan doen? Is hij bereid om een deel van je zorg/huishoudelijke taken over te nemen? Bv koken, afwas, bedden verschonen etc. Ik weet niet hoe jullie het nu verdelen, maar een duidelijke taakverdeling (en je dan niet bemoeien met hoe de ander het uitvoert!) kan een hoop rust in je hoofd opleveren.
4: Gaan je kinderen naar (naschoolse) opvang? Als dat nu niet fulltime is, kun je deze uren/dagen uitbreiden. Daar win je een halve/hele dag studietijd mee (en dan geen andere dingen gaan doen!).
5: Sociaal leven op een laag pitje, tenzij het weinig tijd kost en je veel energie oplevert. Af en toe uiteten kan enorm stimulerend werken, maar bv een feestje bij je thuis levert veel stress en extra werk op.
6: Als je nu sport, vooral blijven doen. Hoeft niet fanatiek, maar af en toe fysiek actief kan helpen om in balans te blijven. Mag natuurlijk ook door in het weekend met de kinderen in het park tikkertje te spelen :-)
Anderen hebben vast nog veel meer andere tips.
Heel veel succes!

Guinevere

Guinevere

10-10-2010 om 12:11

Zelf

Zelf heb ik ook onlangs een opleiding gedaan. Het studeerwerk etc. heb ik voor het grootste deel in de trein kunnen doen. Verder af en toe een half uurtje in de avond, gezellig op de bank voor de buis met een studieboek.
En: ik had ook nog recht op vrije tijd van de baas, examenverlof etc.! Misschien heb jij die mogelijkheid ook?
Voor het huishouden heb ik altijd een eenvoudige oplossing: hulp in de huishouding, en diepvriespizza's (met spinazie, mmmm).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.