Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

nickloos

nickloos

30-11-2010 om 13:53

Aanklagen arbo-arts

Ik schrijf voor de zekerheid liever even zonder mijn eigen nick, maar ik vermoed dat de vaste mensen me wel herkennen.
Ik ben na jarenlange overbelasting in de privésfeer overspannen thuis geraakt, maar de arboarts vindt me gewoon geschikt voor werk. De werkgever doet weinig inspanning om geschikt werk te vinden. Ik heb geprobeerd weer te werken, maar viel binnen een uur weer uit. Omdat de arboarts me gewoon geschikt voor arbeid vindt staat mijn salaris stil. Omdat mijn contract binnenkort afloopt, zal ik met die "status" op geen enkele uitkering recht hebben, ook geen bijstand. Ik red het financieel nog enkele maanden door wat tijdelijke bronnetjes, daarna heb ik een probleem. Ook heb ik waarschijnlijk dan geen recht op een ander huis, waar ik op heb ingeschreven en waar ik in de zomer waarschijnlijk voor aan de beurt ben, want; geen inkomen. En dat huis is geen luxe, maar noodzaak omdat we momenteel te klein wonen.
Mijn gezondheid is inmiddels, sorry dat ik het zo zeg, dramatisch verslechterd. Vanwege de overspannenheid die er al zat, vanwege een boel oud zeer dat hierdoor boven is gekomen, en vanwege mijn dood-enge vooruitzichten. De second opinion bij het UWV is inmiddels aangevraagd. Door dit alles heb ik inmiddels behoorlijk ernstige angstaanvallen gekregen, en die worden alleen maar ernstiger en steeds moeilijker te verhullen. Ik loop al bij een psycholoog en ga straks naar een psychiater die me medicatie zal voorschrijven.
Ik ben heel heftig belemmerd in mijn gewone leven en het wordt steeds erger. Ik heb nu van verschillende mensen gehoord dat ik de arboarts moet gaan aanklagen omdat hij zich absoluut niet heeft gehouden aan de Eed van Hippocrates. Eerst zeiden we dit als een grapje, maar eigenlijk is het gewoon een feit: dankzij zijn houding (o.a. brieven van behandelaars negeren) ben ik er behoorlijk beroerd aan toe. Had hij mij even de tijd gegeven om te herstellen, dan had ik misschien inmiddels alweer een uurtje kunnen werken. Nu kan ik zo ongeveer niks meer en zal herstel lang gaan duren, waardoor de kans op geen inkomen (ook geen bijstand, want verwijtbaar werkloos) echt realistisch is als mijn huidige bronnetje is opgedroogd.
Wat is mijn kans als ik die man daadwerkelijk ga aanklagen omdat hij er rechtstreeks de oorzaak van is dat het steeds slechter gaat? Soort van "smartengeld" vanwege de vele kosten die ik moet maken om bij de behandelaars te komen, gederfde inkomsten, maar ook omdat ik niet meer normaal kan functioneren in mijn gewone leven en er ook fysiek steeds zieker van word.
Wat moet ik doen? Er is een rechtsbijstandsverzekering. Maak ik überhaupt wel kans of zijn dat soort lieden aan alle kanten ingedekt? Moet ik eerst op het UWV wachten (we weten allemaal dat dat ook een gok is) of kan het sowieso?

Fianna

Fianna

30-11-2010 om 14:20

Geen tips

maar ik wens je zo veel sterkte! Wat afschuwelijk!
Ik hoop dat het UWV oordeel goed uitpakt voor je, want dan maak je goede kans om via de rechter je gelijk te krijgen en alsnog je loon te krijgen, ook met terugwerkende kracht. Als ik jou was zou ik eerst daar mijn energie in steken alvorens de arbo arts aan te klagen, ook al snap ik je gevoelens ;)

Elisa Gemani

Elisa Gemani

30-11-2010 om 14:21

Klacht indienen

Ik herken veel dingen. Wat je richting het UWV kan doen is naast die second opinion een klacht indienen. Dat kan je gewoon online op de site van het UWV doen.
Heb je al bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de arbo-arts?
Wat ik doe bij problemen met instanties is het Juridisch Loket bellen voor meer advies http://www.juridischloket.nl/Pages/default.aspx
Mocht je er niet uitkomen na het indienen van een klacht danwel de uitkomst van het second opinion kan je de Nationale Ombudsman inschakelen http://www.nationaleombudsman.nl/
En ja, het is heel lastig om dit soort zaken bij het UWV of de Belastingdienst of welke instantie dan ook te winnen. Je moet een lange adem hebben en geld terugkrijgen is zeer uitzonderlijk. Maar je zou wel je recht kunnen krijgen en dat is ook heel wat waard.
Er zijn wel vergelijkbare zaken waarin iemand een soort van "schadevergoeding" heeft gekregen van het UWV na een onjuiste beslissing van een arbo-arts dus helemaal onmogelijk is het niet.
Heel veel sterkte en heel veel succes. Ik leef echt met je mee want het is een afschuwelijke situatie; heel frusterend en zo ontzettend onterecht...

nickloos

nickloos

30-11-2010 om 15:30

Uwv

De arboarts die ik wil aanklagen werkt niet bij het UWV.

Even heel snel

Nickloos, even heel snel en uit de losse pols: je moet sowieso een second opinion aanvragen bij UWV. Als je vindt dat de arbo-arts zich slecht gedragen heeft kan je waarschijnlijk wel een klacht indienen bij de arbodienst waar hij werkt, daarnaast is hij ook onderworpen aan het medisch tuchtrecht.

Maaarrrrr de vraag is wat hij nou precies fout heeft gedaan. Is het puur een kwestie van een andere inschatting dan een andere arts zou hebben gemaakt, dan wil dat nog niet zeggen dat hij een beroepsfout gemaakt heeft of iets heeft gedaan wat een arts niet betaamt. Heeft hij zich echter buitengewoon horkerig gedragen, dan heeft je klacht mogelijk meer kans van slagen.

Het feit dat die arts de medische toestand anders inschat dan jij wil niet zeggen dat hij het dus helemaal fout heeft.

Je haalt er nu van alles bij aan inktzwarte toekomstscenario's - dat komt natuurlijk ook doordat je overspannen etc bent, je hebt je niet wegens zweetvoeten ziekgemeld - maar dat kan allemaal reuze meevallen als die second opinion goed uitpakt. Want dan wordt (naar alle waarschijnlijkheid) gewoon je loon weer uitbetaald (vanaf de datum van de opschorting).

Veel sterkte ermee,

Temet

nickloos

nickloos

30-11-2010 om 16:02

Temet

De arbo-arts heeft het dringende advies van mijn behandelaar letterlijk ongelezen naast zich neer gelegd, net als de brief met behandelingsschema, en weigert zijn beslissing verder te onderbouwen. De UWV-beslissing is inmiddels aangevraagd, daar wacht ik op. Maar ik ben er erg vang voor. Ze willen je immers zo snel mogelijk weer (al dan niet aangepast) aan het werk hebben maar ik ben op dit moment ook niet meer in staat om in huis te functioneren vanwege steeds groter en heviger wordende fobiën en angsten. Werkgever is ook niet zo willig om werk te vinden, maar ik mijd het gebied waar ze zitten nu ook, er zijn zels enkele winkels in dezelfde straat die ik ook niet meer bezoek omdat ik er te erg door van slag raak (ook sterke fysieke reacties). En dat ik tegen het UWV op zie heeft ook te maken met hoe ik momenteel ben, maar er staan ook op deze site genoeg voorbeelden van hoe het mis kan gaan. Ik weet dat het als aanstellerij klinkt, gelukkig nemen mijn behandelaars dit heel serieus en ze maken zich zorgen (ik ook).
Hoe lang duurt het voordat je iets van het UWV hoort nadat de formulieren zijn verstuurd?
Maar goed, punt is dat ik arbo-arts op zijn minst wil wijzen op zijn verantwoordelijkheid, op het feit dat hij weigerde te luisteren en zich alleen maar aan "de richtlijnen" hield. En ook dat er totaal niks gebeurde nadat ik toch ging werken en daarna weer uitviel waarna het van kwaad tot erger ging. Nou ja, ik heb het allemaal al opgeschreven, ik val in herhaling.

Nickloos

Ik ben geen arts maar het lijkt me dat een arts die een medisch oordeel moet vellen daarbij de relevante informatie van behandelaars moet laten meewegen. Dat geldt in elk geval wel voor UWV artsen. Ongelezen wegleggen kan m.i. echt niet, en dat lijkt me nog best tuchtrechtelijk verwijtbaar.

Het kan een paar weken duren voordat een second opinion plaatsvindt. Anders zou je even de draadjes van Fianna moeten teruglezen (zet de teller op 30 dagen), die heeft het onlangs bij de hand gehad. Een week of wat meen ik, waarbij ik aanteken dat dat de tijd was tussen aanvraag en beoordeling door de arts, maar het uiteindelijke oordeel is er nog niet, daar komt ook nog een arbeidsdeskundige aan te pas. Kan ook nog een weekje kosten.

Sterkte ermee

Temet

Aanvulling

Ik heb even gekeken in het draadje 'gesommeerd door de bedrijfsarts'en zo te zien heeft Fianna op 1 november de sec.op. aangevraagd en had ze op 22 november de arts van UWV gezien. Drie weken dus, in haar geval.

Groeten,

Temet

minke

minke

30-11-2010 om 17:30

Vervelend

Het is vervelend maar een arbo arts denkt vanuit de werk situatie.
Je schreef; Ik ben na jarenlange overbelasting in de privésfeer overspannen thuis geraakt. Was het zo geweest dat je na jarenlange overbelasting op het werk overspannen was geraakt dan was het een ander verhaal. Een arbo arts kan niets met jouw prive situatie, dat kan alleen jijzelf.
Wat ook niet echt helpt is het feit dat er uit veel onderzoeken is gebleken dat het beter is om bij psychische problematiek vooral zoveel mogelijk te blijven werken. Bij fobieen lijkt mij dat wel erg lastig trouwens. Veel sterkte.

nickloos

nickloos

30-11-2010 om 20:21

Minke

"Wat ook niet echt helpt is het feit dat er uit veel onderzoeken is gebleken dat het beter is om bij psychische problematiek vooral zoveel mogelijk te blijven werken."

Klopt. Maar bouw je zoiets op, of pleur je iemand die niet goed functioneert meteen weer in een rumoerige ruimte met een deadline, een ruimte die op dat moment ook te maken had met een interne verhuizing, waardoor ik dezelfde dag weer jankend op weg naar huis mocht gaan?
Hiervoor heb ik zelf een reintegratiebedrijf ingeschakeld die met een voorstel kwam dat echter werd afgeschoten door de werkgever.

De wil is er wel. Maar ik word er absoluut niet bij geholpen. Integendeel. En daar wil ik de arbo-arts voor verantwoordelijk stellen. Omdat zijn wil wet is en hij naar de werkgever luistert i.p.v. kijkt wat het probleem is en hoe ik weer kan opbouwen (al werd dat afgeraden door de behandelaars).

nickloos

nickloos

30-11-2010 om 20:22

Temet

Okay, ik zal proberen kalm te blijven. Ik heb inmiddels ook medicatie gekregen.

nickloos

nickloos

30-11-2010 om 20:31

Nog even dit

Ik ben vanavond bij een psychiater geweest vanwege de medicatie. De man was erg duidelijk in zijn mening over dit soort arbo-artsen (het soort schijnt explosief toe te nemen) en raadde me aan om, indien het UWV me gelijk geeft, een klacht in te dienen, maar pas als ik daar zelf weer aan toe ben.
Het kán dus, al wist hij niet goed hoe.

nickloos

nickloos

30-11-2010 om 21:06

Zonnetje

Gelukkig ben ik niet bipolair, borderline of zo. Ik heb al eerder een aantal testen gehad omdat het al langer niet goed met me ging; het gaat puur om chronische overbelasting en een volle emmer, zeg maar). De psychiater noemde het trouwens geen fobie, maar paniekaanvallen omdat ik ook fysiek sterk reageer nu.
Ik heb wel wat aan je posting. Al gaat het niet om het UWV (die wordt nu ingeschakeld) maar om een andere arbodienst die door werkgever is ingehuurd en die, zo heb ik nu al van meerdere behandelaars gehoord, altijd zo werken en als de werknemer het niet trekt wordt die op deze manier gedwongen zelf maar ontslag te nemen, met alle gevolgen van dien.
Als je dan gewoon ergens anders aan de bak kan is dat geen probleem en kan je een dikke middelvinger opsteken naar die werkgever. In mijn geval ligt dat moeilijker, maar dat heeft met deze zaak (gelukkig) niks te maken.

Nasha 1st

Nasha 1st

30-11-2010 om 22:00

Dames, lezen

Nickloos heeft nog geen probleem met het UWV! Maar met de arbo-arts. Deze wil niet naar Nickloos luisteren.

Nickloos, deze keer weet ik wel wie je bent ;-) Ik zou de second opinion even afwachten....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.