Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Aansprakelijk gesteld en nu?

Wij hebben vorig jaar als erfgenamen het huis van onze ouders verkocht. Door de kopers van het huis worden we nu aansprakelijk gesteld voor de vloer die rot bleek te zijn. We zijn 4 weken geleden door onze makelaar gebeld met de mededeling dat de koper foto's gemaakt had van de vloer en er een rekening lag, of we bereid waren te schikken? Daarop hebben we nee geantwoord, we wisten het niet en hebben het niet gezien. Ook de foto's hebben we tot nu toe niet gezien. Dit is het enige contact wat er over de vloer geweest is. Voor de koper was duidelijk, dat het een oud huis betrof en dat wij er nooit gewoond hadden. Koper schijnt een aankoopkeuring uitgevoerd te hebben, maar die hebben dan blijkbaar de vloer overzien.

Koper heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen en ons aansprakelijk gesteld. Tot mijn grote verbazing geeft koper in de brief aan, dat wij de vloer gezien hebben, de kans gekregen hebben om het te laten herstellen en niet bereid waren hierop in te gaan en dus de kosten voor onze rekening zijn.

Wat nu te doen.
Koper liegt.
De vloer zal inderdaad wel rot geweest zijn, mijn ouders kennende zal het verhaal dat de vloer gestut was ook wel kloppen.
Koper had ons inderdaad de vloer moeten laten zien en de kans moeten geven om de vloer te herstellen maar heeft dat nagelaten.
Op basis van het feit, dat er instortingsgevaar zou zijn heeft koper ons nu aansprakelijk gesteld.
Koper zit wel degelijk in de positie, dat hij rekeningen en deskundigen tevoorschijn kan toveren.

Wij zijn nog nooit in aanraking geweest met een rechter. We hebben de indruk, dat koper door zal gaan en miscchien met nog wel meer leugens op de proppen komt.
Koper heeft zeker niet teveel betaald voor het huis. We zijn op het eerste bod ingegaan omdat we van de zorg af wilde zijn.

Eigenlijk willen we dit aangaan, maar weten slecht hoe.
Het voelt zo alsof we belazerd worden waar we bij staan.
Hoe zoek je een advocaat? Hoe tonen we aan dat koper liegt? In hoeverre zijn we ook aansprakelijk? Is het misschien slimmer om nu alsnog de rekening te betalen?
Hoe snel moeten we reageren, koper heeft ons 7 dagen de tijd gegeven om te betalen.

Ik hoop, dat jullie me wat tips kunnen geven, want eigenlijk ben ik gewoon vreselijk boos, maar ik moet er ook niet aan denken, dat we dit gaan verliezen, dat zou zo onrechtvaardig zijn.

Maddi.

Linda99

Linda99

14-02-2010 om 12:18

Maddi

Wat een nare toestand. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Zo nee dan zou ik morgen meteen een rechtswinkel opzoeken. Succes!

Oei

dit is inderdaad erg vervelend, en hier heb je echt rechtsbijstand voor nodig zoals Linda al zegt.
ik kan me voorstellen dat je hoopt op wat reacties hier maar dit kun je niet zelf oplossen, hier heb je iemand bij nodig met kennis op dit gebied. Misschien kun je via vereniging eigen huis (als je daar lid van bent) in contact komen met mensen die ervaring hebben op dit gebied, of anders idd via een rechtsbijstandsverzekering.

sterkte!
Gruffalo

Nasha 1st

Nasha 1st

14-02-2010 om 12:53

Onlangs

in een programma gezien, dat als je mogelijkerwijs had kunnen weten dat er iets slecht aan een huis is, je inderdaad een meldplicht hebt en als je dat niet doet, dan kun je dus aansprakelijk gesteld worden....alleen, de kopers hebben wel een aankoopkeuring laten doen, dus ik vraag me dan nu af wat die heeft lopen doen....En of je dus nu nog aansprakelijk kan worden gesteld....rechtsbijstand inschakelen lijkt mij dus zeer wenselijk!

Succes!

Maddi

Hoi Maddi,

Vrees niet!
Ik heb dit een aantal jaren voor mijn werk gedaan en het is bijna ondoenlijk als koper om een dergelijk gebrek vergoed te krijgen.
Artikel 10 van de standaardkoopovereenkomst (en anders een ander artikel als je een andere ovk hebt) zegt nl. dat de koper het huis koopt in de staat waarin het zich bevond ten tijde van de koop van het huis. Dus met de rotte vloer.

Er is een beperkt aantal uitzonderingen op deze regel, een ervan is dat de verkoper wist dat het gebrek bestond en heeft nagelaten daar melding van te maken. Klinkt aardig, maar in de praktijk is het vrijwel ondoenlijk om dit aan te tonen. Ze moeten dus de kennis aantonen, het verzwijgen, en het bestaan van het gebrek voorafgaand aan de koop. Altijd is er wel een probleem met één van deze punten. Je schrijft: "dat wij de vloer gezien hebben, de kans gekregen hebben om het te laten herstellen en niet bereid waren hierop in te gaan en dus de kosten voor onze rekening zijn. " Dat is nogal wat. Laat ze maar met bewijzen komen. Stil blijven zitten.

Daarnaast is er inderdaad een mogelijkheid om jullie aan te spreken mocht blijken dat het huis niet voor bewoning geschikt is. Dan heb je op een andere manier niet voldaan aan de koopovk, omdat je het huis als zijnde een 'woning' hebt verkocht, en ze kunnen er nu niet wonen. Dat wordt bedoeld met instortingsgevaar. Het lastige hiervan is dat ze je dan idd in een strijd over de feiten trekken. Als ik jouw advocaat zou zijn zou ik dus zoeken naar redenen om dit kleiner te maken. Dan blijft het een groot gebrek maar is het huis als geheel wel bewoonbaar.

Vaak zijn kopers heel verontwaardigd omdat ze de goede consumentenbescherming van de moderne wetgeving (EU) gewend zijn... maar een huis kopen is geen consumentenkoop want ze kopen van een particulier. Raar eigenlijk, bij kleinere aankopen ben je dus beter beschermd dan bij de grootste aankoop van je leven. Ze hebben zelf een onderzoeksplicht en die weegt heel vaak zwaarder dan de mededelingsplicht van de verkoper. Zeker als bekend is dat verkoper het huis niet heeft bewoond.

MIJN EERSTE TIP: niet of nauwelijks reageren. Hooguit ontvangst bevestigen, maar niet op de inhoud ingaan. De bewijslast ligt aan de andere kant en door op zaken in te gaan kun je alleen maar in je eigen vlees snijden. Dan lijkt het bv alsof je iets hebt toegegeven terwijl dat helemaal niet je bedoeling was.

Ik kan van hier niet beoordelen hoe sterk ze staan met dat instortingsgevaar. Laat ik het zo zeggen: het komt in de praktijk bijna nooit voor dat mensen een dergelijke zaak winnen. Het komt helaas wel voor dat verkopers op hoge kosten worden gejaagd.

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg geholpen heb. Probeer te zien wat de emotie aan de andere kant is, die machteloosheid dat mensen eigenlijk niet zoveel te willen hebben maakt in mijn ervaring huizenkopers heel boze en emotionele mensen. Houd daar rekening mee, het kan je eigen positie versterken.

En geef niet snel ergens op toe.

Bluf

Het is gewoon een ordinaire blufbrief. Ze proberen je bang te maken, zodat je toch maar gewoon betaald om er vanaf te zijn! Zorg dat je rechtsbijstand hebt en laat de bui (rechtzaak) maar komen!

Jesse_1

Jesse_1

14-02-2010 om 15:24

En de makelaar?

Je geeft ook aan dat jullie een makelaar hadden, wat zegt die ervan?
Als de kopers een aankoopkeuring hebben laten uitvoeren, is het erg moeilijk voor hen om te bewijzen dat jullie wel wisten van een rotte vloer, maar dat degene die de aankoopkeuring deed dit over het hoofd heeft gezien.
(Overigens hebben wij wel eens een vergelijkbaar akkefietje gehad met het dak, maar daarin waren wij verkeerd voorgelicht door onze deskundige en hebben dus wel op moeten draaien voor een gedeeltelijk nieuw dak!).
Jesse

Maddi

Maddi

14-02-2010 om 19:46 Topicstarter

De zenuwen

gieren door me heen, maar jullie reacties hebben me toch enigzins gerustgesteld. Het is mij nu wel duidelijk, dat we dit inderdaad niet zelf meer kunnen afhandelen.
1. Morgen belt mijn broer zijn rechtsbijstandsverzekering. Ik heb er geen.
2. Ik bel de makelaar om dat telefonische gesprek bevestigt te krijgen.
3. Ik ben lid van de vereniging eigen huis en heb ze 4 weken geleden na het gesprek met de makelaar inderdaad gebeld. Hun reactie was toen, dat ze ons in de gelegenheid hadden moeten stellen de vloer te repareren en dat dat kwalijk was, dat ze dat niet gedaan hadden. En dat we verdere actie van de kopers af moesten wachten. Dat is door hun brief van gister een beetje op zijn kop gezet.

De kopers verwijten ons inderdaad niet dat we het niet gemeld hebben, maar beroepen zich op de garantieverklaring in combinatie met het instortingsgevaar en onze weigering het te herstellen. Ze reppen met geen woord over een verborgen gebrek dat wij hadden moeten melden.

Waar ik gewoon zo bang voor ben is dat zo nog meer leugens verzinnen. (zie het verhaal over het herstellen van de vloer)

De kopers hebben ons trouwens tijdens de bezichtiging vertelt dat ze het hele huis gingen verbouwen, inclusief een nieuwe mooie vloer. Dat hebben ze ook gedaan. Ik verdenk ze ervan die vloer aan te grijpen om een hoop geld van ons los te krijgen en dat het geen teleurgestelde kopers zijn. Lijkt me ook sterk gezien het bedrag wat ze voor het huis betaald hebben, maar ik kan natuurlijk niet in hun hoofd kijken.

Rodebeuk, je gaat niet in op die herstelplicht en wat ze daaromheen verzonnen hebben. Is dat omdat dat een welisnietus-spelletje wordt of...?
Wat ik me ook afvraag is hoe wij dat instortingsgevaar dan kunnen verkleinen? Wij weten niet hoe de vloer eraan toe was en weten niet met wat voor bewijsmateriaal ze gaan komen. In de brief maken ze melding van maar liefst 3 deskundigen. Wel hebben we veel foto's van het huis, waarop niets van scheuren in muren of dreigende instorting te zien is. Het huis in lege staat.

Klein detail? In de brief staat een niet bestaand adres genoemd, een fout het adres van het door hun gekochtte huis. Is dat nog iets wat in ons voordeel kan werken?

Waar ik ook maar niet bij kan is dat zoiets, als het waar mocht zijn, bij een keuring niet aan het licht komt.

Wat een aanslag op mijn gemoedsrust is dit. Van alles gaat er door mijn hoofd, maar ik heb nu wel begrepen dat het de moeite waard is om niet zomaar te betalen en dat we best een kans maken dit te winnen. Die geruststelling hebben jullie me wel gegeven. Nu maar duimen dat het inderdaad ook zo zal gaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd, al is het maar om jullie te laten weten hoe het verder gaat. Bedankt zover.

Maddi

Maddi

Maddi

14-02-2010 om 20:22 Topicstarter

Rodebeuk

Sorry, ik ben duidelijk een beetje de kluts kwijt. Ik zat je reactie te herlezen en zag dat je wel ingegaan bent op "het herstellen van de vloer".

Maddi: zie triple, het is bluf

Fijn dat je nog even reageert.

Ik zie dat je er helemaal de zenuwen van krijgt.

Daarom was de reactie van Triple eigenlijk ook veel beter dan de mijne.

Het is bluf! En jij moet je hoofd koel houden.

Voor alle verdere detailvragen kun je altijd hier terugkomen. En nogmaals, mensen denken dat ze met een huis terug kunnen net als met een kapotte ijskast. Niet dus. Weet je, in dit soort situaties moet je als particulier (jullie dus) aan een andere particulier zien duidelijk te maken dat ze zich vergissen in wat hun rechten zijn. Dat er een advocaat bereid is om brieven te schrijven in dit verband zegt niets; het is mijn ervaring dat iedereen de advocaat krijgt die hij/zij verdient.

Maddi

Maddi

15-02-2010 om 09:02 Topicstarter

Na nog een nachtje slapen

weet ik wel waarom ik hierdoor van streek raak.
Ik ben niet thuis in de materie en wordt geconfronteerd met mensen die me naar mijn gevoel willen pakken. Ik wil dan het naadje van de kous weten en dat is voor mij als leek niet te doen. Allerlei scenario's gaan dan door mijn hoofd. Dat helpt me niet, want ik weet niet welk scenario werkelijkheid zal worden. Door jullie reacties sta ik weer met beide benen op de grond.

Inmiddels ben ik er wel van overtuigd geraakt, dat de kopers botweg proberen ons nog wat geld afhandig te maken en dat de kans, dat ze daarin slagen klein is. Vandaag wacht ik even het telefoontje van mijn broer af, die zijn rechtsbijstandverzekering gaat bellen. En daarna gaan we stap voor stap verder.

Jesse en Lara,
Ik vind het heel bijzonder dat jullie reageren. Jullie hebben allebei in de positie gezeten dat je een tegenvaller te verwerken kreeg en om mij dat dan zo te laten weten... Dankjewel!

Voor de duidelijkheid: de kopers hebben het niet over een verborgen gebrek, dat kan ook niet, want in het koopcontract staat duidelijk dat wij nooit in het huis gewoond hebben. Ze wisten dat ook. Ze claimen, dat het huis onbewoonbaar was vanwege instortingsgevaar.

Maddi.

Mamvantwee

Mamvantwee

15-02-2010 om 09:57

Klinkt als een noodsprong

Zoals ik het lees, klinkt het alsof de kopers een noodsprong maken. Ze zijn al in het huis getrokken, hebben al vanalles verbouwd, begrijp ik. En nu beroepen ze zich op een gebrek dat leidt tot 'onbewoonbaar zijn' van het huis: dat is zo'n beetje de enige manier om de verkoper nog aansprakelijk te stellen voor het gebrek, na de overdracht.

Ik vind ook dat de kopers eerder de expert die ze zelf hebben ingeschakeld om een keuring te doen, moeten aanspreken. Die heeft zijn werk niet goed gedaan - tenminste als het echt zo erg is dat de vloer helemaal op instorten staat. Jullie hebben nooit in het huis gewoond, en ik neem aan dat je ouders ook niet hebben gezegd (of wisten) dat de vloer zo slecht was. Het is jullie dus niet aan te rekenen dat je hier niets over gezegd hebt tijdens de verkoop!

Volgens mij staan jullie in deze zaak sterker dan de kopers. De kopers moeten opzet en voorkennis bij jullie aantonen. Knappe jongen die dat kan!

groet, Mamvantwee

Nee mamvantwee

Opzet en voorkennis hoeft niet te worden aangetoond in geval van onbewoonbaarheid. Dat geldt alleen bij verborgen gebrek.

Nu is de bewijslast zwaarder op de technische punten, het dak moet op je kop vallen zeiden wij altijd in de advisering bij VEH.

Vic

Vic

15-02-2010 om 10:21

Bouwtechnische keuring

Ik heb ervaren dat een bouwkundige keuring meestal weggegooid geld is. Als zo'n so called deskundige iets over het hoofd ziet, wijst hij over het algemeen alle aansprakelijkheid af en verwijst je naar de verkopers. Die worden vervolgens ook aan alle kanten beschermd door de wet. De kopers hebben een onderzoeksplicht, en als ze onder de vloer hadden gekeken hadden ze de stutten gezien.

Maddi

Maddi

15-02-2010 om 12:37 Topicstarter

Morgen

belt de VEH terug. Dus ik moet nog even geduld hebben. Inmiddels heb ik een aangetekend schrijven gehad van de advocaat, maar dat ligt nog op het postkantoor, kan ook morgen pas afgehaald worden.

Vanochtend ben ik eens gaan zoeken hoe ik aan juridische bijstand kom, maar dat valt als leek nog niet mee. Hoe zoek je een advocaat uit? Ik heb de jurofoon al aan de lijn gehad, maar uit dat gesprek maakte ik op, dat ze maar niet wilde begrijpen dat het om instortingsgevaar ging en niet om een verborgen gebrek. In dit geval heb ik er dus geen goed gevoel bij.

Broer heeft zijn verzekering gebeld en blijkt hiervoor niet verzekerd te zijn.

Kan ik als particulier nog een brief aan ze schrijven, dat we hun brief ontvangen hebben en bezig zijn ons te beraden op de te nemen stappen? Is dat voldoende antwoord op hun verzoek om het geld voor vrijdag over te maken?

Ik ben misschien te ongeduldig, maar vrijdag is ook al zo snel.

Maddi.

Bluf

Ik heb jaren op een advocatenkantoor gewerkt en heb al heel veel van die blufpartijen gezien. Niemand behalve een rechter kan jou verplichten een bedrag over te maken, dus dat ga je helemaal niet doen.
ALS je al wat wilt terugschrijven, dan kun je beter meteen in de tegenaanval gaan. Bijvoorbeeld door te schrijven dat je je gedwongen voelt een advocaat te zoeken en dat je de kosten daarvan op hen zult verhalen, omdat ze ten eerste liegen en ten tweede geen poot hebben om op te staan, zie artikel 10 van het koopcontract (maar dan in andere woorden).
Wij hadden op dat kantoor vaak de verdedigende partij (zoals jij dus), die mensen kwamen meestal helemaal overstuur binnen omdat er een megabedrag werd geëist. Ooit kwam er een oude dame met haar dochter. De wasmachine bij de oude dame had gelekt, waardoor de benedenburen schade hadden. De verzekering wilde niet betalen omdat de dochter de was in de machine had gedaan bij haar moeder thuis. En de buren wilden natuurlijk de schade vergoed hebben.
Ik weet niet in welke buurt je woont, wij werkten in alle provincies wel samen met kantoren, dus misschien kan ik je aan een adres helpen?

Maddi

Maddi

15-02-2010 om 18:34 Topicstarter

Stoepkrijt

Ik zou graag een adres van je willen hebben. Maar hoe pakken we dat aan? Ik wil openbaar graag zo anoniem mogelijk blijven.

Maddi.

Puck

Puck

15-02-2010 om 19:39

Maddi

Het makkelijkste kun je gewoon even een gratis e-mail account aanmaken, bijv maddi_oo.hotmail/gmail/whatever en dat hier neerzetten. Dan kan stoepkrijt jou daarop mailen. Of misschien heeft stoepkrijt al een openbaar e-mail-adres, dan kan zij dat hier neerzetten.
Veel succes, ik denk ook dat het een potje blufpoker is, laat je vooral niet aftroeven.

Maddi

Maddi

15-02-2010 om 20:01 Topicstarter

Dank je puck - stoepkrijt

Ik heb een emailadres op hotmail aangemaakt.

[email protected]

Zou je me willen mailen Stoepkrijt?
Alvast bedankt, Maddi

Nasha 1st

Nasha 1st

15-02-2010 om 22:15

Ik hoop

dat het goed voor jullie afloopt en dat je die afloop ook aan ons laat weten (ter lering enzenz....)

Nasha 1st

Nasha 1st

15-02-2010 om 22:58

Ja pelle

maar dat vond ik zo onaardig om neer te zetten :-))

Maar persoonlijk vind ik het wel interessant, ik heb ook een koophuis, en stel dat ik dat wil verkopen, of stel dat ik ooit eens een ander huis wil kopen....

We zijn aan de slag!

Maddi en ik hebben contact, mijn oude collega-de-advocaat heeft al gereageerd op mijn mailtje met een deel van Maddi's posting. Ben ook heel benieuwd hoe het afloopt.

Maddi

Maddi

16-02-2010 om 16:56 Topicstarter

Bedankt!

Morgen word ik teruggebeld door een advocaat die ik via de makelaar gevonden heb. Stoepkrijt's regio is wel een eindje reizen voor mij. Ik ben wel fors onder de indruk van de hulp. Fantastisch.

VEH adviseerde o.a. toch jurisisch advies in te winnen.
Ze deden verder geen uitspraak over kansen. Logisch eigenlijk.

Het eerste punt ter lering ;=) is: als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, check hem dan. Je bent misschien voor minder verzekerd dan je denkt.

Nu maar duimen, dat de volgende punten in ons voordeel uitpakken.

Maddi.

Maddi

Maddi

16-02-2010 om 19:52 Topicstarter

Vergeten

aan jullie te zeggen, maar het is ook niet zo belangrijk. De aangetekende zending was gelijk aan de brief die we al eerder gehad hadden.

Maddi

Maddi

Maddi

18-02-2010 om 10:27 Topicstarter

Vanmiddag

Vanmiddag hebben we een gesprek. Ik loop te piekeren over wat ons geadviseerd zal worden, maar weet ook wel, dat ik me koest moet houden en naar de feiten moet kijken.

Maddi

Nasha 1st

Nasha 1st

18-02-2010 om 20:48

En maddi?

nieuws?

Maddi

Maddi

19-02-2010 om 09:02 Topicstarter

Een klein beetje nieuws

Het was een prettig gesprek en we hebben besloten met hem in zee te gaan. Of het uiteindelijk een rechtzaak zal worden hangt vooral van de kopers af. Wat onze kansen daarin zijn is op dit moment mede afhankelijk van de staat van de vloer en wat uit de rapporten van de vloer gaat blijken. We lijken sterk te staan.

Ik voel me vooral opgelucht, wat de uitkomst ook mag worden. We hebben ons niet laten overdonderen (wat er bij mij in eerste instantie wel op leek) en zijn tot aktie overgegaan, mede dankzij jullie. Het voelt nu alsof er een last van mijn schouders is gevallen.

Maddi.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.