Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Sascha2

Sascha2

21-02-2009 om 14:55

Aanvraag vrije dag geweigerd

Hallo, ik zit met een vraag. Mijn man heeft een verzoek om een vrije dag (aankomende woensdag wordt onze dochter 1 jaar) ingediend, welke vandaag werd afgewezen. De reden was, dat mijn man er maandag ook niet is en dat zou betekenen dat hij aankomende week twee dagen afwezig zou zijn. Er is geen sprake van onderbezetting o.i.d.
De reden dat mijn man er maandag niet is is puur roostertechnisch. Het is een compensatiedag omdat hij vandaag moet werken. Mag een aangevraagde vrije dag zomaar (om deze reden) worden geweigerd?
Volgende vraag die in dit kader bij mij opkomt is: mijn man werkt om de week vier dagen. Als zijn manager inderdaad een vrije dag mag weigeren omdat mijn man er anders die week twee dagen niet zou zijn, dan zou mijn man dus in de week dat hij vier dagen werkt, sowieso geen losse vrije dag meer kunnen opnemen. Klopt dat?
Pfff, wat is het toch altijd ellende als je werkgever moeilijk doet...

Nasha 1st

Nasha 1st

21-02-2009 om 17:37

Wanneer aangevraagd?

en hoe lang duurde het voor je man antwoord kreeg? Een werkgever behoort binnen 2 weken antwoord te geven op een aanvraag, doet hij dat niet, dan mag je er van uit gaan dat je vrije dag akkoord is, tenzij zwaarwegende bedrijfsbelangen zich daar tegen verzetten....

Sascha2

Sascha2

21-02-2009 om 18:21

Nasha

Hij heeft het vorige week dinsdag aangevraagd (eerder ging niet ivm griep). Vandaag dus de afwijzing.

Nasha 1st

Nasha 1st

21-02-2009 om 19:49

Dan vrees ik

dat je er niet veel aan kan doen....

Tip: Je kinderen zijn altijd op dezelfde dag jarig...maak begin van het jaar al een aanvraag voor alle verjaardagen....dan weet je op tijd op je vrij bent (doet mijn man al jaren en hij is altijd vrij op de dagen van de kinderen :-))

Sascha2

Sascha2

21-02-2009 om 20:18

Maar...

Is het niet zo dat een verzoek om een vrije dag in beginsel gehonoreerd dient te worden, tenzij er een bedrijfsbelang in het geding is?
Goeie tip, overigens :) doen wij ook ieder jaar. Maar ja, bij de jongste was het ons ontschoten. Ik ben sowieso op woensdag vrij, dus bij mij gingen er geen belletjes rinkelen.
De nood is niet hoog voor wat betreft haar verjaardag (alhoewel ik het bijzonder flauw vind, zeker omdat zijn manager bepaald heeft dat mijn man maandag vrij moet zijn). Maar aangezien mijn man om de week 4 dagen werkt zou hij dan dus in die weken geen extra vrije dag mogen opnemen. Immers, dat is nu ook het argument, dus waarom in die weken niet? Er is geen enkel ander argument, vandaar mijn vraag.
In ieder geval bedankt voor het meedenken!

(Janneke)

(Janneke)

22-02-2009 om 09:05

Misschien

kan hij die vrije maandag verzetten naar de woensdag?? Dan is hij toch nog thuis als je kindje jarig is?

Vind het trouwens heel flauw van de werkgever hoor. Maar goed, ik ken de regels van het bedrijf niet? Was hij uberhaupt op de hoogte van deze regel? Gaat het bij andere werknemers ook zo?

Groetjes Janneke

Holiday

Holiday

22-02-2009 om 09:47

Moet die manager soms ongesteld worden?

Als het regel is in het bedrijf, dan zal je man zich erbij neer moeten leggen. Maar dan kent je man die regel toch ook?

Ik krijg eerder de indruk dat de manager een beetje aan het pesten is, er is geen onderbezetting zeg je. Dus inderdaad heel flauw. Ik geloof nooit dat dit zo in de CAO staat. Zoek het eens op zou ik zeggen. Dan vind je gelijk antwoord op je andere vraag. Maar het zal er niet in staan, de manager heeft zijn pet waarschijnlijk gewoon verkeerd staan en geen zin om vrij te geven.

Kiki

Kiki

22-02-2009 om 11:41

Sascha2, mijn man heeft een weinig flexibele werkgever

als het gaat om vrije dagen ed. Maar wat hij wel kan is soms thuiswerken of zijn ouderschapsverlofdag schuiven

Misschien kan hij het zo oplossen?

Sascha2

Sascha2

22-02-2009 om 12:53

Geen vaste regeling

Het is geen vaste regel in het bedrijf. Sterker nog, er werd nooit moeilijk gedaan over het opnemen van een vrije dag. Het werd zelfs gepromoot om zoveel mogelijk dagen zo vroeg mogelijk in het jaar op te nemen. Aan het einde van het jaar is het te druk. Maar de manager is sinds september in dienst, is nogal dominant en wil het graag allemaal bepalen. Zo ook dit dus. Het is niet eerder voorgekomen en het is zeker geen vaste regel in het bedrijf. De cao doet geen uitspraken over het opnemen (of het niet mogen opnemen) van snipperdagen.
Natuurlijk kan mijn man eventueel zijn roostervrije dag omruilen. Het grappige is dat zijn manager dat eerst ook voorstelde, een week geleden. Zijn roostervrije dag is over twee weken weer. Zou hij ruilen, dan is hij nog steeds aankomende week twee dagen afwezig. Dat verandert niet. Daar gaat de redenering van de manager ook de mist in wat mij betreft. Scheelt alleen een vrije dag, die mijn man dan zou overhouden. Maar het probleem is, dat als mijn man nu een keer schuift met zijn roostervrije dag, hij daarna waarschijnlijk vaker verzocht zal worden om te schuiven met zijn dag. En dat is in de praktijk niet echt mogelijk. De manager heeft er sowieso een handje van om op een roostervrije dag iets te plannen. Of op een vrije dag een medewerker te laten terugkomen (zo mocht mijn man op zijn verjaardag ook terugkomen, terwijl hij vrij had). Dus een keer schuiven betekent in de toekomst meer problemen. Mijn man heeft uiteraard niet zomaar een roostervrije dag, op die dag vangt hij onze drie kinderen op. Blijkt in het boekje van zijn manager heel vreemd te zijn, dat hij ook zorgdagen heeft.
Het blijft in mijn ogen bijzonder flauw en volgens mij kan het niet zomaar. Maar ja, dan komt het volgende probleem naar voren: wat doe je eraan? Is het het waard om in conflict te geraken? Op zich wat mij betreft niet. Het is alleen zo, dat deze manager je hele hand pakt zodra je een vinger geeft.

Sascha2

Sascha2

22-02-2009 om 13:14

Pelle :)

Sterker nog, ik krijg standaard vrij op mijn eigen verjaardag, of ik wil of niet :) Toevallig waren mijn man, zoontje en aankomende woensdag mijn dochter allen op woensdag jarig en dat is mijn standaard vrije dag. Vandaar dat we dit jaar allemaal vrij hebben gewild. Bovendien is de oudste net vier geworden, vanaf zijn komende verjaardag zal hij dus op school zitten (behalve in de weekeinden dan). Dus tegen die tijd zal het vast anders gaan. Tot nu toe waren we steeds vrij.
Ach, het maakt natuurlijk niet echt uit dat hij niet bij de verjaardag van mijn dochter zal zijn. Ze is er niet minder jarig om :), het is meer het principe en de flauwheid (vind ik dan).

Nasha 1st

Nasha 1st

22-02-2009 om 14:55

Tja....

je kan het flauw vinden, maar ik merk wel vaker in mijn werk dat werknemers het allemaal heel oneerlijk vinden en denken dat werkgevers het alleen maar doen om hun te pesten....zou het niet echt zo kunnen zijn dat het een probleem is dat je man 2 dagen afwezig is deze week? (ik weet niet wat hij voor werk doet natuurlijk....)

Sascha2

Sascha2

22-02-2009 om 21:15

Pelle

Nee, ik bedoel niet dat ik het koste wat kost op woensdag vier, ook al moet mijn man werken. Natuurlijk niet, het feestje hebben we vandaag gevierd. Feit is dat ze woensdag 1 wordt en daar staan we, mijn man en ik, zelf wel bij stil. Blijft een mooie emotionele dag voor ons beiden. Daarom vind ik het balen dat hij er niet bij is. Dochterlief heeft uiteraard geen flauw benul. Het is iets van ons beiden.

Sascha2

Sascha2

22-02-2009 om 21:20

Nasha

Ik begrijp wel wat je bedoelt. Ik zie/merk het zelf ook vaak genoeg. Maar in dit geval vind ik het echt heel flauw. Er is nog niet eerder gezegd dat er geen twee vrije dagen in een week mogen vallen, ook al is er een vrije dag geen vrije dag maar een roosterdag. Tot nu toe was het geen probleem en kwam het geregeld voor, ook bij collega's. Het kwam zaterdag dan ook uit de lucht vallen. Bovendien is er geen goede reden. Er is geen deadline, de bezettingb is prima. Mijn man is teamleider en heeft die dag geen speciale verplichtingen. Als hij maandag niet ingeroosterd vrij zou zijn, zou hij woensdag wel vrij kunnen nemen.

Jaymza

Jaymza

24-02-2009 om 00:53

Nooit vrij

Raar. betekent dit dat als je parttime werkt, dus minder als 5 dagen per week je nooit vrij kunt krijgen?

jaymza

Sascha2

Sascha2

24-02-2009 om 08:38

Jaymza

Dat is een van mijn vragen ook. Mijn man werkt 36 uur, de ene week 5 dagen en de andere week 4. Dan zou hij alleen nog om de week vrij kunnen nemen en dat lijkt mij erg vreemd. Zeker nu dit tot afgelopen zaterdag niet zo was, de reden is er ineens ingefietst.

Juliƫtte

Juliƫtte

24-02-2009 om 11:40

Werkgeversprotocol?

Hoi Sascha,

Ik vraag me af of er geen protocol vanuit de werkgever is over verlofaanvragen ? Bij de meesten staan die regels en voorwaarden wel op papier.

Verder vind ik het hele verhaal van de zotte trouwens.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.