Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Yvon Meijer

Yvon Meijer

16-05-2012 om 20:31

Asbestsanering in huurwoning: wat zijn onze rechten?

In onze woning zit asbest, het 'losse' soort als isolatie onder een krant/gipslaag. Dit is al een tijd bekend. Gisteren kregen we een brief dat de asbest over een maand verwijdert gaat worden. Uiteraard zijn we hier blij mee en willen we meewerken. De verhuurder schrijft dat we een deel van de woning twee dagen niet kunnen gebruiken. In praktijk komt dat er op neer dat we dan in één kamer nog wel mogen/kunnen komen die 4 x 5 mtr is. Met het hele gezin, twee volwassenen en twee kinderen. Daar ook de twee nachten doorbrengen. We kunnen een stukje gang door naar die kamer, iets wat de werkmannen alleen met gasmaskers en beschermende pakken doen. Ook moeten we alle kostbaarheden uit huis verwijderen (computers, tv's??)( en waar laten we dat dan??) Kortom: naar onze mening kunnen we helemaal niet in onze woning blijven, dat is niet te doen. Wie weet wat onze rechten zijn? Ik wil in die tijd op een veilige plek slapen. Wat zijn onze rechten op compensatie voor de overlast: het weghalen van spullen uit ons huis en de woning 2 dagen en twee nachten niet kunnen gebruiken. Wie weet dit? Heeft iemand dit ook al eens meegemaakt? En is een maand van te voren dit aan ons door geven niet veel te kort dag?

Chippie

Chippie

16-05-2012 om 22:32

Oplossingsgericht denken

Ik zou oplossingsgericht denken ipv in rechten. Je wilt namelijk dat de asbest zsm wordt weggehaald. Liever morgen dan over een maand. Dus ik zou niet miepen over de korte termijn (ik zou meer moeite hebben met het feit dat het al een tijd bekend is en dat er niets is gebeurd).

De oplossing: kinderen logeren bij opa en oma en dan hebben jullie alle ruimte in de kamer van 4 x 5. Maar ik zou er ook geen problemen mee hebben om met z'n viertjes of in ons geval vijven gezellig twee nichtjes op 1 kamer te overnachten. Tijdens een verbouwing van de gehele bovenverdieping heeft mijn vriendin dat 2 maanden gedaan met een kind meer en in een kleinere kamer. Je legt vier matrassen in die kamer, dekbed er op, paar kleren en toilettas in een doos en klaar ben je.

Kostbaarheden als een tv hoef je niet weg te halen. De opdracht en de sleutel wordt aan het bedrijf meegegeven. Vergelijk het als de binnenschilder komt; dan ga ik ook gerust weg en dan hangt de tv ook gewoon aan de muur. Het gaat om paspoort/juwelen/geld/laptop/telefoons e.d. Die kun je gemakkelijk ergens bewaren.

Yvon Meijer

Yvon Meijer

16-05-2012 om 23:52

Jawel,

Zoals ik ook zei ben ik blij dat de asbest eindelijk weg wordt gehaald. We hebben er maar twee jaar op aan hoeven dringen ;-)
Helaas hebben de kinderen geen opa's en oma's waar ze even kunnen logeren. Dus ik moet snel wat verzinnen en dat vind ik wel lastig ja. Behalve de kleine ruimte, geen badkamer, kookgelegenheid enz. waar we het twee dagen mee moeten doen zit me eigenlijk nog het meest dwars dat als we daar rondlopen, ik niet weet of het veilig is. Het gaat hier niet om een gewone verbouwing maar om asbest in zijn poederige vorm. De mannen die hier werken komen niet binnen zonder beschermende pakken met gasmaskers en wij moeten daar zonder bescherming rondlopen. Ze beginnen om 7 uur 'smorgens terwijl de kinderen pas om 8:30 op school hoeven te zijn.
Kortom: ik vertrouw het eigenlijk niet dat het veilig is tijdens de werkzaamheden en wil daar ook jaren later niet 'snachts nog over liggen piekeren waar we de kinderen destijds in godsnaam aan bloot gesteld hebben.
Dus daarom wil ik graag weten wat de regels, en dus ook onze rechten, zijn in zulke gevallen. Als wij bijvoorbeeld recht hebben op een onkostenvergoeding, dan kan ik een goedkoop hotelletje zoeken en komen we pas weer terug als ons huis veilig is verklaard.

Mover

Mover

17-05-2012 om 08:54

Logeren en maskers

Kunnen de kinderen niet bij een klasgenootje logeren? Desnoods een nachtje hier en een nachtje daar als 2 nachtjes te veel is voor een moeder?
En kan je zelf niet bij de buren logeren? Heb je niet een tent, die je in de tuin kunt opzetten?
Wat betreft die maskers en asbest. Als je werk is "asbest verwijderen" dan zit je 40 uur in de week in die rotzooi. Een jaar of 20/30 lang. Dan wil je geen rotzooi inademenen want het is slecht spul voor je longen. Maar als het voor 2 dagen is, zoals voor jullie, dan zijn de schadelijke gevolgen waarschijnlijk minder erg. En daarom mogen jullie wel zonder rondlopen. Ik weet niet of ik het zou doen, overigens, ook al kan het wel zoals zij zeggen.
Ik zou weg willen uit mijn huis incl. de grijpvoorraad aan waardevolle spullen.
Wat betreft je rechten, geen idee. Zoals iemand al zij, eerst denken in oplossingen, en daarna eventuele financiele compensatie proberen te regelen. Is het niet toevallig dan vakantietijd? Kan je van school geen paar daagjes vrij krijgen, dat je ergens via vakantieveilingen een huisje op de kop tikt voor weinig?
Succes met alles.

Rosase

Rosase

17-05-2012 om 09:13

Nee nee nee

Ik zou het risico niet willen lopen. Een keer blootstelling aan asbest kan genoeg zijn voor het ontwikkelen longvlieskanker of buikvlieskanker.

Ik zou dus goed navragen hoe ze ervoor gaan zorgen dat jullie huis schoon opgeleverd wordt na de werkzaamheden en ik zou voor die twee nachtjes een andere oplossing zoeken. Of je daar ook echt recht op hebt kan ik niet helemaal overzien. Lijkt mij eigenlijk wel trouwens, twee nachten met zijn 4en in een huis zonder keuken en zonder douche is natuurlijk een absurde situatie.

Ik hoop voor je dat er hier iemand zit die wat beter ingevoerd is in het woningrecht.

Reteketet naar het loket

naar het Juridisch Loket voor informatie en advies. Gratis. Zij kunnen desnoods ook doorverwijzen voor een kort advies (en eventuele verdergaande hulp) naar een gespecialiseerde advocaat als dat nodig zou zijn.

Maar dit alles zou ik niet doen als je toevallig in een stad woont waar een huurteam actief is. Tenminste, hier in Amsterdam zijn verschijdene huurteams en die lui kennen vziw de huurwetgeving met alle voetangels en klemmen van binnen en van buiten.

Hier in Amsterdam hebben sommige woningbouwverenigingen (o nee, woningcorporaties heten ze tegenwoordig) de vervelende gewoonte om alles zo laat mogelijk en zo goedkoop mogelijk te willen doen, waar de huurders dan weer de dupe van worden, tenzij de wbv wordt teruggefloten.

Twee hotelovernachtingen en een stapel verhuisdozen en -folie lijkt mij wel het minste, eerlijk gezegd.

Groeten,

Temet

Yvon Meijer

Yvon Meijer

21-05-2012 om 14:51

Bedankt, + ervaringsdeskundigen?

Hoi allemaal, Bedankt voor alle adviezen en tips, ik heb daar echt wat aan. Ik heb vanmorgen met het huurteam gesproken maar ben nog niet veel wijzer. De deskundige daar was er niet maar gaat snel contact met me opnemen. Ik heb het idee dat er wel veel regelgeving is als het om een verbouwing/renovatie gaat maar niet echt specifiek als het om asbest gaat. Mijn verhuurder staat bij het team in ieder geval wel bekend als moeilijk t.o. van zijn huurders, maar dat wisten we al :-( Inmiddels hebben we een paar opties van vrienden die in die periode misschien weg zijn en in wiens huis we kunnen. Dat is heel fijn, we hebben namelijk ook nog huisdieren, dus die kan ik dan ook mee nemen. Kortom, we redden ons wel, we hebben onze huisbaas daar niet bij nodig. Ik ben nog steeds wel benieuwd of er niet iemand is die dit ook al eens meegemaakt heeft: iemand hier in da forum die al eens met dit bijltje gehakt heeft?
Groetjes, Yvon.

Inge M

Inge M

22-05-2012 om 12:50

Even nagevraagd bij iemand die bij de gemeente werkt (andere gem

De verhuurder heeft als het goed is een omgevingsvergunning (vroegere bouwvergunning) aangevraagd. Daarin zal ook de asbest vermeld staan. Om in dat geval te slopen, moet een plan gemaakt worden.
Meestal toetst de Omgevingsdienst (vroegere milieudienst) dit plan.
Je kunt dus bij de gemeente vragen naar de vergunning en bij de omgevingsdienst naar de voorwaarden e.d. Je kunt bij de verhuurder het plan opvragen als je dat nog niet hebt.

Sancy

Sancy

22-05-2012 om 19:03

Wat losse flodders

Aanwezigheid van asbest in een woning valt onder 'vermindering van huurgenot' wat een reden kan zijn voor een lagere huurprijs. Waarschijnlijk dus ook mogelijk reden voor een huurverhoging als het er uit is?
Er zijn verschillende regels voor onderhoud, woningverbetering en sanering van huurwoningen. Weet je om welke het hier precies gaat? Je mag voor onderhoud geen huurverhoging krijgen bijvoorbeeld, en voor woningverbetering wel.
Als er meer dan 10 woningen in 1 keer onderhanden genomen worden, moet er een plan zijn waar de bewoners mee moeten instemmen. 70% meerderheid betekent dat alle huizen in het plan meedoen.
De verhuurder is verplicht je woongenot te garanderen ook tijdens werkzaamheden aan de woning. Daarover moet hij overleggen met je.
Het zijn maar losse flodders helaas, ik pik zo hier en daar wat informatie op. Een zinnig verhaal kan ik er niet van maken, sorry.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.