Home » Forum » Bankenrichtlijn psd2

Bankenrichtlijn PSD2

18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Carla
Bankenrichtlijn PSD2

Heeft iemand zich al verdiept in PSD2?

PSD2 is de herziene versie van de Payment Services Directive (2007). Dit is de Europese wet (richtlijn) voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven.

Ik hoorde er net van. Hieronder wat info.

https://www.dnb.nl/betalingsverkeer/psd2/index.jsp#!faq-tcm:46-369760,fa...

Gaan jullie toestemming geven dat derden (ook buiten Nederland) toegang krijgen tot je bankrekeningnummer/gegevens?

En waarom wel of niet?

Ik ben wat huiverachtig.

Heb de neiging om mijn kinderen van 18 en 16 ook te zeggen: weiger vooralsnog maar even als je de vraag geeft of je toestemming geeft. Maar of dat terecht is? Misschien biedt het juist gigantische kansen en hoef je helemaal niet bang te zijn dat derden zo het saldo (en andere gegevens) op je rekeningen kunnen zien.

skik
Ech nie

Heen haar op m'n hoofd. Loop liever die fantastische aanbieding mis dan dat ik m'n privacy opgeef.

skik

@Emma
Nee echt niet

Een hypotheekverstrekker die kan zien of je geld uitgeeft aan een datingstie.....echt niet. Er zijn nu trouwens al woningverhuurbedrijven die je digi-d code vragen om je "inkomsten te checken" 😒 Dan maar liever een paar papieren scannen en mailen, toch?

Yanea
Nope

Ik geef geen toestemming.

Fenix78
En ik ook niet.

Heb er voor mezelf de meerwaarde nog niet van ingezien.

tsjor
markt voor betalingsverkeer

Wat ik begrijp is dat 'ze' een markt open willen leggen voor bedrijven die betalingsverkeer gaan regelen. Dus de aanbieding zal straks zijn: betaal via ons en je krijgt gouden bergen (als wij mogen meekijken op je rekening).

Tsjor

Yanea
Tsjor

Ik wacht nog op alle gouden bergen die eerder zijn beloofd 😊

@Emma
Ja precies

Je hebt meer kans in de Staatsloterij ;-)

Angela67
handig

Het punt is dat ik zeker geloof dat er 'handige' financiële constructies of methodes zullen komen en dan nog niet eens van ondernemers die kwaad in de zin hebben. De ontwikkeling van het betalingsverkeer is best langzaam gegaan in verhouding tot digitale mogelijkheden dus wie weet wat er nog aan efficiënte oplossingen komt. Dus theoretisch is het niet raar en ik vind het goed dat men probeert om de kaders goed op te schrijven en te proberen na te denken hoe het dan zo veilig mogelijk zou kunnen gaan. Andere digitale oplossingen hebben we langzamerhand ook omarmd, dus het is niet allemaal 'gouden bergen' of slecht.
Maar . . . ik ben wat simplistisch en denk dan: ik mis niets, die banken zijn 'bekend' en worden goed gecontroleerd (en je ziet wat er dan nog mis kan gaan), waarom zou je andere spelers überhaupt toelaten op die financiële markt?
En dan is waarschijnlijk de conclusie dat je het niet kan tegenhouden, dat de lokroep van de vrije markt zonder concurrentie en een terughoudende overheid ook hier z'n slag slaat. En ik denk eerlijk gezegd dat veel mensen - jongeren! - hier best wel makkelijk op in zullen gaan. Hopelijk ook de slimme jongeren die goed opletten ;-)

gr Angela

Yanea
Angela67

Ja, dat is precies wat jebij facebook en google ziet: burgers zien de voordelen en willen graag meedoen. En die voordelen zijn er echt. Vervolgens blijkt er sprake van grof misbruik van onze gegevens, en dan is er geen weg meer terug.
https://www.nu.nl/internet/5182130/zo-werd-facebook-data-mogelijk-misbru...

tsjor
90 dagen

Ik heb nog steeds geen idee wat er precies mee beoogd wordt. Dat het financiële verkeer handiger of slimmer zou kunnen, dat eer veel ontwikkelingen gaande zijn en misschien nog wel meer mogelijk worden, dat kan allemaal.

Maar wie zit te wachten op 'een nieuw type betaalinstelling' (algemener kan de naam bijna niet) die het volgende kunnen:

'Als u toestemming geeft voor toegang tot uw rekening, kan een nieuw type betaalinstelling u nieuwe diensten aanbieden. Zij kan uw saldo checken, de bank opdracht geven namens u een betaling (overschrijving) te starten of informatie van uw betaalrekening verzamelen en u daarvan een overzicht aanbieden. Belangrijk is dat uw toestemming voor de betaalinitiatiedienst eenmalig is, tenzij u toestemming geeft voor een reeks van terugkerende betalingen aan dezelfde begunstigde. Uw toestemming voor de rekeninginformatiedienst is voor een periode van negentig dagen. Gedurende die periode kan de rekeninginformatiedienstverlener steeds uw rekening(en) benaderen. Zodoende kan de rekeninginformatiedienstverlener voortdurend het overzicht van uw betalingen en ontvangsten actualiseren. Na negentig dagen wordt u opnieuw gevraagd uitdrukkelijke toestemming te geven voor toegang tot uw rekening(en).'

Exen?

Helaas is de lijst met namen van die nieuwe financiële instellingen alleen benaderbaar als je een naam invult, dus dat geeft ook geen overzicht als antwoord op de vraag: wie wil dit dan?

Tsjor

Tine Winkel
Galgje

Rekeninginformatiedienstverlener

OND
???

- saldo checken
- namens u een betaling (overschrijving) te starten
- informatie van uw betaalrekening verzamelen en u daarvan een overzicht aanbieden
- voortdurend het overzicht van uw betalingen en ontvangsten actualiseren

Euh... Dat doet toch elke bank?

Ik wil ook wel zo'n firmaatje oprichten dat middle man speelt in het betalingsverkeer. Allemaal superveilig hoor: " PSD2 regelt dat de toegang tot de rekening veilig is. Zo schrijft PSD2 voor dat een nieuwe betaalinstelling een vergunning moet hebben van een toezichthouder in Nederland of een ander land in de Europese Unie.".

Even gaan shoppen in Malta, Cyprus, Tsjechië, Bulgarije,...

Angela67
Als ik me goed herinner

(ik werkte ooit bij een bank) dan is alles gericht op het organiseren dat bedrijven die geen 'bank' zijn maar wel financiële activiteiten gaan ontplooien, in een systeem komen. Want Google wil ook financiële diensten aanbieden en als je niets regelt kun je het als klein landje moeilijk tegenhouden. Dus welke randvoorwaarden schrijf je op voor diensten die commercieel gezien nog niet ontdekt zijn. ...
Gr Angela

bertje1
dat dit mag is echt ongeloofelijk

waar is het goed voor.. europa. snap echt niets niets van dit besluit.
worden wij als consument nog meegenomen in de besluiten?
never ga ik hiermee accoord

Angela67
bertje

vooral blijven stemmen. Europa beslist o.a. (in het democratische gedeelte) waar politieke partijen over beslissen.
gr Angela

Paasei
Voordeel..?

Na de zoveelste keer de TV reclame voorbij te hebben zien komen, heb ik me maar eens verdiept in PSD2. En ik herinnerde me de discussie hier..

Specifiek gekeken naar de voordelen voor de consument.
Voor zover ik nu kan nagaan, moet het systeem voordeel bieden als je meerdere rekeningen hebt. Want die kun je dan 'overzichtelijk op 1 plaats inzien'. Is voor ons niet relevant. Verder zou het handig zijn om bedrijven waaraan je vaak betalingen doet toestemming te geven om automatisch af te schrijven.. uh nou nee.

Ik zie het nut dus niet. Sterker nog; ik word er wat bang van. Je kunt nl zelf wel geen toestemming geven, bedrijven kunnen wel bij jou kijken als je betalingen doet of ontvangt van iemand die wel toestemming heeft gegeven. Big Brother is watching you..?

Ad Hombre
Europa

Dit is dus waar Europa zich tegenwoordig mee bezighoudt. En de geschifte cookiewetgeving en dit ook natuurlijk:

https://www.dutchcowboys.nl/online/artikel-13-komt-er-aan-het-vrije-inte...

Als je dit draadje leest is het duidelijk dat niemand hierom gevraagd heeft en niemand begrijpt wat de consequenties ervan zijn en mensen er zelfs 'bang' van worden (en het zijn niet eens middelbare witte mannen).

Terecht, ik denk er net zo over en ik snap ook niet waarom het nodig is.

Maar dat weerhoudt de massa van OO er niet van om volstrekt kritiekloos achter 'Europa' te gaan staan in bijna iedere discussie.

Ik ben echt niet voor een Nexit, maar de EU is met heel veel zaken niet goed bezig.

Het zou beter zijn als mensen zich eens wat kritischer op gingen stellen.