Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

liora

liora

24-02-2009 om 09:47

Bedrijfsarts

Hallo allemaal,

Gisteren had ik vreselijke duizelingen, zo erg dat ik uren alleen heb kunnen liggen. In de loop van de dag ging het beter, maar af en toe kwam het weer opzetten. Ik heb me natuurlijk ziek gemeld voor werk.
De vk gebeld en die vermoedt lage bloeddruk, dat in mijn fase van zwangerschap vaak voorkomt.
Vandaag blijf ik ook nog thuis want ik voel dat het nog niet helemaal weg is.
Nu kreeg ik een mail van mijn leidinggevende, die ik natuurlijk op de hoogte heb gesteld van wat er aan de hand is. Ze wenst me beterschap en geeft aan dat ze me zal aanmelden bij de bedrijfsarts omdat ik dit vaker heb gehad.
Inderdaad heb ik een kleine twee jaar geleden een virus gehad op mijn evenwichtsorgaan waardoor ik acuut vreselijk misselijk en duizelig was. Heel eng! Alleen voor mij is dit toch lang geleden en bovendien was ik toen niet zwanger en was het echt iets anders.
Ik voel dat het me ergert dat ik nu langs de bedrijfsarts word gestuurd voor iets wat ik beschouw als complicatie bij de zwangerschap.
Ben nog nooit bij de bedrijfsarts geweest. Wat moet ik me erbij voorstellen? En hebben jullie nog adviezen wat wel en wat niet ter sprake te brengen?

Juliëtte

Juliëtte

24-02-2009 om 11:38

Normaal

Hoi Liora,

Het is heel normaal dat als je je ziek meld dat dit gemeld word bij de Arbo en dat je dan een oproep krijgt om langs te komen bij de bedrijfsarts. Ook bij zwangerschaps-gerelateerde ziekte zoals in dit geval.

De werkgever mag verder zelf geen onderzoek of oordeel geven, de arbo moet controleren waarom je ziek bent, hoe lang het zal duren en hoe je terugkeer te realiseren. Ook bij zwangerschap dus.

Als jij gewoon uitlegt waar die duizelingen vandaan komen(dus van je zwangerschap), moet dat voldoende zijn. Wellicht stelt ze voor om wat minder uren te gaan werken de rest van je zwangerschap. Of stelt ze voor om het gewoon aan te kijken. Maak je daar dus niet te druk om. Ik zou niet zelf beginnen over die duizelingen van paar jaar terug, dat was idd een andere situatie, nu is het duidelijk zwangerschapgerelateerd.

Voor zover ik weet is het wettelijk verplicht om zieke werknemers zodanig te begeleiden zodat zij snel weer in het arbeidsproces komen. Dit is dus geen persoonlijke kwestie van de werkgever om jou dwars te zitten ofzo..

Succes verder

liora

liora

24-02-2009 om 12:11

Niet

Hoi Juliette,

Mijn leidinggevende begon over de duizeligheid van twee jaar geleden, ik niet.

En ik ben nog nooit bij ziekmelding doorverwezen naar de arbo-arts, dus bij ons is het toch niet zo gebruikelijk. Bovendien verwacht ik niet erg lang uit het arbeidsproces te zijn.

Kortere dagen werken is wellicht een goed idee, misschien moet ik het rustiger aan doen.

Liora

Sascha2

Sascha2

24-02-2009 om 14:56

Liora

Vervelend dat je zo duizelig bent. Ook al hoort het wellicht bij deze fase van je zwangerschap, vervelend is het wel.
Wat betreft de bedrijfsarts: bij ons word je ook aangemeld. Normaal gesproken pas als je een week of langer verzuimt. Dus niet direct. Verwacht een leidinggevende dat je voor langere tijd afwezig bent dan word je ineens ook eerder aangemeld. Ik zou me er niet druk over maken. Natuurlijk is het hinderlijk dat jouw leidinggevende haar eigen "medische" conclusies trekt en op je klachten meteen een etiketje plakt. Maar uiteindelijk zal de bedrijfsarts in overleg met jou bepalen in hoeverre je wel of niet je werk kunt doen. Als jij ervan overtuigd bent dat je klachten heel anders zijn dan twee jaar geleden, dan is dat zo. Jij bent de enige die jouw klachten voelt, toch? Ben open naar de bedrijfsarts toe, vertel je klachten, vertel dat je overleg met je verloskundige hebt gehad en wat haar bevindingen/advies waren. Zelf zou ik de klachten van twee jaar geleden er helemaal niet bij halen. Je bent van mening dat dat andere klachten waren, dus waarom bespreekbaar maken? Mocht de bedrijfsarts ernaar vragen (omdat je leidinggevende wellicht de insteek heeft gegeven) dan kun je kort toelichten dat dit hele andere klachten waren. Kort en krachtig, want nu heb je andere klachten.
Overigens is het vaak zo, dat een leidinggevende een eigen inkleuring geeft. Zo zijn mijn huidige klachten 'veroorzaakt door het geven van borstvoeding' volgens mijn leidinggevende :) en dan te weten dat ik toch echt een ppd heb.... zonder oorzakelijkheid in de sfeer van borstvoeding. Ach, uiteindelijk bepaalt de bedrijfsarts het en daar moet je gewoon helder zijn. Ga het trouwens niet bagatelliseren bij de bedrijfsarts, dat werkt in je nadeel. Gewoon benoemen wat je klachten zijn en hoe het je doen en laten beinvloedt.
Succes en beterschap!
Sascha

Ellen Wouters

Ellen Wouters

24-02-2009 om 15:05

Uitspraak over oorzaak

Meer heeft je leidinggevende dan een uitspraak gedaan over de oorzaak?
Als je je vaker ziek hebt gemeld met klachten van duizeligheid, vind ik het op zich niet raar dat ze je langs de bedrijfsarts stuurt. Je leidinggevende is niet deskundig over de oorzaken, daar is die arts nou juist voor.

Bij ons hangt het ook erg af van het soort klachten of je wel of niet snel naar de b.a. moet. Bij een gebroken been (=heel duidelijk niet werkgerelateerd) hoeft het niet, bij een dreigende burnout (=heel duidelijk wel werkgerelateerd) word je meteen opgeroepen.
Ik kan me zomaar voorstellen dat er bij duizelingen een verband met je werk vermoed wordt, en dat is dus reden om even langs de b.a. te gaan.

In theorie is er dus niks aan de hand, gewoon uitleggen wat je klachten zijn en wat het advies van de vk was. Maar, tot zover de theorie.
In de praktijk heb ik wel eens een vervelende ervaring met een b.a. gehad, dus ik zou zelf ondanks wat ik hierboven schreef tóch op mijn hoede zijn. Daarmee bedoel ik vooral: je klachten niet laten bagatelliseren.

liora

liora

24-02-2009 om 16:49

Dank

Dank voor jullie adviezen! Nee, ik ga helemaal niks bagatelliseren. Goed dat jullie dat nog even benadrukken.

Die klachten van twee jaar geleden zijn heel anders, en ik vind als iemand eens in de twee jaar duizelig is, dat je als leidinggevende niet meteen een verband hoeft te zijn. Merk dat dat me irriteert.

Sascha, wat enorm debiel dat jouw klachten worden toegeschreven aan de borstvoeding, heel naar lijkt dat me. En wat erg dat je een PPD hebt, dat wist ik helemaal niet! Voor jou ook sterkte dus.

Ik denk dat ik het bij de ba eerder erop ga gooien dat ik merk dat het veel beter gaat als ik rustig aan doe.

Liora

Inge M

Inge M

24-02-2009 om 19:41

Gerelateerd aan zwangerschap

Ik weet niet meer hoe het precies zit, maar voor een bedrijf/organisatie is het van belang als ziekte gerelateerd is aan de zwangerschap. Dan worden de ziektedagen op een andere manier vergoed (gunstiger voor werkgever). Dus in die zin is de bedrijfsarts wel logisch.

liora

liora

24-02-2009 om 19:48

Inge

Hoi Inge,

Daarvoor heb je de bedrijfsarts niet nodig, het feit dat de medewerker het meldt, is genoeg.

Het klopt inderdaad dat ziekte gerelateerd aan zwangerschap door het UWV 100% wordt vergoed.

Liora

Inge M

Inge M

25-02-2009 om 19:36

Dan doorvragen bij leidinggevende of bij bedrijfsarts

In mijn vorige werk kreeg de leidinggevende altijd mail over de ziekmelding van de bedrijfsarts/administratie. Leidinggevende kon dan aangeven of een oproep noodzakelijk was, andere aanleiding, etc.
Bij herhaald ziek zijn kwam die vraag een stuk nadrukkelijker.
Maar in jouw geval zit er veel tijd tussen en een andere reden. Het lijkt me goed te achterhalen wat de gedachtengang is van de leidinggevende.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.