Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Belastingaangifte als je jongste 12 jaar wordt

Menig ouder van een 12-jarig (jongste) kind zal bij de belastingaangifte even balen: de onafhankelijke combinatiekorting valt dan weg. Daardoor moeten zij soms tot €2881 meer belasting betalen.

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een extra belastingkorting als een of meerdere eigen kinderen onder de 12 voor ten minste zes maanden van het aangiftejaar staan ingeschreven op je huisadres.

Bij de aangifte over 2020, waar we nu mee bezig zijn, moet het kind dus zijn geboren op of na 31 december 2007. Beide ouders moeten een inkomen hebben. De minstverdienende ouder minimaal €5072 bruto per jaar.

Percentage

De inkomensafhankelijke combinatiekorting mag worden toegepast door de minstverdienende ouder, of een alleenstaande ouder (zonder fiscale partner). De maximale korting van €2881 krijg je als de minstverdienende ouder ten minste €30.233 verdiende in 2020. Voor wie minder verdient is het 11,45% van het inkomen boven €5072.

Onder eigen kinderen worden biologische kinderen, stief- of pleegkinderen, geadopteerde kinderen, kinderen van echtgenoot of geregistreerd partner, of kinderen van een fiscale partner met wie je samenwoont bedoeld.

De korting gaat dus bijvoorbeeld niet op voor inwonende kleinkinderen. Bij co-ouderschap moet het kind ten minste drie dagen per week bij je wonen.

Een kleine troost voor ouders wiens kind 12 wordt is wel dat de kinderbijslag iets omhoog gaat. Ook het maximale kindgebonden budget gaat met enkele honderden euro’s op jaarbasis omhoog na de 12e verjaardag van het kind, en opnieuw als het 16 wordt.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden