Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Beperkt dokters uren

Mijn man werkt 40 uur, de meeste collega's van mijn man werken 40 uur. Nu is er een nieuwe regel in het bedrijf: doktersbezoeken zoveel mogelijk in eigen tijd plannen en verder krijg je 16 uur dokters bezoek uren per jaar. Heb je meer nodig dan moet je uren opnemen.

In eigen tijd plannen kan 95% van de werknemers niet omdat ze 40 uur werken (maandag t/m vrijdag.) Man heeft geen CAO.
Mag een werkgever zomaar doktersbezoek (dus huisarts, tandarts en eventueel ziekenhuis bezoek) beperken tot 16 uur per jaar?

Pham


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
amk

amk

28-04-2013 om 10:28

Sterker nog

de werkgever hoeft er helemaal geen vrije uren voor te geven. Er is wettelijk niets geregeld over verlof voor doktersbezoek

Werkgevers hoeven het loon van hun werknemers alleen door te betalen als ze ziek zijn, of hun werk niet kunnen doen door een oorzaak die voor rekening komt van de werkgever (denk aan bedrijfsrisico's, weersomstandigheden, brand, explosies). Oftewel: als je naar de dokter gaat omdat je zo ziek bent dat je niet kunt werken, dan meld je je ziek. En als het niet zo erg is, dan dien je er officieel vrije uren voor op te nemen.

Er is alleen een uitzondering voor zwangerschapsonderzoek en de bijkomende reistijd.

Lastig

Lijkt mij wel lastig als je 40 uur werkt om dan alles buiten je werktijden te plannen.
Maar er zijn tandartspraktijken die 's avonds en op zaterdag werken. Huisartsbezoeken kan je zoveel mogelijk aan het begin of het einde van je werkdag plannen. En voor de rest heb je die 16 uur.
Ik neem aan dat ziekenhuisopnames er buiten vallen.

P

P

28-04-2013 om 11:21

Nee pham

De werkgever zegt niet dat je maar 16 uur per jaar naar de dokter mag maar het is 16 jaar BETAALD. Dat vind ik heel netjes, zoveel krijgt mijn man ook niet.

Ik weet het niet

... maar het lijkt me wel lastig bij chronische aandoeningen e.d. Zijn er geen regelingen voor werknemers die al in een behandeltraject zitten? Dit kan toch voor een aardige kostenpost zorgen anders!!
n@nny

P

P

28-04-2013 om 12:31

Maar nanny

Een werkgever HOEFT dat helemaal niet te betalen dus de werkgever van Pham heeft jarenlang voordeeltjes gegeven.

Vic

Vic

28-04-2013 om 13:05

Bij ons ook strenger geworden

Wij (rijksoverheid) hebben jarenlang een soort 'ongeschreven' max. 2 uur per week gekregen voor doktersbezoek. In de praktijk maken natuurlijk maar weinig mensen dat vol. Toch werd aan het begin van dit jaar verteld dat vanaf nu alle doktersbezoek in eigen tijd is. In de praktijk valt daar wel een mouw aan te passen, zeker als je twee keer per week iets moet, maar dat hangt dan wel van je leidinggevende af.

sinas

sinas

28-04-2013 om 14:33

Het lijkt mij vrij normaal

dat je dat soort dingen zoveel mogelijk in je eigen tijd plant, en als dat niet mogelijk is en je werkgever er niks voor regelt, dat je dat dan van je eigen tijd doet.

Zo hebben wij een aantal parttimers, werken dan bijv op woensdag een halve dag en moeten dan uitgerekend op DIE ochtend naar de huisarts, fysio of wat dan ook!! Ik begrijp dat niet zo goed. Ik werk ook parttime, plan dat soort bezoeken zoveel mogelijk op vrije dagen en alleen als dat echt niet anders kan op een werkdag. Vaak ruil ik dan bijvoorbeeld mijn werkdag om, dus op een normaal parttime dag werken.

P

P

28-04-2013 om 15:34

Sinas

Soms heeft de huisarts of de fysio ook gewoon vrij op woensdagmiddag omdat die ook kinderen hebben

Vic

Vic

28-04-2013 om 15:49

Fysio (o.t.)

Ik heb 1 keer mijn jongste, toen 2 jaar oud, meegenomen naar de fysio. Grote drama's omdat er een vreemde kerel aan mama zat en ze ontsnapte ook constant uit dat hokje. Hoorde ik haar weer brabbelen tegen een oudere dame die aan het fietsen was. Daarna ben ik gewoon maar weer onder werktijd gegaan, en dochter naar de opvang

sinas

sinas

28-04-2013 om 16:08

Ja p.

dat kan. Maar dan moet je niet zeuren als je werkgever uren gaat inhouden. Er zijn best andere oplossingen dan (andere huisarts, andere fysio)

Tinus_p

Tinus_p

28-04-2013 om 17:40

Wettelijke oplossing

sinas:
"Maar dan moet je niet zeuren als je werkgever uren gaat inhouden. Er zijn best andere oplossingen dan (andere huisarts, andere fysio)"
Nou, voorzover overstappen van huisarts makkelijk is (dat is het vaak niet): alle huisartsen hebben dit soort problemen.
Kortom, dit soort beperkingen van werkgevers drijft mensne juist naar dure avondspreekuren van HAP en SEH. Daarom kan dit alleen van bovenaf worden geregeld, via een wettelijk recht op verlof voor doktersvbezoek, of via een wettelijke plicht tot het aanbieden van avondspreekuren.

Tinus_p

Tinus_p

28-04-2013 om 17:41

Echte probleem

Het echte probleem is natuurlijk specialistenbezoek: de meeste huisartsen hebben iig nog dagelijks spreekuur -voor specialisten, zeker in kleinere ziekenhuizen, is dat niet vanzelfsprekend.

Fiorucci

Fiorucci

28-04-2013 om 18:30

Klopt tinus

In onze stad is geen huisarts te vinden die avondspreekuur houdt. Los daarvan kun je hier niet zomaar overstappen naar een andere huisarts. Specialisten verdelen hun tijd over verschillende ziekenhuizen in de regio. Je mag blij zijn als je op redelijk korte termijn terecht kunt...
Ik geloof dat er in de hele stad nu een tandarts is met avondspreekuur.

P

P

28-04-2013 om 18:55

Maar dan nog

Al heeft een huisarts een avondspreekuur, dat betekent nog niet dat je daar dan even 's ochtends voor belt. Dat zit natuurlijk al een week of langer ervoor vol voor mensen met klachten die niet zoveel haast hebben.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-04-2013 om 19:52

Huisarts en niet op zijn spreekuur

Huisartsen hebben ook wel eens andere taken. Meedraaien in de HAP bijvoorbeeld. Dan zal hij waarschijnlijk niet om 8 uur in de ochtend alweer op zijn spreekuur aanwezig zijn. Ze gebruiken die 'vrije' dagen volgens mij ook om bij mensen langs te gaan. Dus hoe vrij is vrij als hij niet in zijn praktijk aanwezig is?

Kaaskopje

Kaaskopje

28-04-2013 om 19:58

Bij ons

Bij ons is dit vind ik wel schappelijk geregeld. Er wordt een dringend verzoek gedaan het buiten werktijd te plannen, lukt dat niet dan zoveel mogelijk aan het begin of eind van je werkdag. Voor doktersbezoek mag je maximaal in twee uur van de baas. Ik werk nooit op maandag en donderdag, dus dan kan ik prima specialistenbezoek inplannen. De huisarts moet wel eens spontaan, daar kun je niet altijd iets aan doen als dat onder werktijd moet.
Om eerlijk te zijn vind ik het van de zotte als je vanwege je baas naar een andere huisarts zou moeten overstappen. Een huisarts is geen inwisselbare schoenenwinkel, dat ligt toch net even anders. Hoewel... ik denk dat veel vrouwen een betere band met hun schoenenwinkel hebben dan met hun huisarts)

Pham

Pham

28-04-2013 om 22:30 Topicstarter

Bedankt

jullie reacties geeft weer stof tot na denken. Ikzelf werk wel met CAO en ik krijg wel de uren vergoed. inderdaad 2 uur per keer en indien zkh in overleg maar dan ook alle tijd die nodig. Ik werk part time dus kan vaak ook op dagen dat ik vrij ben en ik kan dagen ruilen als dat nodig is.

Mijn man kan dat echter niet, werkt van maandag t/m vrijdag 40 uur in de week, hij kan niet buiten werktijd omdat er dan geen spreekuren zijn. Tot een maand geleden kreeg hij ook de uren van zijn baas. Alleen sommige collega's moesten toen erg vaak naar de huisarts, liefst op vrijdagmiddag. Daardoor is die regeling nu gekomen.

IK vroeg me af of dit mag omdat mijn man niet buiten zijn werkuren naar huisarts kan. Onze tandarts heeft wel avondspreekuren en zelfs op zaterdag, ideaal dus.

Pham

Tijgeroog

Tijgeroog

28-04-2013 om 22:34

Maar pham

Als je man een redelijk normale gezondheid heeft, heeft hij aan die 16 uur per jaar toch wel genoeg? En hij mag wel onder werktijd naar de huisarts, want de regeling dat je buiten werktijd moet als je parttime werkt gaat voor hem niet op.

Daantje50+

Daantje50+

29-04-2013 om 10:05

Keurige regeling

Bij ons zit het doktersbezoek altijd in de vrije uren, behalve als de teamleider er bijzonder verlof voor aanvraagt en HR de aanvraag overneemt.
16 uur voor dokters- en tandartsbezoek lijkt mij een keurige regeling voor iemand met een normale gezondheid.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

29-04-2013 om 16:17

Hier

Min of meer onbeperkt.

En uitgezonderd de zwangerworden en de zwangerzijn jaren ben ik hier nooit bovenuit gekomen.

Ik maakte altijd een afspraak aan het begin of eind van de dag. Dat betekent dan in mijn geval dat ik 16 van dit soort afspraken onder werk tijd zou kunnen maken. Nou zo vaak kom ik normaal gesproken niet bij de dokter.

Mij lijkt eigenlijk dat deze regeling alleen maar bedoeld is om excessen uit te bannen. Lijkt me niet nodig om je daar onder normale omstandigheden heel druk over te maken. Mocht je nu maandelijks aan de dialyse moeten ofzo, ja dan gaan er wel andere processen spelen, maar dat lijkt mij dan ook een goed moment om eens met de baas om tafel te gaan zitten.

P

P

29-04-2013 om 20:32

Maar kaaskopje

"Om eerlijk te zijn vind ik het van de zotte als je vanwege je baas naar een andere huisarts zou moeten overstappen. Een huisarts is geen inwisselbare schoenenwinkel, dat ligt toch net even anders. Hoewel... ik denk dat veel vrouwen een betere band met hun schoenenwinkel hebben dan met hun huisarts) "

Dat hoeft niet, de werkgever verbied je niet om naar je huisarts te gaan onder werktijd maar dan moet je vrije uren opnemen. Als je na 16 uur nog niet genoeg hebt vind ik het meer dan prima dat je ook wat inlevert en niet alleen je werkgever. Zoals ik al zei: mijn man heeft minder uren.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-04-2013 om 01:08

Maar p...

Het wordt alleen wel vervelend als je ziek wordt en je met enige regelmaat voor onderzoek en/of controle naar het ziekenhuis moet. Een bezoek aan een specialist duurt vaak behoorlijk lang en dan moet je nog van en naar je werk. Als je dat allemaal van je eigen verlof moet doen, kun je ongelukkige situaties krijgen. Bijvoorbeeld als je je vakantie hebt geboekt en betaald. Ik vind het niet handig van een werkgever om een maximaal aantal uren aan te houden. Als het tegenzit en je wordt flink ziek, dan is die 16 uur, zoals bij de man van Pham, zo op en als hij dan al op vakantie is geweest en geen vrij meer kan nemen, wat doen ze dan? Onbetaald verlof?

Daantje50+

Daantje50+

30-04-2013 om 02:44

Het is niet anders

Binnen de huidige regels. Je meldt je ziek, haalt later in of je neemt onbetaald verlof. Om het te veranderen: wordt lid van een vakbond, een politieke partij, start een burgerinitatief.

http://www.tweedekamer.nl/hoe_werkt_het/uw_mening_telt/burgerinitiatief/

liora

liora

30-04-2013 om 08:28

Hier

Ik werk bij de overheid en heb onlangs een medische ingreep ondergaan waarvoor ik nog een jaar maandelijks vier uur naar het ziekenhuis moet. Hoef ik allemaal geen verlof voor te nemen!

Fiorucci

Fiorucci

30-04-2013 om 08:33

Inderdaad

Mijn man heeft, ook toen hij nog aan het werk was, vaak de fysio bezocht, de specialist, pre-operatief spreekuur, noem maar op. Het heeft hem geen uur gekost.

Uren naar rato

Hier (gezondheidszorg) 'heb' je 20 uur naar rato van je dienstverband per jaar. Werk je 50% dan heb je dus 10 uur per jaar. Maak je die niet op dan krijg je de helft als vrije dagen terug. Tenminste zo heb ik het begrepen (houd me er niet echt mee bezig). En bij ons werk vrijwel niemand volle dagen dat scheelt denk ik wel. Ik vind het wel irritant als iemand maar enkele dagen werkt per week (b.v. 16 uur) en juist op die dagen naar de tandarts/dokter moet. Tenminste als het niet voor iets onverwachts is, maar 'gepland', dan denk ik wel regel het beter. Maar dat is vooral omdat je collega dan meestal 2 keer zo hard moet lopen omdat er dan geen inval/vervanging is omdat het korter dan 3 uur is. Is het vantevoren aangegeven dan is dat er wel dan wordt je hele dienst vervangen b.v. Er zijn verschillende manier om dat te regelen, maar er zijn er een paar die dat nooit doen...en dan pas een week vantevoren ermee aan komen zetten. En dan dus 6 uur werken i.p.v. 8 uur en hun collega 2 uur alleen alles laten opknappen. Dát vind ik dus niet kunnen. Bij accute dingen dan is dat anders...dan kan iemand er niks aan doen.
groeten albana

P

P

30-04-2013 om 09:10

Kaaskopje

Als je echt ziek bent meld je je ziek en ga je in die tijd naar het ziekenhuis.

Fiorucci

Fiorucci

30-04-2013 om 15:12

Nee, je kunt iets mankeren en toch werken. Voordat mijn man fulltime thuiszat met zijn hernia, heeft hij nog heel lang doorgewerkt. En moest toen weleens naar de specialist.

P

P

30-04-2013 om 17:18

Tja

Dat weet ik ook wel maar als je over de 16 uur per jaar gaat vind ik best dat je daar wat vrije uren voor kan opnemen. Als je het altijd maar doorbetaald doen mensen ook geen moeite meer om het buiten werktijd te plannen, te combineren met iets waarvoor je ook al vrij wilde nemen of om eens ergens een overuurtje te maken.

Ik denk dat het de spuigaten uitliep op het werk van Pham en ja dan moeten de goeden onder de kwaden leiden maar nog steeds heb je 16 uur per jaar. Ik vind het helemaal niet vreemd om daarboven ook zelf eens wat op te nemen of over te werken.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-04-2013 om 23:23

De spuigaten uit

Ik weet niet of het echt de spuigaten uitloopt bij Pham op het werk. Ik denk dat op veel bedrijven de broekriem aangehaald moet worden en dan wordt in dit soort zaken naar de gaatjes van die riem gezocht. Hoe kunnen we besparen? Nou, door het personeel minder uren doorbetaald cadeau te geven en het ziekteverzuim tot 0 terug te draaien (wat niet kan uiteraard). En dat begrijp ik ook. Ik vind ook dat je als werknemer je best moet doen om het bedrijf in dat opzicht niet op kosten te jagen, maar gezondheid en ziekte zijn onvoorspeelbaar. Iemand die 40 uur werkt kan niet schipperen met uren en als er geen verlof meer over is, dan zal diegene toch naar de dokter moeten kunnen gaan. En dan is het inderdaad best een dilemma wie voor de kosten van dat doktersbezoek moet opdraaien. Ik ben toch geneigd om daar de werkgever voor te kiezen. Die werkgever heeft tenslotte ook belang bij een werknemer die gezond genoeg is om zijn werk te kunnen doen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.