Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Sancy

Sancy

22-11-2011 om 13:28

Bijzondere bijstand in belgië?

Wie kan mij op weg helpen? Ik ben voor iemand aan het uitzoeken wat er mogelijk is op het gebied van bijzondere bijstand of uitkering in België.
Ik wil om redenen van privacy niet te veel uitweiden maar het gaat om iemand met de Nederlandse nationaliteit die in België woont en daar een werkloosheidsuitkering moet aanvragen. Door vertraging in die aanvraag zijn er op dit moment geen inkomsten maar blijven er natuurlijk wel uitgaven bestaan. Een voorschot vragen op de toe te wijzen uitkering is in dit stadium nog niet mogelijk.
Wie kent er mogelijkheden die ik verder kan onderzoeken?

Katrien

Katrien

22-11-2011 om 16:21

Ocmw

Hebben ze al contact opgenomen met het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn), volgens mij ga je daar het nodige advies krijgen.

Katrien

Sancy

Sancy

23-11-2011 om 09:03

En een soort maatschappelijk werk?

Katrien, dank je voor de tip om contact op te nemen met het OCMW. Ik had ondertussen al begrepen dat daar de mensen zitten die kunnen helpen met bijzondere bijstand aanvragen etc.
Maar door jouw tip ben ik eens verder gaan nadenken en ik denk dat de persoon voor wie ik dit uitzoek, eigenlijk meer behoefte heeft aan iemand die begeleiding geeft bij het aanvragen en regelen van heel veel zaken; iemand die niet alleen de weg weet bij een gemeente maar die ook kan helpen bij het reorganiseren van de persoonlijke financiën en dergelijke.
Is er algemeen maatschappelijk werk in België?

Katrien

Katrien

23-11-2011 om 10:32

Ook ocmw

OCMW doet ook aan budgetbegeleiding en algemene begeleiding. Ik denk dat je best eens belt naar een OCMW, de situatie voorlegt en dan kunnen ze wellicht ofwel zelf de nodige hulp bieden ofwel je doorverwijzen naar de juiste personen/instantie.

Ik weet niet zo dadelijk een andere instantie die dit doet. Als ik nog aan iets denk, laat ik het wel weten.

Katrien

Belgje

Belgje

23-11-2011 om 16:31

Ziekenfonds

Bij het ziekenfonds zit meestal ook maatschappelijk werk verbonden. Dus zou even navragen aan de betrokkene bij welk ziekenfonds hij/zij is aangesloten en daar je licht opsteken. Verder denk ik ook wel dat RVA je verder kan helpen als het om een werkloosheidsuitkering gaat.

Sancy

Sancy

23-11-2011 om 17:46

Dank!

Dank voor de tips. Ik heb ondertussen mijn licht opgestoken bij het OCMW en ik heb er vooralsnog vertrouwen in dat een en ander nu in werking gezet wordt.
Mocht ik opnieuw vragen hebben over hoe zaken geregeld zijn in België zal ik zeker opnieuw ons onvolprezen forum consulteren ;-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.