Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Muizemeis

Muizemeis

16-08-2011 om 17:41

Boekhoudkundig vraagje

Ik werk met de op OOL zo geliefde spreadsheet voor Excel en kan er goed mee uit. Hou al een tijdje mijn boekhouding zo bij. Maar ik wil ook het boekhoudinkje gelijk hebben aan mijn banksaldo. Tot nog toe staat er meer op mijn rekening dan in de boekhouding(gelukkig niet andersom) maar hoe verwerk ik dit nu in de boekhouding. Ik begin nu elke maand op een schoon tabblad en daarin staan mijn vaste inkomsten en uitgaven al vermeld. Ik heb 200 euro mee op mijn bankrekening dan in de boekhouding, zet ik dat dan gewoon onder inkomsten als kasverschil? en hoe neem ik dan mijn Saldo mee naar de volgende maand etc etc etc. Zodat het een mooie nette boekhouding wordt.
Muizemeis

Wat ik zou doen

Je eerste kolom is de datum
tweede kolom omschrijving
3e kolom is inkomsten
4e kolom is uitgave

je begint altijd de eerste van de maand en dan met het saldo wat ook op je afschrift staat. Dit zet je dan op je eerste regel bij inkomsten met omschrijving saldo.

Zo vul je alle mutaties in van de maand, dan tel je alles op incl saldo. Je ziet dat het bedrag aan de uitgave kant lager is dan aan de inkomsten kant (mag ik hopen voor je :-)) Beide kolommen moeten op hetzelfde totaal uitkomen. Dus het verschil tussen je uitgave optelling en je totaal inkomsten zet je neer als laatste regen bij je uitgave en dat is dan je eindsaldo. Dit neem je dan weer mee als beginsaldo voor de volgende maand.

Snap je het nog :-)

Je kunt er een automatische berekening van maken en ik zou per maand een tabblad nemen.

Succes!

Muizemeis

Muizemeis

16-08-2011 om 20:56

Lisa

Ik heb het onder elkaar staan maar het komt op hetzelfde neer. ik zie ook in een oogopslag het verschil tussen inkomsten en uitgaven, alleen is het saldo op mijn bankrekening hoger dan in mijn boekhouding dus ergens moet ik dat er tussen proppen en zodat het en klopt en en en.........
Muizemeis

Maar

Je kunt er niet zomaar 200 tussen proppen :-) Je hebt dan ergens een fout gemaakt. Ik zou dat eerst maar eens uitzoeken.
Die 200 euro komt er toch niet vanzelf op? Er moet iets tegenover staan.

Mirage

Mirage

16-08-2011 om 22:32

Extra kopje?

En als je nou een extra kopje toevoegt bij het inkomens gedeelte met spaargeld oid.? Sowieso verstandig om het geld wat je overhoudt na een spaarrekening te storten lijkt me. Of je noemt het anders, 'banksaldo begin van de maand' (beetje lang, misschien alleen 'saldo'), of euhm, 'over', of of of, weet ik veel.

Als ik het goed lees, vul je het schema in nadat het is bij- of afgeschreven? Zelf heb ik ook eerst een gedeelte met het inkomen, dan een gedeelte met de uitgaven (in min bedragen) en onderaan wordt dat opgeteld. In het vakje boven het optellen zet ik mijn huidige banksaldo en in het vakje eronder worden die twee bedragen met elkaar verrekend. Alle bedragen die ik voor die maand verwacht staan erin en zodra het is af- of bijgeschreven haal ik het weg. Dan update ik meteen het banksaldo en weet ik precies of alles nog volgens plan loopt en hoeveel ik (eventueel ;-) ) overhoud.

Muizemeis

Muizemeis

16-08-2011 om 22:53

Lisa

Toen ik er een paar maanden terug mee begon om het bij te houden hield ik alleen inkomsten en uitgaven bij vanaf dat moment. Maar er stond toen al geld op de rekening en in de afgelopen maanden is daar ook wel het een en ander van op gegaan. Eigenlijk had ik toen al met een soort beginsaldo moeten beginnen maar dat heb ik niet gedaan dus nu moet ik het er ergens tussen proppen om mijn banksaldo synchroon te laten lopen met mijn boekhouding(eigenlijk net adersom dus
Muizemeis

Muizemeis

Muizemeis

16-08-2011 om 22:57

Mirage

Ik ga morgen met mijn bestand erbij eens kijken of ik er uitkom met hoe jij het bedoelt. Zoiets moet het wel gaan worden. Ik heb de vaste bedragen ookal in het bestand staan, ik zet de datum van afboeking ervoor en weet dat het dan afgeschreven is, alleen dan kan ik inderdaad niet zien of het gelijk loopt met mijn bankrekening. en dan nog met het bedrag dat 'over' is moet er ook nog ergens inkomen. inderdaad wel een goeie om een spaarrekening erbij te nemen, die had ik nog niet.
Muizemeis

Vic

Vic

16-08-2011 om 23:09

Beginsaldo

Kun je niet gewoon bovenaan je overzicht een regel invoegen en daar het beginsaldo in zetten?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.