Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Even andere naam

Even andere naam

17-03-2009 om 21:56

Correctie vakantieuren vorig jaar, mag dat?

Hallo,

Ik heb een vraag. Ik ben vorig jaar begonnen bij een nieuwe werkgever. Op een gegeven moment kreeg ik mijn vakantie-urentegoed, wat ik in 2008 zou opbouwen, door.

Nu ruim een jaar later, komt mijn werkgever hierop terug en zegt dat er een rekenfout is gemaakt en mij destijds teveel uur is gegeven. Werkgever gaat dus nu mijn restant over 2008 naar beneden bij stellen.

Mijn vraag is of werkgever dit alsnog mag doen. Er is al een uitdraai gemaakt over 2008 die ik voor accoord moest ondertekenen zodat er geen discussie meer zou zijn over het eindsaldo over 2008. Maar dat werkt blijkbaar maar 1 kant op want werkgever corrigeert uren alsnog. Het gaat trouwens ook niet om een hele duidelijke fout (bijv ipv 100 uur, 1000 uur gegeven) waarbij ik dus had kunnen weten dat..

Ik vind het lastig te bepalen waar ik goed aan doe. Ik vind het aan de ene kant logisch dat ik die uren moet teruggeven, aan de andere kant heb ik zoiets van: 2008 was afgesloten (want getekend voor accoord). Wat ook meespeelt is dat ik buiten 3 wkn zomervakantie, de overige dagen niet voor de lol heb opgenomen maar (buiten wat dagen ivm zieke kinderen) vooral voor afspraken etc voor hulpverlening van mijn kind. Maar ja, ik snap ook wel weer dat een werkgever daar weinig boodschap aan heeft.

Daarbij heb ik in 2008 meerdere dagen opgenomen ivm onverwacht ziek kind, nu begrijp ik dat ik dit onder calamiteitenverlof had kunnen doen zodat het mij geen dagen (of althans minder dagen) had gekost.

Maar weet iemand of de werkgever die uren achteraf alsnog mag corrigeren ? En of ik dan ook kan verlangen dat werkgever een aantal dagen die ik heb opgenomen, omzet in calamiteitenverlof ?

Hartelijk dank,

Even andere naam

Minet

Minet

18-03-2009 om 19:27

Contract?

Wat staat er in jouw arbeidscontract over het aantal vakantie-uren? En wat in de CAO?
ALs je lid van de vakbond bent zou ik hen even bellen met jouw vraag.
Succes, Minet

Rechtsbijstand

Ik zou het laten uitzoeken door de rechtsbijstand aangezien wat je getekend hebt.
Verder heeft mijn werkgever ook teveel uren berekend vwb bereikbare dienst uren. Dit kwam door een rekenfout in het SDBprogramma. Ik moet 52 uur teruggeven. Hier kom ik niet onderuit, ook niet vlgs rechtsbijstand.
Echter kan ik zelf beslissen hoe ik ze terubetaal of in geld ineens of in termijnen of in uren ineens of in termijnen. Ik weiger absoluut in geld terug te betalen.
Verder staat er in mijn CAO dat ik recht heb op een vast aantal vakantie=uren (minimaal wettelijke uren). Mijn werkgever mag mij niet zonder meer 52 uren afschrijven. Er moet een minimum blijven staan.
Ik heb me aan dit terugeis van uren doodgeërgerd. Het ging over uren van 2007. Collega's die in 2008 vertrokken waren hoefden niets terug te betalen. Het SDB werd er verder niet op aangesproken aangezien zij de fout hadden gemaakt. De manier waarop de eerste brief opgesteld werd schoot mij ook in het verkeerde keelgat. Het feit dat ik zoveel uren moet teruggeven betekend dat ik ook altijd bereid ben geweest veel bereikbare dienst te draaien.
Maar goed, er was geen ontkomen aan. Het gevolg is echter wel dat ik nu heel nauwkeurig ieder overuur opschrijf. Ik werk nu ook over wanneer het mij uitkomt en werk ik de uren niet zondermeer terug bij ziekte van collega's. Is ons gevraagd maar aangezien het vaak gaat om avonduren en weekenduren (laagste bezetting) blijf ik volhouden dat die last door het hele team moet worden gedragen en niet alleen door collega's die nog uren moeten teruggeven.

Ik zou het goed uitzoeken mbv rechtsbijstand. Ook vwb calamiteitenverlof versus teveel uren. En verder ook over hoe je ze teruggaat geven. Teken voorlopig dus ook maar even iets. In ieder geval moet de baas je de tijd geven dit uit te zoeken.

Veel succes

Sancy

Sancy

19-03-2009 om 10:26

Calamiteitenverlof

moet vóóraf worden gemeld/aangevraagd en is niet bedoeld voor een paar dagen vanwege een ziek kind thuis zitten, maar om de noodzakelijke maatregelen te treffen (bijvoorbeeld het kind van school halen en bij een oma of oppas brengen als het ziek wordt). Deze uren kun je dus niet achteraf terugclaimen.

Even andere naam

Even andere naam

19-03-2009 om 15:01

Reacties

Hallo allemaal,

Fijn jullie reacties.

Minet, in mijn contract staat een x-aantal uren op basis van fulltime werken genoemd met de opmerking dat in geval van parttime deze worden omgerekend naar het parttimepercentage en het aantal maanden dat je in een kalenderjaar in dienst bent. Bij het omrekenen is dat dus verkeerd gegaan.

Helenaleen, hmm jouw verhaal doet het somber voor mezelf inzien. Jouw situatie is nog waardelozer omdat vertrokken collega's dus voordeel hebben tov jou. Ik snap heel goed dat je nu elk kwartiertje schrijft.

Sancy, ik doelde idd op de dagen dat ik weggeroepen werd voor een ziek kind niet de dagen daarna als kind nog ziek was en ik of man moest thuisblijven. Wat ik heb begrepen kun je dat wegroepen dus verantwoorden onder calamiteitenverlof en duurt dat zo kort mogelijk en maximaal 1 dag. Daarna treedt zorgverlof/vrije dagen in.

Ik vraag me af waarom werkgever achteraf wel mag wijzigen in mijn verantwoorde uren en ik niet. Ik moet wekelijks mijn uren boeken waarna leidinggevende en P&o accordeert, op dat moment had men mij op calamiteitenverlof kunnen wijzen. Nu kwam ik zelf achter die mogelijkheid nav oa dit forum.

Maandag heb ik een gesprek, ik wacht maar even af. Officieel weet ik allemaal nog van niks. Ik zal iig niks tekenen en vragen om bedenktijd.

Minet

Minet

19-03-2009 om 16:00

Niet opgelet dus

Je had dus kunnen weten hoeveel vakantiedagen jij per jaar had, omdat in het contract wel het juiste aantal op fulltime basis staat. Je kon dus zelf narekenen of jouw vakantiekaart klopte.
Ik vind dat dan ook een stuk eigen verantwoordelijkheid, de werkgever heeft een fout gemaakt, maar jij had het zelf kunnen narekenen.

Groetjes, Minet

Even andere naam

Even andere naam

19-03-2009 om 19:13

Minet

Hoi,

Tuurlijk heb ik daarin ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. Ik heb dan ook eea globaal nagerekend. Helemaal precies was lastig voor mij, ik heb tussendoor nl enkele malen wijziging in mijn werkuren gehad dus voor mij was het moeilijk om exact alles uit te rekenen. Bij elke wijziging in mijn uren werd het saldo vakantieuren herrekend en opnieuw vastgesteld.

Zoals ik al zei, de afwijking is niet zo extreem groot dat je het bij voorbaat had kunnen weten dat het niet klopte.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.