Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Ander nickje

Ander nickje

14-04-2009 om 23:12

Crisis, man raakt werk kwijt...

Mijn man heeft een conflict met zijn werkgever. Is inmiddels op het punt beland dat hij een brief heeft ontvangen dat ze volgende week naar een 'passende' oplossing gaan kijken. Hij heeft 3 opties gekregen. Optie 1 is terugkomen (hij heeft nu een week vakantie) en zijn prestaties aanmerkelijk verbeteren. Optie 2 is in goed overleg uit elkaar te gaan. Optie 3 is voor laten komen bij de rechter. Werkgever geeft in de brief aan dat hij geen vertrouwen heeft in optie 1. Mijn man heeft uiteraard wel gekozen voor optie 1.
Nu is hij zelf niet zo rouwig om het feit dat het einde in zicht is. Heeft al langer problemen met een voorwerker van het type 'beste stuurlui staan aan wal'. Mijn man houdt van aanpakken en doorwerken, kan niet tegen onrechtvaardigheid en is dus vaker gebotst met desbetreffende voorwerker. Was de laatste maanden niet meer gelukkig met zijn werk. Heeft alle vertrouwen in het vinden van een baan en vindt dat ik vertrouwen in hem moet hebben.
Ik...??? Ik zie alleen maar negatieve dingen. Vaste baan kwijt, we zitten midden in een recessie, we hebben het al zo krap, wie zit er op een 40-plusser te wachten met alleen maar LTS, moet hij weer vanaf nul beginnen enz. enz. Ik wil graag hoop hebben maar vind het heel moeilijk nu. En kan mezelf wel voor mijn kop slaan omdat we geen rechtsbijstandsverzekering hebben. Wel voor de modules Verkeer en Consument en Wonen, maar dus niet voor Werk en Inkomen. Stom, stom, stom!!!!
Wie kan mij een klein lichtje in deze duisternis laten zien????

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2009 om 01:04

Voor alles..

geldt dat hij niet zelf ontslag moet nemen. Dus ook niet in een vlaag van woede.
Hij moet deze week benutten om zich bij het CWI in te schrijven en alvast te beginnen met een aanvraag voor WW. Als zijn werkgever hem nog een kans geeft kan dat allemaal weer teruggedraaid worden. Als hij een uitkering krijgt kan hij wel in aanmerking komen voor reìntegratie misschien.
Ik kan me voorstellen dat het idee van een ontslag je enorm beangstigt. Wij hebben dat ook meegemaakt. Ik kan je alleen maar toewensen dat de positieve houding van je man terecht is. Als hij bereid is alles aan te pakken, ook als het niet helemaal zijn terrein is, zijn jullie in ieder geval van een inkomen verzekerd.
Als je het nu al krap hebt zal dat nog wat moeilijker worden. Ik zou nu dus al geen uitgaven meer doen die niet echt nodig zijn.
Sterkte en ik duim voor je voor een goede afloop.

ff zo

ff zo

15-04-2009 om 07:11

Mijn man

heeft ook een conflist met zijn baas hij heeft de rechtsbijstand gebeld zodat hij weet wat zijn rechten zijn en die heeft hij even haar fijn aan zijn baas verteld. Nu gaf zijn baas toe dat hij fout zat in deze kwestie en is bij ons gelukkig de rust even weer terug

Hillary

Hillary

15-04-2009 om 08:51

Optie 1

Uiteraard gaat je man voor optie 1. Optie 2 is dat je man zelf ontslag neemt en dat is niet haalbaar, zolang hij geen andere baan heeft. Hij krijgt dan namelijk geen uitkering. Optie 3 vloeit vanzelf voort uit optie 1, is dus eigenlijk geen optie. Maw als je man zegt dat hij blijft zitten dan moeten zij stappen onder nemen naar de rechter. Als hij daaraan mee werkt heeft hij dus niet alles gedaan om aan het werkt te blijven en krijgt hij geen uitkering en wordt op zijn minst gekort.
Nu even met het oog op de toekomst: hij hoeft zich niet in te schrijven bij cwi en ww, hij is immers van plan om te blijven. Wel moet hij vanaf nu zorgen dat er een sollicitatie per week de deur uit gaat. Immers uiteindelijk draait dit op ontslag uit en vanaf dit moment (dus dat de werkgever het heeft aangekaart) kan hij dat zien aankomen en moet hij dus solliciteren. HIj moet tzt de bewijzen overleggen bij zijn aanvraag voor ww, anders wordt hij gekort (dus alles bewaren). Hopenlijk komt uit een van deze sollicitaties een leuke baan dan is het probleem in een keer opgelost. Sterkte.

Koppie

Koppie

15-04-2009 om 09:21

Optie 2

Het is bij optie 2 beslist niet zo dat je je recht op een ww-uitkering per definitie verspeelt. In geval van optie 2 wordt er een vaststellingsovereenkomst opgesteld, waarin staat dat e.e.a. buiten jouw schuld om tot stand is gekomen. Je houdt dan recht op een uitkering omdat je niet zelf ontslag neemt. Maarrrr.... schakel dan wel een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht in, het luistert uiteraard nauw, een klein foutje kan grote nadelige gevolgen hebben. Sterkte ermee, het is hoe dan ook een nare situatie.

amk

amk

15-04-2009 om 10:15

Vakbond?

Zijn jullie wel lid van een vakbond, want die geven ook juridische ondersteuning in dit soort gevallen.

Verder geen tips anders dan die hier boven al staan.

Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2009 om 14:48

Hoezo gekort ´vraagteken´

Als je man ontslagen wordt gaat hij neem ik aan inderdaad solliciteren, maar zodra het ontslag is uitgesproken moet hij als de wiedeweerga ww regelen. Nu al ww aanvragen is misschien inderdaad wat voorbarig. Nu al inschrijven bij het CWI kan geen kwaad. Dat kan ook als je een leuke baan hebt waar je niet direct weg hoeft.
Ik kan me niet herinneren dat wij ooit gekort zijn vanwege het feit dat we voor de ww uitgekeerd werd nog niet wekelijks brieven verstuurd hadden.
Ander Nickje, je man krijgt bij ontslag toch wel een normale ontslagperiode´vraagteken´. Hij heeft neem ik aan recht op 1 maand of meer maanden om naar ander werk uit te kijken. Die periode moet hij niet afwachten voor hij naar het CWI stapt! WW aanvragen en het daadwerkelijk op de rekening gestort krijgen duurt vaak erg lang. Er is al menig ontslagen werknemer door in de problemen gekomen. Ik heb het al eerder gezegd, maar geef nu niet onnodig geld uit zodat je een kleine buffer hebt.
Zolang mijn dochter haar instellingen niet goed zet zien mijn leestekens er soms wat apart uit ´smiley´.

Minet

Minet

15-04-2009 om 18:44

Ww en solliciteren, en meer

Zodra je WW gaat ontvangen bespreek je met jouw consulent Werk en Inkomen wat voor jou een reeel aantal solliciaties per week/maand is.
Ik ben nu sinds jan. werkloos, mijn gewenste werk ligt helaas niet voor het oprapen. Ik had afgelopen week een afspraak met mijn consulent, ik had in 3,5 maand tijd zo'n 8 akties ondernomen, dat vond hij al heel erg netjes!
De tijd dat je werkbriefjes moet invullen met daarop je soll. aktiviteiten is verleden tijd. WW wordt vastgesteld, je vult 1 keer, of 2 als je de eerste periode niet volledig ww-recht had, daarna is het klaar, hoef je dus niets meer in te vullen of op te sturen, behalve een wijzigingsformulier zodra er iets in jouw situatie wijzigt.
Inschrijven gaat geheel via werk.nl, UWV en CWI zijn nu 1 organisatie, het UWV-werkbedrijf. Je schrijft je dus in als werkzoekende, en kunt via de site ook WW aanvragen. Dat kun je doen zodra een ontslag zeker is. Ook als de officiele ontslagdatum nog niet bekend is, dit kun je dan later doorgeven.
Optie 2 waar over gesproken wordt is een ontslag met wederzijds goedvinden, waarbij vaak ook een ontslagvergoeding wordt gegeven. Deze vergoeding kun je zelf berekenen door de kantonrechtersformule te gebruiken. Je hebt dan een richtlijn om te onderhandelen met de werkgever. Meestal wordt het bedrag wel lager, maar daar tegenover staat dat je geen energievretend gedoe via de kantonrechter krijgt.
Het is handig als je lid bent van een vakbond, zij kunnen je ondersteunen in een ontslagprocedure.

Ik wens je veel succes Ander Nickje!

Groetjes, Minet

Hillary

Hillary

15-04-2009 om 21:20

Duurde nogal een tijd voordat het kwartje viel, wat je nou bedoelde met vraagteken, haha. Kun je niet rechtsonder op toetsenbord klikken en dan op Verenigde Staten klikken, dan is dit euvel meestal bij mij weer verholpen.
Maar even terugkomend op de vraag. Is al 6 jaar geleden bij mij, dus zal best eea veranderd zijn. Ik ging toen via de kantonrechter uit dienst en moest sollicitaties overleggen van de voorgaande paar weken, omdat er al enige tijd onenigheid was tussen mij en werkgever. Volgens UWV had ik dus kunnen voorzien dat dit zou gebeuren en had ik toch wel enige sollicitaties moeten kunnen overleggen. Lullige was dat ik ook wel gesolliciteerd had af en toe (want ja de sitatie was redelijk onhoudbaar), maar dat niet gedocumenteerd had. Weet niet meer hoeveel ik gekort werd, maar volgens mij de eerste 2 maanden iets van 50% ofzo. Verzon de consultant ook ter plekke, dus volgens mij doen ze ook maar wat.

Jakiro

Jakiro

16-04-2009 om 00:03

Onderling overleg

Bij een ontslag in onderling overleg, behoud je vaak, als er specifiek in de door de rechter vastgestelde ontslagvergunning staat dat het buiten je schuld om is, het recht op WW.
Als je weet dat het eraan zit te komen, zou ik zeker al contact opnemen met het werkbedrijf en WW aanvragen. Het is namelijk heeeeeeeeeeel erg druk en het duurt allemaal langer.
In dat onderling overleg bepaal je trouwens ook de ontslagvergoeding met de kantonrechtersformule, kort gezegd:
schuldfactor (0 is totaal werknemerschuld, 2 is totaal werkgeverschuld) x aantal jaren dienstverband (naar boven afgerond x (jaarsalaris/12).
Dit is overigens wél belastbaar inkomen.
Wat je overigens ook doet, benadruk op papier dat je wilt blijven werken en het niet eens bent met een eventueel aangekondigd ontslag.
Jakiro

Kaaskopje

Kaaskopje

16-04-2009 om 00:26

Hillary

Ik laat die toetsenbordinstellingen maar aan mijn dochter over. Ze vindt het al zo zo dat ik vrijelijk gebruik maak van haar laptop.
Ik merk aan wat hier geschreven wordt overigens wel dat er toch ook weer het een en ander veranderd is sinds wij er mee te maken hebben gehad. Dat CWI en UWV zijn samengegaan wist ik, maar dat je de WW via internet kunt aanvragen wist ik nog niet. Het is me wat.

MLN

MLN

16-04-2009 om 19:12

Verder onder mijn eigen nick

Ik hoef me tenslotte nergens voor te schamen toch....
Al jullie reacties doen mij zo ontzettend goed. Ik heb mede daardoor ook iets meer rust gevonden. Vind het allemaal niet meer zo gigantisch beangstigend. Ben er natuurlijk niet blij mee, maar heb nu wel de meeste tijd zoiets van: schouders eronder en het komt goed.
Hoe is nu de stand. Man heeft zich ingeschreven bij voormalig CWI en heeft morgen een telefonisch consult. Is bij een aantal uitzendbureaus geweest en heeft zowaar al twee banen aangeboden gekregen!!! Eéntje was 3-ploegendienst en dat gaat man echt alleen maar doen als er helemaal niets anders te krijgen is. De ander was te ver weg (lach niet, hij heeft geen rijbewijs....oudere hippie) dus helaas geen haalbare kaart. Maar het geeft wel hoop. Er IS dus wel werk. Vanavond gesprek bij Rechtswinkel. Helaas ook geen lid van een vakbond, dus ook daar geen advies te halen. Wel kontakt gehad met een advocaat die (gratis) wat tips heeft gegeven. Komen ook niet in aanmerking voor subsidie via overheid voor gratis juridische bijstand, aangezien we 'eigen kapitaal' hebben, te weten overwaarde van het huis. Maar man gaat nog steeds voor optie 1. Hij wil namelijk gewoon werken. En als ze van hem af willen, dan zullen ze daar moeite voor moeten doen. Mocht hij tussentijds ander werk vinden, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Maar maandag begint hij weer en er zal ergens in de loop van volgende week een vervolggesprek gaan plaats vinden. Wordt vervolgd dus....
Niet de leukste situatie, niet de makkelijkste, maar ik ga er maar van uit dat het alleen maar beter kan worden. Soms moet je eerst heel diep gaan enz. enz. blablabla. Sorry, ben best emotioneel af en toe, maar gelukkig kan ik hier ook veel kwijt.

MLN

MLN

16-04-2009 om 19:20

Vergeet de helft...

Het is niet zo dat er een heel dossier is mbt mijn man en zijn functioneren. Dit is de eerste officiele brief cq. waarschuwing. Eigenaar van zijn bedrijf is enige tijd geleden failliet gegaan. Bedrijf is overgenomen en nieuwe eigenaar is 'schoon schip' aan het maken. Mijn man is niet de enige die op het lijstje staat. Er zijn er al een aantal ontslagen en er volgen er nog meer. Alleen wordt het bij mijn man heel persoonlijk gespeeld en (in mijn ogen) ook heel kinderachtig.
Verder heeft hij vandaag kontakt gehad met een oude baas van hem. Hij moet morgen even terugbellen ivm eventuele vacature. Ex-baas was aangenaam verrast toen mijn man hem belde. Maar hij is helaas niet de enige die beslist.
Nogmaals: hoop doet leven!

MLN

MLN

17-04-2009 om 16:47

Woensdag a.s.

heeft man gesprek met ex-baas. Vandaag werd hij gebeld om op gesprek te komen. Wie weet...???

Minet

Minet

17-04-2009 om 17:07

Mln

Ik duim voor jullie!
Enne.......probeer het een beetje los te laten, laat het je leven niet beheersen, hoe moeilijk dat ook is!

MLN

MLN

17-04-2009 om 19:43

Dank je minet...

...ik doe mijn best...maar ja!
Ik hoop op heel veel duimpjes en kaarsjes voor volgende week woensdag. Gesprek is om 10.00 uur en man is er bijna van overtuigd dat hij de job heeft...

Minet

Minet

17-04-2009 om 20:36

Mln

Ik zit in dezelfde situatie helaas. Werkloos sinds 1 jan. al, enkele sollicitaties gedaan, steeds uitgenodigd voor een of 2 gesprekken, maar helaas....nog niks. De laatste 2 gesprekken brachten me meer inzicht, en lieten me zien dat ik echt op een te laag nivo aan het solliciteren was. Nu dus het roer om, CV restylen, brief herschrijven, en het over een andere boeg proberen.
Hopelijk heeft jouw man meer geluk!

MLN

MLN

19-04-2009 om 22:06

Minet

Wat vervelend meid. Hoop voor jou dat je gauw een job vind waar je je lekker bij zult voelen.
Morgen gaat man weer aan het werk. Zijn week vakantie zit er op. Hij vraagt zich alleen af of hij eerlijk moet vertellen waarom hij woensdag a.s. een paar uur vrij moet hebben. Ivm dat sollicitatie-gesprek dus. Ik vind dat hij zijn huidige werkgever niet slimmer moet maken dan hij is, zolang man nog niet zeker is van andere baan. Hij heeft het er toch wel moeilijk mee.... Vooral om er morgen naar toe te gaan, terwijl je er eigenlijk helemaal klaar mee bent. Wetende dat het toch een aflopende zaak is, one way or another.

Nog even volhouden

Hoi MLN
Je hebt inderdaad niets om je voor te schamen, sterker nog zo help je ook nog mensen die in dezelfde situatie zitten en zich moedeloos voelen.
Je man zal inderdaad zijn mond moeten houden over de nieuwe kans, want dat is natuurlijk moeilijk te verenigen met optie 1 cq zal niet in zijn voordeel werken.
Eigenlijk is het heel dubbel. Op korte termijn bekeken zou je eigenlijk (nog) niet moeten solliciteren omdat je daarmee je vergoeding verlaagd als je een aanbod voor een baan krijgt. Maar natuurlijk telt het veel meer dat je weer toekomst hebt in je werk en dat mensen je graag zien komen. Met plezier werken is toch een van de belangrijkste dingen. Zodra hij iets anders heeft kan hij makkelijk voor optie 2 gaan en snel een en ander regelen met een vergoeding. Uiteindelijk loopt hij wel een risico in de proeftijd of tijdens een jaarcontract.
Groetjes Evi

MLN

MLN

20-04-2009 om 09:47

Hij is naar zijn werk....

Man is net vertrokken en ik zit hier met zenuwen in mijn maag en heb voor de zekerheid een kaarsje branden.... Waarom? Man heeft het er echt heel moeilijk mee. Kan ook heel slecht 'komedie' spelen en ik ben als de dood dat hij zich laat provoceren of iets zegt of doet wat in zijn nadeel kan gaan werken. Het is een emotioneel gevoelsmens en bij enige vorm van onrechtvaardigeheid (bij zichzelf of anderen) 'ontploft' hij. Dikke kans dat hij dadelijk weer op de stoep staat. Ook zonder eventuele escalaties zal het voor hem heel moeilijk zijn om 'gewoon' zijn werk te moeten doen.
Heb hem als advies gegeven om voor optie 1 te blijven gaan. Leg het balletje maar terug bij de werkgever. Laat alle voorwaarden mbt optie 2 op papier zetten en zeg niets toe, beaam niets en geef ze geen vinger. Hij gaat woensdag vrij vragen ivm 'geen oppas' en dan horen we woensdag wel of bij dat andere bedrijf de toekomst ligt..... Wat een K!!-situatie...

Mln

Laat je man ouderschapsverlof opnemen en geen vrij vragen. Ouderschapsverlof mogen werkgevers niet weigeren.

Hanne.

Hanne.

21-04-2009 om 10:07

Ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof voor 1 dag aanvragen?

MLN

MLN

21-04-2009 om 11:14

Nee, vac.dagen gedaan

Ouderschapsverlof is onbetaald en dat kunnen wij ons echt niet veroorloven nou.
Man is dag gisteren redelijk goed doorgekomen. Heeft in overleg nu 3 dagen vrij om 'zaken te regelen' en ivm geen oppas. Heeft vrijdag een gesprek met werkgever over hoe nu verder.
Ons plan de campagne: morgen sollicitatiegesprek bij ex-baas. Donderdag naar rechtswinkel om nog wat gerichte vragen te stellen. Vrijdag gesprek met werkgever en in woord optie 1 aanhouden maar vragen om optie 2 gedetailleerd op papier te zetten.
Misschien komt het door het mooie weer maar ik begin steeds positiever te worden. Ook omdat man zo zichtbaar opgelucht is dat er een einde komt aan deze baan. Hij is met meer tegenzin naar zijn werk gegaan dan ik vermoed heb.....

MLN

MLN

21-04-2009 om 18:23

Vreemde wending

Mijn man wordt oa. verweten dat hij niet productief genoeg zou zijn. Daar heeft hij dus die offieciele waarschuwing voor gehad. Hij heeft dat geprobeerd te weerleggen, kreeg een aantal weken geleden zelfs een compliment omdat hij zo hard werkte, maar dat werd door voorwerker van tafel geveegd.
Een collega (merendeel steunt mijn man) heeft de productielijsten van de afgelopen drie maanden uitgedraaid en daar staat zwart op wit dat mijn man helemaal niet ondermaats gepresteerd heeft. Een andere collega (tevens voorzitter van de OR) heeft die lijsten gezien, is er nu van overtuigd dat het iets persoonlijks is tegen mijn man en is zo verontwaardigd, dat hij een verzoek heeft ingediend om vrijdag bij het gesprek aanwezig te mogen zijn.
Wordt vervolgd.

Sancy

Sancy

21-04-2009 om 18:48

Ah, de ondernemingsraad

Hoi,
Ik lees dat de OR-voorzitter bij het gesprek wil zitten, aanstaande vrijdag. Dat is fijn voor je man, het is altijd prettig als er iemand bijzit die minder direct betrokken is, want 2 horen meer dan één. Bovendien is een getuige altijd handig, vaak is de aanwezigheid van een extra persoon een goede preventie tegen al te ongenuanceerde uitspraken of bedekte en zelfs minder bedekte "dreigementen". De voorzitter heeft een verzoek ingediend, schrijf je? Heeft hij dat als voorzitter of op persoonlijke titel gedaan? Het is niet gebruikelijk dat een OR zich inzet voor een individuele werknemer. Dat wordt anders als er een verband is met de belangen van meerdere werknemers.
Het is in ieder geval belangrijk dat jouw man geen toezeggingen doet, op welk gebied dan ook. Er is ook kans dat er een gespreksverslag wordt gemaakt. Hij heeft recht om dat te lezen en aan te vullen. Als hij niet akkoord kan gaan met de inhoud ervan, dan kan hij eventueel wel tekenen voor gezien, zonder akkoord. Als er voorstellen gedaan worden, kan hij zeggen dat hij er over wil nadenken en thuis wil overleggen, en vragen of het op schrift gesteld kan worden zodat er geen misverstanden kunnen zijn over de inhoud van het voorstel.
Ik neem aan dat jouw man nu een kopie heeft van de productielijsten?

MLN

MLN

22-04-2009 om 14:17

Vervolg

Gesprek vanochtend ging prima. Hij werd rondgeleid door een juffrouw en bijna alle werknemers van toen waren er nog. Iedereen kwam mijn man begroeten en de hand geven en opmerkingen als: tof man, kom je hier weer terug??? Juffrouw in kwestie stond er van te kijken. Eén teamleider riep zelfs: zet hem maar bij mij, die weet van aanpakken. Uiteraard is hem naar referenties gevraagd en hij heeft heel even een slag om de arm gehouden. Gezegd dat zijn huidige werkgever niet op de hoogte is van sollicitatie en dat hij hem daar eerst over wil inlichten. Juffrouw heeft echter wel te kennen gegeven dat man in principe volgende maand kan beginnen.... Niet te geloven! Waar OOL_kaarsjes en duimpjes al niet goed voor zijn! Dikke kus van mij aan jullie allemaal daarvoor.
We hebben inmiddels via het Juridisch Platform een advocaat in de arm genomen. Die heeft gisteren alle stukken ontvangen en doorgenomen en betitelt het hele gebeuren als 'bullshit'. Raar om zo'n woord uit de mond van een advocaat te horen. Raar, maar wel bevredigend. Advocaat gaat vrijdag het gesprek voeren, man hoeft daar niet eens bij te zitten. Advocaat voert nu het woord. Hoe we hem moeten gaan betalen.....hopelijk komt snel het vakantiegeld cq. belastingteruggaf binnen..... Het geeft echter wel een goed gevoel om terug te vechten.
Sancy: OR-voorzitter wilde idd op persoonlijke titel bij het gesprek aanwezig zijn. Is iemand die er al 25 jaar werkt en vindt dit hele gebeuren 'te schandalig voor woorden'. Ikzelf vond het wel fijn dat er iemand bij zou zitten als getuige idd en met toch iets meer kennis en vaardigheden dan mijn man heeft. Maar ja, nu heeft advocaat het overgenomen.
Wordt wederom vervolgd...

Mln

Heel voorzichtig alvast gefeliciteerd.

Minet

Minet

22-04-2009 om 21:20

Zo hee!

Dat klinkt niet verkeerd MLN!
Zo zie je maar weer, de ene dag lijk je je in een donkere tunnel te begeven, de andere dag ben je al bijna aan het eind :))

MLN

MLN

28-04-2009 om 11:38

Snelle update

Korte stand van zaken:
advocaat heeft balletje terug bij de werkgever gelegd: client wil werken, in uw ogen geen optie, dus laten wij het door de rechter beslissen. Of heeft u een beter voorstel?
Hopen maar dat het snel opgelost wordt want man gaat echt met lood in zijn schoenen werken. Houdt ie niet al te lang meer vol. Op advies van advocaat even alle sollicitaties in de koelkast (of is het ijskast??).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.