Home » Forum » Digitale huishoudboekje

(digitale) huishoudboekje

Top 3 nieuwe artikelen

  1. Rouwverwerking van je kind, lees hier hoe je kunt helpen.
  2. Thuis sporten met het gezin, check deze tips voor kinderen vanaf 8 jaar.
  3. Mijn kind is bang voor corona, wat kan ik doen? Je leest het hier.
14 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
MoneyMoney
(digitale) huishoudboekje

Ik wil in januari meer inzicht in mijn financien, meer grip op de in- en uitgaven etc. Nu heb ik dit wel redelijk in mijn hoofd en houd het een beetje houtje touwtje bij maar ik wil vanaf januari maandelijks alle uitgaven bijhouden/noteren. Nu ben ik wat aan het googlen. Ik dacht zelf aan een excelbestand maar ik lees over digitale huishoudboekjes. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? En heb je dan de gratis of betaalde versie? Ik neig zelf naar de gratis. Of voldoet een excelbestand ook? Of heb je nog andere tips op dit gebied? Ik ben erg benieuwd. Heb dit nog nooit eerder gedaan en daarom wat zoekende. Maar heb er wel zin in om dit te gaan doen!

colb
geduld moneymoney

Daar gaan we weer: het aloude bestand wordt ongetwijfeld weer gedeeld (mooi) :)

Antje
YNAB

Ik gebruik ynab (you need a budget) het is een betaalde versie. Het werkt heel eenvoudig en geeft veel inzicht.
Het geld dat je eraan kwijt bent verdien je zo weer terug doordat je je geld beter beheert. Tenminste, dat is bij mij zo en dat hoor ik ook van anderen

Triva
kijk ook even bij je bank

ik weet dat de rabobank ook een ingebouwd kasboek heeft wat zelflerend is.

Kaori
exel

ik gebruik al jaren een exel die ook nog eens mooi per jaar berekend hoe ik er voor sta.

gewoon zelf gebouwd. 12 tabs voor de maanden, 1 voor het maand budget, 1 dat opteld en middeld over de 12 maanden.

links alle inkomsten, rechts de uitgaven. onderaan een totaaltje maken.

Waar het vooral misgaat bij de meesten is dat ze het niet bij houden. Elke week even bij werken is voor mij voldoende. maar ik heb dan ook meerdere dagen per week dat ik geen betalingen doe en ook geen geld uitgeef.

De beste tip die ik kreeg: pay yourself first. Dus niet sparen wat overblijft per maand, maar sparen zien als een vaste last die er gelijk met het binnekomen van het salaris weer afgaat. Ook de grote uitgaven per jaar reserveer ik op een aparte rekening, komt dan de gemeentelijke belasting of de zorgverzekering (3%korting bij jaarlijks betalen) dan haal ik het daar af en betaal.

Impelstimpel
Simpel

Gewoon een exelbestand als Kaori.
Daarnaast heb ik het ook op een kaartje neergezet.
Wat/wanneer/hoeveel per maand bij kwartaalbedrag zet ik dat er nog bij.

Jasmijn
ook zelf

Ook zelf iets gemaakt. Wat ik online kon vinden vond ik niet handig, of er zitten 'afleidende' dingetjes op waardoor ik het gewoon niet handig vond of helemaal begreep.
Ik heb net als kaori 12 tabs voor de maanden (horizontaal) en dan verticaal op een rijtje alle uitgaven en ook bij die uitgaven soms wat uitleg (als eerste wat de afschrijving datum is en hoe vaak per jaar) Sommige zijn namelijk kwartaal rekeningen en sommige dingen komen 8x per maand. Zo hou ik het overzicht.
Dit zijn dus alleen de bank-uitgaven die vast zijn.
Boodschappen en andere extraatjes, daar bewaar ik de bonnetjes van en dat zet ik in een schriftje.
Ik hou van mooi schrijven en ik doe het een keer in de maand, soms laat ik het wat langer liggenen schrijf ik het uit met de bonnetjes die ik in een doosje verzamel.
Ergens ook wel super handig als ik nog eens een prijs wil terugzoeken ;-)

Helena Weremans
Nog iets

Ik download iedere maand de uitgaven van de vorige maand van de bank en dan staat t meteen in een excel. Ik kan dan makkelijk sorteren en optellen. Dan zet ik bv alle AH en Dirk vdBroekuitgaven bij elkaar. Optellen en dat vul ik inmijn excelfile in bij supermarkt.
En zo cluster ik uitgaven.

Wat ik niet kan vinden, weten we dan vaak nog wel uit t hoofd.

Ik heb ook maanden horizontaal en dan verticaal twee gedeeltes. De uitgaven en inkomsten. Wij hebben beiden een baan en werken beiden ook nog als freelancer. Ook bijv geld dat we terugkrijgen van ziekteverzekering en belasting komt bij inkomsten.

Anneque
colb

Jee ja zeg, dat gebruik ik nog steeds (excelbestand). Van wie was dat ook weer? Claudia? Die stuurde dat maar rond met eindeloos geduld.

@Emma
excel

Hoe kom ik aan dat excelbestand?

MoneyMoney
Bedankt!

Bedankt voor alle reacties! Ik ga komend weekend eens een gratis app downloaden. Kijken of ik daar mee uit de voeten kan. Ik hoor veel van jullie toch zeggen, 'gewoon excellbestand. Hmm dacht ik zelf ook eerst aan maar ik vind het zo'n verschrikkelijk programma. Op mijn werk werkt ik er zo min mogelijk mee en gelukkig kan dat in mijn functie :-) Maar misschien moet ik mij er toch maar in gaan verdiepen want op zich spreekt het mij wel aan. En als hij nog rondgaat dan heb ik ook belangstelling bij dat magische excell bestand!!!!

Yvan
Wat is er moeilijk

aan het zelf uitwerken van een rekenblaadje?
Daar heb je niet eens een duur MS office-pakket voor nodig (uw eerste besparing...): je kan ook aan de slag met Open Office of Libre Office.
Er zijn tal van websites die u nogal snel wegwijs maken in de wondere wereld van functies, geneste functies en macro's.
Rest er verder niks meer dan het goed nadenken over de categorieën die u wil gaan gebruiken in zo'n rekenblad.

MoneyMoney
Klopt

Maar soms kan je tegen dingen aan zien..... Maar inderdaad, ik zag een heel handige lijst via Nibud. Een excelbestand, zo te downloaden!!!!! Ik denk zelfs dat dit hem wordt. Hier en wat aanpassen misschien maar ziet er goed uit!

Ikke
Afas

Afas personal gebruik ik. Erg makkelijk gratis en digitaal. Bank gegevens importeren regelen koppelen aan soort kosten post en klaar.