Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Dossier (2)

Omdat we na 1,5 jaar weer van huisarts veranderen vanwege verhuizing krijg ik het gedonder dus weer.
Mag de dossiers niet meenemen, nee die worden aangetekend naar de nieuwe huisarts gestuurd. Ik heb zelf niet doorgegeven wie dat is, maar dat weten ze blijkbaar al, daar krijgt de praktijk een melding van.
Ze sturen de dossiers dan aangetekend op.
Dat heb ik geweigerd. Ik heb gevraagd om een kopie van de dossiers, naar aanleiding van het draadje onder Zorgenkinderen van een tijdje geleden over dit dossier, maar ik mag de zaak wel inzien maar geen kopie.
Dus heb ik het draadje van Gonzo maar weer eens gelezen over patientenrechten en de WBGO en het EPD, maar daar staat alleen dat je een kopie mag VRAGEN. Nou ja, dat ziet er dus niet uit als een recht.
Afijn, Iemand die mij hier nog verder mee kan helpen? Een link over privacy of zijn we nu helemaal aan de goden overgeleverd en kan de huisarts de dossiers buiten mij om zomaar opsturen zoals de doktersassistent, namens de dokter, beweert?
Morgen heb ik een belafspraak, dus ik ga vanavond ook maar eens surfen, maar misschien heeft iemand een link voor mij?

AnneJ

AnneJ

09-01-2012 om 18:21 Topicstarter

Sancy

Bedankt voor je snelle reactie. Echter ook hier weer de formulering dat je een kopie mag vragen, staat niet dat je daar recht op hebt. En inzage krijg ik al.
Zal eens surfen bij de privacyorganen. Want ik vraag me ook af of ze dan tegen jou toestemming in zo'n dossier zomaar mogen doorsturen.

AnneJ

AnneJ

09-01-2012 om 18:33 Topicstarter

Cbp en kpmg

Nou gevonden, denk ik. Hopelijk kan ik de huisarts nu wel overtuigen.
CPB:
http://www.cbpweb.nl/Pages/vv_va_patienten_4_rechten_patient.aspx
Gelukkig wel een formulering over het recht op een kopie: De patiënt heeft ook recht op een afschrift van de medische gegevens.
KPMG-advies:
Geeft de patiënt geen toestemming voor de overdracht, dan bewaart de oude huisarts het dossier in beginsel tot 15 jaar na het beëindigen van de behandelingsovereenkomst (laatste bezoek aan of van de huisarts) of zoveel langer als redelijkerwijs noodzakelijk is.
http://knmg.artsennet.nl/Publicaties/KNMGpublicatie/Advies-voor-overdracht-patientendossier-bij-verandering-van-huisarts-een-actualisering-2008.htm

AnneJ

AnneJ

09-01-2012 om 20:17 Topicstarter

Nictiz

Landelijk schakelpunt wordt afgebouwd. Er mag alleen door betrokken partijen tot informatiewisseling worden overgegaan met uitdrukkelijke toestemming van de burger zelf.
http://www.nictiz.nl/uploaded/FILES/htmlcontent/verkenning-nictiz-inzake-het-landelijk-schakelpunt.pdf
Ach, maar als er maar even geroepen wordt: belang van het kind, ben je denk ik alweer de sigaar. Afijn, we gaan het zien.

Sancy

Sancy

09-01-2012 om 21:22

Omdraaien

"Hopelijk kan ik de huisarts nu wel overtuigen."
Laat de huisarts jóu maar proberen te overtuigen dat je het recht níet zou hebben ;-)
"het recht om een kopie te vragen": denk niet te moeilijk. Vragen staat vrij, maar het wordt niet voor niets vermeld dat je het recht hebt. De nadruk in die zin ligt op 'recht' en niet op 'vragen'. Tegenover het recht op iets staat vaak de verplichting tot iets anders. In dit geval: het recht op een kopie levert de verplichting om die af te geven aan de verzoeker (uitzonderingen daargelaten etc).

AnneJ

AnneJ

09-01-2012 om 21:36 Topicstarter

Omdraaien

Kan ik proberen, in feite heb ik dat vandaag al aangegeven. aan de assistente dat ik gewoon het recht heb om mijn dossier niet over te laten dragen en daar wel een kopie uit te ontvangen tegen onkosten.
Daarop, na overleg met ha, het antwoord terug dat het toch echt de regel is dat het dossier overgedragen wordt en dat ik gegevens mag komen inzien.
Afijn, gewoon voet bij stuk houden en beleefd en geduldig blijven.

Sancy

Sancy

09-01-2012 om 21:46

2 verschillende dingen

1. recht op inzage en afschrift
2. overdracht dossier
Misschien dat de huisarts denkt dat jij het dossier wilt meenemen om het te wijzigen of deels te vernietigen voordat je het aan de nieuwe arts geeft? In dat geval zou ik kunnen begrijpen dat hij niet wil dat je het zelf doet.
Is het dan niet een idee om een kopie van je dossier (en dat van je kinderen) te vragen voor te stellen dat de huisarts het in een verzegelde envelop doet zodat jij het gesloten en verzegeld kunt overdragen aan je nieuwe huisarts?

AnneJ

AnneJ

09-01-2012 om 23:17 Topicstarter

Vernietigen

Het zit er nog een stap voor Sancy. Ik weet niet wat er in het dossier staat en dat hoef ik ook niet te weten om toch te vinden dat ik er over ga en dat ik niet wil dat achter mijn rug om zaken over mij uitgewisseld worden.
En ik moet een beetje oppassen om dat niet te gaan legitimeren met larmoyante verhalen. Ik heb er gewoon een slechte ervaring mee opgedaan en dat wil ik voorkomen.
En ja, ik maak mij zorgen naar aanleiding van opmerkingen van een waarnemer over dochter. dus als er iets instaat haal ik dat er zeker uit.

mari39

mari39

10-01-2012 om 09:19

Vernietigen van info

in medisch dossiers mag volgens mij niet zomaar. Ik graaf even diep in mijn WGBO-kennis en volgens mij is het zo: als er feitelijke onjuistheden in staan dan moeten die uiteraard gewijzigd worden. Staan er niet relevante zaken in, dan kun je het verzoek doen die te verwijderen (bijv. als in een dossier staat vermeld dat patient gestoord is of zoiets, of in een lelijk huis woont, ik noem maar wat). Dat soort niet terzake doende opmerkingen horen thuis in de persoonlijke werkaantekeningen van de behandelaar en maken geen deel uit van het dossier.
Als het wel terzake doende is, maar je bent het er niet mee eens, dan kun je een eigen aanvulling doen in het dossier. Vernietigen van originelen kan niet zomaar, vanwege continuiteit van zorg en ook omdat de hulpverlener zich in rechte moet kunnen verdedigen.

Maar als ik het goed begrijp AnneJ, wil jij niet dat het volledige dossier integraal naar de nieuwe HA gaat? Is he dan een idee om te weigeren dat het dossier wordt opgestuurd, dat je kopieeen wilt en dat je dan zelf eruit haalt wat je er niet in wilt? Wat je wel ok vindt,kun je dan zelf aan de nieuwe HA geven.

Sancy

Sancy

10-01-2012 om 10:25

Kijk

ook op www.mijnprivacy.nl (ook van het CBP)

AnneJ

AnneJ

10-01-2012 om 10:53 Topicstarter

Mari39

Dat is precies wat ik van plan ben Mari.

In de vorige ronde kreeg ik de kans van de huisarts om aan te geven wat ik uit het dossier wilde halen voor die het doorstuurde, maar dat leverde niet voldoende op, dus heb ik het dossier daar gelaten.

Toen had ik nog niet in beeld dat ik een kopie kon opvragen, dat idee heb ik nu wel, dus dat heb ik gevraagd.

mirreke

mirreke

10-01-2012 om 13:30

Tandarts wel

Laatst heeft partner (ruim drie jaar na verhuizing) een nieuwe tandarts gevonden en bij zijn oude het dossier opgevraagd om over te dragen. Eerst wilden ze het dossier rechtstreeks sturen, maar omdat ik er bij partner op aandrong het dossier eerst zelf in te willen zien, hebben ze het naar hem gestuurd (per mail) en heeft hij het later doorgestuurd.
Heel apart, want er staan idd dingen in waarvan totaal niet nodig is dat ze erin staan. Bijvoorbeeld allerlei persoonlijke aantekeningen over opmerkingen van de klant/patiënt. Maar bv ook over onenigheid over de rekening bijvoorbeeld. De medische dingen, prima, maar alle andere zaken heeft hij er (met Adobe) uitgehaald. Rest doorgestuurd.
Ik heb bij diezelfde tandarts hetzelfde meegemaakt. Kwam aankondigen dat ik plus kinderen naar een andere tandarts gingen en heb het dossier opgevraagd en meegekregen, toen nog op papier. Ook in mijn/ons dossier stonden bizarre vermeldingen over mij, zoals wanneer men naar mijn smaak niet aardig of voorzichtig genoeg met de kinderen omging. Zoals zeggen dat ze zich niet moesten aanstellen. Daar zei ik dan wat van en dat kwam in het dossier. Moeder vond... en dan heel naar gesteld. Zal wel een praktijksfeertje zijn geweest.
Ik stond verbijsterd. Overigens was de kindonvriendelijkheid de reden dat ik een andere tandarts wilde. Destijds was het nog makkelijk, gewoon papiertjes ertussenuit halen.
Of het nou wel of niet mocht, gewoon gedaan.
Kreeg destijds ook van 1 kind het papieren dossier van de schoolarts mee (we hebben vier kinderen, toentertijd allemaal op de basisschool, maar kreeg van slechts eentje het dossier, heb het er ook gewoon bij gelaten). Dat was weer uiterst summier, heb geen enkele persoonlijke opmerking zien staan, zoals het hoort lijkt me.
Maar dat ging dus perfect. Heb mijn huisartsdossier nooit opgevraagd, moet ik nog steeds doen. Niemand is ooit ziek, dus geen aanleiding om langs te gaan en dossier te brengen.

mirreke

mirreke

10-01-2012 om 14:05

Nieuwe huisarts bekend?

Heb jij je al bij je nieuwe huisarts aangemeld? Dan zou die al wel bericht hebben kunnen sturen naar je oude.
Overigens vind ik het bizar dat ze zo raar doen, blijf waakzaam.

AnneJ

AnneJ

10-01-2012 om 16:35 Topicstarter

Nieuwe huisarts

Is buiten mij om al bekend bij de oude huisarts. Afijn, vrijdag krijg ik een uitdraai om in te zien. Weer hetzelfde, ik krijg de mogelijkheid om voorstellen voor verwijdering te doen. Als dat afdoende blijkt te zijn mag het, ha wil heel graag zelf doorsturen, als het weer niet afdoende is, dan maar niet.

mari39

mari39

10-01-2012 om 18:32

Oude ha

doet wel moeilijk hoor, en volgens mij klopt het ook niet helemaal. Je krijgt dus geen kopie?

AnneJ

AnneJ

10-01-2012 om 18:58 Topicstarter

Kopie

Ja hoor, ik krijg een kopie. Daar maak ik dan een kopie van en op 1 exemplaar geef ik aan wat ik eruit wil hebben. Dus het gaat na wat overleg wel goed.
Of de huisarts gaat akkoord met wat ik wil schrappen en dan kan het dossier door. Of ik schrap in mijn eigen kopie en dien dat in bij de nieuwe huisarts.
En ik ga er vanuit dat ik kan blokkeren dat zonodig het oude dossier bij de oude ha blijft. Daar is nog enige frictie over.

mari39

mari39

10-01-2012 om 20:31

Doorsturen

Als de oude HA echt staat op doorsturen, en jij wilt dat echt niet, dan zou ik het formeel gaan weigeren: dat wil zeggen een (aangetekende) brief sturen aan oude HA met de mededeling dat jij daar uitdrukkelijk geen toestemming voor geeft en dat, als hij toch doorstuurt, hij tegen patientenregelgeving ingaat. Wellicht gaat hij dan toch overstag?

AnneJ

AnneJ

10-01-2012 om 21:21 Topicstarter

Kpmg

In elk geval neem ik ook een geprinte versie van het KPMGverhaal mee.

mirreke

mirreke

13-01-2012 om 16:54

En? heb je het?

Hoop van wel (de kopie, dan wel het 'originele' (voor zover dat kan als je het over digitale opslag hebt), dossier.

AnneJ

AnneJ

14-01-2012 om 17:52 Topicstarter

Dossier

Heb het mogen corrigeren en weer inleveren. Ik had ermee de deur uit mogen gaan, dus dan had ik zelf een kopie kunnen maken maar het boeit me eigenlijk niet meer. Zoveel staat er nu ook weer niet in, dat ik niet zelf kan vertellen.
Ik heb dus een gecorrigeerd exemplaar teruggegeven en volgende week een belafspraak of er akkoord gegaan wordt met de gevraagde verwijderingen.
En ik moet nog een kopie van het CBP naar de huisarts sturen want inderdaad in het verhaal van de KPMG staat helemaal niet duidelijk dat de patient toestemming moet geven dus is ze gewoon van plan om het op te sturen zonder mijn toestemming.
We wachten af.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.