Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Kaaskopje

Kaaskopje

17-10-2010 om 01:25

Dubbele nationaliteit

Door bovenstaand draadje bedacht ik me dat ik niet weet of ik 'recht heb' op de Zuid Afrikaanse nationaliteit. Ik kan het door omstandigheden niet eventjes aan mijn ouders vragen. Hoe zou ik achter die informatie kunnen komen? Via de ambassade?
Ik heb net wel gelezen dat je recht hebt op het Zuid Afrikaanse staatsburgerschap als je geboren bent uit een ouder met een permanente verblijfsvergunning. Een tijdelijke verblijfsvergunning is 5 jaar en daarna kun je dat omzetten naar een permanente verblijfsvergunning. Mijn ouders hebben 9 jaar in Zuid Afrika gewoond, dus moet hun verblijfsvergunning een keer verlengd zijn. Nu was dat ruim 50 jaar geleden, dus kunnen de regels heel anders geweest zijn.
Heeft iemand dit zelf wel eens uitgezocht?
Mijn jongste dochter vroeg wat ik met die kennis moest. Heel weinig eigenlijk. Ik vind het leuk om te weten, al is het maar uit solidariteit met mensen waarover Wilders nu zit te zeuren dat ze hun tweede nationaliteit moeten opgeven.

Mover

Mover

19-10-2010 om 11:18

Via de ind misschien

Kan je bij de IND niet terecht met dit soort vragen?

Morgen kom ik naar je toe, Kaaskopje! Zorg je voor mooi weer, de rest van de week?!

Niet de ind

De IND gaat over de Nederlandse regels voor buitenlanders, niet over buitenlandse regels voor Nederlanders.

Kaaskopje, op ons werk staat een losbladig naslagwerk 'nationaliteitswetgeving'met samenvattingen van het recht van een fors aantal landen, waaronder Zuid Afrika, en daar staat de huidige wet in, die van 1995 is. Jij zou dus moeten weten of je de nationaliteit hebt op basis van de wet die gold t.t.v. je geboorte, en die staat niet in dat boek dat ik hier heb.

Och, wat is dat Afrikaans toch mooi:
"Om voorsiening te maak vir die verkryging , verlies en herneming van Suid-Afrikaanse burgerskap, en vir aangelegenthede wat daarmee in verband staan"

Maar goed, geen antwoord op je vraag. Ik zou inderdaad de Zuid-Afrikaanse ambassade benaderen, daar kan men je vast verder helpen.

en dan is er art. 16 van de Wet op Suid Afrikaanse Burgerschap 1995:

'Die Minister kan op aansoek van enige persoon aan daardie persoon'n sertifikaat laat uitreik met betrekking tot die status van enige persoon wat volgens sy of haar oortuiging 'n Suid-Afrikaanse burger is of was'
Da's dan dus geen paspoort, maar wel een bewijs van nationaliteit.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

20-10-2010 om 01:59

Mover

Als je dit nog leest: veel plezier! Ik hoop dat het gunstig is dat we vandaag al heel wat hemelwater over ons heen hebben gekregen. Wat nu valt kan morgen niet meer vallen, zegt men wel eens:-)

Kaaskopje

Kaaskopje

20-10-2010 om 02:02

Temet

Ja geweldig hè, dat Zuid Afrikaans:-)
Ik zal de stoute schoenen binnenkort eens aantrekken en de ambassade bellen.
Wat doe je met een bewijs van nationaliteit?

Kaaskopje

Ik begon over dat bewijs van nationaliteit omdat ik dacht dat je misschien geen paspoort wilde hebben, maar, als zou blijken dat je ook die nationaliteit hebt, dat wel op papier zou willen hebben.

Kan je altijd nog een paspoort aanvragen als Geert echt aan de macht komt :-)

groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

20-10-2010 om 22:39

Zo is het maar net

Komt Geert
dan ben ik ´m gepeerd.

(ik was geïnspireerd door de spreken van Pelle:-))

Kaaskopje

Kaaskopje

20-10-2010 om 22:53

Spreuken dus

...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.