Home » Forum » En nog een belastingvraag

En nog een belastingvraag

8 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Vraagteken
En nog een belastingvraag

Zoals elk jaar zijn we bezig met onze belastingaangifte. En we stuiten op iets in de vooringevulde gegegens wat we niet snappen. Behalve ons eigen huis, waar keurig ‘bewoond door eigenaar’ bij staat met de juiste WOZ-waarde en 01-01 t/m 31-12, staat er bij mij ook het huis van mijn in 2018 overleden moeder, met WOZ-waarde en ‘bewoond door derden’ er bij. Als periode staat er bij 03-08 t/m 31-12.

Mijn moeder is half juli overleden. Mijn zus en ik waren de erfgenamen (ik was gemachtigde om de zaken af te handelen), en half november is het huis verkocht. In de tussentijd stond het huis leeg. We hebben de erfbelasting al ingevuld en de aanslag die toen kwam (uiteraard met de waarde van het geerfde huis er in verwerkt) al netjes betaald.

Waarom staat dat huis op mijn naam op mijn inkomstenbelastingsformulier? Hoezo bewoond door derden? En wat doen die rare niet kloppende data er bij?
Ik wil maandag wel gaan bellen maar ik pieker er nu wel over. En ik ben bang dat de belastingtelefoon me ook maar wat foutieve onzin gaat vertellen (geen hoge pet van op inderdaad).
Wat zijn jullie gedachten hier bij?

bieb63
Woz

De woz loopt van 1 jan t/m 31 dec.
Dar betekent iig dat, ook al is het huis verkocht ergens in 2018, de vorige eigenaar over dat hele jaar belast wordt voor de woz (en de nieuwe eigenaar voor heel 2018 voor zijn vorige huis). Wrs is het deel voor de datum 3 aug op eoa manier al verrekend in de erfenis. Dar laatste deel van 2018 is nog voor de erfgenamen/eigenaars met peildatum 1 jan 2018. De derden zijn dus de huidige eigenaren, maar die komen pas in beeld bij peildatum 1 jan 2019

Hanne.
Inkomen vs gemeente

Volgens mij gaat wat bieb zegt over de gemeente belasting.

https://www.lv.nl/onroerendezaakbelasting-ozb-en-woz-waarde

Voor de inkomensbelasting gaat het volgens mij wel om daadwerkelijke moment van in bezit hebben.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdie...

Mijn inschatting: door de erfenis ben je eigenaar geworden. Dat is op 3 aug verwerkt. Woning is in nov verkocht en of pas later opgeleverd of daar is een foute datum terechtgekomen. Voor bewoond door 3e. Jij woonde er niet, dat klopt in iedergeval, maar dat zou ik dan wijzigen in 'onbewoond'.

Voor invullen gaat nog niet perfect. Ik heb een garagebox waar ze bv wel de WOZ van weten maar niet het adres.... en ook daar staat bewoond door derden.

Anders toch even bellen. Ze hebben ook een speciaal nr voor nabestaanden.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/contact/content/contac...

Vraagteken
Goed plan

Hanne, dat nummer voor nabestaanden. Die weten er allicht meer van dan de gewone belastingtelefoon.
Bieb, de gemeentebelasting o.b.v. WOZ waarde is door de notaris al verrekend bij de verkoop. Dat gaat altijd zo.

Bij je aangifte inkomstenbelasting gaat het toch om bezit per 1-1-2018? Voor je bankrekeningen moet je ook naar dat saldo kijken. Toen had ik dat huis niet want toen leefde mijn moeder nog. Bovendien heb IK het nooit gehad, na overlijden was het van ‘de erven van’. En over dat extra bezit hebben we al erfbelasting afgetikt.

Naja, ik ga er maandag maar eens achteraan. Bij die nabestaandenlijn.

bieb63
Nee

Dat gaat wel dagelijk over de woz en de daarbij horende huurwaardeforfait. Daarbij wordt altijd de peildatum 1 jan aangehouden. Degene die eigenaar (of erfgenaam) was op 1 jan, zal dat hele jaar belast worden met het huurwaardeforfait voor de inkomstenbelasting van dat betreffende bel.jaar.

Vraagteken
Bieb

Maar ik was nog niet de (halve) eigenaar op 1-1-18. En op 1-1-19 was ik de (halve) eigenaar al niet meer.

Erfgenaam
Vraagteken

Hier ook geërfd en verkocht in 2018. Erfbelasting helaas nog niet volledig afgehandeld en er stond hierover niets vooraf ingevuld in de aangifte inkomstenbelasting. Wordt het huis ook vermeld op de aangifte van je zus?. Ik heb aangifte inkomstenbelasting van de overledene over 2018 afgehandeld, zou het daarmee te maken kunnen hebben?
Mijn eigen aangifte staat klaar voor verzending en ik heb er echt niet over nagedacht dat ik afgelopen jaar deels een halve 2e woning had.

Vraagteken
Erfgenaam

Hier is de erfbelastingsaanslag eind 2018 binnengekomen en betaald. De inkomstenbelasting van mijn moeder doen we nu omdat we nu de jaaroverzichten compleet hebben gekregen.
Ik zal zus eens vragen. Het zou zomaar kunnen dat het huis er alleen bij mij op staat omdat ik gemachtigde ben voor de geldzaken, zodat we niet overal twee handtekeningen voor nodig hebben.

In jouw aangifte inkomstenbelasting deed dat geerfde en inmiddels verkochte huis dus niet terzake. Ik ben heel benieuwd waarom het in mijn aangifte dan van belang zou zijn, en welke belasting ik waarom dan zou moeten betalen daarover.