Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Ervaringscertificaat (evc)

In 2003 ben ik begonnen aan de SPH en heb deze opleiding in 2006 afgerond met een diploma.
Na wat omzwervingen werk ik als maatschappelijk werkster en ben eigenlijk van mening dat ik destijds MWD-opleiding had moeten volgen ipv SPH.
Ik heb contact opgenomen met een hogeschool en zij stelde voor om een evc-traject te volgen. Inmiddels heb ik alle papieren binnen en als ik het zo eens doorlees moet het mogelijk zijn zonder al te veel moeite om een portfolio samen te stellen.
Als ik het goed begrepen heb krijg je dan een ervaringscertificaat. Mijn vraag is nu of iemand hier ervaring mee heeft en wat de waarde van zo'n ervaringscertificaat is?
Is het met zo'n certificaat makkelijker om alsnog m'n diploma MWD te halen of staat het gelijk aan het diploma?

Ilona

Ilona

23-08-2010 om 15:45

Evc

wat je doet bij een evc is laten kijken of je werkervaring, eerdere opleiding en andere vaardigheden (coach bij het voetbal of zo) aansluit bij de exameneisen van de gewenste opleiding. Het fijne van een evc is dat ook ervaring meetelt als opleiding. Door het samenstellen van het portfolio, een interview etc. krijg je een advies welke vakken je nog moet doen om je einddiploma te halen. Ik heb HAVO en een hele hoop cursussen als vooropleiding en giga veel werkervering. Ik wilde een hbo-opleiding gaan doen, evc gedaan, ik hoefde nog maar 2 vakken te doen plus de eindscriptie en m'n diploma was binnen! Overigens: het evc kun je bij elke mbo/hbo laten doen en is geldig voor elke mbo/hbo in Nederland. Advies: elke mbo/hbo heeft zo z'n eigen lesprogramma, een aantal vakken is verplicht en een aantal is facultatief. Laat een evc doen (en de evt. opleiding) bij de instelling die het beste aansluit op je eerdere diploma's en ervaring, het kan schelen! En wees vooral niet te bescheiden als het gaat om werkervaring: overdrijven is ook een vak, maar je mag 't best aandikken.

Nasha 1st

Nasha 1st

23-08-2010 om 23:36

Evc

ik denk ook over een EVC na om een HBO-opleiding in te korten, maar hoe begin je zoiets?

Ilona

Ilona

24-08-2010 om 11:12

Evc

Je gaat allereerst op zoek naar een mbo/hbo instelling op het web en ga binnen die site op zoek naar evc.
Even googlen helpt ook. Bij veel scholen kun je een zogenaamde quick scan laten doen. Je vult dan van alles in op de site en binnen een paar dagen/week krijg je antwoord of een evc zinnig is. Een evc kost geld, soms wel tot 1250 - 1500 euro en dat geld moet je er naturlijk wel uit kunnen halen, anders heeft 't geen zin. Als uit de quick scan komt, dat 't zin heeft, dan meld je je aan. En dan begint 't eigenlijke werk. Je moet dan vaak per vak de bewijzen leveren dat je vakbekwaam bent. Voorbeeld: ik heb algemeen management gedaan, voor het vak financieel management heb ik aangegeven dat ik voor werkgever X verantwoordelijk was voor de budgetten van afdeling Y, ik heb een anonieme versie bijgevoegd. Voor het vak planning en organisatie heb ik laten zien dat ik projecten kan plannen. Voor het vak verandermanagement, heb ik aangegeven betrokken te zijn geweest bij een verandertraject, inclusief de personele gevolgen (en dat telde weer mee voor personeelsmanagement). En zo ga je verder en verder. Er komt een gesprek met jou, je werkgever en met je portfolio komt er een besluit: die en die vakken moet je nog, daar heb je nog verdieping nodig, die scriptie moet je nog maken, etc. etc. Het kan dus ook gebeuren dat je in het tweede/derde jaar start met een aantal vrijstellingen. Of dat je onvoldoende werkervaring hebt, waardoor je nog een stage moet doen of .... nou ja, er is van alles mogelijk. Vergis je niet in de tijd: een evc kost je veel tijd, je moet veel bewijzen op tafel leggen, zorgvuldig alle gegevens boven tafel krijgen en dan nog is het vaak nog niet voldoende.

Nasha 1st

Nasha 1st

27-08-2010 om 22:30

Ja veel tijd

dat geloof ik meteen. Geld zou via mijn werkgever kunnen als die er achter staat. Maar een 4 jarige opleiding kost ook veel tijd ;-) En als ik die wat kan verkorten door mijn werkervaring....

j@comijn

[email protected]

01-09-2010 om 16:40 Topicstarter

Ga starten

Na wat heen en weer gebel, en gemail zijn we eruit
Mijn werkgever betaalt 75% en ik ga zo spoedig mogelijk starten. Ik ben benieuwd wat het me op gaat leveren.Mijn doel is toch om zo snel mogelijk mijn MWD diploma te behalen. Het liefst binnen een jaar.
De hogeschool wil daar geen uitspraken cq beloften over doen. Logisch. Maar ik ga er van uit dat het iig sneller is dan 2,5 jaar weer naar school.
Als ik via de reguliere weg een deeltijd studie zou doen was ik sowieso nog 2,5 jaar bezig.
Alles wat sneller gaat is meegenomen

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.