Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Herfst

Herfst

27-01-2011 om 15:44

Freelance & hoe anderen aanbevelen?

Hallo
Weet even geen goede titel voor mijn bericht..
Maar het volgende is het geval. Ik werk freelance. Een klant heeft me net een énorme opdracht gegeven waardoor ik de rest van het jaar onder de pannen ben. Zonder af te dingen op mijn prijs of voorwaarden.
Nu wil mijn klant gebruik maken van mijn netwerk - hij zoekt iemand voor een andere klus en ik ken 2 of 3 mensen die hij eventueel zou kunnen benaderen daarvoor.

Is dat dan een service die ik hem kan verlenen? Ik bedoel ik help hem gewoon zonder iets ervoor terug te vragen? Of ga ik hem vragen voor bemiddelingskosten oid?

De andere freelancer help ik op deze manier aan een mooi project en is dat dan ook gewoon helpen? Of kan er iets voor vragen?

Zelf ben ik een vrij non-commercieel in de zin van: ik help nu met deze bemiddeling en wie weet krijg ik in de toekomst er ook eens iets voor terug. Dat ze me aardig vinden en er mooie vervolgopdrachten volgen bijvoorbeeld. Of dat de andere freelancers mij ook bij hun contacten aanbevelen?

Maar iemand (mijn vader om precies te zijn) zei me: Je moet er proberen iets extra's aan te verdienen.

De vraag is: ja? en hoe dan?
Of: nee, gewoon helpen en je oogst wat je zaait.

Iemand een visie hierop of ervaring hiermee?

pecas

pecas

27-01-2011 om 16:12

Mijn "protocol"

in mijn bedrijf is dat we meestal bij doorspeling van een contract naar een van onze netwerk partners 10% van het budget krijgen. Wel heb ik het hier over een bedrijf, ik ben dus geen Freelance in die zin van het woord.

Onze ervaring is dat je kunt wel aardig gevonden willen worden en hopen dat er in de toekomst iets in zit voor jou, maar business is business en op deze manier is iedereen happy.

Moet er wel bijzeggen dat ik dit niet zou toepassen mocht ik de kwaliteit van het werk van mijn netwerkpartner niet kennen. In dat geval zou ik niet aanbevelen, maar de naam doorspelen met de mededeling dat ik niet garant kan staan voor de kwaliteit maar dat het simpelweg een persoon is die hem misschien kan helpen.

Pecas

ijsvogeltje

ijsvogeltje

27-01-2011 om 17:51

Herfst

"Is dat dan een service die ik hem kan verlenen?"
Ja, natuurlijk. En ik zou daar zeker geen kosten of wat dan ook maar voor berekenen. Dit is toch juist netwerken bij uitstek? Je kunt jouw opdrachtgever en een of enkele collega's weer wat verder helpen. Een volgende keer zijn ze ook bereid eens wat extra's voor jou te doen. Nee, echt geen geld voor rekenen.

Lou

Lou

27-01-2011 om 19:08

Service

Eens met ijsvogeltje, dit moet je gewoon zien als service voor een hele goede klant en als netwerken. Jij bent al blij met je grote opdracht, straks is je opdrachtgever blij met een nieuwe leverancier en je collega blij met een opdracht. Dat is voldoende resultaat.

Ik zou overigens wel heel selectief te werk gaan bij het aanbevelen van anderen bij een opdrachtgever van mijzelf. Ik wil wel zeker weten dat die ander echt goed is en als er concurrentie tussen jullie dreigt over deze opdrachtgever zou ik daar ook afspraken over maken.

Muriel

Muriel

27-01-2011 om 21:47

Netwerken

Ook voor mij valt dit onder de noemer "netwerken", dus ik zou er geen geld voor vragen. Ooit komt het je misschien wel van pas, of zoals je zelf zegt: ooit zul je oogsten wat je zaait.

Wel ben ik het eens met Pecas en Lou, dat ik voorzichtig zou zijn met mijn aanbevelingen. Alleen als je zeker weet dat iemand het werk goed zal uitvoeren, zou ik de naam noemen!

Groetjes,
Muriel

10-15%

is in mijn branche gebruikelijk dat je dan krijgt over het uurtarief/project-tarief.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.