Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Functie verandering

hoi
mijn werkgever heeft me laten weten dat mijn functie gesplitst wordt in 2 functies, waarbij 1 een doorgroei functie is waar ik naar toe kan groeien. Ik had een leuke brede functie en baal er erg van, het werk dat ik nu moet gaan doen is juist het deel wat erg administratief en saai is.

Kan een werkgever dit zomaar doen, zonder instemming van mijn kant (en van mijn collega's)? heb ik überhaupt rechten wat dit betreft?

Gruffalo

gruffalo

gruffalo

05-11-2010 om 13:41 Topicstarter

Niemand?

niemand?

vlinder72

vlinder72

05-11-2010 om 17:09

Hier wel

maar situatie kan bij jullie heel anders zijn. Hier werkt het ongeveer zo. Je functie wordt gewijzigd. Dan wordt er beoordeeld of het een ingrijpende wijziging betreft. op welke criteria dat dan beoordeeld wordt is ons een raadsel want de meest grove wijzigingen worden toch gezien als niet ingrijpend. Is het niet ingegrijpend dan heb je het maar te slikken. Wordt je nieuwe functie dan ook nog eens lager ingeschaald dan hou je wel je salaris maar je eventuele doorgroei is weg.

Bij een ingrijpende wijziging kom je in aanmerking voor een sociaal plan. Dat betekent dat je kan kiezen. Wil je de functie of moeten ze op zoek naar iets anders. Gaan ze op zoek naar iets anders dan krijg je bijvoorbeeld 3 aanbiedingen. Die accepteer je en anders mag je ophoepelen.

Nu kan je bezwaar maken tegen de beoordeling ingrijpend of niet ingrijpend bij een speciale commissie. Maar doe dat niet. Tenminste bij ons niet, het wordt je niet in dank afgenomen.

En je hebt natuurlijk altijd nog een vakbond. Toen mijn werkgever werd overgenomen door een hele grote jongen, ben ik direct lid geworden. Ik zal de bui met grove reorganisaties al hangen. En ze kunnen er bij ons iets van hoor. Personeel is echt een getekend poppetje op papier en niet een mens van vlees en bloed met gevoelens. Bij ons komt de volgende reorganisatie eraan. Ben benieuwd. Wij zijn al gewaarschuwd dat het ernstig wordt maar bij wie en hoe? Geen idee. Wel weet ik dat de kans dat je functie ingrijpend wijzigt heel klein is en het sociaal plan is dusdanig uitgekleed dat dat ook niet meer interessant is.

Afwachten dus. Uitzitten en maar hopen dat wij volgend jaar nog een baan hebben. Helaas is mijn werk wel erg leuk dus ik heb er geen behoefte aan om op zoek te gaan naar iets anders.

Mijn tip voor jou is:

- als je lid bent van een vakbond, daar informeren
- informeer bij de OR
- informeer bij HR (meestal gaat dit wel in overleg met HR)

En ik zou graag willen weten waar dit opeens vandaan komt. Ik ga er even vanuit dat jij niet werkt bij een groot bedrijf waar dit soort plannen schering en inslag zijn zoals bij ons. Doe jij iets niet goed? Waarom splitsen? Wat is dan het voordeel? Wat wil je werkgever dan dat jij gaat doen en waarom?

gruffalo

gruffalo

05-11-2010 om 17:52 Topicstarter

Vlinder

vlinder,

dank voor je reactie. ik zie dat er weinig is wat ik kan doen. Een collega van mij (met zelfde functie) zit in de OR, die kan ik eens vragen.

ik werk bij een bedrijf met 1000 medewerkers, en het gaat niet super. ze proberen nu iets te veranderen zodat het wat beter zal gaan. Het gaat niet om mij alleen maar om 15 personen met dezelfde functie. Het voordeel moet zijn dat je meer specialisatie krijgt. ik kan in details gaan maar dat maakt denk ik niet uit. De functie wordt zo gesplitst dat je een soort administratief-theoretisch gedeelte krijgt en een meer praktisch gedeelte (de 'doorgroei functie'). ik zit nog niet zo heel lang in mijn huidige functie ivm collega's dus voorlopig waarschijnlijk geen kans op doorgroeien.

Ik heb afgelopen jaar goede beoordelingen gehad, dat is het probleem niet, het is meer een algemene 'verbetering van de werkwijze'.

ik vind mijn werk nu erg leuk juist omdat het zo breed is, dus hoe het ook uitpakt... ik baal er van. je hebt wel gelijk dat je aangeeft dat we in deze economie al blij mogen zijn dat we nog een baan hebben.

ik heb voor maandag een gesprek met mijn manager aangevraagd, maar weet nog niet hoe ik dit moet aanpakken.

Groetjes
Gruffalo

vlinder72

vlinder72

05-11-2010 om 19:29

Hier vorig jaar ook

Waarschijnlijk om te voorkomen dat er van hoger hand ingegrepen zou worden, is onze afdeling vorig jaar al gereorganiseerd. Werk dat voorheen altijd op één afdeling werd gedaan werd in tweeën gesplitst. Alle medewerkers konden kiezen. Waren er teveel voor een bepaalde afdeling dan besliste de manager wie ergens naar toe ging. Ik heb toen gekozen voor de afdeling waarin in mijn ogen nog de meeste ontwikkeling zat en waarvan de werkzaamheden tenminste nog enige uitdaging boden. Tja, ik mag dan wel een partime werkende moeder zijn, ik wil mij ook niet vervelen. Dus ik heb voor een klachtenafdeling gekozen. Daar heb ik absoluut geen spijt van alleen wij hebben veel te weinig mensen. Door die splitsing kunnen wij het werk niet meer van elkaar overnemen. Dus zitten wij met 3 parttimers en een administratief medewerker het werk op de afdeling te doen. Het is veel te veel werk. Wij moeten vakanties op een of andere manier zien te overbruggen. Het is een drama. Wij mogen er geen mensen bij omdat wij eerst de grote reorganisatie moeten afwachten. Want het is nog maar de vraag of alle afdelingen blijven bestaan. Nu hebben wij dan wel weer het geluk dat klachten "hot" zijn en niemand klachten wil doen. En wij zijn goed is ons werk (klanten worden weer tevreden). Dus hoewel ik helemaal niet blij ben met de reorganisatie denk ik wel dat het de juiste beslissing was. Hopelijk blijven wij hierdoor wel bestaan omdat het duidelijker is wat de afdeling doet. Voorheen was dat alles en was het daardoor onbekend en onbemind.

Voor jou zou ik in een gesprek met de manager aangeven wat je gehoord hebt en dat je graag wilt weten hoe de twee functies er precies uit komen te zien (dat heb ik eerst ook gevraagd voordat ik een beslissing nam). En wel concreet. Verzin desnoods wat voorbeelden van werkzaamheden die jij nu doet en vraag waar dat soort werkzaamheden naar toe gaan. Daarna kan je vragen in welke positie je manager jou ziet en waarom. Daarna kan je aangeven waarom jij het daarmee eens bent of waarom niet. Maar ik denk dat het verstandiger dat jij je nog nergens over uitspreekt. Gewoon eerst laten bezinken en er rustig over nadenken. En niet vergeten. Die manager vindt het vast ook eng. Bij ons krijgen managers en teamleiders trainingen om om te gaan met vragen van medewerkers.

En niet vergeten. Zet wat je hebt besproken op papier. Gewoon een verslagje maken en dat naar je manager mailen met het bericht dat jij een en ander op papier hebt gezet om te voorkomen dat je het vergeet.

En denk goed na. Soms kan je beter kiezen voor een "veilige" functie dan een wazige interessant klinkende functie. Een administratief medewerker is altijd overal inzetbaar en het is tenminste duidelijk wat je doet. Zo'n doorgroei functie klinkt leuk maar is ook makkelijk te schrappen bij een reorganisatie. En als alles weer rustig is dan kan je als administratief medewerker langzaam maar zeker werkzaamheden naar je toe trekken en op die manier je functie weer uitbreiden en interessanter maken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.