Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

rakelien

rakelien

02-04-2011 om 21:37

Functioneringsgesprek (gouden tips?)

...daar ben ik zacht gezegd geen held in.

Ik kan mezelf niet goed beoordelen, stel me altijd erg afhankelijk op van wat anderen (en dus ook de baas) vindt. Nu heb ik bij mijn huidige werk een baas die me weinig ziet. We hangen direct onder de directeur en hij heeft amper tijd voor ons.

En volgende week heb ik mijn functioneringsgesprek... ook nog van belang omdat mijn jaarcontract afloopt in mei.

Wie kan me helpen, wat moet ik nou wel en niet doen. Ik werk al veertien jaar, heb er al ettelijke gehad, maar ik vind het zoooo moeilijk!

Mijn baas was bij het halfjaar gesprek heel positief over mijn persoon maar zei eerlijk mijn functioneren niet genoeg te kunnen beoordelen. Dat moest ie maar eens aan anderen vragen. Ik heb veel fans maar ook wel kritische volgers, dus ik ben er niet helemaal gerust op.

Gelukkig heb ik me voorgenomen om me nergens wat van aan te trekken, dus ik kom er ook wel doorheen op mijn eigen wilskracht... maar voor toptips houd ik me erg aanbevolen.

Jesse_1

Jesse_1

02-04-2011 om 23:14

Open deur

maar heb je bijvoorbeeld als eens op:
http://www.carrieretijger.nl/carriere/promotie/functioneringsgesprek gekeken?
of:
http://www.nao.nl/files/58536/B1Hetfunctioneringsgesprek.pdf
er staan echt heel goede tips in.
Hoe vind je zelf dat je functioneert? En onder wat voor omstandigheden zou dat misschien nog beter kunnen?
Dat je jaarcontract in mei afloopt (? terwijl je er al 14 jaar werkt?!) heeft er toch niet zoveel mee te maken? Het is geen beoordelingsgesprek. Juist fijn om te weten hoe het er voor staat?
Succes, Jesse

Jade

Jade

03-04-2011 om 11:09

Dat kan toch niet?

Het functioneren van een werknemer als het ware laten beoordelen door je collega´s? Je zult maar enkele collega´s hebben die je niet mogen of zo....

ijsvogeltje

ijsvogeltje

03-04-2011 om 11:22

Natuurlijk wel

"Dat kan toch niet. Het functioneren van een werknemer als het ware laten beoordelen door je collega´s?"
Het is heel gebruikelijk hoor, dat een leidinggevende ook aan anderen vraagt hoe ze de betreffende medewerker vinden functioneren. Een leidinggevende kan toch ook niet alles zien? Bij mijn vorige werkgever werd actief gewerkt met '360 graden feedback'. Zo kon het dus ook gebeuren dat je door de directie werd gevraagd om iets te vertellen over het functioneren van je afdelingshoofd. Ik vind het heel zinnig.

rakelien

rakelien

03-04-2011 om 15:33

Wat ik het moeilijkst vind

Is zeggen wat ik denk.
Of beter bedenken wat ik wil zeggen. Het praten lukt wel. Maar het staan voor wat ik doe en op een rustige manier over mezelf praten. Dat ik heb ik zó niet geleerd thuis! Wij moesten altijd overal de beste in zijn en anders was het helemaal niets.
Dat alles of niets denken kan ik maar moeilijk afleggen. Het is voor mij een enorme ontdekking dat ik ook gewoon eerlijk kan zijn over wat ik gedaan heb; ik ben zo gewend om toneel te spelen, als de dood dat er een fout ontdekt wordt. Of dat ze erachter komen dat ik helemaal niets kan.

Kortom, psychologisch zit ik nogal klem. Die algemene adviezen op internet gaan er van uit dat je toch wel een beetje lekker in je vel zit. En dat vind ik nu juist zo moeilijk.

rakelien

rakelien

03-04-2011 om 15:35

360 graden

Om daar nog even op terug te komen. Het wordt bij ons niet officieel gehanteerd. Een aantal vriendinnen van mij heeft er ervaring mee, en dat klonk altijd heel anders dan wat IJsvogeltje beschrijft. Hoe deden ze dat bij jullie, IJsvogeltje? Van mijn vriendinnen begreep ik dat er gewoon handjeklap was onderling. Na een paar uitglijders hadden de mensen algauw door dat het in ieders belang was om allemaal elkaar de hemel in te prijzen. Eventueel met vooraf afgetikte verbeterpuntjes ertussen door. Dus dat deden ze dan allemaal bij elkaar. Waardeloos.

Vic

Vic

03-04-2011 om 21:47

Bij ons gebruikelijk

De 360 graden feedback lijsten worden bij ons alleen gebruikt als mensen verder willen ontwikkelen, maar bij beoordelingen kan ook aan collega's gevraagd worden om een bijdrage te leveren. Die collega's mag je dan als beoordeelde zelf kiezen en vragen. Over het algemeen wordt daar heel integer mee omgegaan. Sowieso is er altijd ruimte om op eventuele kritiek te reageren, dus als je het ergens niet mee eens bent kun je dat ook aangeven. Dit jaar heb ik voor mijn beoordeling een collega gevraagd met wie ik een aantal stevige inhoudelijke discussies heb gehad. In het kader van mezelf kwetsbaar opstellen zeg maar ;-)

Omgekeerd redeneren

Wat jij beschijft, het moeilijk kritische uitlatingen over jezelf te doen, kun je ondervangen door zgn. omgekeerd te redeneren. Schrijf eerst de sterke punten van jezelf op, bijv. kordaat, klantvriendelijk en doorzetter. En bedenk dan een aantal situaties waarin je dit nét iets beter had kunnen doen. En doe het dan zo dat de situatie eigenlijk al prima was, maar met je hierboven opgenoemde eigenschappen helemaal perfect had kunnen oplossen.
Of, wat ik altijd een goede vind, is een eigenschap die je gebruikt in je werk die zowel positief als negatief gebruikt kan worden. Bijv. ik ben een doorzetter, maar ik zou ook soms iets eerder willen loslaten. Bijv. als een klant zegt (ik er even vanuit dat je met klanten werkt, maar je kunt hier ook lezen, collega, patient, etc) bedankt dat je me geholpen hebt, dan kan ik voortaan beter zeggen 'graag gedaan' ipv de klant nog meer te gaan helpen. De klant is tevreden. Klaar. Punt. Kortom; ontwikkelpunt is efficienter werken. Dan zeg je niks vervelends over jezelf, maar vertel je waar je in je werk van een 9 een 10 kunt maken.
Helpt je dit een beetje?

Dorry

rakelien

rakelien

04-04-2011 om 14:43

Dorry

Dankjewel, daar kan ik zeker wat mee. Dat gebruik ik ook altijd in sollicitatiegesprekken. Ik doe het heel goed in sollicitatiegesprekken; ik vind het leuk en ik trek alles uit de kast.

Je vraag brengt me ook meteen tot de kern. Ik vind mezelf namelijk gewoon slecht functioneren, net als dat ik mezelf geen goede moeder/echtgenoot/vriendin enzovoort vind. Dat is nu even heel bot gesteld, maar mijn onderliggende gebrek aan zelfvertrouwen haalt me iedere keer weer omlaag.

Ik doe het dus echt zelf ;-(. Ik probeer weleens om drie dingen te bedenken die ik goed heb gedaan op een dag. Vaak kom ik nog niet eens op één. Ik ben zelf verbaasd hoe diep het bij me zit.

Bedankt voor het meedenken!

Jade

Jade

04-04-2011 om 18:53

Ijsvogeltje,

als een baas je nauwelijks ziet en je functioneren via je collega´s na moet vragen dan vind ik dat krom.

Maar goed, ik ken dat fenomeen niet, mijn baas weet hoe ik functioneer;-)

rakelien

rakelien

04-04-2011 om 20:03

Jade

Vanwege herkenbaarheid moet ik het een beetje in het vage houden. Maar wij zitten in een functie tussen staf en lijn in, vroeger was het maar 1 persoon, nu zijn we aan het groeien waardoor er een soort tussen tafellaken en servet-afdeling ontstaat. De vorige directeur hield nauw contact met die ene voorganger. Nu is de boel zo gegroeid, en de accenten zo verschoven, dat dat niet meer werkt.
Ik kan me voorstellen dat het raar klinkt, maar het komt dus door die snelle groei. Vervolgens zijn we nu ook nog aan het fuseren en andere bedrijven aan het overnemen, daardoor heeft de directeur het grootste deel van de tijd buiten de deur gezeten afgelopen jaar.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

04-04-2011 om 20:36

Hangt van je functie af

"als een baas je nauwelijks ziet en je functioneren via je collega´s na moet vragen dan vind ik dat krom."
Jade, dat hangt van je functie en de organisatie af. Ik heb lange tijd op een afdeling met verschillende disciplines gewerkt. Mijn afdelingshoofd had geen specifieke kennis over ons vakgebied. Ik werkte toen als adviseur voor een aantal andere afdelingen, voor een bestuurder en binnen projecten. Ik had dus met veel mensen te maken, maar in de praktijk nauwelijks met mijn eigen leidinggevende. Dus hij maakte zo nu en dan een praatje met de projectleiders van de projecten waarbinnen ik werkte en peilde of de bestuurder tevreden was met mijn inzet. Dat soort zaken. Logisch dus en ik sta hier dan ook heel positief tegenover. Mijn ervaring is ook dat mensen heel integer omgaan met feedback 'verzoeken'.

Valkyre

Valkyre

04-04-2011 om 22:40

Rakelien

Het klinkt alsof je erg zelfkritisch bent en perfectionistisch. Dat kunnen beide pluspunten zijn (want erg conscientieus, je kijkt altijd of het beter kan, werkt heel precies, staat open voor kritiek) maar ook verbeterpunten (want zo precies werken kost meer tijd, en soms ben je onzeker of het wel goed genoeg is). ik ken je natuurlijk niet, maar dit lees ik uit je verhaal. Kun je daar iets mee? Perfectionisme is voor mijzelf een valkuil, vandaar... :-)

Jade

Jade

05-04-2011 om 18:22

Rakelien en ijsvogeltje,

bedankt voor jullie uitleg. Zo zie je maar weer, ik leer steeds weer bij:-)

rakelien

rakelien

05-04-2011 om 18:44

Het ging geweldig

de baas had er helemaal geen zin in hihi. Die wilde het liefst na een kwartiertje al weer klaar zijn. We hebben nu 2 gesprekken snel achter elkaar doordat hij ze te laat had ingepland en door nog wat andere stoorfactoren.

Ik had kort wat voorbereid en we hebben nog wat verbeterpuntjes geformuleerd, allemaal prima.

Deze baas vraagt ook altijd meteen erna wat je van het gesprek vond.

En ik kom gewoon in dienst... eindelijk. Heerlijk! Er viel een enorme last van me af. Nu heb ik hoofdpijn.

Allemaal bedankt voor het meedenken.

Valkyre

Valkyre

06-04-2011 om 15:01

Wat fijn!

rakelien, wat fijn! En gefeliciteerd met je vast aanstelling. Dat geeft vast een hoop rust :-)

rakelien

rakelien

06-04-2011 om 21:40

Zeker valkyre

ik had gisteren na het gesprek hoofdpijn, die is de hele avond niet meer weggegaan. Kort geslapen ook. Maar nu kan ik weer vooruit kijken, en ik ervaar veel meer ruimte om gevoelens toe te laten. Er is zoveel spanning weg. Zalig!

Die hoofdpijn was ook gewoon een teken van de spanning die ik de afgelopen maanden had opgebouwd.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-04-2011 om 12:29

Meegelezen

Gefeliciteerd Rakelien. Ik weet nog wel hoe opgelucht ik was toen ik een vast contract kreeg. Er valt inderdaad een groot pak van je af, heerlijk. Geniet ervan.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.