Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Gecompliceerde belastingvraag

Mijn moeder heeft verleden jaar een hoog bedrag betaald gekregen van de SVB. Ze hadden een fout gemaakt in het pensioen van mijn overleden vader. Opeens werd er zomaar 16.000 euro op haar bankrekening overgemaakt. Erg fijn, als ze het geld zelf had gekregen, maar omdat ze toen nog in de schuldsanering zat (WSNP) is al het geld doorgesluisd naar hun. Inmiddels heeft ze haar 'schone lei' gekregen en kan ze weer normaal gaan leven. Maar nu begint het gesodemieter. Want omdat ze nu opeens een veel hoger jaarinkomen had in 2008 moet ze alle toeslagen van de belasting terugbetalen. Ook haar eigen bijdrage van haar thuiszorg is opeens veel hoger vanwege dat extra inkomen.

De belasting vraagt tot nu toe ruim 2500 euro terug.
Mijn moeder is al bij de belastingdienst geweest, heeft haar formulier laten beoordelen door de Sociale Raadslieden maar niemand heeft een pasklare oplossing.

Logisch dat mijn moeder zich zorgen maakt dat ze al dat geld niet op kan hoesten en alweer problemen ziet vormen dat ze weer in de geldzorgen gaat komen.

Heeft iemand verstand van de belasting en kan mij helpen met het vormen van een goed bezwaarschrift?

Ik ben bang

dat zelfs het allerbeste bezwaarschrift niet gaat helpen(al hoop ik dat wel voor je moeder).

Als je moeder namelijk geen schulden had gehad vorig jaar,had ze gemakkelijk alle toeslagen terug kunnen betalen van die 16000 euro extra inkomen.
Nu heeft ze met die 16000 extra haar schulden afbetaald (via de wsnp),dus ze heeft het opgemaakt,en daar heeft de belasting geen boodschap aan.
Die maakt het niet uit waaraan het opgemaakt is,of dat nou aan een dure vakantie is of aan openstaande schulden.
Jouw moeder heeft nu eenmaal meer inkomen ontvangen en ze zal hoe dan ook die toeslagen terug moeten betalen.
het is zuur,maar er zit denk ik niets anders op.
Ze kan wel een betalingsregeling treffen en het geld in termijnen terugbetalen.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

03-12-2009 om 22:50

Middelen en uitsmeren

Ging het om een bedrag met terugwerkende kracht? Had ze eigenlijk al de jaren ervoor recht op dat geld en is het in één keer uitbetaald?

Ik heb in zo'n soort situatie ooit met succes een verzoek ingediend om te middelen, dwz dat het geld op papier werd uitgesmeerd over de jaren waarvoor het eigenlijk bedoeld was. Daardoor hoefde ik veel minder belasting te betalen.

De details ervan weet ik niet meer, want het is al lang geleden. Maar misschien kun je er iets mee.

Nog een vraag

je schrijft dat er een fout gemaakt is met het pensioen,betekend dit dat ze die 16000 euro terug moet betalen aan het pensioenfonds?
want dan kan je wel een bezwaarschrift indienen.

Hillary

Hillary

03-12-2009 om 23:39

Contactpersoon

Heeft ze geen contactpersoon in die WNSP waar ze nog contact mee kan opnemen? Misschien kan die het voor haar afhandelen. En anders gewoon een heel zielige brief schrijven, zijn ze best gevoelig voor heb ik gemerkt toen een bekende van mij agv een overlijden in de problemen kwam.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-12-2009 om 00:49

Bewindvoerder

Contact zoeken met de bewindvoerder heeft nu echt geen zin meer. Die is klaar met zijn of haar werk. Wij zitten met een soortgelijk probleem. Wij zouden onterechte tegemoetkomingen gekregen hebben over 2006 terwijl we in dat jaar echt niet zoveel geld binnen kregen om totaal nergens recht op gehad te hebben. Om te beginnen heb ik een betalingsregeling aangevraagd en ga mij nu bezinnen op 'wat te doen?'. Dat lijkt me beter dan het om te draaien. Een schuld wordt alleen maar groter als je hem negeert. Ik heb overigens mijn best gedaan overal 'zielige' opmerkingen bij te plaatsen, maar daar wordt niet op gereageerd.

Begripvol

Begripvol

04-12-2009 om 08:22 Topicstarter

Reactie

Het ging om de jaren van 2003-2008. Dus als je het zo bekijkt had ze 3000 euro per jaar meer moeten ontvangen.

Haar bewindvoerder heeft inderdaad het dossier afgesloten en daar kan ze niet meer bij aankloppen, helaas!

Jaymza

Jaymza

04-12-2009 om 10:29

Ja middelen

Middelen bestaat nog steeds, zou ik zeker later uitrekenen of dat zin heeft of hebben die raadslieden dat al gedaan?
Ik zou wel officieel een verzoek indienen tot kwijtschelding/vermindering. Alleen langsgaan zet het circus niet in werking. Gewoon eerlijk opschrijven hoe alles gegaan is, dat spreekt denk ik meer aan dan een brief vol juridische blabla.

Jaymza

Elly Roem

Elly Roem

06-12-2009 om 17:57

Een poging..

"Afkoop pensioenen.
Wanneer een pensioen- of nabestaandenuitkering op jaarbasis niet meer zal bedragen dan € 417,74 (2009) is het pensioenfonds of de verzekeraar bevoegd het pensioen zonder toestemming van betrokkene af te kopen. Op verzoek blijft deze afkoopsom voor de vaststelling van de hoogte van de huurtoeslag buiten beschouwing. Het kunnen meerdere afgekochte pensioenen betreffen, mits ze afzonderlijk het maximumbedrag niet te boven gaan. Het kan zowel om verplichte afkoop als vrijwillige afkoop gaan."

..wellicht geldt bovenstaande ook wel voor bijvoorbeeld de zorgtoeslag. Het is het proberen waard om de extra uitkering zo te laten zien door de belastingdienst.

Het eerder genoemde middelen heeft betrekking op de middeling van inkomens over een periode van 3 jaren. Dit kan leiden tot een belastingteruggave mits boven een drempel uitgekomen wordt (ongeveer € 545). Dit gebeurt pas bij een relatief hoog inkomen in enig jaar en 2 lagere inkomens in de andere jaren.

Begripvol

Begripvol

07-12-2009 om 19:28 Topicstarter

Middeling

Super bedankt voor jullie tip Ellen en Jaymza!

Mijn moeder komt er inderdaad voor in aanmerking. De brief en berekening is klaar en gaat morgen de deur uit! En mijn moeder blij want ipv bijbetalen gaat ze nu geld terugkrijgen!

Je mag aansluitend 3 afgelopen jaren middeling op aanvragen. Alle inkomsten moeten komen uit Box1. Is even een berekening maar dan heb je wel wat!

Super bedankt!

Ellen Wouters

Ellen Wouters

08-12-2009 om 18:02

Hoera!

Wat fijn! Het kan inderdaad bakken met geld schelen, mooi dat het zo goed uitpakt voor je moeder.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.