Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

kersvers

kersvers

26-07-2012 om 18:46

Geen hoog eigen inkomen, wat nu (bij scheiding)

Wij gaan scheiden. Nu heb ik geen eigen baas waar ik werk, maar alleen inkomsten (een klein beetje) uit PGB van mijn kind.
Momenteel zou ik niet weten hoe ik aan het werk moet buiten de deur, want hoe komen kinderen op school, wie vangt ze na school op, hoe gaat dat bij ziekte en vakanties.
Maar er zijn wellicht genoeg alleenstaande moeders die dit wel voor elkaar hebben.
Waar moet ik beginnen qua werk/inkomen. Ik kan namelijk niet leven van de PGB-inkomsten.
Welke baas ziet mij aankomen met kunnen halen/brengen van kind naar school? School is 12 km verderop (is er niet dichterbij) dus kind kan ook niet alleen (is ook nog een kleuter). Ik kan hem natuurlijk ook niet altijd mee laten rijden met een ander, zonder dat ik zelf rijd. En al zou ik hem mee kunnen laten rijden, waar laat ik hem dan in de tijd dat ik moet werken en hij nog thuis is voordat hij naar school is?

Fiorucci

Fiorucci

26-07-2012 om 19:22

Nso/bso

Er is tegenwoordig toch voorschoolse en naschoolse opvang? Veel sterkte met alles wat je moet regelen!

Kaaskopje

Kaaskopje

26-07-2012 om 19:48

Kersvers

Hoewel ik je niet kan vertellen dat werken bij een callcenter altijd het meest leuke werk is wat je je kunt bedenken, is het wel een branche waar ze áltijd mensen nodig hebben. Vaak is het mogelijk om je werktijden enigszins om je gezin te plooien. Je ontkomt er alleen niet aan dat je voor een deel van de dag opvang nodig zult hebben. Bij het woord callcenter hoef je ook niet gelijk aan commerciële verkooppraktijken te denken, élk bedrijf met een groot aantal klanten, of leden, of andersinds belanghebbenden, hebben een klantenservice = callcenter. Bijna overal heeft het zin om een open sollicitatie te doen.

amk

amk

26-07-2012 om 21:38

Andere ouder?

wat is de hoeveelheid zorg van de andere ouder?
Dichter bij school gaan wonen?
Vso, bso, tso. Voor vso en bso kun je toeslag krijgen naar rato van je salaris en het aantal uren dat je werkt. Wat je dan feitelijk betaalt is weinig. (een buurmeisje dat oppast kost meer per uur)
In het begin tot je een baan hebt bijstand die de kinder en eventuele partner allimentatie aanvuld.
Dat is even in steekwoorden waar je over na moet gaan denken.
Maar vlak vooral de bijdrage van je as ex niet uit, wij delen de zorg 60/40 ongeveer. Nu is er bij jullie een pgb in het spel dat vraagt extra aandacht.
Neem contact op met maatschappelijk werk en laat hen je helpen om het begin van de kluwen te vinden. Ook op emotioneel gebied.

kersvers

kersvers

26-07-2012 om 21:52

Reactie

Andere ouder is momenteel in therapie (meerdere dagen per week) ivm lichamelijke en psychische klachten. Daar kunnen ze dus zeker het eerste half jaar niet terecht. Wel kan hij af en toe een half uur langs komen voor de koffie oid. Kinderen kunnen ook niet logeren op locatie waar hij nu woont (op kamers).

Ik weet dat er vso bestaat, maar hoe gaat hij dan van vso in dorp a naar school in dorp b. Ik neem aan dat niet iemand dat van de vso gaat regelen. Hij blijft nu al over, dus dat is geen probleem.

Communicatie (dus o.a. callcenter) is door mijn eigen beperking een groot probleem, dus daar liggen niet echt mijn werkmogelijkheden momenteel.

De zorg van de kinderen wil ik nog meer gaan uitbesteden aan pgb-ers, dus daarom wil ik uitbreiding gaan aanvragen van bestaande pgb. Zeker een normale nacht slapen heb ik af en toe echt nodig om de fulltime zorg voor de kinderen aan te kunnen.

Ik begrijp dat ik aan het werk zal moeten, maar dat zal niet meevallen, gezien mijn lichamelijke en psychiatrische klachten. Maar wellicht heeft het UWV (oid) daar meer zicht op wat mijn mogelijkheden zijn. Want door lichamelijke klachten, valt dus ook schoonmaken in avonduren/onder werktijd voor mij af. Ik houd een uur schoonmaken achter elkaar al niet vol, laat staan meerdere uren.

kamille

kamille

26-07-2012 om 23:45

Inkomen als je "uitdagingen" hebt

Ik heb na mijn scheiding in ongeveer hetzelfde schuitje gezeten. Heb toen nog een tijd zowel in loondienst als zelfstandige gewerkt (ik werkte al toen ik ging scheiden), maar ziekte en een ongeluk maakte daar helaas een einde aan. Maar als dat er niet tussen was gekomen, was ik zelf wel vastgelopen. Mijn kinderen konden echt niet naar de NSO, een goede PGB-er kon ik toen niet vinden (later wel) dus ik werkte tijdens schooltijd in loondienst (dat was een geluk dat ik dat had gevonden) en verder tot diep in de nacht vanuit huis als zelfstandige. Als ik er achteraf op terug kijk word ik weer moe! En nog stond ik te dreinen bij het UWV dat ik zo graag wilde werken toen ik eenmaal in de ziektewet wat......

Het UWV heeft me gezegd dat ik me voorlopig moet richten op mijn eigen herstel (die toch meer voeten in de aarde blijkt te hebben dan ik zelf wil) en voor mijn kinderen. Ik mag een paar uur in de week als zelfstandige blijven werken, maar voor de rest ben ik voorlopig nog afgekeurd.

Mijn ervaring met het UWV, ondanks de administratieve puinhopen daar, is dat ze daar best redelijk zijn. Kijk, als je binnenkomt met "ik kan niet want dit gaat fout en dat lukt niet" denk ik dat ze met hun ogen gaan rollen. Dat hebben ze te vaak gehoord. Maar als je zegt dat je gráág passend werk wil (noem eventueel voorbeelden wat je wél kan, zoals administratief werk misschien), en dat het je intentie is om het beste te maken van een rotsituatie, dan zijn ze goed bereid om met je mee te denken.

Er wordt ook door hen gekeken naar wat je nog wél kan, en als jij kan duidelijk maken dat je dat ook heel graag wil, én dat je dat wil proberen te combineren met jouw eigen ziekte en de extra zorg voor je kinderen, dan klinkt dat al een stuk beter dan "ik kan het niet" ;)

Er wordt ook rekening gehouden met scheidingen en allerlei andere privé-omstandigheden, maar ik weet, ook vanuit mijn oude werk, dat alle begrip en behulpvaardigheid al snel wegsmelt als je begint met "ik kan niet". Met "ik wil graag, hoe kunnen we mogelijkheden vinden binnen de beperkingen" kom je een stuk verder!

Succes ermee!

Erik Van de  vries

Erik Van de vries

29-07-2012 om 15:25

Bedankt.

Nu weet ik ook waar mijn belastingcenten heen gaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-07-2012 om 16:43

Hoezo erik?

Jij hebt 'ons' nog nooit wat gekost begrijp ik?

Erik Van de  vries

Erik Van de vries

29-07-2012 om 16:53

Kaaskopje

Misschien is mijn reactie wat bot, dat geef ik toe. Maar toch.

Beide ouders ziek zwak en misselijk, afhankelijk van voorzieningen, niet in staat zelfstandig hun boontjes te doppen (nuttige suggesties om toch zelfstandig een inkomen te verdienen, worden afgeslagen met een 'trek ik niet' ). En inmiddels is er ook een kind, (dat wat een verrassing) ook problemen heeft.

Natuurlijk moeten we sociaal zijn voor elkaar. Ik ben zeker ook niet tegen deze sociale voorzieningen, maar als belastingbetaler word ik er niet blij van dit soort verhalen.

kamille

kamille

29-07-2012 om 17:19

Wat moeten we dan daarmee, erik?

Afschieten? Deporteren? Pil van Drion? Steriliseren/castreren om verder vermenigvuldigen te voorkomen? Naar een reservaat dwingen?

Erik Van de  vries

Erik Van de vries

29-07-2012 om 17:21

Nee.

"Afschieten? Deporteren? Pil van Drion? Steriliseren/castreren om verder vermenigvuldigen te voorkomen? Naar een reservaat dwingen?"

Nee.

We 'moeten' er niks mee. Ons vangnet is goed zoals het is. Alleen word ik gewoon niet blij van zulke verhalen.

Verantwoording samenleving/individu.

" Wat moeten we er dan mee? Afschieten? Deporteren? Pil van Drion? Steriliseren/castreren om verder vermenigvuldigen te voorkomen? Naar een reservaat dwingen?"

Ik denk dat jij en (Erik wellicht ook) teveel vanuit de samenleving denken. Maar de oplossing voor dit soort problemen hoeft daar niet te liggen. De oplossing kan in sommige gevallen ook bij de individuen zelf liggen.

En wat is zo'n oplossing dan? Daar gaf je een paar posts geleden al antwoord op.

Niet in beperkingen denken, maar in oplossingen. Niet roepen 'dat kan ik niet en dit ook niet', maar je afvragen wat (gegeven de beperkingen) nog wel mogelijk is om zelf een inkomen te verdienen.

Proberen het zelf te redden in plaats van een hoop potjes en voorzieningen aan te vragen, dat zou al een hoop schelen.

Erik Van de  vries

Erik Van de vries

29-07-2012 om 18:11

Verder jammer.

Verder vind ik het jammer dat als je eens een kritische opmerking hierover maakt meteen in een bepaalde hoek wordt gedrukt.

Emphatie is een groot goed, maar betekent dat ook dat er geen grenzen aan gesteld mogen worden?

Ik heb het nu even NIET over de TO, haar situatie ken ik niet goed genoeg.

Maar als ik van die gezinnen zie waar probleem op probleem wordt gestapeld vraag ik me af, hoever willen we gaan? En als er al heftige problemen zijn voordat er kinderen komen, (wederom hen ik het NIET over de TO)vraag ik me afwat die ouders bezielt, dat is toch geen goed uitgangspunt voor een kind?

Hanny61

Hanny61

29-07-2012 om 19:55

Bah erik

Wat jij uitkraamde was geen kritische opmerking. Het was een ronduit botte opmerking, een opmerking waarmee TO niet is geholpen.

Kersvers, zet 'm op! Zoals gezegd, denk en werk vanuit mogelijkheden. Die zijn er vast voor jou. En mocht het nu nog niet lukken, dat gaat vast een keer komen! Succes.

kamille

kamille

29-07-2012 om 23:16

Erik

"Ik heb het nu even NIET over de TO, haar situatie ken ik niet goed genoeg.

Maar als ik van die gezinnen zie waar probleem op probleem wordt gestapeld vraag ik me af, hoever willen we gaan? En als er al heftige problemen zijn voordat er kinderen komen, (wederom hen ik het NIET over de TO)vraag ik me afwat die ouders bezielt, dat is toch geen goed uitgangspunt voor een kind?"

Je hebt het niet over de TO, maar hint wel naar het dit weekend verschenen bericht over gezinnen met allemaal verschillende soorten hulpverlening. Volgens mij zit je in een verkeerd topic, want dat zijn heel andere mensen dan mensen als TO.
Dat soort gezinnen hebben een veel complexer probleem dan TO.
Open liever een eigen topic, als je hier zo nodig over wil schrijven, want dit gaat heel ergens anders over, en het is belachelijk dat je mensen als TO in datzelfde hoekje duwt.

Erik Van de  vries

Erik Van de vries

30-07-2012 om 10:45

Bericht niet gelezen

"Je hebt het niet over de TO, maar hint wel naar het dit weekend verschenen bericht over gezinnen met allemaal verschillende soorten hulpverlening."

Dat bericht heb ik niet gelezen, ik kom pas terug van vakantie.

Maar ik zie in het breicht van TO wel allemaal verschillende soorten hulpverlening langs komen. Plus het feit dat het voornamelijk ging over wat er niet mogelijk was. Callcenter, schoonmaken, alles was geen optie.

Dat irriteerde, en daarom was ik misschien zo bot. Je zei zelf al dat alle medewerking verdampt als je aan komt met 'dit kan ik niet' en 'dat kan ik niet'.

melanie

melanie

30-07-2012 om 13:16

Vso en school

je zou kunnen informeren bij de vso of ze je kinderen ook naar school brengen. Zoja, dan ben je al wat gerust gesteld, zoniet dan kun je nog wat anders regelen. Misschien iets regelen samen met andere ouders ofzo.

Oke erik, niet blij

maar er vraagt niemand of je blij wordt van deze kwestie. De mensen die er middenin zitten, worden er ook niet blij van.

Wees blij dat je op dit moment geen beroep hoeft te doen op vangnetten, het tij kan zomaar keren.

Draadstartster, ga verzinnen wat er wél kan.
Is scheiden om dit moment de beste keus? Het kost alleen maar geld, alleen al de dubbele woonruimte - en zoals ik lees is je partner op dit moment al op een ander adres ivm therapie. Misschien beter om eerst te werken aan je eigen mogelijkheden, je eigen zelfstandigheid en je netwerk. Dan sta je ook sterker voor de volgende episode van je leven.

Marie

Marie

30-07-2012 om 15:04

Kind of kinderen?

Hoi,
In je eerste bericht heb je het over 1 kleuter: School is 12 km verderop (is er niet dichterbij) dus kind kan ook niet alleen (is ook nog een kleuter).
En later heb je het over de zorg van de kinderen.
Heb je nu 1 kind of meerdere kinderen? En gaan die allemaal 12 km verderop naar school?
De school van je kleuter is inderdaad ver weg. Je woont dus blijkbaar vrij "landelijk"? Hoe gaan de buurkinderen naar school? Omdat het zo'n grote afstand is, komt hij wellicht in aanmerking voor schoolvervoer vanuit de gemeente?
Verder schrijf je: Ik weet dat er vso bestaat, maar hoe gaat hij dan van vso in dorp a naar school in dorp b. Ik neem aan dat niet iemand dat van de vso gaat regelen. Hij blijft nu al over, dus dat is geen probleem.
Hoe denk je dat de andere kinderen die naar de vso gaan van de vso op school komen? Heb je daar al naar geïnformeerd? Je doet nu allemaal aannames, waarvan je niet eens weet hoe het werkt. Of zitten die kinderen in dorp a op school? Wellicht is het handiger als je kleuter daar ook naar school gaat?
Daarbij denk je wel erg vanuit je beperkingen en niet vanuit je mogelijkheden/kansen. Het glas is "halfvol" of "half leeg".
Je hebt het ook over PGB-ers. Hoeveel zijn dat er? En hoeveel uren zijn die er?
Genoeg stof om over na te denken dus.
succes

kersvers

kersvers

30-07-2012 om 16:37

Kinderen

Ik heb twee kinderen. 1 gaat met de taxi naar speciaal onderwijs. De andere zit op regulier onderwijs. In dorp a is geen bijzonder onderwijs, daarom gaat hij naar dorp b. Ik ken niemand die in dorp b op school zit, die op de VSO zit. Die worden gewoon gehaald/gebracht door moeder.
Ik rijd nu samen met iemand. De een haalt, de ander brengt, dus dat kan straks ook. Echter wellicht kan ze hem dan ipv bij mij ophalen op de VSO.

Ik probeer echt wel vanuit mogelijkheden te denken, maar zie gewoon een hele hoop beren en leeuwen op de weg om alles geregeld te zien krijgen. Hoe doen anderen dat bijvoorbeeld als je kind ziek is, en jij moet werken. Ik heb hier geen netwerk die hem kan opvangen.

Het liefste wil ik ook niet scheiden, maar dit wil mijn man wel.

We gaan volgende week kijken of ik (als uitzondering) toch een urgentieverklaring kan krijgen voor een huurwoning.

Ik heb verschillende soorten PGB-hulp. Logeren/zorgboerderij/begeleiding. Daarnaast heb ik zelf een coach iedere week en op afspraak bezoeken bij de psychloog/psychiater.

Ik hoorde ook van iemand dat je uitstel van sollicitatieplicht kon krijgen, zolang de jongste nog geen 6 is, en daarna om medische redenen, dus wellicht is dat ook nog wat om te kunnen gebruiken.

In ieder geval weer genoeg van jullie gehoord om over na te denken.
Maar het is moeilijk als je een maand geleden nog niet kon verwachten dat dit je ooit zou overkomen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

30-07-2012 om 16:50

Snap het ook niet helemaal

Heeft de school in b dan geen vso?
En zijn er bij jullie geen gastouders te vindendie ook als achtervang kunnen fungeren?
Heb je al eens een gastouderbureau benaderd.

Enne: een oppasnetwerk krijg je pas als je erna op zoek bent. Kwestie van vraag en aanbod...

Al eens overwogen om een briefje op te hangen op de school in b?

En verder zijn er ook best wel banen waarin je van 9 tot 3 kunt werken. Of waarin de uren niet zo heel erg vast liggen.

Misschien is het handiger als je eerst eens op zoek gaat en dan pas gaat bepalen waar de problemen zitten.

Erik Van de  vries

Erik Van de vries

30-07-2012 om 17:02

Wees blij

"Wees blij dat je op dit moment geen beroep hoeft te doen op vangnetten, het tij kan zomaar keren."

Uiteraard. Maar ook in dat geval zou ik proberen om niet gebruik te hoeven maken van die vangnetten.

Eigen broek op houden lijkt nu niet de hoogste prioriteit te hebben bij TO.

liora

liora

30-07-2012 om 19:07

Goh

Ik wist niet dat een PGB geldt als inkomen!

kamille

kamille

30-07-2012 om 19:28

Liora

Als er sprake is van extra zorg kan je een PGB-er inhuren, maar ook jezelf als ouder (of kind of partner) uitbetalen van het PGB. Vanzelfsprekend hebben we het dan niet over de gewone zorg die je voor elkaar hebt binnen een gezin, maar voor extra zorg/begeleiding. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een sukkelende ouder die je zo uit een verpleeginstelling kan houden, of aan een gehandicapt kind dat niet goed reageert op mensen "van buiten".
Dit gaat niet zomaar, je moet een goed zorgplan opstellen en je bestede bedrag regelmatig verantwoorden.
Of Kersvers hiervoor in aanmerking komt weet ik niet. Maar het kan dus wel.
En voor iemand "schande" en "foei" en "lekker makkelijk" gaat roepen: het gaat hier om mantelzorg die veel verder gaat dan gewone zorg. Het kan het verschil maken tussen opname in een verpleeghuis, instelling o.i.d., en thuis kunnen blijven wonen.
Dit is niet zo bekend, omdat de mantelzorgers die zich laten uitbetalen hier niet mee te koop lopen vanwege de vele vooroordelen van mensen die hier nogal makkelijk over denken, maar het kan wel, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zoals dat zorgplan en het verantwoorden. Er bestaan zelfs speciale zorgcontracten voor!
Of dit met het verder bezuinigen op het PGB nu nog, of nog lang, mogelijk is weet ik niet, maar tot voor kort kon het nog wel.

anna van noniemen

anna van noniemen

30-07-2012 om 21:16

Speciaal onderwijs

heeft geen verplichting tot het regelen van buitenschoolse opvang. Daar kan Kersvers dus niets mee. Verder mag je inderdaad ook jezelf inhuren van het PGB, in bepaalde omstandigheden hebben wij dat ook wel gedaan. Als je nog geen geschikt iemand kan vinden bijvoorbeeld...

anna van noniemen

anna van noniemen

30-07-2012 om 22:16

Peter

speciaal onderwijs is geen bijzonder onderwijs al dalton oid. Speciaal onderwijs is voor kinderen met bijv. een beperking of stoornis. Daar kun je dus niet zomaar van wisselen!!

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

30-07-2012 om 22:37

Anna

Dat snapte ik dus niet in het verhaal.

Het kind op het speciaal onderwijs gaat met de taxi, en er gaat een kind naar het bijzonder onderwijs en dat wordt om beurten gebracht en gehaald.... en zit in plaats b op school. Het is mij dus niet duidelijk of het hier speciaal onderwijs betreft of dat het hier over twee verschillende kinderen gaat.

Overigens blijft zelfs bij speciaal onderwijs de gastouderoptie open.

anna van noniemen

anna van noniemen

30-07-2012 om 22:41

nu zie ik het ook, het staat er niet duidelijk. Welk kind zit nu waar en op wat voor onderwijs?

Marie

Marie

31-07-2012 om 09:43

2 kinderen

Hoi
In het antwoord aan mij schrijft ze:
Ik heb twee kinderen. 1 gaat met de taxi naar speciaal onderwijs. De andere zit op regulier onderwijs. In dorp a is geen bijzonder onderwijs, daarom gaat hij naar dorp b.
Het is dus niet duidelijk wat zij onder bijzonder onderwijs verstaat - pcbo? (zeer waarschijnlijk) of iets als Dalton ofzo.
Groetjes

Suze

Suze

02-08-2012 om 00:15

Oppas aan huis met eigen auto

Volgens mij schreven al verschillende dat een gastouder misschien het probleem kan oplossen, maar bedoelen zij niet een oppasmoeder (aan huis)?
Nou ja, misschien kan beide, maar in elk geval kan een oppas die een eigen auto heeft wellicht het probleem oplossen van het halen van het ene kind op grote afstand. En die kan dan wellicht ook zo lang oppassen als nodig is om langere dagen te werken (als dat nodig is om een baan te accepteren).
Wij hebben een oppas aan huis met auto, die de kinderen naar clubjes en vriendjes brengt/haalt. We betalen 10 euro per uur voor 2 kinderen (maar soms dus vriendjes hier te spelen) en een benzinevergoeding (20 ct/km).
Ik weet niet of dat voor jou te veel zou zijn met wat ze verdient, maar is met hoger inkomen gunstiger dan 2x bso.
Onze oppas doet daarnaast ook nog licht huishoudelijk werk, erg fijn en voor jou vast ook handig! Ik zou het meteen bij het eerste gesprek vragen of dat een probleem is (zeggen ze nooit nee) en aangeven wat je daaronder verstaat. Alles wat ze in die tijd aan huishoudelijk werk kunnen doen is meegenomen (afwas/vaatwasser, was opvouwen, wasje uithangen, eten voorbereiden/koken - doe die van ons ook!).
Kersvers, een dergelijke oppas kan je wellicht vinden door rond te bazuinen dat je zo'n oppas zoekt en advertenties te plaatsen in het plaatselijke krantje en/of op bijv. Marktplaats.
Ik snap het wel dat je overvallen bent door de situatie, maar als je wilt kan je hier sterker uitkomen. Niets zo fijn als je het voor elkaar krijgt een baan te vinden, je eigen broek op te houden en voor je kinderen te zorgen. Wel veel, zeker als je het niet gewend bent, maar met goede wil vast te realiseren.

Sterkte!

Tirza G.

Tirza G.

02-08-2012 om 00:25

En meneer?

Degene die wil scheiden, welke bijdrage denkt hij te gaan leveren aan de oplossing van al deze problemen? Oftewel: waarom zou Kersvers dit allemaal in haar eentje op moeten lossen?

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.