Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Muizemeis

Muizemeis

05-06-2011 om 12:19

Geld inhouden op alimentatie

Mijn ex vind de schoenen die ik koop niet goed genoeg, dus hij wil schoenen voor haar kopen en dat inhouden op de alimentatie die ik ontvang. Wij hebben co-ouderschap dus hij betaald daarom al minder alimentatie, dan kan dat toch helemaal niet.
Verder wil hij dat ik met haar naar een alternatieve arts ga(heb ik nog geen bezwaar tegen) maar de medicijnen moet ik dan betalen en dat kan ik eenvoudigweg niet, zit nl op bijstandsniveau. Ook dit kan hij toch niet inhouden op de alimentatie.
Muizemeis

Geen idee

Of hij dat wettelijk gezien kan doen. Maar ik vind dat als hij die dingen wil, daar zelf maar voor moet dokken. Blijkbaar heeft mijnheer er geen idee van hoe het is om met echt weinig geld rond te moeten komen. Misschien kun je hem vertellen dat jullie, als je hem zijn zin zou geven, droog brood moeten eten?

Gr. Poezie.

Vic

Vic

05-06-2011 om 12:36

Zeker niet

Het is niet toegestaan om bedragen in te houden op de alimentatie. Het is wel lastig om er iets tegen te doen. Mijn ex heeft dat ook wel eens gedaan, maar ik had geen zin om er ruzie over te krijgen dus heb het er maar bij gelaten. Wat ik nu doe als dochter kleren nodig heeft is zelf geld meegeven zodat ex met haar kan gaan winkelen. Zo is hij blij dat hij invloed kan uitoefenen op de kledingkeuze, en ik blij dat ik niet hoef te winkelen.

Nee, dat mag niet

Dit mag inderdaad niet. Het is taai ongerief: alimentatieplichtigen die het niet kunnen verkroppen dat ze geld aan hun ex moeten geven dat die dan naar haar eigen goeddunken kan uitgeven voor de kinderen.
De oplossing van Vic is trouwens wel een elegante: als het inderdaad nodig is dat er wat wordt gekocht kan jij geld meegeven met het verzoek dat te kopen.
Maar als dat niet kan of werkt, om wat voor reden dan ook, heeft hij gewoon pech. Is die alimentatie in een beslissing van de rechter vastgelegd? (kan ook doordat het in een convenant staat dat in de echtscheidingsbeslissing wordt genoemd). Zo ja, dan kan je desgewenst het LBIO op zijn nek sturen als hij niet of te laat of te weinig betaalt. Zie www.lbio.nl

Leuk is het niet, maar je laten ringeloren voor de lieve vrede en ondertussen te weinig geld krijgen is ook niet leuk, dus soms moet je wat.

Sterkte ermee

Temet

Muizemeis

Muizemeis

05-06-2011 om 14:54

Okee

Bedankt voor de reacties, ik weet nu weer waar ik sta. Ik kan nu in iedergeval overtuigend naar hem zijn wetend dat ik in mijn recht sta en hem te woord te staan.
Het is zo,merk ik, dat hij het slecht kan verkroppen dat ik het leuk heb en gelukkig ben, van " zijn geld" zoals hij dat ziet, en hij probeert aan alle kanten grip op mij te krijgen en dat weer ik aan alle kanten af. En financieel heeft hij natuurlijk ook een soort van grip op mij, maar nu ik weet dat hij dat niet kan doen, voel ik me weer sterker staan.
Muizemeis

Muizemeis

Muizemeis

05-06-2011 om 14:55

Pelle

Het lastige met mijn dochtertje is dat ze hele smalle voetjes heeft en met een hoge wreef, dus daarom kom ik meestal op dure schoenen uit, niet omdat ik dat perse nodig vind. Maar zolas ik in voorgaand berichtje schrijf, ik vraag me af of het wel werkelijk om die schoentjes gaat.
Muizemeis

Vic

Vic

05-06-2011 om 15:39

Muizemeis

Het is natuurlijk niet aan jou om zijn gedrag te verklaren, maar weet je waar het door komt? Volgens mij was hij toch juist degene die wilde scheiden? Het komt dan zo vreemd op me over dat hij zich nog zo met jouw leven wil bemoeien. Ik zou hem op afstand houden en puur zakelijk wijzen op zijn verplichtingen. Je hoeft hem niet te vriend te houden, en hij moet gewoon het convenant nakomen.

mirreke

mirreke

05-06-2011 om 16:02

Het lijkt mij overigens evident

dat ze je verwisselen met een ander. Heeft je zoon toevallig ook een auto die lijkt op jullie auto gezien? Reed er zoiets achter jullie die tussendoor is afgeslagen? Zoiets lijkt het me.
Ik zou wel degelijk bezwaar maken trouwens.

mirreke

mirreke

05-06-2011 om 16:02

Haha, hoort bij kiki's draadje...s

sorry!

Muizemeis

Muizemeis

05-06-2011 om 17:03

Izar

Ondanks dat ik in de bijstand zit heb ik ooit aangeboden om de kleding voor de kinderen te regelen. Dus dat doe ik ook, maar het ging er om dat hij haar sandalen te flut vind, en dus nieuwe wil kopen en dat op mij wil verhalen.
De alternative medicijnen wil ik wel geven als hij ze betaald, dan is het prima.
Muizemeis

Rosase

Rosase

05-06-2011 om 20:08

Even helemaal ot

Muizemeis: jouw ex is wel een geval apart zeg.

En goeie schoenen zijn wel belangrijk, maar sandalen zijn sowieso meestal flut. Dus nog wat flutter dan flut maakt meestal niet zo heel veel uit.

In de bijstand moet je dat zeker niet goed vinden

Muizemeis, ik was even vergeten dsat je in de bijstand zit. Dan is inhouden op de alimentatie een rattenstreek, want ik neem aan dat het vaste maandbedrag gewoon op jouw uitkering in mindering wordt gebracht (of eigenlijk: de aanvullende bijstand gaat uit van een vast bedrag aan alimentatie). Als je ex bedragen op je alimentatie gaat inhouden schiet jij onder de bijstandsnorm. Lekker dan. Moet je dan maar minder eten ofzo?

Groeten,

Temet

Vic

Vic

05-06-2011 om 20:27

Temet

Laatst was er ook zo'n akkefietje, weet niet of dat van Muizemeis was of iemand anders. Weet jij of je ervoor kunt kiezen dat de sociale dienst de alimentatie incasseert? Ik ken mensen die dat zo doen, maar schijnbaar werkt niet iedere gemeente daaraan mee? Je wordt anders wel heel afhankelijk van je ex. Krijg je een keertje geen, of twee weken te laat, alimentatie en heb je gelijk een enorm financieel probleem.

Belle Époque

Belle Époque

05-06-2011 om 21:00

Geval apart?

Rosase: "Muizemeis: jouw ex is wel een geval apart zeg."

Nou, je zou ze de kost moeten geven... :S Mijn ex is ook weer "over tijd" en als ik onverhoopt de bijstand in moet, dan hoop ik echt dat mijn gemeente het rechtstreeks bij hem incasseert. Komt hij waarschijnlijk nog van een extra koude kermis thuis, want van de jaarlijkse verhoging heeft hij nooit wat willen weten, tenzij ik kon specificeren waar ik het aan uit gaf. Ja, toedeledokie!

Vic

Ik weet het niet, maar volgens mij bepalen gemeentes dit zelf. In veel gevallen is er geen rechterlijke alimentatiebeslissing en dan neemt de gemeente verhaal (zo heet dat) als er niks of weinig wordt betaald. De gemeente benadert dan zo'n man rechtstreeks, en als men er niet uitkomt komt de rechter er aan te pas.

Het nadeel van die constructie voor de vrouw is overigens wel weer dat de betalingsverplichting stopt als de bijstand stopt. Dan moet de vrouw dus alsnog zelf een alimentatiezaak starten. Maar het grote voordeel is inderdaad dat wanbetaling niet tot problemen bij de vrouw leidt.

Groeten,

Temet

Muizemeis

Muizemeis

06-06-2011 om 19:43

Vic

Ik was nogal de weg kwijt tijdens de scheiding en heb me met profesionele hulp helemaal terug geknokt. Ik heb het vermoeden dat hij het slecht kan hebben dat het zo goed met mij gaat en dat ik me zo goed red. Ik heb het ondanks dat ik het vaak zwaar vind om alleenstaande mama te zijn, ook heel erg naar mijn zin, ik ontmoet leuke lieve mensen en onderneem weer veel.
Dus ordinaire jaloesie
Muizemeis

Muizemeis

Muizemeis

06-06-2011 om 19:46

Rosase

Mmm mee eens, zijn empatisch vermogen gaat ook niet veel verder dan dat van een deurkruk ,maar goed ik krijg wel in sneltreinvaart lesjes in bij mijzelf blijven want inmiddels zijn wel alweer bij het volgende akkefietje. Hij blijft het proberen, speelt het over de hoofden van de kinderen etc etc. En ik maar alles parreren.
Muizemeis

Muizemeis

Muizemeis

06-06-2011 om 19:48

Vic/temet

Ik heb gelukkig nog wat KB gereseveerd dus ik kan wel iets hebben, maar ik wil dat ook in de vakantie gebruiken om nog wat leuks te kunnen doen.
Ik heb het hier nagevraagd of zij de allimentatie voor mij konden innen maar dat doen ze niet vertelden ze. Dat lijkt me ook veel makkelijker. Ik moet van deze maand ook nog van hem vangen.............
Muizemeis

Muizemeis

Muizemeis

06-06-2011 om 19:50

Bedankt allemaal

Voor het elke keer even met mij meedenken. Het klinkt mischein wat dramatisch maar het geeft me elke keer weer moed om de strijd aan te gaan. Het helpt me mijn benen onder mijn lijf te houden.
Muizemeis

Muizemeis

Ik zou proberen een redelijk gesprek met hem te hebben en in dat gesprek minstens eenmaal de term LBIO te laten vallen.

Je wilt die club natuurlijk liever niet inschakelen, maar als hij je met de financiële brokken laat zitten zal je wel moeten. Je zegt in een ander draadje dat je geen buffer hebt. Als er iets gebeurt, wil je dan je hand moeten ophouden bij ex? (let ook op de mogelijke bijstandscomplicaties in dat geval).

Hij moet gewoon betalen en niet zeuren. Of desnoods betalen en wel zeuren, maar betalen moet-ie.

www.lbio.nl voor alle noodzakelijke info

Sterkte ermee

Temet

Muizemeis

Muizemeis

07-06-2011 om 12:09

Temet

Goeie tip, tuurlijk wil ik ze niet in hoeven schakelen, en ik wil zo min mogelijk afhankelijk van hem zijn. Hoe meer hij uit mijn leven is hoe beter.
Ik ga nog even op de site van lbio kijken, kennis is macht in dit geval.
Muizemeis

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.